Ombesiktning på parkerat fordon?

BiddarN
20 juli 2014 · 150 Inlägg

Hejsan. Igår fick jag ombesiktning av en polis på min mc som stod parkerad men att jag satt på den... Kan man få det?
Han sa att han sett mig köra den vilket han inte kunnat göra. Han vägrade att legitimera sig och när jag även frågade om han var legitimerad besiktningsman så sa han att han var det men ville inte vissa någon legitimation på det heller. Han sa helt enkelt att "Det är så för att jag säger det"...
En riktigt dryg jävel med andra ord som verkligen inte hade haft något att förlora på om han hade vart lite trevlig. Nu blev man bara jävligt sur istället..

Det stod säkert 100 bilar minst som hade funnits något att lipa över om man velat och några andra motorcyklar där. Jag var den ända som fick något. Och då stod jag även still....

Träffade en annan polis för ca 2 veckor sedan. Någon hade ringt att klagat på att vi hade kört på en stor asfaltsplan. Polisen kommer dit och är seriöst den underbaraste polis jag någonsin har och kommer stöta på. Hel skön snubbe som frågar om vi har kul och säger att han gärna gör likadant på sin lediga tid och han inte har något emot om att vi är där bara att han var tvungen att kolla upp det. Sen åkte han därifrån och vi alla var hel nöjda..

Så nu är min fråga. Har jag något att säga emot här? Var det verkligen rätt det han gjorde? Ska åka ner till stationen i stan imorgon och prata med dom men enligt polisen jag pratade med på 11414 så gjorde han iallafall fel när han nekade till att legitimera sig när jag bad om det. Hon sa att dom måste göra det när man ber om att få se legitimation. Det andra om ombesiktning visste hon inget om och kunde därför inte svara på det.

MVH

Senast redigerat av BiddarN (20 juli 2014)

BMW 530D (2000)
mrtmontana
20 juli 2014 · 125 Inlägg

Det låter ju väldigt konstigt, du har erkänt att den mc du satt på var din? Det kunde ju ha varit din väns mc som du vakta medans han gjorde något annat och hur hade polisen gått tillväga då kan man undra. Om du säger att polisen inte kunnat sett dig så kan ju han omöjligt veta om mc blivit körd till platsen eller puttad.

I mina ögon låter detta jätte konstigt? Är det olika regler för mc och bil? Tänkte man ska väl kunna t.ex sitta i sin bil på parkering utan att en konstapel ska kunna begära ombesiktning av bil? Ombesiktning av fordon görs väl endast efter väg och vid poliskontroller, rätta mig om jag har fel i något av det jag skrev!

Mvh

Edit: Och ja en polisman skall visa id om den blir tillfrågad för att styrka sin identitet som polisman, så polisen har begått tjänstefel mao borde denna ombesiktning inte gälla. Du tror inte någon spelat ett spratt med dig?

Senast redigerat av mrtmontana (20 juli 2014)

turbodeath
20 juli 2014 · 2 452 Inlägg

kan inte ge dig besiktning utan o legitimera sig samnt så skall du väl fått nått papper på besiktningen där står tjänstenummer med o namn....bara o överklaga sen hade jag aldrig skrivit på nått papper utan att han legitimerat sig....

döden kommer tillbaka
BiddarN
20 juli 2014 · 150 Inlägg

Jag sa att det var farsan hoj. Han sa hela tiden att "det är så för att jag säger det". Han kan omöjligt sett mig köra den. Hade köpte den för någon dag sedan med så är inte direkt att jag blivit igenkänd på den heller. Jag frågade om han hade bevis på att jag kört den dit. Det ändå han svarade var att "ja det har jag. Jag frågade då vad det var för bevis och det kunde han inte svara på. Den hade stått lutad mot väggen inne på parkeringen i ca 2 timmar. Det hade redan vart en polispatrull framme och kollat på den tror jag. Sen satt jag på den 50 meter längre bort när detta hände...

BMW 530D (2000)
Nico-the-kid
20 juli 2014 · 509 Inlägg

Satt du på mc när du flyttade den 50 m? Vad fick du ombesiktning på? Fick du något papper? Varför sa du till polisen att det var din farsas hoj?
En riktigt dryg jävel med andra ord som verkligen inte hade haft något att förlora på om han hade vart lite trevlig. Nu blev man bara jävligt sur istället..(tyckte polisen)

BiddarN
20 juli 2014 · 150 Inlägg

Ja jag satt på den. Sa att det var pappad pga att det är de. Fick ombes papper och det var på blinkers, backspeglar och svårläst registreringsskylt.

Senast redigerat av BiddarN (20 juli 2014)

BMW 530D (2000)
BiddarN
20 juli 2014 · 150 Inlägg

turbodeath skrev:
kan inte ge dig besiktning utan o legitimera sig samnt så skall du väl fått nått papper på besiktningen där står tjänstenummer med o namn....bara o överklaga sen hade jag aldrig skrivit på nått papper utan att han legitimerat sig....

Jag skrev aldrig på något papper heller för den delen. Imorgon åker jag till stationen och ser vad dom har att säga om att han tex inte legitimerat sig när jag bad om det.

BMW 530D (2000)
Henrik-N
20 juli 2014 · 450 Inlägg

BiddarN skrev:
Ja jag satt på den. Sa att det var pappad pga att det är de. Fick ombes papper och det var på blinkers, backspeglar och svårläst registreringsskylt.

Oavsett om han gjorde fel, vad är problemet med att fixa till sakerna som ej är lagliga !

Så slipper du problem, men antagligen är du en i mängden som skagöra fel men samtidigt komma undan med det !

caromania Forummoderator
20 juli 2014 · 9 296 Inlägg

Kan du inte scanna in pappret du fick och lägga upp? Låter lite märkligt allting. Jag skulle faktiskt knyckla det pappret och invänta eventuellt brev i lådan.

When the eagles are silent, the parrots begin to jabber.
baltis
20 juli 2014 · 1 948 Inlägg

Vad är problemet med att köra lagligt?
Leka (köra på bakhjul t.ex) kan du väl göra på inhägnat område om du nu inte vill råka ut för polisen...

Du själv måste ju vetat om risken med att köra med en olaglig hoj och nu fick du tyvär ta straffet...
Att sen polisen är dryg ibörjan kan ju bero på erfarenheten hos honom... att du då blir dryg mot honom gör ju så klart honom bara ännu drygare...

Du vet om att det är inskrivet i försäkringsvilkoren nuförtiden att det är ett lagbrott (försäkringsbedrägeri) att ha sin hoj skriven på någon annan?

Och det finns ingen lag som säger att en polis måste kunna visa sin legitimation för att få utöva sitt yrke, finns däremot en lag som säger att en polis alltid måste ingripa oavsett om han inte är i tjänst... menar ni då att polisen alltid måste bära omkring på sitt leg.?

Och hur kan han inte ha sett dig köra den? tog du den på kärra dig? big_smile

Ne sluta grina och stå ditt kasst istället!

TomBjorklund VAGIS Car Club
20 juli 2014 · 1 093 Inlägg

Gäller det då specifikt hojjar? Aldrig hört att det skulle vara ett "lagbrott", däremot kan försäkringsbolagen friskriva sig alt höja självrisken...

Sen måste polis som UTGER sig för att vara polis legitimera sig, annars skulle inte en enda civilare bära leg.
Polis ska alltså alltid legitimera sig om den är i tjänst och blir ombedd, i övrigt ska de ingripa om situationen kräver det aka det inte finns något annat val.

Tjöta inte på andra om att sluta grina när du ger fel fakta. smile

2005 A3 Sportback 3.2L -> DTM Facelift
Quattro | 18" OZ-Superturismo | 250Hk VR6 | TT seats (-16) | A3 2012 facelift console | 2DIN conversion
2012 Exterior Facelift | Black Optic | Full courtesy LED | 7" LED touch screen |
DTM-Exterior | RS3 spoiler |
Audi A3 Sportback 3,2L VR6 Q "DTM Facelift" (2006)
torpis Forummoderator
20 juli 2014 · 10 571 Inlägg

BiddarN skrev:
Hejsan. Igår fick jag ombesiktning av en polis på min mc som stod parkerad men att jag satt på den... Kan man få det?

Det enda rätta svaret på den frågan är JA.

Det spelar liksom ingen roll vad vi sitter här och tycker för det är liksom polisen som bestämmer oavsett vad deras regelverk säger.

Sen utöver det så var ombesiktningen förmodligen befogad på ena eller andra sätter ändå smile

-=[Performance by Torpis]=-
Elbil på riktigt - mina minnesanteckningar
-=Lite roligt att de som absolut inte har tid att pausa för att ladda sin elbil har tid att vara online på Garaget 24/7=-
Hyundai Ioniq "Deep Blue" (2019)
Volvo S40 2.0t "Performance by Torpis" (2000)
Extrazz En 5a är Livet.
20 juli 2014 · 2 005 Inlägg

Polisen måste legitimera sig om man ber om det.  Han gjorde fel där.
Du får gärna ta fram mobilen och spela in ljud eller film. De får be dig att stänga av men du behöver inte göra det.

Om han har rätt i det andra låter jag vara osagt. Låter luddigt. Tycker de var riktigt sura på platsen iaf. Stod och filmade bilar som inte ens gjort något. Det finns ett par riktigt sköna poliser i stan. Sen att det finns de som inte sett kuken på 15 år för ölmagen och är sur för det. De ska inte vara poliser. Många får en "kick" av att bötfälla ungdomar. man förutsätter ju att polisen ska föregå med gott exempel och veta vad som är rätt och fel.

Man får gärna sitta på en hoj eller i en bil oavsett hur olaglig den må vara eller obesiktigad, avställd, oskattad osv. Det är främst när den är ute i trafiken som det blir ett brott. Bevisbödan ligger ju lika mycket på deras nivå som din att bevisa att du just då inte gjort något olagligt. Sen att polisen ord högst troligt väger tyngre på gott och ont är ju en sak.

Aldrig hört talas om det där med försäkringen? att man har ett fordon entusiastförsäkrat kan vara en sak. Men din hoj är ju inte i det facket.

Volvo 850 T-5R "T-Grön" (1996)
torpis Forummoderator
20 juli 2014 · 10 571 Inlägg

Extrazz skrev:
Man får gärna sitta på en hoj eller i en bil oavsett hur olaglig den må vara eller obesiktigad, avställd, oskattad osv. Det är främst när den är ute i trafiken som det blir ett brott.

Tja, men i slutänden har polisen rätt. Det är bara att gilla läget tyvärr. För denna typ av brott kan det ju spela kvitta. Har nu TS enligt utsago åkt på besiktning på fel grunder så är ju besiktningen inga problem eller hur.  Visst 300kr, men men...  Å andra sidan med tanke på dennes avatar så är det nog billigt pris att betala.

Härja när det härjas skall och låt resten rinna av även om det är "fel".  Hänger ni med?

Jag kom hemkörandes med min bil från en trimfirma för några år sedan, 426hk i en bil reggad för 160hk. Körde jättelugnt men hade oturen att helt enkelt få polisen efter mig i stan kl 03 på natten.  De stoppade mig på ren rutin och jag fick böter på avställd bil. Liksom heeelt okej även om jag kom från verkstad, inte lönt att härja även om jag egentligen hade rätt att köra hem bilen *typ*, kunde dessutom krokat av dem synnerligen lätt, men gjore det inte. wink

När det väl gäller - då härjar man.

-=[Performance by Torpis]=-
Elbil på riktigt - mina minnesanteckningar
-=Lite roligt att de som absolut inte har tid att pausa för att ladda sin elbil har tid att vara online på Garaget 24/7=-
Volvo S40 2.0t "Performance by Torpis" (2000)
Hyundai Ioniq "Deep Blue" (2019)
KalleH
21 juli 2014 · 55 Inlägg

torpis skrev:

Extrazz skrev:
Man får gärna sitta på en hoj eller i en bil oavsett hur olaglig den må vara eller obesiktigad, avställd, oskattad osv. Det är främst när den är ute i trafiken som det blir ett brott.

Tja, men i slutänden har polisen rätt. Det är bara att gilla läget tyvärr. För denna typ av brott kan det ju spela kvitta. Har nu TS enligt utsago åkt på besiktning på fel grunder så är ju besiktningen inga problem eller hur.  Visst 300kr, men men...  Å andra sidan med tanke på dennes avatar så är det nog billigt pris att betala.

Härja när det härjas skall och låt resten rinna av även om det är "fel".  Hänger ni med?

Jag kom hemkörandes med min bil från en trimfirma för några år sedan, 426hk i en bil reggad för 160hk. Körde jättelugnt men hade oturen att helt enkelt få polisen efter mig i stan kl 03 på natten.  De stoppade mig på ren rutin och jag fick böter på avställd bil. Liksom heeelt okej även om jag kom från verkstad, inte lönt att härja även om jag egentligen hade rätt att köra hem bilen *typ*, kunde dessutom krokat av dem synnerligen lätt, men gjore det inte. wink

När det väl gäller - då härjar man.

Tyvärr så hade du inte rätt att köra hem den, det är endast tillåtet att köra till å från besiktning om bilen är avställd. wink

granadadr
21 juli 2014 · 7 261 Inlägg

KalleH skrev:

torpis skrev:

Extrazz skrev:
Man får gärna sitta på en hoj eller i en bil oavsett hur olaglig den må vara eller obesiktigad, avställd, oskattad osv. Det är främst när den är ute i trafiken som det blir ett brott.

Tja, men i slutänden har polisen rätt. Det är bara att gilla läget tyvärr. För denna typ av brott kan det ju spela kvitta. Har nu TS enligt utsago åkt på besiktning på fel grunder så är ju besiktningen inga problem eller hur.  Visst 300kr, men men...  Å andra sidan med tanke på dennes avatar så är det nog billigt pris att betala.

Härja när det härjas skall och låt resten rinna av även om det är "fel".  Hänger ni med?

Jag kom hemkörandes med min bil från en trimfirma för några år sedan, 426hk i en bil reggad för 160hk. Körde jättelugnt men hade oturen att helt enkelt få polisen efter mig i stan kl 03 på natten.  De stoppade mig på ren rutin och jag fick böter på avställd bil. Liksom heeelt okej även om jag kom från verkstad, inte lönt att härja även om jag egentligen hade rätt att köra hem bilen *typ*, kunde dessutom krokat av dem synnerligen lätt, men gjore det inte. wink

När det väl gäller - då härjar man.

Tyvärr så hade du inte rätt att köra hem den, det är endast tillåtet att köra till å från besiktning om bilen är avställd. wink

man får nog ej framföra ett avställt fordon alls tror jag,,  man får köra en obes till å från verkstad/garage  men ej avställd , ej HELT säker men tillräckligt för att uttala mig smile hahaha

Ford Granada "COSWORTH" (1978)
Ford Mondeo 2,2 "Brandbilen" (2010)
Ford Mondeo 2,2 Sport edition "Semesterbilen" (2010)
KalleH
21 juli 2014 · 55 Inlägg

granadadr skrev:
man får nog ej framföra ett avställt fordon alls tror jag,,  man får köra en obes till å från verkstad/garage  men ej avställd , ej HELT säker men tillräckligt för att uttala mig smile hahaha

Nä hade som oxå för mig att man inte fick köra alls, så jag kollade upp det på TS och där stod det att det fanns ett undantag och det var till å från besiktning. smile

granadadr
21 juli 2014 · 7 261 Inlägg

KalleH skrev:

granadadr skrev:
man får nog ej framföra ett avställt fordon alls tror jag,,  man får köra en obes till å från verkstad/garage  men ej avställd , ej HELT säker men tillräckligt för att uttala mig smile hahaha

Nä hade som oxå för mig att man inte fick köra alls, så jag kollade upp det på TS och där stod det att det fanns ett undantag och det var till å från besiktning. smile

aha smile
det ska jag också kolla upp

musen
21 juli 2014 · 7 Inlägg

Får köra till besiktning, men du måste ha försäkring.

MammDiin
21 juli 2014 · 2 015 Inlägg

KalleH skrev:

granadadr skrev:
man får nog ej framföra ett avställt fordon alls tror jag,,  man får köra en obes till å från verkstad/garage  men ej avställd , ej HELT säker men tillräckligt för att uttala mig smile hahaha

Nä hade som oxå för mig att man inte fick köra alls, så jag kollade upp det på TS och där stod det att det fanns ett undantag och det var till å från besiktning. smile

Men då måste man säkert ha bokat tid också.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang