någon som vet vad vakum gör

YööA
21 november 2006 · 607 Inlägg

Tänkte bara höra vad vakum gör för någonting. Har tydligen det problemet med min bil, så den går bara på tre burkar..Tänkte höra med er om ni vet vakum gör för någonting

Brynäs tigers
Robban-vr6
21 november 2006 · 159 Inlägg

tror c-lås b.la går på vakum

NITROUS f.d. BMW-missbrukare
21 november 2006 · 3 180 Inlägg

är det på audin?kolla isåfall alla slangar vid insuget(spreja med startgas) eller känn med handen och lyssna efter läckor, du kan också kolla vacuumslangen som går från insuget till bromsservot om det är sprickor i slangen.

Dont take life too serious, you'll never escape it alive anyway.
Bättre pissa i stuprännan än stupa i pissrännan.
BMW 323Ci (1997)
Audi 80 (1992)
_TiNcO_ Personbilssystemstekniker.
21 november 2006 · 365 Inlägg

Jo vakum är = undertryck. Undertryck bildas när motorn är igång. När kolvarna är på väg neråt i insugningstakten så suger dom in luft i motrorn genom insugningsröret och luft filter mm. Då bildas det vakum på insugningssidan.
Vakum i all allmänhet = undertryck. I ett vakum finns det inte tilräckligt med syre för att hålla upp atmosfärtrycket som tex. rymden där är det vakum. Vakum hittar du även på ICA i form utav vakumförpackningar där livsmedel har packats på sådant sett att ingen luft skall finnas i förpackningen, främst för att förlänga livslängden på varorna.

Dock förstår jag inte hur vakumet kan ha med att göra att den går på tre burkar. Det ska vara vakum annars funkar det inte.

Senast redigerat av _TiNcO_ (21 november 2006)

Felsökning är en konst, inte bara vetenskap... och 90% tur
Intel
21 november 2006 · 130 Inlägg

Många bilar har en vakumsensor i insuget som ihop med ett gäng andra givare(spjällhuspotentiometer och MAF/MAT) korrigerar bränsle och tändning.

Att din bil går på tre cylindrar borde inte ha med detta att göra....då borde den gå skit på alla. Lutar nog mer åt tändningsproblem, kasst stift/kabel/spole eller liknande.

Om man ha läckage i nån vacumslang brukar tomgången bli hög eller allmänt skum men bilen ska inte strejka på bara 1 cyl.

(som sagt ovan)

Senast redigerat av Intel (21 november 2006)

Drönirettab
21 november 2006 · 21 761 Inlägg

Det finns åtminstone en vakumslang som kan göra att motorn går på 3 burkar på en 240, det är slangen mellan bromsservo och insugningsrör. Har haft det felet på en 240-77 en gång och då gick inte motorn på cylindern närmast torpedväggen, tydligen blir det något baksug om slangen är trasig och då kommer inte soppan in i cylindern ordentligt.

När slangen byttes så fungerade den cylindern igen. Enligt en verkstadskille var detta fel inte unikt iaf, kanske inte jättevanligt men det händer tydligen.
Kan tillägga att slangen sitter precis mitt emot inloppet till den cylindern, det är väl antagligen därför som just den cylindern strejkar.

Senast redigerat av Drönirettab (21 november 2006)

YööA
21 november 2006 · 607 Inlägg

Okej tack så mycket för hjälpen.

Brynäs tigers
jonTe
22 november 2006 · 5 710 Inlägg

Misstänker man läckage på vacumslangarna är det ingen idé att besvära sig med startgas osv (dock kan det vara en bra metod i andra sammanhang).
Byt ALLA slangarna, kostar inte många kronor löpmetern och tar inte lång tid.
För den ovana är det bara demontera en i taget, klippa en lika lång bit som den som man tog bort och montera tillbaka.
Att demontera alla på en gång kan bli aningen rörigt.....

MVH Jonas
..............
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang