Info, synpunkter om backkameror, sensorer och parkeringshjälpmedel

macca42
24 oktober 2014 · 2 Inlägg

Jag håller på med ett säkerhetsarbete i skolan om parkeringshjälpmedel. Hittills har jag skrivit om automatisk fickparkering, backkameror och backsensorer. Problemet är att jag är så otroligt dålig på bilar och inte alls uppdaterad om all ny teknik som utvecklas till fordon. Därefter tar jag tacksamt emot lite hjälp. Är det någon som har bra kunskap om säkerhet gällande parkering och backning?

Hur ser framtiden ut gällande detta ämne? Vad är på gång och vad skulle ni önska fanns som skulle underlätta? För- och nackdelar med teknisk hjälp? Andra hjälpmedel som jag inte tagit upp? Historik?

Alltså egentligen vad som helst som får mig att få lite nya infallsvinklar eller information vore jättebra smile

AX3L
25 oktober 2014 · 398 Inlägg

Backsensorer är likt andra hjälpmedel ett stort problem när de inte funkar, det är något folk inte tänker på förrän det är för sent. Mindre föremål som stolpar etc behöver inte nödvändigtvis upptäckas av sensorn, men många verkar tro att sensorn är ett alternativ och inte komplement till att titta bakåt när man backar. Kanske är en kamera bättre, kanske sämre eftersom risken fortfarande finns att du inte ser den där smala svarta stolpen. Dessutom vet jag inte hur vid vinkel som kameran visar, om risken finns att man missar något av den anledningen.

En annan sak man kan diskutera är den feedback föraren får. De flesta sensorer ger ju bara ljud, men tex Volvo visar (om man har GPS) exakt hur nära saker är varje sensor vilket är rätt praktiskt. Problemet återigen är att ju mer exakt information du får desto större är risken att du litar blint på den.

För övrigt: Som standard brukar det ju bara vara sensorer bak, vilket jag tycker är helt fel. Bak har jag i regel bra koll med backspeglarna. Fram är däremot värre, speciellt med motorhuvar som du inte ser änden på (dvs majoriteten av moderna bilar). En sensor som berättade hur nära jag var med höger framkant på bilen vore också uppskattat, iaf i början med en ny bil.

Vettemannen >>>>>JÄNKEBILSIDIOT<<<<<
25 oktober 2014 · 14 039 Inlägg

Jag har backkamera på min Vito och det är ett väldigt bra komplement till ytterbackspeglarna eftersom det inte finns nån inre backspegel p.g.a att det inte finns nån glasruta bakåt. Väldigt bra att ha när man är någonstans och jobbar och behöver backa med bilen där det rör sig en massa människor och då speciellt barn som är väldigt oberäkneliga.

/Benny

Jag har en paroll--Long live rock'n'roll!!!
Jag säger som Rännhola Rockers:
Ni som kör européer, Ta era kärror med er och ställ dom där dom hör hemma, i cykelstället!!!
Min youtubekanal!
Pontiac Trans Am GTA "PIZZARÄCERN" (1987)
Chevrolet Corvette C4 "RÖDA FARAN" (1986)
macca42
25 oktober 2014 · 2 Inlägg

Jättetack för era synpunkter! Fick ny inspiration så nu är äntligen texten färdig smile

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang