SAAB 9-3 AERO tickande/dunkande ljud från bakvagnen

crouuapter
29 juli 2015 · 2 Inlägg

Hej!

• Bilmodell
SAAB 9-3 AERO
2.0 L 210hp

• Årsmodell
-03

• Miltal
17000

• Modifikationer på bilen
Nej

• Hur yttrar sig felet?

Det kommer ett tickande/dunkande ljud från bakvagnen/höger bakhjul när man kör eller bara rullar försiktigt fram. Man hör ljudet från vänstersidan också med men inte så tydligt som man gör på högerbak.

• Är felet permanent eller uppstår det bara ibland?

Felet uppstår varje gång jag ska köra spelar ingen roll hastighet eller om det är skarp/svag sväng eller uppför/nerför backe eller regnigt/kallt/varmt osv. Det är alltid där och det gör mig riktigt riktigt tokig. Men ibland kan ljudet vara svagare och ibland riktigt högt. (Ljudet är högre när det är blött ute)

Det skumma är att ljudet slutar helt när jag trycker in bromspedalen lite grann. Behöver inte alls tryckas in hårt för att det ska sluta. Precis som att man spänner vajern eller något?

• Vilken felsökning har redan gjorts?

båda bromsoken är bytande där bak.
Jag funderade över drivknuten men då borde det väl låta även om jag bromsar? funderingar kring kullager har också varit upp på tal men även där. Det borde också låta när jag bromsar eller?? 

Hade tänkt hissa upp och ta mig en närmare titt och se vad där är men om någon har tips så säg gärna till!!!

Norman88
29 juli 2015 · 55 Inlägg

83,7% säker på att det är ett belägg som ligger och slår. På belägget har du 2 "piggar" som ska lira med 2 hål i kolven. När jag bytte belägg senast var piggarna på fel c-c mått, dvs bara en av dem matchade hålen i oken. Resultatet blev som du beskriver. Slipade och grejade lite med andra piggen och monterade ihop, andra försöket blev det tyst.
Anledningen till att det blir tyst när du bromsar lite är helt enkelt att kolven trycker fast belägget mot skivan (även när du bromsar lätt). Skulle tro det är inre belägget på höger sida som är ditt problem. '

Hissa upp bilen höger bak, be någon snurra på hjulet samtidigt som du kikar på inre belägget. Hoppet är runt 5 mm, så bör va ganska lätt att se.

SAAB95-en
29 juli 2015 · 27 Inlägg

Har haft samma belägg skrammel vänster höger bak. De var ingen inkl märkes SAAB verkstad som hitta felet.

Bra beskrivning, lycka till !

Saab 9-5 2.0T Sport "Kombi" (1999)
crouuapter
5 augusti 2015 · 2 Inlägg

Tack för svaren! Problemet löst!

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang