Sultanen av Brunei och hans bilsamling.

Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Jag har en förmåga att snöa in på vissa speciella ämnen i perioder. På sistone har jag försökt undersöka Hassanal Bolkiahs bilsamling. Han är sultan i Brunei och äger omkring 5000 sportbilar och lyxbilar. Han är av många främst känd för sin stora bilsamling. Bland de tusentals bilarna finns mängder av unika, väldigt speciella (varianter på redan existerande modeller med specialkaross och speciell motor) och specialbyggda bilar. När jag, som de senaste månaderna intresserat mig extra mycket för supersportbilar, läser att han har tre av de sammanlagt fem gatbyggda McLaren F1 LM (sammanlagt äger han nio McLaren F1) är det svårt att hålla tillbaks ångesten.

Särskilt eftersom flertalet av bilarna aldrig körts utan bara står och samlar damm (och dessutom ruttnar bort), då de inte verkar servas och underhållas (enligt de källor jag tagit del av).

Att en "vanlig" Ferrari eller Rolls-Royce rostar bort i glömska kan man kanske ha visst överseende med eftersom det finns så många av dem, men att köpa en splitterny ItalDesign Nazca V12 och sedan inte köra en meter med den tycker jag är tragiskt och ett hån mot oss bilälskare. Dessutom torkar gummipackningar, hjullager förstörs, däcken blir platta och det kan bildas kondens i motorn som leder till rost.

Mannen äger hela Brunei, han är staten, och statskassan är hans personliga förmögenhet. För delar av alla de miljarder han då disponerar köper han lyx- och superbilar (men han äger tydligen även tre stycken Boeing 747 - modellen som även är känd som JumboJet - som han köpte och gav till var och en av sina fruar. Det gjorde att han är den enda privatperson som köpt minst en Boeing 747). Såg även en dokumentär om lyxyachter en gång och sultanen av Brunei var värst. Hans båt var inte färdigbyggd än men priset förväntades bli ca 300 miljoner dollar och det skulle kosta 30 miljoner dollar om året att driva båten. Hans palats, där han bor, har 1788 rum (bara toapappershållarna i palatset är värda cirka tre miljoner kr).

En anekdot är eftersom att hans favoritbil sägs va nån särskild Rolls Royce så har han placerat just en sådan i bland annat Oslo (men även på många andra ställen runt om i världen) ifall han nån gång skulle vilja resa dit. När parkeringskostnaden var uppe i 750.000 kr ringde hotellet i Oslo till sultanen och frågade om det verkligen var meningen att bilen bara skulle stå där. Svaret blev "Javisst, varför frågar ni? Det kostar ju ändå ingenting".

Vi kan notera 25 stycken Honda NSX, ca hundra stycken Mercedes 600, ca 500 AMG-Mercor, 53 stycken BMW 850.

Han har även ett särskilt intresse för att köpa unika konceptbilar. En Rolls-Royce Phantom VI 1992, specialmodell, den absolut sista som byggdes. Den enda Lamborghini Diablo Jota, en unik Porsche 959, Jaguar XJR-15, BMW Nazca M12 och BMW Nazca C2 (grymt coola konceptbilar från 90-talet) och sex stycken Dauer 962's. Sex stycken Ferrari FX, den första och enda originalet av en röd Bentley Continental R, två fullt fungerande Ferrari Mythos konceptbilar, båda Ferrari 456 GT Sedaner som tillverkades, världens enda högerstyrda Mercedes-Benz CLK-GTR, nio stycken McLaren F1 (en i varje originalfärg som byggdes) inklusive båda svarta F1 LM-modellerna (sammanlagt tillverkades endast fem F1 LM i gatversion (endast två av dem tillverkades i svart och resten i orange) och tre av dessa äger sultanen varav alltså två av dem är de två svarta), tre stycken Cizeta-bilar (bland annat Cizeta Moroder V16). Aston Martin Vantage 4-dörrars (koncept), Bentley B3 1995 (koncept), Bentley Val D'Isere (koncept), Koenig K8 (konecpt), Ferrari FX45 (koncept), Ferrari F90 (koncept). Han äger också en Formel 1-bil som körts av en F1-världsmästare från varje säsong från och med 1980 års F1-säsong, oftast handlar det om de bilar som körts i det sista loppet för varje säsong. Exempelvis Jacques Villeneuve's Williams FW19 som fortfarande lider av skadorna orsakade av kollisionen med Michael Schumacher vid 1997 års Europas GP. Utöver dessa äger han den enda Bentley Java och den enda Bentley Dominator 4x4 (den enda SUV Bentley byggt och det var dessutom på order av just sultanen). Vanliga bilar för sultanen är Aston Martin AM3 och ett par stycken Mercedes 300SL.

Enligt Forbes uppgick hans förmögenhet samma år som listan över bilarna är från (2006) till 20 miljarder dollar (560 miljarder kr ärvde han när han var 21 år), vilket skulle innebära (enligt ungefärliga beräkningar) att han lagt cirka 1% av sina tillgångar på bilköp. Först drog jag till med en gissning på att varje bil kostat runt en miljon kr styck (finns säkert många billigare och många dyrare) och då har han använt 3-4 miljarder kr på att köpa bilar. Sedan hittade jag uppgifter på att han lagt 4 miljarder dollar på bilköpen, alltså 28,8 miljarder svenska. Han och hans bror var för en tio år sedan väldigt viktiga kunder för alla lyxbilstillverkare, då de köpte upp runt hundra bilar om året av bara Rolls-Royce och Bentley. Han köper runt 50 stycken Rolls-Royce om året. Å andra sidan kan man inte mäta hans förmögenhet riktigt då han som sagt äger landet och Brunei exporterade varor till ett värde av 4.514 miljarder dollar och importerade för 1.641 miljarder dollar under år 2004 (för att ge ett exempel). Hans betjänter tjänar 200.000 dollar i veckan.

Enligt ett reportage av FHM gjorde han av med 420 miljarder kr på 20 år, vilket blir 21 miljarder om året - 1,75 miljarder i månaden - 58 miljoner om dagen - ca 2,4 miljoner i timmen. I en dokumentär på Discovery minns jag att han fått ett tiotal bilar stulna varpå han spenderade mindre än en timme på att prata med polisen om fallet. Polisen upplyste då om att under den timmen som de talat med sultanen så hade han tjänat in tre gånger det beloppet som bilarna kan ha varit värda. Han tjänar alltså pengar på att bara existera, typ.

En lite hemskare historia är att vid ett tillfälle för några år sedan så blev det lite ont om plats för alla bilarna. Sultanen sänkte då ett antal hundra bilar i havet utanför Brunei. Jag har inte kunnat hitta info om exakt vilka modeller det gällde men historien ska vara sann.

Han ska även va god vän med en annan bilintresserad monark vid namn Carl Gustaf XVI, men vår kungs bilsamling är inte mycket att skryta med i jämförelse.

Bilarna förvaras i fem enorma flyghangar. Tidigare hyrde han in specialistteam från de olika bilfabrikanterna för att underhålla och sköta om bilarna för att upprätthålla samlingens värde, men efter en dispyt med sin bror (som utvisades från landet av sultanen) avslutades det samarbetet och bilarna står nu under täcken och ruttnar i rask takt.

Mina källor är bland annat en intervju brittiska Autocar gjorde med sultanen 1998. Där framgick att enligt Guinness Rekordbok äger sultanen 200 Rolls Royce (den största samlingen av det märket i världen) samt att han och hans familj under 90-talet stod för sammanlagt hälften av Rolls Royces försäljning.

Den lista jag oftast refererar till som "listan" är följande och den innehåller (2788 fordon +/- 3-4 st):
http://teknikensvarld.se/sultanen-av-br … ar-132967/

Sedan finns två andra, lite nyare listor här:
http://blog.dupontregistry.com/the-life … ollection/
https://everycarmade.wordpress.com/sultan/

Ett par hundra bilder på mängder av hans specialbyggda bilar finns här:
http://www.supercars.net/gallery/129612/976/1.html

Scannat reportage på engelska om bilsamlingen finns här:
http://i180.photobucket.com/albums/x177 … g~original
http://i180.photobucket.com/albums/x177 … g~original
http://i180.photobucket.com/albums/x177 … g~original
http://i180.photobucket.com/albums/x177 … g~original
http://i180.photobucket.com/albums/x177 … g~original
http://i180.photobucket.com/albums/x177 … g~original

En liten rundtur i en del av vad som antagligen är ett av hans många garage:
https://www.youtube.com/watch?v=nKHIAuAHn0Y

Ett par bilder på nya konceptbilar, betvivlar inte en sekund att han faktiskt köpt dessa märkliga nya konceptbilar från Mercedes:
https://www.youtube.com/watch?v=B3_6ZHyW4Jg

Jag vill nämna att jag använt många andra personers inlägg på olika forum som källor, men har tagit det viktigaste och sammanställt det här inlägget. Diskussionsunderlaget är helt enkelt - vilka reaktioner får ni?

Kanelbullen
25 februari 2015 · 1 722 Inlägg

Hja jävlar , verkligen Riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik big_smile
Tänk fan o ha så där många bilar , vilken ska jag köra idag big_smile
Fan bara börja spara cool
Bygga ut garaget cool

Senast redigerat av Kanelbullen (25 februari 2015)

<----- Gå o kolla på en av Sveriges finaste w123 o lägg en röst o några kommentarer
Mercedes 200 "Bettan" (1985)
Volvo XC70 (2015)
Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Kanelbullen skrev:
Hja jävlar , verkligen Riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik big_smile
Tänk fan o ha så där många bilar , vilken ska jag köra idag big_smile
Fan bara börja spara cool
Bygga ut garaget cool

Ja, huvaligen... Vilken bil skulle du valt om du vunnit högvinsten å fått ta över bara en av dem? wink Om jag inte tänker ekonomiskt (den dyraste bilen lär ju inte va nån konceptbil utan faktiskt den där Ferrari 250 GTO som det ser ut som att han äger enligt listan i Auto Motor & Sport) utan bara känslomässigt hade jag nog valt Ferrari F40 LM. Han hade ju ändå haft nio vanliga F40 kvar efter att jag tagit hans F40 LM. smile Har alltid älskat F40 och särskilt F40 LM såklart.

Kanelbullen
25 februari 2015 · 1 722 Inlägg

hehe snacka om att ha pengar som luft big_smile

<----- Gå o kolla på en av Sveriges finaste w123 o lägg en röst o några kommentarer
Volvo XC70 (2015)
Mercedes 200 "Bettan" (1985)
Squidspeed #GoodToBeBad
25 februari 2015 · 856 Inlägg

Äh, är väl bara att se det som så; att han finns till för att få oss andra att realisera vissa drömmar!

Jag kommer exempelvis aldrig att, realistiskt sett, kunna skaffa en McLaren F1; men om jag ändå satsar på det och får chansen på en MP4-12C? Eller drömmer om en Murciélago och en dag skaffar en Gallardo? En drömde om en DB9:a och köpte mig en DB7:a.. wink

Det är gott att se alla hans bilar tycker jag! smile

Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Squidspeed skrev:
Det är gott att se alla hans bilar tycker jag! smile

Mja, jag hade också nån sån känsla ett tag innan jag riktigt satt mig in i det hela. Kände typ en samhörighet med sultanen eftersom jag tänkte att jag väl hade köpt en massa sportbilar själv också om de ändå varit gratis för mig. Men efter att ha förstått hur många bilar han faktiskt har och att de bara står och förruttnar och blir fördärvade (särskilt när det är så unika och speciella bilar) så växer ilskan mer å mer. Han har ju dessutom fötts rik, till skillnad från exempelvis Bill Gates och Ingvar Kamprad. Men som sagt, jag hade nog också fått storhetsvansinne om jag haft obegränsat med pengar, så på ett sätt förstår jag sultanen.

Slänger ut en ny fråga i diskussionen, vilka bilar hade ni själva helst köpt om ni haft obegränsat med pengar? I mitt fall hade jag börjat med supersportbilar från de år jag växte upp (bilar från denna period känner jag mig mest "hemma med" både till funktion och utseende och det är även de bilar jag har ett extra starkt drömförhållande till då det var i den åldern mitt bilintresse verkligen tog fart):

Porsche 911 GT1, Jaguar XJ220 S, Bugatti EB110, Maserati MC12, Mercedes CLK-GTR, Ferrari F40 LM, McLaren F1 GT, Pagani Zonda.

Sen skulle jag fortsatt med lite speciella retro-bilar som kanske känns lite mer vardagliga för de flesta, men som ändå är speciella:

Ford Escort Cosworth, Ford Sierra RS500 Cosworth, BMW M3 E30, BMW M5 E34, Opel Vectra 2000, Audi Urquattro, Peugeot 205 GTI, Peugeot 405 Mi16, Renault R5 TURBO 2, Renault Clio Sport, Audi 200 20v, Mercedes 190E 16v, Mercedes 500E W124, Saab 9000 Aero 1991, Lotus Omega, Ford RS200, BMW M1, Detomaso Pantera, Lancia Stratos.

Och sen skulle jag köpt in ett par unika konceptbilar (det kanske skulle hävdas att dessa inte var till salu, men skulle man hosta upp hundra miljoner dollar - vilket ändå skulle va lika med ingenting - skulle man säkert kunna loss ett par av dem):

Lamborghini Veneno, Lamborghini Sesto Elemento, Volkswagen W12, Mazda Furai (skulle betala tillverkaren att bygga en ny då den som de byggde brann upp), Saab Phoenix, Saab Aero-x, Renault Alpine A110-50, Mercedes C112, Audi Avus, Ford GT90.

Skulle avsluta samlandet med att komplettera med diverse nya, exotiska bilar såsom:

Lamborghini Asterion LPI 910-4, Audi R8 LMX, Jaguar XFR-S, Koenigsegg Agera RS
Koenigsegg One-1, Dodge SRT Hellcat 2015, Lexus RC F, Laferrari, Maybach S600 2015, Ford GT 2017, McLaren P1, Porsche 918 Spyder, Aston Martin One-77, Saleen S7.

Så även om jag inte kommit upp i flera tusen bilar direkt så hade jag varit ganska nöjd där, tror jag. Sen kanske jag bara velat ha mer å mer, vem vet... roll

Lowpass
25 februari 2015 · 1 224 Inlägg

Riktigt bra skrivet, hade ingen aning om detta

i-vtec Do you?
Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Lowpass skrev:
Riktigt bra skrivet, hade ingen aning om detta

Tack så jättemycket, det va kul att höra. Det blev ganska mycket text till slut, men jag uppskattar att det inte var ett bortkastat arbete med de efterforskningar jag gjorde. Försökte sammanfatta och ta med lite av varje. Minst sagt häpnadsväckande var det för mig, så jag försökte ta reda på mer å skrev inlägget för att inkludera de viktigaste uppgifterna. Tack för berömmet. smile

Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Jag känner nog mig mer familjär med Mohammed bin Sulayem än med sultanen av Brunei. Mohammed bin Sulayem från Dubai har satsat mer på kvalitet än kvantitet.

Mercedes CLK-GTR, Ferrari Enzo, Porsche 911 GT1, Jaguar XJ220, Rolls Royce Phantom, Renault F1-bil, Ferrari F50, Ferrari F40, Porsche 959, Bugatti Veyron Super Sport (säkert har han avyttrat ett par av dessa genom åren men detta var bara ett par av de enligt mig intressantaste bilarna jag noterat att han ägt).

Trafikmagasinet besöker honom:
https://www.youtube.com/watch?v=ZkVIpni1uxQ

Jeremy Clarkson på BBC besöker honom:
https://www.youtube.com/watch?v=RQswCUxyZ8s

Ett par av hans idag finaste bilar från en utställning 2013:
https://www.youtube.com/watch?v=EZrKmEQCUdA

Mohammad Bin Rashid är en annan bilsamlare i Dubai.

Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Finns tydligen flera såna här samlare. Var bara tvungen att dela med mig av en video som spelats in på ett bilmuseum i Abu Dhabi, alla bilar ägs av samma person och videon är bra då den filmar och nämner samtliga bilar som visas upp. Många riktigt trevliga bilar (som XJ220, MC12, CLK-GTR Roadster, F40, F50, 911 GT1, EB110) men jag saknar lite äldre Lamborghinis, McLaren F1 och några Pagani och Koenigsegg.

https://www.youtube.com/watch?v=5bNJTshYOnY

Zzoink
25 februari 2015 · 1 229 Inlägg

grymt bra skrivet! riktigt roligt att läsa en välskriven text smile

Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Zzoink skrev:
grymt bra skrivet! riktigt roligt att läsa en välskriven text smile

Tusen tack, det var väldigt glädjande att höra smile Själv tyckte jag det blev lite väl mycket fakta som bara rabblades upp. Men så blev det när jag plockade ut det viktiga ifrån allt jag sökt upp. Aja, dessutom vill jag uppmärksamma alla på att jag själv inte är upphovsman till alla formuleringar utan hämtat en del ifrån vad andra skrivit. Men det blev en ganska bra sammanställning å jag hoppas inte någon har nåt emot att jag lånat lite textrader från olika håll. smile

Gilgamesh TI AMO INTER PER SEMPRE
25 februari 2015 · 224 Inlägg

Han lever livet. Vilket många andra med cash i fickan också gör.

Why don't we cut you up into little pieces and feed you to your pooches? Hmm? And then we'll see how loyal a hungry dog really is
Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Gilgamesh skrev:
Han lever livet. Vilket många andra med cash i fickan också gör.

Jo, men världens största bilsamling i privat ägo är väl värd att uppmärksamma? Det stämmer att många rika spenderar sina pengar, men anledningen till att jag valt att fokusera på den här förmögne mannen är att han antagligen spenderat mer på bilar än någon annan och vi på den här sidan har ju just bilintresset gemensamt.

Jag tycker hans iver över att köpa bilar har nått lite väl absurda nivåer. Visst är det hans val och han gör ju inget olagligt. Jag försvarar modellen med en fri marknadsekonomi (vars motsats är kommunism, en modell som prövats genom historien och redan finns kvar i Nordkorea och Kina, som förbjuder alla former av privat ägande inklusive kapital och inkomster). Hade jag varit i hans sits så hade jag nog köpt en hel del bilar också, som jag nämnde i ett tidigare inlägg. Jag hade nog inte gjort som Bill Gates (skänkt nästan hela förmögenheten till välgörande ändamål) eller Ingvar Kamprad (inte spenderat en enda krona på nånting) om jag varit ekonomiskt oberoende.

Gilgamesh TI AMO INTER PER SEMPRE
25 februari 2015 · 224 Inlägg

jo jag förstår och håller med, jag hade också bränt av på det jag vill ha osv, dock hade jag även utan tvekan också skänkt till välgörenhet och behövande.

Why don't we cut you up into little pieces and feed you to your pooches? Hmm? And then we'll see how loyal a hungry dog really is
Anderholm
25 februari 2015 · 613 Inlägg

jag läste i en tidning på jobbet för x antal år sedan om en oljeshejk som tjänade 100 000 dollar i sekunden bla finansierade han en privat arme med pengarna. sjukt att typ 1% av befolkningen i världen har sådana sjuka summor pengar

Volvo 745-GL "AnDerHoLm" (1992)
Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Anderholm skrev:
jag läste i en tidning på jobbet för x antal år sedan om en oljeshejk som tjänade 100 000 dollar i sekunden bla finansierade han en privat arme med pengarna. sjukt att typ 1% av befolkningen i världen har sådana sjuka summor pengar

Vi här i Sverige tillhör den rika procenten, skulle jag tippa på. Om man skulle dela upp jordens befolkning så skulle sannolikt genomsnittssvensken tillhöra den rikaste procenten.

Anderholm
25 februari 2015 · 613 Inlägg

jag tror ingen i Sverige platsar på listan världens rikaste 1 % kanske Ingvar Kamprad ligger något sådär nära.

Volvo 745-GL "AnDerHoLm" (1992)
Putteliten
25 februari 2015 · 9 078 Inlägg

Det är ju galet många bilar, men det var inte många jag tänkte att: "Wow den vill ja ha!" Visst det är ju kul att kunna köpa bilar när och hur som helst, men varför så många? När ska man hinna använda alla då? Det skulle ta honom ca 5,5 år att köra en bil om dagen. Varför flera bilar av samma modell?

Bierstube
25 februari 2015 · 616 Inlägg

Anderholm skrev:
jag tror ingen i Sverige platsar på listan världens rikaste 1 % kanske Ingvar Kamprad ligger något sådär nära.

Jag tog mig tid att undersöka saken och kan konstatera att ingen av oss hade rätt, sanningen ligger nånstans mitt emellan. 140 000 svenskar finns alltså på listan över världens rikaste procent.

http://omni.se/start/f578f2ba-d418-4b4f … 411bb4cd6b

EDIT: Vi i Sverige som helhet tillhör dock världens 10% rikaste människor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … capita.PNG

Senast redigerat av Bierstube (25 februari 2015)

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang