Köpråd: Amazon lekbil

Dojvid
3 maj 2015 · 12 Inlägg

Tjena. Mitt första inlägg här på garaget!

Jag har hållt på en hel del med jeepar och kört offroad en del. Har dock tröttnat på det nu och slängde precis ut jeepen på blocket, men sitter redan o smider planer inför nästa projekt.

Jag är väldigt sugen på att köpa mig en gammal amazon och piffa till. Vill ha en bakhjulsdriven bil som går att köra lite busigt med. Hört att det finns massor med trim etc till amazoner och de är ju bakhjulsdrivna så tänke att en amazon blir perfekt!

Det jag undrar är vad måste man göra för att en bil ska palla av att köras lite hårdare? Kan tänka mig att man behöver uppdetara fjädringen o sänka bilen, bromsar etc..? Finns det någon nyare volvo man kan plocka delar från som är starkare? Tänker mig hjulupphängning och allt såntdär under bilen? :p

Är det någon speciell modell/årsgång på amazonen som är "bättre" än andra för mitt syfte? Vilken motor går att trimma upp mest? Tror inte jag klarar av att byta motor helt o hållet känns som det är jätte komplicerat :p

Tack så jättemycket för svar!
Mvh
C

MFred
3 maj 2015 · 164 Inlägg

Svårt att svara på, men 1965 och senare har skivbromsar fram som standard, det vill du ha smile -67 kom en uppdaterad bakaxelupphängning.
Många svetsar om fästena på 240ns bakaxel och sätter dit. Fram har jag för mig att man kan modda dit 140-bromar smile
Hur mycket du behöver bygga om beror på hur mycket effekt du siktar på.
B20 är största motorn som fanns i amazon, 82hk orginal. Ska du trimma utan att turbokonverta så blir det dyrt! upp till 120-130 kan man komma undan ganska billigt men vill man bortåt 200 så krävs det både mer pengar och kunskap smile

Dojvid
3 maj 2015 · 12 Inlägg

Hej och tack för svar! Okej så då skall jag i alla fall försöka hitta en nyare än 65 med b20 motor...

Vad väger en amazon? Har hört att de väger runt 1 ton? Tänker mig typ ifall man kan få upp en amazon i ca 150 häst eller något, så borde de la kunna mäta sig mot en bmw med 200 häst som väger typ 1.8 ton?

Annars kanske man skulle ta och kika på någon annan bil... amazonerna är ju så jäkla fräcka bara!

MFred
3 maj 2015 · 164 Inlägg

ingen fara! Ca 1200kg väger de  in på smile

2/7/940 turbo är ju väl beprövade och lätt-trimmade bilar annars. Men jag håller med dig, bra mycket fränare att åka brett med en Amazon! lol

Dojvid
3 maj 2015 · 12 Inlägg

När du säger ingen fara menar du att de skulle klara av o mäta sig me bmwn? tongue Okej 1200 tack så mycket!

Jag har i regel väldigt svårt för alla volvo bilar gamla som nya förutom just amazonen och 140n :p Tror du en 140 skulle vara en bättre bil att börja bygga på för det jag är ute efter?

MFred
3 maj 2015 · 164 Inlägg

Tyvärr, ingen aning om hur det racet hade gått!

140 har i princip samma drivlina som Amazon(motor och låda). Men den är ju snäppet modernare med skivor runt om mm. smile

caromania Forummoderator
3 maj 2015 · 9 296 Inlägg

Amazonen börjar ju bli lite ovanlig och de bilar som varit lik har antingen renoverats eller donerat sina kroppar till de andra överlevande. Dessutom börjar det bli dyrt. Jag skulle nog råda dig att spana på 140. Leta helst upp en bil som redan är "modifierad" (läs förstörd) än att ta en hyfsad bil som går att rädda sv entusiaster.
240? 740? Lite större och klumpigare såklart.

When the eagles are silent, the parrots begin to jabber.
Ibanezman Skåning
3 maj 2015 · 739 Inlägg

https://www.youtube.com/watch?v=-vrJWpHnJcA

Motivation till att välja en Amazon som projekt big_smile

"Dem är aldrig för sent att förvärra ett redan dåligt beslut."
Knugcab
4 maj 2015 · 5 111 Inlägg

Och jag ser tvärt om ingen anledning att välja en 140 framför en Amazon, inga stora förbättringar, enligt mig en sämre hopsatt och plastigare bil på många sätt, tråkigare, fulare, tyngre.

Skall man ha en 140 kan man ju lika gärna köpa en 240 som är i stort sett samma bil fast bättre och med mer potential att bygga på.

Kör på en Amazon om det är en sådan du vill ha! Gärna så sen som möjligt. Och en 150 hästars Amazon går faktiskt ganska bra....
Kanske inget som skrynklar ihop asfalten eller som man vinner på Le Mans med, men ändå en kul bil.

Datsun King Cab "Daisy Diesel" (1985)
Dojvid
4 maj 2015 · 12 Inlägg

Hej och va kul med alla svar! schysst smile vet att det kanske hade varit bättre med nyare Volvos, men Amazonen är den enda volvo ja tycker om. tycker den är så jävla ball! Det som oroar mig mest är fram och bakvagn.
Håller orginal o ta en halvsnäv kurva i 100 eller behöver man byta allt?
Sedan tänker jag också på mossan peugot 207 på 1300 kilo och 120 häst. Om ja trimmar upp en amazon på 1200 kilo till 120-130 häst så vill jag ju att den ska gå mycket bättre än mossan peugot xD

Inte någon som vet om det finns bra guide där folk byggt "racecar" av amazon? smile

Knugcab
4 maj 2015 · 5 111 Inlägg

Klart det går!

Givetvis gör saker som bra bussningar, fjädrar, stötdämpare, krängningshämmare, däck osv. sitt till på en Amazon likväl som det ger effekt på väghållningen på andra bilar. Självklart vinner du inte DTM med en Amazon med original hjulupphängningar men nog skall du köra bra hårt på gatan innan grejerna inte räcker till utan större modifieringar.

(Att jag snart kommer bli emotsagd av teoretiker som knappt sett en Amazon på bild men snöar in på teorier om varför man inte kan hålla sig på vägen med en sådan samtidigt som de själva av ren snålhet kör på däck som heter KING KONG har jag redan räknat med)

Amazonen är nog bra mycket lägre växlad än peggan, så den kommer upplevas som rappare. Självklart så tar nog peggan dig på toppfart då den är mer slimmad samt troligen högre växlad. plus att vikten inte har så stor inverkan där. Men på en gatbil man bara skall busa av sig med, så spelar det väl ingen större roll.

En Amazon med lättare gattrimning och lite uppdaterad väghållning är ju ungefär ett klassiskt koncept som hållt i över 50 år, fråga lite gamla stötar som var med när det begav sig så har de säkert lite tips att ge. wink

Datsun King Cab "Daisy Diesel" (1985)
Dojvid
4 maj 2015 · 12 Inlägg

Allright tack så mycket mr volvo! Fan va skönt med någon som ger en vettiga svar på ett forum för en gångs skull big_smile Blir en amazon för min del, kan knappt hålla mig!

Sen så är toppfart inte så viktigt för mig, vill kunna ta mig upp till en 120-150 så fort som möjligt, snabbare än så behöver ja inte köra ändå!

När jag ändå har dig på tråden, vet du vart man kan hitta karossdelar i plast till amazonen? Sitter och googlar men går sådär.. tänker för viktminskningens skull!

Lovar o slänga upp en tråd när jag hittar mig en bil ifall du vill se hur det blir av:t! haha!

tack igen!

Knugcab
4 maj 2015 · 5 111 Inlägg

rpglasfiber.com

Datsun King Cab "Daisy Diesel" (1985)
Dojvid
4 maj 2015 · 12 Inlägg

Tack igen smile

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang