Mystiskt startfel Toyota Previa.. Startar.., startar inte?

MoonlightDuchesse
5 maj 2015 · 7 Inlägg

Jag heter Maria och är en stolt ägare till en såklart Fantastisk Toyota Previa, av ärbar årsmodell-96.smile
Bilen har alltid varit trogen och tuffat på, men här till det nu märkliga som sker.roll

Jag startar bilen, och under viss period så 9 av 10ggr går den igång hur snällt som helst, inget sviktande, bubblande eller trasslande whatsoever, utan full fart! Men den 10:de gången så säger det klick, och sen klick, å klick, klick.., allting lyser dock, fläkten går igång, radion går igång, har jag glömt vindrutetorkarna på, så går även de igång.., men den "brummar" alltså inte till.
Jag vet inte om det har någon betydelse, men jag inbillar mig det.., för jag låter tändningen vara på i typ 10sek och det blåser ur fläkt å det sjungs ur RixFM, å så prövar jag igen.., och då plötsligt så Vrrooooom.., så startar bilen!!!big_smile
Just så.. Alltså, bilen startar fint nästa period 7 av 10ggr, den kärvar nästan lite som i en jämn intervall, men mitt fiffiga knep att låta elen va igång i några sekunder tycks i min fantasi fungera, för det fungerar i alla fall, å efter klick klick klick klick, så vrooooom, går motorn igång. Igen.smile

Den startar sedan under en tid till och med 10 av 10ggr i över en vecka, och klickar inte det minsta, men efter den vecka som jag börjar tro att problemet kanske faktiskt har gått över likt en förkylning, så uppstår samma fenomen igen.. Dvs, 8 av 10ggr jag ska starta, så klick klick klick klick.., men tack å lov, Vrooooom.., full fart å iväg! Vidare, 7 av 10ggr startar den.. men så samma visa igen.Det går nästan ett mönster i det som sker.

Under vissa "klick-perioder" kan den -ävlas mer än vanligt. Sådana perioder kommer nämligen också, och jag har fasat att det är då fullständigt kört, den kommer inte starta alls. Men jag har ju mina helt fantastiskt fiffiga knep-å-knåp-metoder då jag som ex gungat bilen något, eller puttat/flyttat på den några meter, och jag inbillar mig att det har hjälpt, för den har tillslut startat även då. Om än motvilligt.. Det har hänt att den tenderat att starta, men inte orkat hela vägen, utan "dött ut". Då befarar jag det värsta.., men den har även då faktiskt, tillslut gått igång.

Det här fungerar i alla fall inte. Något är fel. Tillslut kommer den ju att ge upp helt. Antagligen vid det mest olämpliga tillfälle enligt Murphys Lag.., men hitintill har jag förmått att få den att rulla.
Vad kan det vara?

Jag har kollat kabelskor å så mot batteriet, å de sitter tätt, om än lite skitigt där, men inte särskilt oxiderat.
Det verkar inte vara fel på batteriet, för det är full kraft, allt lyser, allt blinkar, allt blåser å låter.tongue
Motorlampan lyser när detta fenomen uppstår, förresten, så den indikerar ju någonting.
Å andra sidan är det antagligen ngt som drar mycket ström, som ex startmotorn, så den orkar det "primära" i lamp-å-fläkt-väg, men inte riktigt dra runt startmotorn.., typ..
Kan det vara glappkontakt? Att när jag är ute å kör å bilen rör på sig, att ngn kabel flaxar runt å ibland är den därför mer kontakt-ig än vid andra tillfällen? Om det är solenoiden, skulle den då starta så piggt och utan anmärkning så ofta? Kan det vara jordfel? Glappkontakt i flätan? Att någon kabel kommer åt en annan? Var sitter jordkabeln på en Previa?
Alltså, det är ju hopplöst med motorerna på Previa, de sitter så galet till, å man känner inte igen sig.
Jag funderade på om det kan va en sorts kortslutning någonstans? För jag lyckades köra in i en luftventil på backen, på en parkering som jag inte var uppmärksam på, och krossade då blinkerglaset höger fram. Jag tycker det var efter det som det här problemet dök upp. OM det kommer in fukt/väta där, kan det ge ett sådant störigt resultat?
Startmotorn är ju hur pigg som helst när den väl startar så att säga, och bilen visar inga tendenser på att vilja stanna under tomgång eller ngt sådant.., jag tänker på kompression å sådär. Det är iofs hål i avgasröret, men skulle det ge ett sådant symptom?

Har Ni någon aning?hmm
Var ska jag börja?roll
Kolla kablarna till startmotorn kanske?
Var hittar jag ett elschema över bilen?

Hoppas jag gjort mig någorlunda förstådd, och jag önskar er alla en härlig dag!big_smile

Bästaste Hälsningar!
Maria

Life isn´t about waiting for the storm to pass.. It´s about learning to dance in the rain! :D
Evildan
5 maj 2015 ·

Hej du lyckliga men ändock olyckliga Toylådeägarinna.

Kablaget som du är inne på är en god idé att gå igenom.
Trångt är det förvisso i din mittmotorsportMPV, men en bra ficklampa och upphissad bil kan göra underverk för åtkomligheten tillika utsikten.

Ett annat fel som uppstår på några långmilade Avensisar av liknande årgång är att kontaktstycket till tändningslåset blir glappt, då får du dom symptomen du beskriver.

Elschema:
http://www.autozone.com/repairguides/To … 528008a2f6

Jag förefaller nog ha förstått. wink

Detsamma detsamma.

MoonlightDuchesse
5 maj 2015 · 7 Inlägg

Tack å Tusen Tack för svar.. big_smile Jag ska svichsa iväg till OK gds-tjosan då då.., med lampa i fickan å kanske med lite tur å medhavd hjälp(are) kanhända begriper jag något.. wink

Återkommer för vidare rapport om eventuell progress i ämnet..
Ha det nu så hemskt jättefint! tongue
(och TACK för det medsända elschemat.. )

Senast redigerat av MoonlightDuchesse (5 maj 2015)

Life isn´t about waiting for the storm to pass.. It´s about learning to dance in the rain! :D
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang