Koppla in extraljus på Datsun 720

Knugcab
29 april 2016 · 5 111 Inlägg

Hur bär jag mig åt för att på bästa sätt koppla in extraljus i "baklängessystemet" på en Datsun 720?

Det ser ut som följer:
Ljuskontakten sitter kopplad mellan plus och säkringsdosan. Det man bryter med den är alltså om säkringarna till lyset skall få ström eller ej.

Från säkringsdosan går sedan vidare matning till lamporna, ena säkringen går till samtliga strålkastare till vänster sida (dvs. både hel och halv), andra säkringen till motsvarande på höger.

Både hel- och halvljusen har konstant matning när lyset är på, och matas via det stift som i de flesta bilar används till jord.  :shock:

Från halv- och helljusstiften går sedan vidare kablar till ljusrelät. Det relät styr är alltså vilken glödtråd på lampan som skall jordas, halv- eller hel.

Slutligen, spaken för avbländning. När den står i läget för halvljus så skickar den styrström till relät, när man slår på helljuset så bryts styrströmmen till relät, alltså är det lite baklänges även detta.

Hur kopplar jag bäst in extraljus på detta system?
Jag vill ju att de skall tändas och släckas tillsammans med ordinarie helljus, och jag vill inte heller dra all matning genom ljuskontakten med risk att överbelasta denna.

En tanke jag får, mata extraljusrelät direkt från batteriet, koppla styrström till detta från ljussäkringen (så de bara kan lysa i läge 2, annars skulle de lysa även på parkeringsljus och med ljuset avslaget), och koppla in jorden från lamporna strax före original ljusrelä så att lamporna inte får jord om inte helljuset är på.....eller finns det någon anledning till att inte detta skulle fungera?

Datsun King Cab "Daisy Diesel" (1985)
spillolja
29 april 2016 · 4 009 Inlägg

Reläspolen lägger man över hel-ljusdelen i själva lampan  eller hel-ljusindikeringen i instrumenthuset
med evt. brytare i serie med ena spolanslutningen, vill man ha en separat indikering för extraljuset så ska den ligga parallelt med reläspolen

Renault går sönder ibland men går oftast att laga
Renault Clio II "Pundarburk Grand Luxe" (2000)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang