Liten sammanfattning om och till eftermonterad xenonljus. tråd?

alain www.bimmerpower.org
11 november 2009 · 3 995 Inlägg

Eftersom det kommer ofta frågor om konvertering till xenonljus, här kan man läsa lite och får lite mera kött på ben.

Vad säger bilbesiktningen?
Enligt den EU-förordning som finns skall bilar utrustade med xenon i halvljus vara utrustade med en automatisk nivåreglering i lamphuset samt högtrycksspolning. Fabriksutrustade xenonbilar har denna utrustning. Att eftermontera sådan utrustning kostar ca 7-15.000:- per sida. Xenonljus i dimljus anses vara otillåtet av svensk bilprovning. Xenon HID kan dock monteras utan ovan utrustning i helljus, extraljus etc.
Kontrollbesiktning SBP: Enligt uppgift har SBP direktiv sedan december 2005 att kontrollera xenonljus.

Jämfört med original xenon?
En fabriksny bil med tillval xenonljus eller bi-xenon kan förutom ovan teknik ha egenskaper som förbättrar användandet i vissa situationer. Bi-xenon innebär oftast att bilens xenon halvljus lyfter sig lite och därmed hjälper halogen helljusstrålkastaren. Att eftermontera xenon HID 35W i befintligt halvljus ger i grunden samma ljusstyrka som xenonljus från bilfabriken, dvs. upp till tre gånger mer ljus jämfört med halogen 55W, men angivna ljustekniska egenskaper uteblir naturligtvis.

Bi-xenon erhåller du med ytterligare en sats xenon HID i befintliga helljuslampor. Du får då klart bättre bi-xenon än vad motsvarande fabriksbil förmår prestera i ljus, dvs. 4st xenonljus mot original 2st med tillägg av 2st halogenlampor. Xenon i bilens helljus kan ge ljus motsvarande 3st extraljus med 100W halogen. Inget större behov av extraljus således. En klar fördel då inte många vill hänga på extraljus på sin premiumbil.

Extraljus kan du naturligtvis xenon konvertera och därmed spara en rejäl slant jämfört med att köpa en färdig xenonlykta. De kända märkena har ofta extraljus i samma utförande med eller utan xenon. Att konvertera den billigare halogenlampan själv med xenon kan oftast bespara tusentals kronor, per styck.

Vad skiljer H7 och H7R?
Om vi tar original xenonlampa D2 som exempel, så finns den i variant D2S samt D2R. Alla våra xenonlampor är av typ D2S, utom H7R som är av typ D2R. Vad skiljer då D2S från D2R (H7R)? Vi tar några Volvobilar utrustade med xenon som exempel: En V70 eller S60 har lamphus av öppen reflektortyp = D2R; en ny V50 eller S80 har en projektions-lins i halvljuset = D2S. Om motsvarande bilar och typ av lamphus med halogen H7 ska konverteras till xenon så kan vi erbjuda ett korrekt alternativ.

Fordon med halogen H7 halvljus av reflektortyp bör välja xenon H7R lampan; fordon med projektorlins väljer den vanliga xenon H7 lampan. D2R/H7R-lampan har tillägg av en avskärmning på lampglaset vilken reducerar irriterande sidostick samt fokuserar ljuset framåt. Alltså, om lyktan saknar en rund lins (ungefär som ett förstoringsglas) framför halvljuset bör du välja xenon H7R. Detta gäller i princip bara halvljuset, i helljus bländar du oavsett alltid om du inte bländar av helljuset vid möte.

Som en parantes kan nämnas att Xenonkungen var först på marknaden med H7R (2005) och därefter har idén på senare tid anammats av många fler leverantörer.

Vilken färg (K) ska jag välja?
En fabriksutrustad xenonbil har alltid färgtemperatur 4300K. K = Kelvin färgtemperatur. Max. 4300K stipuleras av gällande EU förordning beträffande xenonljus i vägtrafik. 4300K avger en krämvit ljusfärg. Vissa bilar kan till synes ha blåare sken, men det är då fråga om prismor och annat i lyktan som skapar denna effekt; på gatan är den alltid krämvit.

4300K är vår starkaste xenonlampa med ca 3200 lm. Ljusstyrkan anges i Lumen (lm). Det mänskliga ögat kan dock hålla 5000K-6000K med dess ca 3000 lm som den starkare hos de flesta betraktare. 5000K-6000K liknar nämligen det dagsljus vita ljuset som vi alla är så bekanta med. 5000K-6000K är den färg de flesta väljer vid eftermontering av xenon. Ju högre K-värde desto mer inslag av färg i lampan, och färg mörkar ljuset, dvs. sämre ljusvärde. Vår rekommendation är 4300K-5000K, styrka vinner i längden över skönhet.

Hur snabbt tänder de upp?
Halogenlampan har ofta en relativt ögonblicklig uppstart till 100% effekt. Xenon HID kan av tekniska orsaker inte nå den snabbheten. I tändögonblicket sker en "explosion", ädelgasen i xenonlampan antänds medelst högspänning kring 23000V varefter gasen "brinner upp sig" till full effekt. Därav namnet gasurladdningslampa. En xenonlampa tänder alltså direkt och sedan segar den upp sig till full effekt. Vad beträffar xenon i halvljus eller dimljus spelar denna tid ingen praktisk roll. I helljus däremot så förväntar man sig snabbt resultat. Ju tidigare du återgår till helljus efter ett möte, desto snabbare återuppstår full ljuseffekt. Notera att snabbhet inte nödvändigtvis är en kvalitetsfråga.


Xenon i helljus & extraljus
Se ovan fråga och svar. Att konvertera bilens befintliga helljus eller extraljus till xenon är en lysande idé. Vad som avgör hur en ljusbild ser ut är alltid reflektorn, en lampa är en lampa oavsett placering. En 35W xenonlampa ger upp till tre gånger mer ljus än en 55W halogenlampa. Du får alltså främst starkare ljus på vägen och inte några radikala förbättringar av själva ljusbilden, för reflektorn är ju fortfarande densamma. Något längre räckvidd brukar det dock bli i normalfallet.

Normalbilisten saknar inte särskilda extraljus efter att ha satt xenon i bilens befintliga helljus. Men önskar man extra lång räckvidd på ljuset så är det ju särskilda sk. pencil extraljus som gäller. I första hand bör du ha xenon i bilens halvljus, vilka ju används i alla trafiksituationer och där säkerheten med bra ljus är mer påkallat.

Myter om xenonljus
Dyrare är bättre? Generellt sant om det står Hella, Matsushita, Philips eller Osram på drivdonet. Problemet är att ingen av dem tillverkar konverteringssatser, men i vissa fall kan man få tag på licenstillverkade omgjorda drivdon av äldre generation med t.ex. koreanska lampor. Normalt prisläge 4-6.000:-. Vanligtvis hotar de dock med juridiska åtgärder om deras varumärken omnämns i konverteringssammanhang. Våra Premium Philips HID satser är baserade på äkta Philips D2S lampor. Vad gäller mer ordinära HID-satser är högre pris än 2.000:- tämligen omotiverat idag. HID från Kina är klart billigast med marknadspriser under 1.500:-. Till "99%" säljer våra konkurrenter endast billiga kinasatser, oavsett utpris.

Integrerat är bäst? Det finns drivdon i två utföranden, drivdon med integrerad tändmodul respektive drivdon med separat tändmodul. Alla välkända varumärken har båda varianter, även i dagsfärska bilar, så alternativet integrerad tändmodul är inte en kvalitetsfråga eller annan teknisk framgång, utan snarare en fråga om olika konstruktion. Och det viktigaste är driftsäkerhet och livslängd.

Risk för skadad reflektor? Att det starkare xenonljuset kan skada lampinsatsen pga. därmed högre värmeutvekling är felaktigt. Tvärtom så är xenonljus mycket svalare än halogen, värmeutvecklingen är så låg att snön knappt smälter bort från lyktan. Därav kravet på högtrycksspolning gällande xenonljus. Inte ens xenonljus med effekt 50W blir varmare än vanliga halogen 55W.

Tekniska data
Xenon HID (High Intensity Discharge) är en gasurladdningslampa fylld med bl.a. xenongas. Denna gas antänds av högspänning via drivdonet (ballasten). Drivdonet omvandlar bilens 12V till startström bortåt 23.000V (nom. 85V). Xenonljus har funnits som tillval i serieproducerade bilar sedan tidigt 90-tal.

Den första generationen D1 ersattes ganska snart av D2 (D2S/D2R). D1 systemet finns kvar än idag men i förnyad version. Våra HID lampor baseras på D2S typ med undantag av våra H1R samt H7R lampor vilka är av D2R typ.

Vi rekommenderar: Om bästa möjliga ljusvärde prioriteras är det 4300K alt. 5000K som bör väljas. 6000K kan vara en kompromiss. 8000K rekommenderar vi främst för dig som är styling intresserad eller vill ha extra snyggt i t.ex. dimljusen. Fabriksutrustad xenon 4100K-4300K är krämvit på vägbanan.

Lumen (lm) anger en ljuskällas kvalitet/effekt. Beträffande våra HID gäller följande ca. lumenvärden: 4300K 3200-3400 lm, 6000K 2800-3000 lm respektive 8000K 2300 lm.

55W halogenlampa har färgtemperatur ca. 3000K-3200K och ger 1000-1400 lm.

Med Kelvin (K) avses färgtemperatur. Med högre (K) får man offra i ljuseffekt vad man får igen i skönhet, dock alltid klart mer ljus än halogen. Candela anger ljusintensitet.

Livslängd för xenonlampor är ca. 2000 tim. (kan gott hålla även 3.000 tim.), dvs. 2-3 gånger mer ljus på vägen varje dag i minst 5½ år vid 1 timmes dagligt bruk året om. Ljusvärdet minskar mot slutet av livslängden. Ekonomi: Jämfört med halogenlampor av bättre kvalitet är driftskostnaden ungefär densamma beaktat livslängden.

H1R/H7R HID lampa
För lampinsats av reflektortyp med halogen H1/H7 har vi D2R-lampa H1R/H7R. R-lampan finns endast som H1 och H7.

Bilar med projektorlins i halvljus ska ha xenon lamptyp D2S (t.ex. BMW).

Övriga med reflektor ljusinsats bör välja lamptyp D2R (ex. vissa MB, Volvo S60/V70, Saab m.fl.).

Våra HID-lampor av typ D2S passar naturligtvis även lamphus av reflektortyp (D2R), men med viss bländningsrisk. Skillnaden mellan D2S och D2R är att D2R har en liten avskärmning på glaset som gör att risken för irriterande bländning minskar samt ger en mer fokuserad ljusbild.

-------------------------------------------------------------------------------
Till slut.
Detta är en lånad text

Hej alla biltokar!
Jag har tagit reda på vad lagen säger om eftermonterat xenon på halogens lampor.
Detta är ett mail från vägverket där de berättar om reglementet

Möjligheten att eftermontera strålkastare med xenonljus (HID) eller som de också brukar kallas gasurladdningsstrålkastare (High Intensity Discharge headlamps) infördes i de svenska föreskrifterna den 1 januari 2002 och gäller både för äldre bilar och helfordonsgodkänna bilar som tagits i bruk.

Enligt 21 kap. Om belysningsinstallation i Vägverket föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar, skall helljus- och/eller halvljusstrålkastare med xenon/gasurladdning vara av typ som godkänts enligt ECE-reglemente 98 och ljuskälla till sådan strålkastare vara av typ som godkänts enligt ECE-reglemente 99. Halvljusstrålkastare skall vara så inkopplad i fordonets elektriska system att den förblir tänd när helljusstrålkastare används.

Fordon med sådana typgodkända halvljusstrålkastare skall dessutom vara utrustat med automatisk ljusnivåreglering enligt kraven i ECE-reglemente 48 eller EG-direktiv 76/756/EEG och strålkastarrengörare som antingen är typgodkänd enligt ECE-reglemente 45 eller uppfyller de tekniska kraven i reglementet. Dessa tilläggskrav skall kontrolleras och godkännas av Bilprovningen vid en registreringsbesiktning av bilen.

Av mailet kan vi då utläsa att all konvertering av helljus- och/eller halvljusstrålkastare kräver godkännande av ECE-reglementet och sedan en registreringsbesiktning.
Detta mail behandlar dock inte frågan om dimljus, har kollat upp det och Eu-regler förbjuder det på alla bilar, även nyare, därför du aldrig sett det fabriksmonterat heller.
Extraljus är dock helt lagligt och ha xenon lampor i, då man endå stänger av dem vid möten.
Nu till straff för de som ignorerar reglerna, mailade till trafikpolischefen i Kronoberg Lars-Erik Nilsson.
Mitt scenario var då att du åker på en flygande besiktning, kör med ej typgodkända konverterade HID hel/halvljus på bilen som Inte bländar och inte är någon direkt trafikfara för tillfället.
Hans svar blev följande:
Hej!
Påföljden blir böter (500:-) samt kontrollbesiktning (bedömning 2) med körförbud som påföljd om denna ej utförs inom föreskriven tid!
Hälsningar
Lars-Erik Nilsson
Trafikpolischef

Så nu när vi rett ut detta kan man då se följande, kör du ej typgodkända lampor konverterat finns risken att du får 500 kr i böter och får plocka av allt för besiktning på 300 kr.
Mitt råd är att låta bli hel/halvljuset och montera extraljus om du är ute efter ljuset, tycker du bilen ser bättre ut med xenon får man helt enkelt chansa eller lagligt konvertera för 7 000-15 000kr.

Hoppas du blivit klokare, det har jag iallafall!
MVH.

Senast redigerat av alain (12 november 2009)

varje beröring av bromspedalen är första tecken av rädsla!!!
För BMW entusiaster www.bimmerpower.org
BMW 530i (2003)
BMW X5 4.4i (2006)
weian Concordia res parvae crescent
12 november 2009 · 924 Inlägg

en liten notis bara.

de e inget krav på att de ska vara just högtrycksspolning till strålkastarna.
de ska helt enkelt bara finnas nån form av rengöringsanordning.
kolla på S/V40 å V70 från samma period, dom har ju torkarblad och kunde beställas mä xenon.

men att man använder högtrycks-varianten på så gott som alla nya bilar kanske beror på att den e effektivare än torkarbladen, lr nåt åt de hållet.

slut notis!

väldigt bra tråd annars, mycke matnyttig info.

I'm 667 neighbur of the beast
www.rushracing.se
Volvo V40 T4 "SilverPilen" (2003)
AcesHigh666 The devil is a looser and he´s my bitch!
12 november 2009 · 1 948 Inlägg

Tråden borde klistras!

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile away and you have their shoes.
Mazda MX-5 "Happy Go Lucky" (1992)
Aerocombi Xenoholic
12 november 2009 · 2 559 Inlägg

Varifrån kommer dessa "fakta" ?

En SAAB utan turbo är som en räkmacka utan räkor ;)
Åker SAAB 9-5 Aero , SAAB 9-3 Nordic 333 concept ,Subaru Forester 2.5 XT eller en än så länge turbolös Honda CBR 929 Fireblade beroende på väder o humör :D
Subaru Forester 2.5 XT "Mörkrädd" (2006)
Saab 9-3 SE "-Autotech killer-" (1999)
Saab 9-5 AERO "THE RUBY" (2000)
Phaetoon
16 november 2009 · 8 156 Inlägg

Aerocombi skrev:
Varifrån kommer dessa "fakta" ?

xenonkungen.se

| Moderator
| Medio tutissimus ibis.
| I mitten skall du gå säkrast. (Ovidius)
m3_kosova KINGU
20 november 2009 · 65 Inlägg

Skaffa kit som är E-märkta så kan SBP inte göra något åt saken, har såna kit både som halv/helljus och dimljus på våra bilar.

Alla vägar går via Bmw M3.
Phaetoon
20 november 2009 · 8 156 Inlägg

m3_kosova skrev:
Skaffa kit som är E-märkta så kan SBP inte göra något åt saken, har såna kit både som halv/helljus och dimljus på våra bilar.

Tyvärr så  hjälper det inte. Alla delar i satsen måste finnas (och vara E-godkända) för att det ska vara lagligt. Dvs även den automatiska nivåregleringen och rengöringen av lyktorna.

Man får t.ex. inte tona vindrutan fram, fastän man har e-godkänd toningsfilm.

| Moderator
| Medio tutissimus ibis.
| I mitten skall du gå säkrast. (Ovidius)
Aerocombi Xenoholic
20 november 2009 · 2 559 Inlägg

Phaetoon skrev:

Aerocombi skrev:
Varifrån kommer dessa "fakta" ?

xenonkungen.se

Och då är det bl a bara 4300k som är godkänt altså?
Har hört/läst att nyare bilar har både 5000k och högre ändå hmm

En SAAB utan turbo är som en räkmacka utan räkor ;)
Åker SAAB 9-5 Aero , SAAB 9-3 Nordic 333 concept ,Subaru Forester 2.5 XT eller en än så länge turbolös Honda CBR 929 Fireblade beroende på väder o humör :D
Subaru Forester 2.5 XT "Mörkrädd" (2006)
Saab 9-3 SE "-Autotech killer-" (1999)
Saab 9-5 AERO "THE RUBY" (2000)
YipYip
26 november 2009 · 308 Inlägg

Här får ni en liten video om hur xenon tänder upp. Så förstår nog alla varför halvljusen absolut inte får släckas när helljusen tänds.
Blinkar först till sedan blir allt i princip mörkt.
Kan tillägga att dom lyser tillräckligt efter ca 10-15 sekunder men blir sedan riktigt starka samt ändrar färg lite när dom tänt färdigt.
Hoppas filmen ger en liten fingervisning...är det nån som vill se det live får ni pallra er till småland smile

http://www.youtube.com/watch?v=Ao0vK03LuSQ

Senast redigerat av YipYip (26 november 2009)

Skoda Octavia RS "Taxen" (2001)
Kjellander
28 november 2009 · 112 Inlägg

Någon som vet vad det är för sockel till en V70 -98. Både till hel- och halvljuset, för det är väl inte i samma lampa?!

Bära eller Brista?!
Aerocombi Xenoholic
28 november 2009 · 2 559 Inlägg

Kjellander skrev:
Någon som vet vad det är för sockel till en V70 -98. Både till hel- och halvljuset, för det är väl inte i samma lampa?!

http://www.vvme.com/page.html?chapter=4 … mbnails%3E

En SAAB utan turbo är som en räkmacka utan räkor ;)
Åker SAAB 9-5 Aero , SAAB 9-3 Nordic 333 concept ,Subaru Forester 2.5 XT eller en än så länge turbolös Honda CBR 929 Fireblade beroende på väder o humör :D
Subaru Forester 2.5 XT "Mörkrädd" (2006)
Saab 9-5 AERO "THE RUBY" (2000)
Saab 9-3 SE "-Autotech killer-" (1999)
Kjellander
28 november 2009 · 112 Inlägg

Aerocombi skrev:

Kjellander skrev:
Någon som vet vad det är för sockel till en V70 -98. Både till hel- och halvljuset, för det är väl inte i samma lampa?!

http://www.vvme.com/page.html?chapter=4 … mbnails%3E

Kanonbra! Tack för hjälpen!

Bära eller Brista?!
VW_67
30 november 2009 · 446 Inlägg

weian skrev:
en liten notis bara.

de e inget krav på att de ska vara just högtrycksspolning till strålkastarna.
de ska helt enkelt bara finnas nån form av rengöringsanordning.
kolla på S/V40 å V70 från samma period, dom har ju torkarblad och kunde beställas mä xenon.

men att man använder högtrycks-varianten på så gott som alla nya bilar kanske beror på att den e effektivare än torkarbladen, lr nåt åt de hållet.

slut notis!

väldigt bra tråd annars, mycke matnyttig info.

i vägverkets författningssamlin strår det i klartext att högtrycksspolning nu är ett krav då torkare repar de alltmer vanliga "plastglasen" på strålkastarna.

weian Concordia res parvae crescent
30 november 2009 · 924 Inlägg

VW_67 skrev:

weian skrev:
en liten notis bara.

de e inget krav på att de ska vara just högtrycksspolning till strålkastarna.
de ska helt enkelt bara finnas nån form av rengöringsanordning.
kolla på S/V40 å V70 från samma period, dom har ju torkarblad och kunde beställas mä xenon.

men att man använder högtrycks-varianten på så gott som alla nya bilar kanske beror på att den e effektivare än torkarbladen, lr nåt åt de hållet.

slut notis!

väldigt bra tråd annars, mycke matnyttig info.

i vägverkets författningssamlin strår det i klartext att högtrycksspolning nu är ett krav då torkare repar de alltmer vanliga "plastglasen" på strålkastarna.

kanske va därför volvo å saab slutade mä torkare då.
fö ja har fö mig att saab också hade torkare när dom började mä xenon.

I'm 667 neighbur of the beast
www.rushracing.se
Volvo V40 T4 "SilverPilen" (2003)
Aerocombi Xenoholic
30 november 2009 · 2 559 Inlägg

weian skrev:

VW_67 skrev:

weian skrev:
en liten notis bara.

de e inget krav på att de ska vara just högtrycksspolning till strålkastarna.
de ska helt enkelt bara finnas nån form av rengöringsanordning.
kolla på S/V40 å V70 från samma period, dom har ju torkarblad och kunde beställas mä xenon.

men att man använder högtrycks-varianten på så gott som alla nya bilar kanske beror på att den e effektivare än torkarbladen, lr nåt åt de hållet.

slut notis!

väldigt bra tråd annars, mycke matnyttig info.

i vägverkets författningssamlin strår det i klartext att högtrycksspolning nu är ett krav då torkare repar de alltmer vanliga "plastglasen" på strålkastarna.

kanske va därför volvo å saab slutade mä torkare då.
fö ja har fö mig att saab också hade torkare när dom började mä xenon.

Vet inte hur det var med Volvo men SAAB kom med sina plastlyktor -02 samma år som de började med xenon.
edit
Högtryckspolningen kom samtidigt.

Senast redigerat av Aerocombi (30 november 2009)

En SAAB utan turbo är som en räkmacka utan räkor ;)
Åker SAAB 9-5 Aero , SAAB 9-3 Nordic 333 concept ,Subaru Forester 2.5 XT eller en än så länge turbolös Honda CBR 929 Fireblade beroende på väder o humör :D
Saab 9-3 SE "-Autotech killer-" (1999)
Subaru Forester 2.5 XT "Mörkrädd" (2006)
Saab 9-5 AERO "THE RUBY" (2000)
weian Concordia res parvae crescent
30 november 2009 · 924 Inlägg

Aerocombi skrev:
Vet inte hur det var med Volvo men SAAB kom med sina plastlyktor -02 samma år som de började med xenon.
edit
Högtryckspolningen kom samtidigt.

då vet ja! smile

I'm 667 neighbur of the beast
www.rushracing.se
Volvo V40 T4 "SilverPilen" (2003)
saab_sonett Handledare
16 augusti 2010 · 1 481 Inlägg

Har sett att flera försäljare nu annonserar med automatisk nivåreglering som är EU-godkänd.
Kittet kostar runt 1500:- och innehåller högtrycksspolning för rengöring av glasen.
Någon som provat och besiktat med det?

icebaloo
3 maj 2011 · 2 Inlägg

saab_sonett skrev:
Har sett att flera försäljare nu annonserar med automatisk nivåreglering som är EU-godkänd. Kittet kostar runt 1500:- och innehåller högtrycksspolning för rengöring av glasen.
Någon som provat och besiktat med det?

Nej, var hittar man det kitet ?

Hittade det på Humanhabit smile
Men kom på att min bil inte har stöd för själva nivåregleringen eftersom den är USA-import
Men beställde högtrycksspolningen, monterade den, och bilen gick igenom smile
(På besiktningsprotokollet glömde visst besiktningsmannen skriva in an anmärkning om nivåregleringen, trots att han muntligt anmärkte på att den saknades...)

Senast redigerat av icebaloo (11 maj 2011)

jocke_gronberg
27 augusti 2011 · 4 586 Inlägg

har Skoda fabia där dom har 1st H7 lampa till Hel/halvljus

Vet ej hur det fungerar men dom ändrar nog spänningen

Går det att eftermontera xenon och fortfarande ha ett fungerande halv/helljus ?

Lyckyman77
31 augusti 2011 · 23 Inlägg

Hej har en fråga om Drivdonen till HID, Är det någon som kan svara på frågan om man kan mäta sig fram om Ballasterna har brunnit? Får igenom ström i kablaget, men det leder inte vidare ström till ballasterna. Är de då så enkelt att dom gått sönder? Säkring borde ju ha löst ut först. Det är H4 jag talar om. själva signalen till hel och halv fungerar då lampan rör sig. En vet jag ät trasig, O förresten, hur ser man om en xenon lampa är trasig? Tacksam för svar..

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang