LED ljus i dimljuset?

ConnysSvetsOTaxi
30 september 2014 · 196 Inlägg

Cynisk skrev:
får man byta ut dimljusen mot sån diod ramper då? eller led..

Jag hade en liknande tanke och hörde nyligen av mig till transportstyrelsen för att få ett korrekt svar och så här löd min fråga och deras svar.

Fråga:

"Har en snabb fråga angående dimljus. Just i detta talat vi om dimljus som är riktade framåt.

Får man istället för bilens original dimljus montera LED ljus, eller så kallad arbetsbelysning? Och i sånt fall är det ett krav att ljusen måste vara E-märkta/E-godkända?
(För exempel se bifogad länk)

http://www.biltema.se/sv/PAXNews/201434 … LED-42402/
http://www.biltema.se/sv/PAXNews/201434 … ing-38764/
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-t … jus-42371/

Mvh."

Svar:

"Ljuskällor måste vara typgodkända (e-märkta) och de ska också vara monterade så att de förutsättningar som gällde vid de separata typgodkännandena uppfylls även när de är monterade på fordonet.
Det kan hända att det inte uppfylls om du byter en lampsort i dimljuset, från glödlampa till LED-lampa.
Man ska komma ihåg att ett dimljus ska ha ett riktat ljus med en viss nedvinkling för att inte vara bländande. Sätter man i en ledlampa så verkar eventuellt inte ljuset på samma riktade sätt. Man kan inte heller se ett typgodkänd och dimljus som ett varselljus enbart för att man byter ljuskälla inuti. Lamphuset eller glaset ska vara märkt med ett nummer, vari det ska framgå vad det är för typ av lamphus - t.ex. varselljus eller dimljus."

Så det verkar att man faktiskt får göra något i den stilen så länge ljuset är justerat på rätt sätt, samt att det är ämnat till att vara just ett dimljus och har dom rätt markeringarna.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang