BMW E39, varvräknare mm visar fel efter inkoppling av Carsoft för att läsa felkoder

kjaxne
1 december 2015 · 21 Inlägg

I helgen skulle jag testa att ansluta min vinterbil, BMW E39 -98, till datorn med Carsoft 6.5. Tänkte försöka läsa ut lite felkoder ur bilen och se vad för kul man kunde göra med det. Men eftersom jag inte använt det tidigare hade jag inte full koll på programmet och råkade köra fel exe-fil först och med den gick det inte att läsa av felkoder så testade annan kommunikation så länge och hittade att man kunde ändra språket på check-meddelandena på instrumentpanelen till engelska i stället för tyska.

Någon gång där under tiden jag försökte upprätta kommunikation så har något i alla fall hänt som ställt till det. Varvräknaren, bränsleförbrukningsmätaren och nivåmätaren för bränsle i tanken har konstiga värden.
Varvräknaren går upp till 7000 när man startar bilen och är där konstant, den rycker till lite ibland bara. Carsoft kan läsa ut korrekta värden när livedata läses.
Nivåmätaren för bränsle har förskjutits lite så den visade kankse 45 liter istället när det var ca 20 liter i tanken. Efter att ha kört ca 14 mil så hade den sjuknit i snabbare takt än normalt, men visade ändå kanske 30 liter. Vid fulltankning stannade den vid normalt läge för fulltank, men har inte kört något mer sedan dess.
Bränsleförbrukningsmätaren rycker väldigt konstigt. Till synes oberoende av varvtal och hastighet så rycker den fram och tillbaka mellan sina ändlägen. Ibland hinner den gå mellan ändlägena flera gånger i sekunden och ibland slår den till mot 0-läget och vandrar sedan långsamt till max-läget innan den slår tillbaka mot 0-läget. Sedan upprepar detta konstant, men vandringen till max-läget tar olika lång tid, allt från flera sekunder till del av en sekund.
Sedan har klockan som visas på radions display försvunnit helt. Den visas varken när radion är på eller av. När jag startar bilen ser jag något meddelande på displayen i instrumentpanelen också som börjar något med EE.. mer än så har jag inte sett vad det står än då jag har pixelfel där sen innan. Meddelandet verkar detsamma oavsett om det är engelska eller tyska i språket där.

Vad har jag gjort för att ställa till det så? Och hur ska jag återställa det?

JoeyJ
5 december 2015 · 502 Inlägg

har du testat koppla bort batteriet i minst 15-20 minuter?

kjaxne
9 december 2015 · 21 Inlägg

Har testat att koppla ur batteriet närmare 2 timmar nu, men det var ingen skillnad. Men har sett att felmeddelandet är EEPROM-KI så måste ju vara något fel med ett minne i bilen då? Ska i helgen igen koppla in Carsoft igen och se om jag kan ställa det till rätta men vet inte än hur.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang