Noll-koll, men funkar detta i min 850 GLT från '92 (billjud)?

Carlen67
9 juli 2015 · 1 Inlägg

Hej! Köpte min första bil för ett litet tag sedan! Blev en 850 GLT från 1992, men när vi kopplade in mobilen till stereon (alltså ej originalstereo) så lät det inte bra överhuvudtaget, nästan jobbigt att lyssna på. Så jag är sugen på att uppgradera ljudet en aning (inte ute efter att ha södra Sveriges värsta bas eller bästa ljud, utan ett som går att lyssna på och klarar min musikstil, dvs framförallt Heavy Metal). Men jag har noll-koll på billjud och har googlat i timmar nu för att försöka lära mig, men blir inte klok på det. Nu vill jag mer eller mindre veta om detta skulle funka i min bil, om något är onödigt och om något mer behövs (behöver kablar, men har inte en aning vad ja ska ha). Vet att de redan sitter 5.25" i framdörrarna, så de bör passa. Men kommer jag behöva separat slutsteg till basen? Som jag sa, noll koll men hoppas ni kan hjälpa mig! http://i.imgur.com/Af7i4z8.jpg

(valde LjudFokus för de hade lite andra saker jag behöver, och helt okej priser). Tack för svar!

EDIT: Länkar till produkterna
Slutsteg: http://www.ljudfokus.se/show_prod.php?prodid=4182
Bas: http://www.ljudfokus.se/show_prod.php?prodid=4176
Mindre element: http://www.ljudfokus.se/show_prod.php?prodid=6343

Senast redigerat av Carlen67 (9 juli 2015)

Zibs
19 juli 2015 · 20 Inlägg

Tråden ska väl egentligen ligga under '' Biljud och multimedia''!

Men hur har du tänkt med basen? Ska du bygga egen baslåda? Om du inte har en susning om biljud hade jag nog rekommenderat att köpt ett paket, alternativt åkt till närmsta biljudbutik och frågat om hjälp. Kan tyvärr inte hjälpa dig då jag antagligen inte kan så mycket mer än dig.

Ja, du behöver ett separat slutsteg till din baslåda. Har dock ingen aning om vad för märken/kvalité du borde köpa haha.


MVH

Johan_92
20 juli 2015 · 41 Inlägg

Kollade upp slutsteget då länken inte fungerar, onödigt att köpa ett slutsteg på 4x40W RMS, du kan lika bra använda högtalarkablarna från stereon till mellanregistren. Du behöver ett slutsteg till basen, som Zibs säger(http://www.ljudfokus.se/produkt/pioneer … 400w/6842/) Om du ska köpa från den sidan, sedan skulle jag också rekommendera att köpa nya mellanregister till bakdörrarna, och 6x9" att ha i hatthyllan, då är det bra att ha ett slutsteg till dom med, dock inget måste, går att driva med stereon. Vad har du förresten för stereo i bilen nu? För en gammal dålig stereo ger också ett dåligt ljud, fast du har bra högtalare.

Stortag
21 juli 2015 · 298 Inlägg

Om du tänkte köra rock musik och inte pop och hiphop så behöver du egentligen inte så värst grym bas. Jag skulle råda dig att åka till en butik där de har biljud och säga att du skall ha ett paket. De brukar finnas bra paketpriser på alpine och groundzero bland annat.
Om man skall försöka förklara det enkelt så då du skall välja bas och förstärkare så kolla alltid på rms watt och inte peak. T.ex. en bas med 800w peak betyder ungefär hur mycket du kan mata i den före den brinner. Då står det kanske 250w rms. Det är dessa watt som spelar roll då du jämför hur mycket de spelar.
Då beror det också på om du spelar på 2,4 eller 8 ohm.
oftast om du bara har en bas och kopplar den till förstärkaren spelar du på 4ohm(beror på spolen i högtalaren). Det fungerar lika som att seriekoppla/paralellkoppla lödmotstånd.

Så för att försöka summera så en 10 eller 12 tums bas med runt 200-250w rms borde räcka bra till att spela rockmusik. Förstärkaren behöver då klara minst så mycket watt på en kanal. Sedan då du har bestämt vilka du skall köpa så är det bara att koppla in.
Jag skulle råda dig att inte koppla in någon tandtråd (pluss/minus kablar under 30 kvadrat) eftersom strömmen skall så långt från batteriet ti bakluckan så blir det ett spänninsfall och spelar skit med riktigt små kablar.

Angående diskanterna vet jag inte riktigt hur pass bra de är i en 850. i v70 och s80 har original räckt bra till.
Så länge man ställt in på stereon att diskanterna inte skall spela frekvenser som är lägre än 150hz så skrålar de inte alls. Det är värt att prova ställa in och skruva upp volymen före du överväger att köpa nya.

Nissan Leaf (2022)
BMW 525i (1995)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang