Förbättra ljudet i Peugeot 407SW

Lidstroem
30 april 2015 · 9 Inlägg

Hej,

Har precis bytt bil till en Peugeot 407SW och originalstereon (den enklaste, fanns ett JBL system som tillval men det har tyvärr inte min bil) är inte mycket att hänga i julgranen. Tänkte försöka förbättra det till en såpass nivå att man åtminstone inte blir förbannad varje gång man slår på stereon (som referens kan nämnas att jag tyckte att originalstereon i min Volvo V70 från 1999 lät "tillräckligt" bra). Jag är inte intresserad av att spela "tokhögt", ljudkvalite framför volym kanske man kan säga.

Steg 1 Byta högtalare i dörrarna:

Det sitter i dagsläget 6,5" i både fram och bakdörrar, tänkte börja med att byta ut samtliga dessa med en budget på upp till 1200:- totalt. Det mesta verkar passa, kollade på ett par Alpine på NetOnNet och där stod det till och med på kartongen att dom passade i Pegga 407 och dom har ett byggdjup på runt 60mm.

Steg 1.5 Byta diskanterna som sitter i instrumentbrädan:

Detta känns som något jag helst slipper, ingen aning vad som skulle passa i samma hål och huruvida det sitter någon form av delningsfilter inbyggt original (hur brukar det vara?)

Steg 2 (Alternativ A):

Montera slutsteg men behålla originalstereon, originalstereon har inte lågnivå men tänkte mig ett steg med högnivå in alternativt konverter emellan.

Steg 2 (Alternativ B):

Byta huvudenhet till en som har lågnivå, detta blir lite pillrigt och dyrt eftersom jag då måste köpa en CAN adapter för rattkontroll (samt ram och antennadapter) då en del av bilens funktioner (färddatorn) styrs från stereon, fördelen blir väl att man får mer funktion (BlueTooth) och större/bättre möjlighet att koppla in ett eventuellt slutsteg om man fortfarande inte är nöjd.

Frågor:

Verkar min uppgraderingsstrategi vettig?

Tips på bra koaxialer för upp till 600:- paret (eventuellt lite till om det är motiverat)

Kommer jag att få en markant ljudförbättring bara av att byta högtalare?

Vilket skulle ni valt som "Steg 2", A eller B (där B går ta vidare till B+A)

Lidstroem
3 maj 2015 · 9 Inlägg

OK, inga svar på dom frågorna...

Nu har jag forskat runt lite till och hittat en del mer tydliga alternativ, kit system fram verkar finnas anpassat för bilen från Pioneer och Alpine,

Alpine verkar ha matchande koaxialer som då kanske är lämpliga i bakdörrarna?

Isåfall skulle det bli:

http://www.dbakuten.se/bilstereo/varuma … -s1%2F1972 fram

samt:

http://www.ullareddigital.se/alpine-p-2 … n=prisjakt

i bakdörrarna

Alternativet är att hosta upp lite mer fram och köra Pioneer:

http://www.mds.se/pioneer-ts-h1703.html

men då verkar det inte finnas "matchande" koaxialer till bak.

Sen har jag i princip bestämt mig för att senare byta HU så jag får Bluetooth (och lite bättre effekt) och sedan vid behov lägga till slutsteg...

Tänker jag galet nu?

P.S. Alipne koaxialerna har jag faktiskt hittat en recension på och dom verkar onekligen prisvärda, antar att motsvarande kitsystem iaf inte är sämre...

Senast redigerat av Lidstroem (3 maj 2015)

Nausea Avstängd
3 maj 2015 · 598 Inlägg

En omöjlig uppgift! Efteråt kommer du att stöna mer än tjejen!

Om du lägger så lite pengar på högtalarna blir det förmodligen inte bättre ljud, bara annat ljud. Köp en bättre HU först, sen kan du bygga vidare med högtalare och slutsteg när du får råd.

Lidstroem
3 maj 2015 · 9 Inlägg

Jahamen då är det lika bra att ge upp då...

Vilka högtalare skulle rekommenderas då, som inte är alltför djävla dyra och någorlunda stor chans att man kan montera i dörr och instrumentbräda utan att modifiera alltför mycket?

Ett par högtalare kan jag smyga in i bilen (ingen utom jag behöver ju veta vad dom kostar), en ny HU blir lite mer uppenbart så det får komma senare oavsett om det är smartast eller inte.

Lidstroem
3 maj 2015 · 9 Inlägg

Och när vi ändå är igång, när jag byter HU vad ska man sikta på då, hade tänkt mig en med BT men utan CD-läsare med bra inställningsmöjligheter.

Lidstroem
18 maj 2015 · 9 Inlägg

Då Alpine högtalarna jag länkade tidigare helt plötsligt fanns på rea så slog jag trots allt till på dessa, ljudet gick från skitdåligt till acceptabelt.

Nästa steg blir ny HU, tips på en som har BT och vettiga inställningsmöjligheter?, gärna en med bra display så man kan bläddra filer på USB sticka och liknande utan att bli tokig (och att RDS information faktiskt går att läsa är ju ingen nackdel).

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang