ChriZtoffers garage: Saab 9-3SS -03 {Alpine/DigitalDesigns} projekt med mer...

Projektet startade för 4år sedan med en enklare uppgradering av ljudsystemet men allteftersom kraven och erfarenheten ökade så har även nivån på ljudsystemet ökat. Även vissa utseendemässiga förändringar har skett både in och utvändigt samt en liten ökning av prestandan.
  • 185 Följare
  • 701 609 Visningar
  • Projektet avslutat 9 september 2014
ChriZtoffer GAS democar 2018!
30 juli 2009 · 8 744 Inlägg

Tack så mycket. smile Men jag hoppas och tror att det blir snyggare innan jag är klar, eller ja hatthyllan förblir ju som den är men resten ska då bättras på en bit.

Måttade lite för nya lådan idag, och det ser då inte ut att vara något som helst problem att få plats. Totala volymen på nya lådan ska vara ca 75L (2x sluten del på ca 15L var, 1x portad del på 32L plus port) och om jag gör lådan lika djup som gamla men bygger den helt från sida till sida och gör den 39cm hög (max höjd) så blir den ca 127L! Får se om den kanske går att ta ner lite på djupet, annars så blir det till å fylla igen en massa.

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
ChriZtoffer GAS democar 2018!
10 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

Efter att ha måttat lite mer så kom jag fram till att det sket sig, eller ja det blev väldigt svårt och krångligt att få till en bra bandpasslåda helt enkelt. Att få till en låda som passa längst fram är inga problem egentligen, men att få den dit är desto svårare då hålet som blir när man öppnar bakluckan är för litet och fäller jag sätena och tar lådan den vägen så kommer delningsfiltren och ett steg att vara i vägen. Sen så är det kanske lite övermodigt att bygga en bandpass som sin andra riktiga låda någonsin... Så nu blir det slutet istället! smile

Fördelarna som jag ser med sluten låda (eller slutna lådor, som det faktist blir) är att volymen är inte så noga, samtidigt som det är enkelt att laborera och se vilka förändringar som gör vad. Sen så kan jag göra två mindre lådor som lyfts in i bilen och sen sätts ihop till en stor. Och sist men inte minst karaktären på en sluten låda, mm... vist det kommer inte att spela högst men med dubbla basar och skapligt med effekt så borde det flytta en del luft ändå, samtidigt som basen blir väldigt tight och sitter där den ska! smile

Som tur är så är jag ledig den här veckan, vilket betyder att lådan förhoppningsvis hinner bli klar. Hade lite MDF kvar hemma från tidigare projekt och en del köptes idag, så allt material finns nu hemma. Baffeln blir dubbla 16mm (32mm MDF totalt) och resten av lådan blir i 19mm MDF. Det enda som saknas nu är ett par anslutningsterminaler, men dom ska jag köpa i morgon, blir även då som det mesta av materialet ska sågas upp och lådan börja byggas.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/734459_vr9yic.jpg
(Det blev en del material, hoppas att det räcker nu bara) smile

Ny uppdatering i morgon!

Senast redigerat av ChriZtoffer (11 augusti 2009)

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Owla
12 augusti 2009 · 751 Inlägg

Läst igenom projektet nu och är ruskigt imponerad över dina framgångar. Hoppas du får till en riktigt välljudande låda, låter vettigt att bygga den "enklare" modellen till en början!
Lycka till

ChriZtoffer GAS democar 2018!
12 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

Tack så mycket! smile Kul att du säger så. Jo jag hoppas också att lådan blir välljudande, men ändå med rätt bra tryck. Får se om det går som jag tänkt eller om jag åker på att bygga en bandpass ändå.

Tyvärr så blev det ingen uppdatering idag, har tagit nån liten bild men det mesta av tiden har gått åt till att mäta och kapa upp bitarna till lådorna. Har börjat skruva ihop den ena för att kolla passformen och det ser inte annat än perfekt ut! Ska fortsätta på dom i morgon och målet då är att ha dom färdiga och redo för limning. Då kommer det även en uppdatering med lite bilder på framgångarna, får se hur långt jag har kommit då. smile

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
ChriZtoffer GAS democar 2018!
13 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

Jag lovade ju en uppdatering så här kommer den, om än något sent. wink Har inte hunnit göra så värst mycket idag då mamma fyllde år och firandet av henne tog upp mer tid än jag hade tänkt. Men det börjar på och bli rätt så klart nu! Ska fixa bafflarna i morgon och mäta upp volymerna i lådorna så att jag kan kompensera för volymskillnader. Jag hade hoppats på att få min andra bas den här veckan men det ser mörkt ut, tyvärr...

Lite lödjobb som gjorts. Anslutningspaneler till lådorna (är osäker på om dom ska sitta på ovansidan, i närheten av delningsfiltren eller om dom ska sitta nere på sidorna dolda bakom luckor) sam högtalarkabel med snabbkopplingar, så kallade "bullet"-kontakter (iaf inom radiostyrt).
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/735982_3ifzy3.jpg

Lådorna så som dom ser ut just nu bakifrån. Ska slipas lite för att få skarven mellan dom tätare, men det blir nog någon form av list där sen för att täta riktigt. Dm små "flärparna" på sidorna är till för ett par täcklock som ska göras sen för att fylla ut mot väggarna i skuffen.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/735984_2w1chi.jpg

Lådorna framifrån. Hålet är inte alls rätt utan blev bara som det blev för tillfället. Bafflarna kommer att gå ändå fram så väggarna ska snedkapas (pappas jobb att sätta den vinkeln, som tur är). I det stora hela så är det här så som lådan kommer att se ut, förutom en liten förhöjning i mitten längst upp för att passa mot skidluckan.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/735986_9rvuph.jpg

Det fick bli en liten specialare på undersidan fram.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/735987_zie5kd.jpg

Det var pga dom här formerna, tänkte först plasta mot rundningen men det kändes onödigt krångligt för en minimal volymökning.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/735989_y2f4hr.jpg

Förhoppningsvis så hinner jag få ihop lådorna i morgon och provmontera dom i bilen och sen limma dom på kvällen. Den andra basen lär väl inte komma i tid men jag har ju en redan så det går iaf att testa om lådorna fungerar eller ej. Planen var ju dock att jag skulle få lådorna spelklara tills på fredag, men så blir det nog inte. Synd.

Håller på och funderar lite över hur jag ska klä insidan av lådan (den synliga ytan alltså, där basarna sitter). Antingen så blir det med samma tyg som baksidan/hatthyllan/resten av skuffen eller så blir det med konstläder i samma färg som resten av inredningen. För tillfället så är jag mest sugen på konstläder (om jag får tag på i rätt färg), men vad säger folket?

Skickar upp lite mer bilder i morgon på två st förhoppningsvis färdigbyggda lådor, får se hur det går. smile


MVH// Christoffer

Senast redigerat av ChriZtoffer (13 augusti 2009)

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
ChriZtoffer GAS democar 2018!
16 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

Då jag ännu inte sett röken av min andra bas så har jag till viss del tappat lusten att bygga vidare på lådan, så det går lite segt med den. Men lite har jag fått gjort och mer kommer nu i början på veckan då planen är att jag ska jobba sen.

Jag har limmat lådorna nu (allt utom locken) och provmonterat basen i båda lådorna, och det är tight! Precis som jag vill ha det, precision ska det vara. smile Försökte ta en bild på det lilla utrymmet mellan korg och låda men det är svårt då det knappt är något mellanrum där. Har slipat upp en liten grop där och lagt i skumgummi för att dämpa mot basen ifall att lådan flexar.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/739183_6uuhy0.jpg

Och så ser ena lådan ut med basen på plats. Om nån undrar över det lilla spåret i botten så är det för gångjärnet till baksätet.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/739189_24ciqh.jpg

Så ser det ut när lådorna sitter ihop som dom ska. Jag vet att dom är olika stora men det är för att jag ville få dom centrerade mot skidluckan som tyvärr inte sitter mitt i ryggstödet. Locken är inte limmade än då dom ska passas in bättre mot varandra först.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/739194_g4v60b.jpg

Slängde in lådorna i bilen för att se hur det såg ut på plats, glipan i bakkant ska fixas med lite schimsning då golvet som lådorna står på inte är helt rakt. Blir nog bra det där sen med lite tyg/konstskinn och ett par basar. smile
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/739195_n63nsf.jpg

Idag kom en kompis förbi här och vi gav oss i kast med att måla bromsok och bromstrummor på våra bilar. Lika bra att göra det samtidigt då vi annars hade hittat på en massa ursäkter för att slippa (har varit så dom senaste veckorna). Så här tråkigt såg det ut innan jag började.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/739199_a9oegj.jpg

Och när jag var klar (några timmar senare) så såg det ut så här. smile Klart roligare att titta på! Målade båda fram idag, nästa helg tar jag dom bak. Men i vår blir dom nog röda istället.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/742902_xoicdb.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/742903_tifjcz.jpg

Det var allt jag hade att bjuda på för dagen. Ska jobba vidare med lådorna i morgon (om vädret vill sig). Ska bestämma mig för vart jag ska sätta anslutningsterminalerna, vill ha dom på ovansidan i närheten av delningsfiltren men då måste jag få igenom kablarna på något bra ställe. Ska klura lite på det i morgon och om det inte går så blir det istället nånstans på sidorna om lådorna.

När det sen är gjort så ska locken passas in mot varandra och limmas på plats. Därefter ska det fräsas spår i kanterna på skivorna som ligger mot varandra för att sätta in styrningar så att lådorna hamnar rätt när man sätter i dom i bilen. Utöver det så är det lite slipning och småfix kvar på lådorna innan dom kan kläs. Största problemet för tillfället är dock att få tag på en till bas! Måste ha en till och killen som jag skulle köpa den andra av svarar inte på mina mejl, så det börjar bli lite akut. Nån som har en JBL P1022 till salu?


MVH// Christoffer

Senast redigerat av ChriZtoffer (20 augusti 2009)

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
ChriZtoffer GAS democar 2018!
19 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

Nu tycker jag att det har varit lite dåligt med kommentarer här från andra än mig själv, ingen som är intresserad av vad som händer? sad Aja, får väl försöka komma med lite roligare uppdateringar så kanske det blir fart. Förhoppningsvis så kan jag visa bilder på ett par skapligt färdiga baslådor ikväll. Går allt som planerat så klär jag dom i morgon. smile Men först en liten teaser!

Då jag inte vill vara sämre än dom "stora killarna" så tänker jag också bygga med kolfiber! Nån som har en idé om vad det här ska bli...? wink
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/742264_5vpjgt.jpg

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
_DamnIt R1 driver!
19 augusti 2009 · 5 128 Inlägg

Ibland är vi alla lite dåliga på att kommentera! smile Känner igen det från min egen projekttråd. Men detta ser ut att börja bli riktigt bra, väntar med spänning på att du ska få andra basen så vi får se det färdigt! big_smile Är det kolfiber till dörrstolpar? (första bästa gissningen jag kom på tongue )

ChriZtoffer GAS democar 2018!
19 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

Hehe ja så sant, det är nog så. smile Många som läser men det är många trådar att läsa så man kommenterar inte i alla, men men... Ja jag väntar också på nästa bas, hoppas verkligen att den kommer nu men jag har inte hört nåt mer från säljaren, så jag börjar bli lite orolig igen. Kolfiber till dörrstolparna är fel, tyvärr. smile Det här är till ljudbygget än så länge.

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
_DamnIt R1 driver!
19 augusti 2009 · 5 128 Inlägg

Aha, köper du från privatperson då? Då kan jag förstå om det tar tid, för ett företag ger ju sig själv grymt dålig pr om dom segar tongue Aha, då kommer nog nästa röst på att du ska klä "bas porten" eller vad vi nu ska kalla det. Det området vid basarna iaf? Annars har jag inget en blekaste aning tongue

ChriZtoffer GAS democar 2018!
19 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

Japp, begagnat är det som gäller. Vill ha dom så likvärdiga som möjligt och inte köpa nåt som inte är inspelat. Men om den inte kommer snart så blir det nog en ny en ändå, börjar ju bli lite kris nu...

Beklädnad för skidluckan är det inte heller (även om idé var frän!), den där kolfiberbiten har en betydligt enklare funktion än så. wink Om allt nu går som planerat så får du och alla andra se ikväll.

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
_DamnIt R1 driver!
19 augusti 2009 · 5 128 Inlägg

Aaah, då får vi verkligen hoppas att ägaren får tummarna loss och skickar iväg basen snart! Ja men det låter ju underbart! For man kolla ikväll igen då smile

Jimmu
19 augusti 2009 · 744 Inlägg

Ser riktigt bra ut! Att klä med kolfiber mellan basarna vore riktigt snyggt! Så snygg så att jag nästan skulle sno idén wink

ChriZtoffer GAS democar 2018!
19 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

_DamnIt skrev:
Aaah, då får vi verkligen hoppas att ägaren får tummarna loss och skickar iväg basen snart! Ja men det låter ju underbart! For man kolla ikväll igen då smile

Japp, pratade med han nyss och han ska skicka den, i morgon.... så den hinner med största sannolikhet inte fram innan helgen, vilket är väldigt dumt och synd då jag hade tänkt mäta upp ljudet på lördag, men men inte mycket att göra åt tyvärr...

Jimmu skrev:
Ser riktigt bra ut! Att klä med kolfiber mellan basarna vore riktigt snyggt! Så snygg så att jag nästan skulle sno idén wink

Tackar! smile Ja den idén har faktist slagit mig också, sitter för tillfället och velar mellan det, läderimitation (samma färg som bilens inredning då) eller helt enkelt vanlig högtalarmatta (lika som på utsidan av lådan). Om det blir kolfiber så måste jag nog köpa mig lite dekal eller nåt större ark, mina små bitar räcker tyvärr inte till utan att det blir skarvar. Får se hur jag gör...


Jag lovade ju att uppdatera nu ikväll med bilder på vad jag skulle ha kolfibret till (om planeringen gick ihop) men tyvärr så sket det sig. Pappa som skulle såga lite åt mig kom inte hem förrens sent så det blev lite ändringar i planeringen, så imorrn kommer bilder på grejen med kolfiber! smile Nu kommer istället lite bilder på vad jag har gjort idag.

Vi börjar med det som har hänt med baslådan. Locken sitter nu på och är väldigt exakt inmätta. Diffar med högst nån hundradels millimeter, så jag är nöjd. Nu ska limmet få härda tills imorrn då det blir fortsättning och förhoppningsvis också nära på avslutning av lådbygget.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/742722_7qpbbx.jpg

Det som ska göras i morgon är bland annat en rundning längs den här linjen, jag gillar mjuka former. Sen så ska kolfiberbiten dit och resten av lådan rundas i hörnen. Sen så är det dags för sidocovers & tyg.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/742724_h9ex6w.jpg

När planeringen inte gick som tänkt idag så fortsatte jag med att måla bromsok. Dom ser inte så kul ut när dom är smutsiga, "osynliga" och tråkigt original.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/742904_ulxi5h.jpg

Men med lite färg på så blir dom genast roligare. smile Inte helt perfekt målat men dom ska inte synas med lupp heller så.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/742905_9bl51h.jpg

Målade navet på skivorna också då det skämde väldigt mycket. Till våren blir det nog att ta lös oken och blästra, så blir det röd färg på dom istället.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/742906_feaf6d.jpg

I morgon kommer en lite roligare uppdatering (hoppas jag). Ska fixa lite tyg till utsidan och se vad jag hittar på för nåt med insidan. Får se om man kanske hinner med en liten provspelning också...


MVH// Christoffer

Senast redigerat av ChriZtoffer (20 augusti 2009)

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Jimmu
20 augusti 2009 · 744 Inlägg

Ska bli spännnande att se vad det blir med kolfibret big_smile
Läder i samma stuk som bilens inredning lät ju inte helt fel det hellre, men jag tycker du ska köra på kolfiber ändå wink

lartz Mekaniker
20 augusti 2009 · 240 Inlägg

Vilket kul bygge smile Ser ut att de blir bra också.. Kul att se folk lägga pengar på mer än bara farten på saabarna smile tummen upp!

Bil & Maskin i Munkfors AB.
Volvo 240 GL "Barbro" (1988)
ChriZtoffer GAS democar 2018!
23 augusti 2009 · 8 744 Inlägg

Jimmu skrev:
Ska bli spännnande att se vad det blir med kolfibret big_smile
Läder i samma stuk som bilens inredning lät ju inte helt fel det hellre, men jag tycker du ska köra på kolfiber ändå wink

Tyvärr så måste jag göra dig besviken, blev inget med kolfibret. sad Fick inte ihop det så som jag ville, så det fick bli en annan lösning istället (se nedan). Men hur som helst så skulle det inte ha blivit något synligt. smile Kolfibret skulle bara hålla ihop lådorna. Det var det hårdaste materialet som jag hade hemma (funderade först på massonit då det är tunt, men väldigt mjukt).

lartz skrev:
Vilket kul bygge smile Ser ut att de blir bra också.. Kul att se folk lägga pengar på mer än bara farten på saabarna smile tummen upp!

Tack så mycket. smile Tja nog kommer det att läggas nån krona på motorn sen också, men det är då inte i första hand. Tycker att den går helt okej som det är nu så då lägger jag hellre pengarna på annat, som tex ljudet. Utseendet tänkte jag börja jobba med i vinter.


Vet att jag skulle ha uppdaterat i torsdags/fredags men det blev så mycket annat så jag hann helt enkelt inte med det. Men jag fick hem den andra basen i fredags (äntligen!) så efter lite stressmek innan kvällens cruising så satt basarna på plats i lådorna. Slängde in dom i bilen för att prova lite och kom fram till att det spelar djuuuupt, ska nog fylla igen några liter per låda tror jag.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/746769_lw298p.jpg

Sen så var det då det här med kolfiberbiten. Tanken med den var helt enkelt att ha som styrning för lådorna men då det var problem med att få till ett helt rakt spår i lådorna så lades den idén på is. Istället så körde jag med vanlig hederlig plugg och det fungerar kalas! smile
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/746770_v0ood3.jpg

Så ser lådorna ut för tillfället. Ovanför hålet som är i framkant kommer ett "lock", detta för att tvinga in allt ljud genom skidluckan och för att det ser snyggare ut. (Lådan är lite för låg, men högre gick den inte att göra då det är lite slutsteg och delningsfilter i vägen....)
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/746773_ov2hk3.jpg

Runt och fint är det i bakkant nu. smile Går lite bättre ihop med resten av inredningen nu iaf.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/746774_ueye0u.jpg

I morgon ska jag fixa lite öglor, spännband och krokar för att kunna spänna ihop lådorna och hålla fast dom längst fram i skuffen. Självklart kommer alla infästningar och spännanordningar att göras så osynliga och snygga som möjligt! Vill inte ha nåt klumpigt fult bygge, därför som det tar lite tid. Allt funderas igenom ett antal gånger innan jag gör nånting, men det brukar bli bäst då. smile

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Supra_robin
23 augusti 2009 · 4 663 Inlägg

fan detta blir ju lysande big_smile kämpa på

HansN83 x40
23 augusti 2009 · 1 209 Inlägg

riktig snygg kan jag säga... skit bra jobbat. Hasse

Volvo S40 turbo.
Volvo V70 2,5FT "R- Design" (2011)
_DamnIt R1 driver!
23 augusti 2009 · 5 128 Inlägg

Ser riktigt fin ut du! Och skönt att du äntligen, efter många om och men fått hem andra basen! smile

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang