Baslåda för ~1500:-. Vilken?

Catoxxo
17 augusti 2014 · 324 Inlägg

Tjenare!
Dags för ny baslåda nu då jag har sprängt båda basarna i min gamla halvtaskiga låda.

Bilen är en Volvo 740, Sedan. Budget ca 1500 kr.
Jag är ute efter att få upp ett bra tryck, men ändå hyfsat rent ljud (jag vet att det är kasst att bygga ljud i 740).

Jag har tidigare kört dubbla ganska klena tolvor med ett 2kanals slutsteg på 190w. Duger detta steget nuförtiden? Är det så på alla standardsteg att om man bryggar det får man ut dubbla, dvs 380w?

När jag körde slut på den gamla lådan så börja steget lysa med sin röda varningslampa, och ville inte spela mer. Jag har startat om det ca 10 gånger och nu plötsligt starta det. Kan jag fortsätta använda detta steget, och lita på det?

Jag kopplade in tjejens låda i min bil o provspelade, en GAS Alpha 112 ( http://www.brl.se/sv/artiklar/gas-alpha … 12tum.html ) tillsammans med ett bryggat DLS XM20 (http://www.brl.se/sv/artiklar/dls-xm20-2x80w.html ) och kände att det inte riktigt räckte för mig. Kopplade in mitt egna steg och upplevde det lite bättre. Vet ej om det var placeboeffekt eller inte dock. roll


Alpha 112 har ju en RMS på 300 Watt och Max på 800 W. Finns det några bättre lådor för samma pris?
Jag har hittat en GAS Silver låda (http://www.stereospecialisten.se/sv/pro … slada.html ) med RMS på 500W och Max på 1000W. Låter ju bra, för en som inte kan något om ljud. Kommer denna spela bättre än alphan? Eller blir båda nedstrypta till samma pga slutsteget?
Är det RMS eller Maxeffekt man ska kolla efter?

EDIT: Hittade en låda till, maxeffekt på 900W. Hittar inga RMS-uppgifter dock. Inbyggt steg. Skit? http://www.netonnet.se/art/bil-och-bat/ … 4165.3366/

Finns det något bättre för samma pris? Eller kanske lägre pris? wink Hittat ni något paket med slutsteg inkluderat får ni gärna slänga fram det, då jag inte vet om mitt är något att ha nuförtiden...


En annan fråga, hur ska jag placera lådan för att få bäst tryck? Längst bak eller fram? Spelande framåt eller bak? Får ej in den under hatthyllan tyvärr.

Känner ni för att förklara hur saker o ting fungerar, vad man ska kolla efter, och göra för att få fram bäst effekt, så upp med era wall of text's! wink

Tack på förhand! smile

Senast redigerat av Catoxxo (18 augusti 2014)

Catoxxo
23 augusti 2014 · 324 Inlägg

Ingen som har något att bidra med?
Hittade denna också. > http://www.electronic-star.se/Magnat-Pr … dia-direct
och en drös andra på den sidan som också såg någorlunda vettiga ut.

NdL Konstruktör
24 augusti 2014 · 1 053 Inlägg

Nu är ju inte jag heller någon billjudsexpert.
Men att driva en/två basar med ett steg byggt för ett framsystem. Kanske inte är någon succé.

Att tänka sig att man ska köpa nytt steg och en bas för 1500:- är väl kanske inte heller rätt budget (enligt mig)


Köp dig ett steg nu, och vänta och spara pengar till en bas.

Här har du ett riktigt bra steg till en vettig peng.
Enligt mig är det bättre att börja där;
http://www.bilradiohuset.se/product.htm … gory_id=64

Fjong
24 augusti 2014 · 1 494 Inlägg

Vilka grejer man ska köpa är alltid svårt för andra att avgöra då vi alla har olika smak och krav, men du verkar vilja ha lite tryck i bilen och då kommer det kosta därefter så din budget på 1500kr kommer inte hålla om du inte lyckas hitta nått billigt begagnat. Men begagnade grejer kan ju lika gärna vara sönderspelade och du blir ganska begränsad pga sämre utbud.

Att driva basar på 2/4 kanal steg fungerar ju men dom lämnar också i regel mindre effekt och har sämre verkningsgrad (större effekt förluster i steget), och ett flerkanal steg lämnar mycket effekt så brukar dom också vara dyra i min uppfattning (mindre effekt per krona).

När det kommer till effekten (effekt tålighet på element och effekt på steg) så är det w rms du ska gå efter, peak power, max watt å liknande ska du inte bry dig om alls då det oftast är ren bullshit för att det ska se bra ut å sälja bättre. Händer att grejerna inte levererar vad som är lovat i w rms heller, ''bättre'' märken brukar dock ha lite marginaler så att dom garanterat kan hålla det dom lovar.

Jag rekommenderar som NdL också att du sparar lite och köper rejäla grejer till att börja med så att du inte sitter å är missnöjd. Personligen så tycker jag att det är bra om steget kan ge lite mer effekt än vad basen/basarna är specade till så att steget inte behöver jobba så hårt och så att man verkligen kan utnyttja basen fullt ut. Du ska också ha kablar/sladdar av ren koppar som ska anpassas efter stegets effekt.

Tänk också på att större steg kräver mer ström och du måste ha batterier som klarar leverera vad steget vill ha.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang