Lite nybörjarfrågor om 6x9:or, bas och slutsteg? Volvo 244 -87

snusebuse
2 juli 2016 · 47 Inlägg

Tjena gubbar!

Här kommer lite nybörjarfrågor om saker som kanske är självklarheter för er ljudnissar, så hoppas att det inte är allt för dumma frågor roll

Är i planeringsstadiet att utöka ljudet i min Volvo 244 -87, sitter för tillfället bara ett par 4'' GAS Alpha 446 i framdörrarna på originalplatsen. Tänkte på ett par 6x9:or i hatthyllan och en 12'' bas i skuffen. Frågan är bara vad jag bör skaffa?

Stereon jag har ger 4x50W, så om det nu blir 6x9:or som brukar dra runt 120w så måste man väl ha ett slutsteg om man vill nyttja dom fullt ut? Kan man då köra det på samma slutsteg som basen, om steget tillåter?

Sen tänkte jag vilken montering av den enkla 12'' baslådan som blir bäst med en standard otätad 240? Elementet bakåt eller mot baksätet?

Inte ute efter något proffs monster ljud eller sådant, inte heller så petig om ljudbilden kommer bakifrån, vill bara ha lite mer ljud i bilen med enklare ingrepp och för en inte allt för stor peng.

Kan tillägga att när jag säger nybörjare så menar jag det, 4'' högtalarna och stereon som sitter i bilen är det enda jag installerat tidigare vad det gäller billjud, dock välbekant med lödning och sånt pyssel så inte helt hopplös. Det blir inget vetenskapligt bygge där jag räknat ut allt med mått på lådor och ekvationer och sånt utan ett enkelt nybörjarbygge för att bekanta sig lite lätt med konsten att bygga billjud.

Här är lite prylar jag kikat på.

Dessa 6x9:or blir det nog troligast om det blir 6x9:or.
http://www.brl.se/sv/artiklar/gas-alpha … x9tum.html

Denna färdiga baslåda funderade jag på, har varken tid eller lust att lära mig bygga baslåda nu så om det är tabu härikring att köpa färdiga lådor så ber jag om ursäkt på förhand. (Har ej mätt upp i skuffen än om denna låda hade passat så detta är preliminärt.)
http://www.brl.se/sv/artiklar/gas-alpha … 12tum.html

Detta slutsteg tänkte jag kanske skulle passa till att driva en enkel 12'' bas och två 6x9:or, stämmer det?
http://www.brl.se/sv/artiklar/gas-pro-804.html

Väl medveten om att GAS är riktigt budget märke och att man får det man betalar för men jag var mer än nöjd med mitt köp av 4'' GASarna så dessa grejer duger nog bra åt mig som nybörjare på en budget och är ändå inte allt för kräsen.

Tack för tålamod och svar! smile

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang