Volvo 245 DL -85 som ska räddas från gubbdöden!

Ännu ett projekt?! Hur ska nu detta gå... Kan detta stanna på bruksskicksbevarande? Det får tiden utvisa...
  • 110 Följare
  • 163 624 Visningar
  • Uppdaterades senast 13 mars 2023
Mew
23 april 2020 · 2 152 Inlägg

Var på genomresa söderut och tog en sväng inom en skrot som egentligen inte har självplock, men jag köpte lite grejer till 240 och 740/940 som de hade på hyllan och efter att ha frågat snällt så fick jag gå en vända på gården också. smile Jag fick bland annat med mig två mycket fina bakljus till 245 märkta -82 och -81, respektive. Tyvärr var den nedre pinnbulten av på bägge, men jag ska se om det går att lösa på något sätt.
https://i.imgur.com/U13TSeQ.jpg
Jag hittade även ett stänkskydd av den gamla modellen till vänster bak! Det var tyvärr rätt slitet och lite torrsprucket, men det är det jag har på andra sidan också - jag letar efter finare till båda sidorna, men så länge duger detta gott och väl! Rengjorde och smorde in det, och så fick det åka på. smile
https://i.imgur.com/oAQpQCd.jpg
Drog också ett lager rostskydd över skruvarna.
https://i.imgur.com/j4Uvsri.jpg

Sedan så hittade även ett paket med en vindavvisare till passagerarsidan hem. Så nu sitter det vindavvisare på båda dörrarna. smile
https://i.imgur.com/DejpW2a.jpg

Senast redigerat av Mew (23 april 2020)

Mr_Humble
24 april 2020 · 676 Inlägg

Snyggt smile

Det är detaljerna som gör det
Volvo 745 Gl "Kalsongblå 745 Gl 48000 mil" (1989)
Volvo 245 Gl "En gratis 245a" (1986)
Mew
24 april 2020 · 2 152 Inlägg

Nu, hör ni. NU händer det grejer! Sitter i skrivande stund på jobbet, och med morgonens pågående kafferus (svartare än natten, självklart) tänkte jag ta tillfället i akt och utnyttja frukosten till att uppdatera er. (Red.anm. Skrev detta i notes och skickade inte det faktiska inlägget förrän på kvällen.)
Härom veckan höll jag mig vaken till 00:30 en natt för att buda hem en auktion i sista sekund. Nu kom grejerna! big_smile

Stunden till ära förtjänar detta paket en recension à la Razpataz:
Storlek: 5/10, sådär medelsvensson-lagom.
Vikt: 8/10, tyngre än förväntat. 
Bubbelplast: 0/10. Ingen bubbelplast. sad
Upphetsning: 10/10 YAAAAAAAAAAA Jag har längtat efter detta sedan jag köpte bilen!!!
Leveranstid: 9/10, skickades med Schenker och inte PostMord så allting gick smidigt, annars lär det väl ha kommit fram i tre delar någonstans runt slutet av augusti.

Så till paketet!
https://i.imgur.com/0jJMH6d.jpg

Ja! NOS luftdämpare till 200-serien i kartong från Sachs!!
https://i.imgur.com/P9MhWod.jpg
https://i.imgur.com/kihh9JY.jpg
"Tillverkade i västtyskland". big_smile
https://i.imgur.com/uv3BYnz.jpg

Så jag närmast slet av hjulet direkt! De gamla dämparna hade en något dämpad funktion. roll
https://i.imgur.com/LQXKHNZ.jpg

Ja det är ju inget jobb värt att tala om, gick rätt smidigt. Original luftledningar var klippta under bilen, så jag rengjorde, klippte av en bit och skarvade på nya ledningar. Och sedan satt de där!
https://i.imgur.com/Cykii5h.jpg
https://i.imgur.com/34WOyJk.jpg
https://i.imgur.com/X2vtzsO.jpg

Slängde på hjulen igen och dumpade bilen på backen. Kastade mig in i förarstolen och tryckte på knappen.... Inget. Inte ett ljud, förutom bilens gäckande pipande som påminde mig om att jag glömt något, i detta fall nyckeln i låset.
Bara att riva panelen och börja felsöka. Ganska så omedelbart hittades detta, så det var kanske inte så konstigt att ingenting hände.
https://i.imgur.com/jRvxSt9.jpg

Det var snabbt och enkelt fixat. Noterade att kablarna hamnade i spänn nästan direkt pga en riktigt snålt tilltagen jordkabel, så jag gjorde en mental notering att den ska förlängas... Sen™.

Testade igen och... Inget brummande från en kompressor. Själva kompressorn har jag tidigare testat med att koppla ström direkt på den, och den gick klockrent. Däremot klickade reläet nu! Följde kablarna vidare, och det visade sig att plusmatningen hade hoppat loss från säkringshållaren.
https://i.imgur.com/XnUMwjD.jpg

Testade igen, och...
https://i.imgur.com/vixYbZb.jpg

NU SÅ!!! smile Jag fick en plötslig överväldigande lust att lasta bilen med ett så tungt lass som möjligt. Måste ju testa grejerna ordentligt. smile (Ursäkta en väldigt skitig bil)
https://i.imgur.com/af2mJhP.jpg

Nu återstår bara att se hur bra detta lirar ihop med de styvare fjädrarna. I värsta fall har jag sparat originalen, skulle det inte lira alls kan jag bara byta tillbaka. Men jag är grymt glad över att ha lyckats få liv i systemet igen! Sådana här dämpare till 240 tillverkas inte längre, så jag är sjukt glad över att ha hittat dessa. smile

Senast redigerat av Mew (24 april 2020)

Mew
10 maj 2020 · 2 152 Inlägg

Har inte uppdaterat något på ett tag. Vi har införskaffat en ny pendlar/bruksbil till frugan som... Behövde lite kärlek, om man säger så. roll Här är bara ett litet axplock..

https://i.imgur.com/32cwL7Q.jpg

Men jag införskaffade ju ett nytt bakljus till vänster sida (märkt -82, men legat på hyllan ett BRA tag), så har hunnit slänga på det iallafall!
https://i.imgur.com/kxqK06a.jpg

Sen är det ju faktiskt dags att slänga på sommarhjulen nu. Dock letar jag fortfarande efter de sommarfälgar jag vill ha... Fick med en uppsättning sommardäck på gamla plåtfälgar, så jag tänkte tvätta och slipa av dem och måla även dem svarta, och köra med dem temporärt tills jag hittar fälgarna som jag söker.

Fick nyfiket sällskap i däckboden. (Hon är inte sur, hon bara ser ut så. Jämt.)
https://i.imgur.com/7pP0S7k.jpg
https://i.imgur.com/zX54qTO.jpg
https://i.imgur.com/ZCJ1ybn.jpg

Mitt i slipandet kom frugan förbi och kläckte ur sig; "Kan du inte lacka dem blåa?"

Jag var osäker om hon skämtade eller var seriös, men det är ändå bara en temporär uppsättning och jag hade några deciliter 2k färg liggande, så jag tänkte, varför inte? Det ser ju faktiskt bra ut med matchande fälgar på bubblan, och jag kör ju ändå med snobbringar och navkapslar så det bryter av en hel del. Så det blev såhär. big_smile
https://i.imgur.com/6ZCcyUN.jpg
https://i.imgur.com/0eLhE5K.jpg

Färgen fick härda i garaget över natten, och idag var det dags! Hjulen åkte på!
Det blev... Okej, men inte mycket mer än så. Jag tycker svart är snyggare. Men det är som sagt bara en temporär uppsättning, så denna säsong kommer bilen få se ut så här, iallafall tills jag hittar det jag söker.

https://i.imgur.com/DPQveqP.jpg
https://i.imgur.com/j7IA5U1.jpg
https://i.imgur.com/nVeyBgc.jpg
https://i.imgur.com/m3fcQ3v.jpg

(Frugans reaktion hintade åt att hon inledningsvis föreslog det mest på skämt. Men men. big_smile )

Lucif3r
11 maj 2020 · 2 183 Inlägg

Äh, dom där bromsarna hade ju gått flera meter till wink

Mmmmm.... Mja, fälgarna ser väl inte direkt snygga ut i blått faktiskt tongue Svart ska det vara! smile

Marlboroman
11 maj 2020 · 8 228 Inlägg

Enbart blå fälgar hade nog inte varit en hit, men med ringar och kapslar så se dem ju rätt ok ut

Volvo 240 GL "Turbo" (1990)
Mew
7 juni 2020 · 2 152 Inlägg

Problemet med mätarhuset kom igång igen, ibland ballade allting ur vid användande av blinkers, men började alltid att fungera igen rätt så omgående. En dag var det dock slut med det, på väg hem från Jönköping lade allting av när jag skulle blinka ut för att köra om en lastbil, och då dog allt i mätarhuset permanent och laddlampan började lysa. På en ren chansning sparkade jag till kåpan som är för reläerna, och då hoppade allting igång igen?! Denna process kunde upprepas flera gånger om.

Så jag körde hem och undvek blinkersspaken under färden. Väl hemma öppnar jag upp och inspekterar, då ser det ut såhär...
https://i.imgur.com/hzwz6a9.jpg
https://i.imgur.com/TS8RCTN.jpg

Kåpan hade jag ju sett att den var skadad, men det var inte förrän nu jag reflekterade över varför. roll
https://i.imgur.com/8iTEb4z.jpg

Jag antar att det hände när kablaget kortslöts där i början, men är inte säkringens enda jobb just att förhindra sådant här?! Säkringen var smält i ena änden, men förutom det 100% hel. Det är rätt amperetal på den med. Känns ju tryggt... lol Så det har väl varit glappkontakt deluxe här.

Nåväl. Ersatte det brända mööööget med en ny säkring. So far, so good. roll

Lucif3r
7 juni 2020 · 2 183 Inlägg

Säkringen löser ju bara ut om strömmen som går igenom överskrider säkringtalet. Ligger den och små-glappar är det inte säkert att strömmen blir så stor, men fortfarande stor nog för att orsaka skador. Och just glapp-kontakt är det som brukar få saker (inkl. särkingar) att smälta.

Och just sånna där säkringar är ju inga säkra grejor direkt av flera anledningar... Finns ju en anledning till att dom inte använts på herrejösses många år tongue

Mew
8 juni 2020 · 2 152 Inlägg

Har inte gjort så mycket på bilen på sistone, har bara kört. Problemet med mätarhuset verkar ha upphört efter bytet av säkringen, så förhoppningsvis var det bara dålig kontakt. (Ska iallafall hålla koll på om det blir varmt där och om det ev glappar någonstans, tack för tipset!)


Däremot fick vi besök förra helgen, två kompisar kom för att cruisa lite. Det mesta i cruisingväg är ju inställt, så vi tänkte att vi kör lite privat lokalt istället.
https://i.imgur.com/EPHmm7O.jpg

Mer info om det kan ni hitta i Cadillacens projekttråd då det inte riktigt är relevant här. Det som däremot är relevant är att den ena kompisen också har införskaffat en kalsongblå 245a. Så vi var ju tvungna att ta en massa bilder. big_smile En annan kompis gick lös med kameran, de flesta bilderna är hans. tongue
https://i.imgur.com/nbOsQ57.jpg
https://i.imgur.com/OKsPIsX.jpg
https://i.imgur.com/xObHrGW.jpg
https://i.imgur.com/GFpRPfG.jpg
https://i.imgur.com/WspPfY9.jpg
https://i.imgur.com/Ey9Yhqg.jpg


Vi var ju tvungna att jämföra bilarnas, eh... "prestanda". Det var förvånansvärt jämnt, trots den lilla motorn så låg jag före hälften av gångerna. Videoklippet jag har är dock inte från en av de gångerna. tongue
(Ursäkta... bristen på upplösning... det var inte jag som klippte den så videon har WhatsApp-kvalité.)



Den andra bilen har också en projekttråd här ifall ni vill ha mer läsning. tongue

Senast redigerat av Mew (8 juni 2020)

Loveless
9 juni 2020 · 532 Inlägg

Hade exakt samma fel på min 264 för ett år sedan. När man blinkade lade instrumenthuset av. I mitt fall var det inte glapp/varmgång, utan en väldigt korroderad säkring som troligen inte orkade släppa igenom så mycket ström. Snurrade man på den kom instrumentet igång för stunden, men felet kom tillbaka efter någon dag. Bytte ut alla säkringar som såg korroderade ut mot nya. smile Bilar som står ute mycket är extra känsliga för det här problemet.

Lucif3r skrev:
Säkringen löser ju bara ut om strömmen som går igenom överskrider säkringtalet. Ligger den och små-glappar är det inte säkert att strömmen blir så stor, men fortfarande stor nog för att orsaka skador. Och just glapp-kontakt är det som brukar få saker (inkl. särkingar) att smälta.

Och just sånna där säkringar är ju inga säkra grejor direkt av flera anledningar... Finns ju en anledning till att dom inte använts på herrejösses många år tongue

Precis som Lucif3r skriver så är den här typen av säkring inte helt optimal. Det blir ofta korrosion och dålig kontakt, speciellt om de sitter utsatta för fukt. hmm Både tråden och säkringshållaren är helt oskyddade, vilket inte är bra när tråden brinner av eller vid varmgång. Men 240 är ju en gammal bil så de hör lite till. Vad som känns gammalt idag var fortfarande standard när 100-serien blev 200-serien. Finns ett klipp när Glenning från Trafikmagasinet testar Volvo 760 1982 och säger att "Men säkringarna är av den där nya typen som kan vara svåra att hitta på tillbehörsmarknaden". lol
https://www.youtube.com/watch?v=gGM8dWFWIcI

Senast redigerat av Loveless (9 juni 2020)

Volvo 765 Turbo Diesel "Sudden" (1987)
Volvo 264 GL "Hooken" (1975)
Mew
9 juni 2020 · 2 152 Inlägg

Loveless skrev:
Hade exakt samma fel på min 264 för ett år sedan. När man blinkade lade instrumenthuset av. I mitt fall var det inte glapp/varmgång, utan en väldigt korroderad säkring som troligen inte orkade släppa igenom så mycket ström. Snurrade man på den kom instrumentet igång för stunden, men felet kom tillbaka efter någon dag. Bytte ut alla säkringar som såg korroderade ut mot nya. smile Bilar som står ute mycket är extra känsliga för det här problemet.

Lucif3r skrev:
Säkringen löser ju bara ut om strömmen som går igenom överskrider säkringtalet. Ligger den och små-glappar är det inte säkert att strömmen blir så stor, men fortfarande stor nog för att orsaka skador. Och just glapp-kontakt är det som brukar få saker (inkl. särkingar) att smälta.

Och just sånna där säkringar är ju inga säkra grejor direkt av flera anledningar... Finns ju en anledning till att dom inte använts på herrejösses många år tongue

Precis som Lucif3r skriver så är den här typen av säkring inte helt optimal. Det blir ofta korrosion och dålig kontakt, speciellt om de sitter utsatta för fukt. hmm Både tråden och säkringshållaren är helt oskyddade, vilket inte är bra när tråden brinner av eller vid varmgång. Men 240 är ju en gammal bil så de hör lite till. Vad som känns gammalt idag var fortfarande standard när 100-serien blev 200-serien. Finns ett klipp när Glenning från Trafikmagasinet testar Volvo 760 1982 och säger att "Men säkringarna är av den där nya typen som kan vara svåra att hitta på tillbehörsmarknaden". lol
https://www.youtube.com/watch?v=gGM8dWFWIcI

Aha, där ser man! Ja det hade ju kunnat förklara saken. Håller tummarna på att det var det som var mitt problem med, och att den nya säkringen löste det, som sagt. Funkar ju hittills iallafall. smile

Trevligt videoklipp med! Det är skoj att se de där gamla avsnitten. smile

Mew
30 juni 2020 · 2 152 Inlägg

Jag kom över något jag aldrig sett till 200-serien innan - tygmattor! De hade suttit i en tidig 260 (70-talare).
Tror inte det är original, men det är definitivt modellanpassat. Kanske något eftermarknadstillbehör från tiden då det begav sig. Fick tyvärr bara tag på mattorna fram, men det är bättre än inget! Efter en tvätt blev de rätt så fina!
https://i.imgur.com/eFQvGjs.jpg

Det är riktigt trevligt med tygmattor på sommaren tycker jag. smile
https://i.imgur.com/ogXKdG7.jpg
https://i.imgur.com/RyFRAI8.jpg

Det blev även en tripp ut till skogen med 245an, jag och frugan körde ut till en ö i närheten där vi vandrade i skogen en bit, varefter vi körde till ett vindskydd och övernattade. Tog några bilder på bilen som jag bjuder på. smile
https://i.imgur.com/6gcuyF6.jpg
https://i.imgur.com/3M98red.jpg

Bjuder även på en bild från lunchstoppet dagen efter, då vi körde runt och utforskade ön lite mer.
https://i.imgur.com/lNhsj5p.jpg

Det var allt jag hade att bjuda på idag! Men oroa er inte, mer kommer snart. Fick nämligen nys om en kille som höll på att rensa ut en del av sitt förråd med Volvodelar. Ett sådant tillfälle kan man inte missa... wink

Senast redigerat av Mew (1 juli 2020)

Mew
19 juli 2020 · 2 152 Inlägg

Jag var alltså iväg hos en kille med ett lager med Volvodelar där en hel del var till salu. Tyvärr inga bilder på plats då jag hade fullt upp med att dregla, men det vart några inköp iallafall. big_smile
https://i.imgur.com/xw0K2gu.jpg

Bland annat en äkta gammal Luisi träratt med nav till 240. Hade tydligen suttit i en gammal 240 innan den blev liggandes för ett bra tag sedan. smile
https://i.imgur.com/EOF6yDO.jpg

Hittade även kryssekerfälgar till 240, som jag letat efter ända sedan jag köpte bilen! Tyvärr sprayburksmålade svarta och i allmänt dåligt skick, men det ska nog gå att göra något av dem ändå. big_smile
https://i.imgur.com/q8wU5WR.jpg

Tog hem och tvättade av grejerna. smile
https://i.imgur.com/RIQEUX9.jpg
https://i.imgur.com/4Wpt6nu.jpg

Bagagerumsmattan är inte till mig, men resten av grejerna är mina. Tänkte dock fokusera lite på fälgarna för tillfället. smile
https://i.imgur.com/3Dw0Q6m.jpg
https://i.imgur.com/UoXKscv.jpg
Ser inte mycket ut för världen, men jag ser potential!

Strax därpå lämnade jag in dem på blästring. Veckan efter såg de lite bättre ut! smile
https://i.imgur.com/WO9WueQ.jpg

Vad gör man då? Jo, man får ett ryck och beställer hem en pulverlackeringsspruta. big_smile Tänkte att det är dags att lära sig pulverlackering! Lär komma väl till pass inom denna hobbyn. smile Och dessa fälgar blir ett utmärkt förstaprojekt!
https://verktygsboden.se/20.0.0.5/52458/cache/52458_62708482182103cf8ad79c9ffe566779.jpg

Marlboroman
19 juli 2020 · 8 228 Inlägg

Så du fick tag i krysseker till slut, kommer bli kanon! Vad blir det för färg på dem?

Volvo 240 GL "Turbo" (1990)
Mew
19 juli 2020 · 2 152 Inlägg

Marlboroman skrev:
Så du fick tag i krysseker till slut, kommer bli kanon! Vad blir det för färg på dem?

Ja! big_smile Har velat på det rätt länge, jag vill ha dem i tvåton med silvrig fälgbana, men centrumet har jag varit osäker på om jag vill ha i guld eller i antracitgrå metallic. Tycker båda alternativen är väldigt snygga.
Vad jag valde, ja det kommer i nästa inlägg, så häng kvar! Men du kommer nog känna igen färgvalet någonstans ifrån... wink

Senast redigerat av Mew (19 juli 2020)

Marlboroman
19 juli 2020 · 8 228 Inlägg

Det där med att välja färg är inte enkelt. Har planer på att lacka mina Eiker. Har 3 alternativ och alla har sin charm, men vi får se även där. Lär handla 2 däck också, så innan vinter är det nog inte aktuellt.

Volvo 240 GL "Turbo" (1990)
Mew
19 juli 2020 · 2 152 Inlägg

Marlboroman skrev:
Det där med att välja färg är inte enkelt. Har planer på att lacka mina Eiker. Har 3 alternativ och alla har sin charm, men vi får se även där. Lär handla 2 däck också, så innan vinter är det nog inte aktuellt.

Nej, så är det verkligen. tongue Oftast är ju alla alternativen väldigt snygga, vilket inte hjälper precis. roll Just Eiker tycker jag passar otroligt bra i antracitgrått, fastnade enormt för det när jag såg Steifans 740:
https://www1.garaget.org/archive/14/13540/61540/large_61540-1381830.jpg
Ska du fortfarande ha dem till din 240 så hade det nog passat väldigt bra med antracitgrått till den ljusblå färgen. smile

Mew
19 juli 2020 · 2 152 Inlägg

När fälgarna var blästrade visade det sig att det fanns en hel del kantstötningar. roll Tyvärr har jag inte tillgång till en svarv, så vad gör man... Hissade upp bakändan av bilen och provmonterade en fälg.
https://i.imgur.com/xF3MIyL.jpg

Lät bilen gå på tomgång i 3ans växel och gick på fälgkanten med kniv, rasp och till slut sandpapper.
https://i.imgur.com/gSOiT4A.jpg

Är väl ingen metod jag direkt kan rekommendera, men det fungerar iallafall. Här är de värsta skadorna borta från den värsta fälgen, bara några små kvar att ta. smile
https://i.imgur.com/3r1F3nT.jpg

Så jag maskerade kanten av fälgarna noggrant...
https://i.imgur.com/qEwSuW6.jpg

...och tyckte det var dags att provköra sprutan! big_smile Det var lite pill med att ställa in den, i början fullständigt kräkte den ut färgpulver och jag fick ställa ner både matning, munstycke och tryck innan det blev en vettig funktion på den. Lyckades självklart elektrifiera mig själv ett flertal gånger under den processen, trots att halva sprutan i princip består av högspänningsvarningar. roll

Nåväl! Med sprutan inställd var det inget som hindrade mig längre!
https://i.imgur.com/SDcGnN3.jpg

https://i.imgur.com/C1DfQKO.jpg
Första gången jag varit så exalterad över att baka! big_smile Att min underbara, förstående, fantastiska fru (hon tittar in här ibland för att se vad för galenskaper jag hittar på) står ut med mig fortfarande... lol Jag fick bara en suck och ett himlande med ögonen. Hon kanske börjar vänja sig? big_smile


Märkte dock en grej... Jag beställde UV-beständig pulverlack av förklarliga skäl, men när jag nu tittade närmare på paketet så... var det visst inte det?
https://i.imgur.com/NoWbsmn.jpg

Ringde självklart företaget och frågade hur de tänkte nu. Det visade sig att tryckfelsnisse hade varit framme på hemsidan (antar att han sadlat om till redigering av hemsidor), och detta var det enda pulvret de hade. Däremot tipsade han om att klarlacka fälgarna, så skulle det funka ändå, och som plåster på såret skulle han skicka ett paket klarlackspulver till mig. Så det blir lite mer jobb än jag hade tänkt mig, men är trots omständigheterna nöjd. smile

Efter 80 minuter hade alla fälgarna härdat klart, och så här såg det ut när jag avslutade den kvällen. smile
https://i.imgur.com/G7WwQ22.jpg
https://i.imgur.com/2iHb7Me.jpg

danny-16vt Bilentusiast
19 juli 2020 · 265 Inlägg

Ser riktigt bra ut

Volvo 240 "Putte" (1988)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang