Köpa billjud - nybörjare

Nawllets
21 juni 2015 · 15 Inlägg

Tjenare!

Jag tänkte införskaffa mig mitt första ljudsystem till min volvo 944 -95.

Jag är en nybörjare och kan inte alls mycket om billjud så all hjälp uppskattas! smile

Jag har nu 4 st koaxialhögtalare, en i varje dörr samt en Sony DSX-A40UI. Stereon följde med i bilköpet, så om den inte duger kan jag köpa nåt bättre.

Jag hade tänkt köpa diskanter, slutsteg och en bas & bygga lådan själv men har ingen aning om vad för prylar man ska ha och varför.

Budgeten ligger runt 5-7 tusen.

Har ni något förslag så motivera gärna smile

All hjälp upskattas som sagt och tack på förhand!

svartadimman
21 juni 2015 · 44 Inlägg

Hej! Beror lite på vad du vill få ut av billjudet (spela högt eller låta bra). Själv gillar jag när jag får bra bas men fokuserar på tryck i framsystemet.

För att få ett system som låter bra så bör man se till att man har ett bra framsystem, gärna ett kitsystem (högtalare och diskant). Dessa kopplas sedan till ett steg för att få ut mera effekt än vad en stereo kan ge. Sedan en bas med låda som kopplas till samma steg eller ett ytterligare steg.

Ett köp exempel kan vara:
Framsystem
http://dbakuten.se/bilstereo/varumarken … -spg-17cs/

Bas
http://dbakuten.se/bilstereo/varumarken … -s1%2F2076

Steg till båda:
http://dbakuten.se/bilstereo/slutsteg/4 … -s1%2F2076
Kanske lite overkill men då spelar allting grymt!

Strömkitt till steget:
http://dbakuten.se/bilstereo/kablar-til … -s1%2F2076

Detta kommer spela väldigt bra om du installerar det ordentligt.
Hoppas det var till någon hjälp!

Nawllets
22 juni 2015 · 15 Inlägg

Tack för tipset! Ska kolla lite närmare på det där.

Juste, glömde skriva vad jag ville få ut av ljudet. Jag lyssnar på väldigt blandad musik men mycket elektroniskt & hårdrock. Så det jag främst letar efter är ett bra framsystem som inte drunknar i basen. Så jag skulle säga låta bra istället för att spela högt (men gärna båda).

Fjong
22 juni 2015 · 1 494 Inlägg

Skulle kollat på en ny stereo med, kommer göra mycket bara att byta och sen får du större möjligheter att tweaka lite med tidskomp och mer band i eqn. smile Går att få en begagnad Alpine CDE/IDE 178BT för runt 1500kr och det är småpengar med tanke på vad man får och vad den gör för ljudet i mitt tycke och stereon är ju lätt att ta med om man byter bil. (men begagnat har ju alltid sina risker såklart)

Kör själv med ett DLS Reference R6.2 kit i min S60 och det låter trevligt så långt men middarna är ganska djupa så fick modifiera lite för att få in dom och har fortfarande inte haft tid att få klart allt helt ännu.  Att jämföra det med andra kit överlåter jag dock till dom som har byggt med fler märken och modeller.

Men finns ju ingen anledning att stressa, ta det lugnt och kolla runt ordentligt innan du köper en massa. Åk på lite träffar och provlyssna lite med om du kan så att du kan jämföra med mer än bara siffror på ett papper (måste vara någorlunda välbyggda bilar). Håll också i åtanke att en bra installation är grunden till att det ska spela bra, med en dålig installation, dåliga musik filer eller fel inställt så kommer inte ens ett kit för 10k låta bra smile Lycka till

Nawllets
22 juni 2015 · 15 Inlägg

Ny stereo ska jag definitivt skaffa, men tror jag satsar på det andra kittet först. 9bands EQ låter lockande smile

Ska läsa igenom ditt projekt när jag har tid och se om jag hittar något intressant.

Tack för tipset smile

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang