Audi A4 TDI (170hk) 2006 startar inte?

Grodan_83
2 oktober 2018 · 3 Inlägg

Hej.
Köpte bilen för en månad sen av en vän. Den har vart lite orolig på tomgång när den är kall, det har den vart en längre tid men går normalt när den blivit varm. Hällde i rengöringsvätska i tanken, 2 dagarn senare gick den ganska lugnt på tomgång vill kall start. Men nu i torsdags när jag skulle göra en omkörning så började den hugga som om den inte fick bränsle, så gick tillbaka i högerfil och kände på gasen lite igen och och högg då också sen dog den. Nu vägrar den starta? Spridarna är byta på goodwill men det var ett tag sen kan någon av dom gått igen? Får nu upp en kod i felkodsläsaren (Biltemas billigaste) ”P2100”, ska tydligen vara fel på gasspjället. Men kan det vara den som gör att den inte startar?

Cuefa Ain't no place like home...
3 oktober 2018 · 4 628 Inlägg

Du har inget regelrätt gasspjäll på den motorn eftersom det är en diesel, felkoden du får upp har troligen med avstängningsspjället att göra. Det spjället stänger insuget när du vrider av tändningen för att förhindra att motorn skakar alltför mycket. En komfort-grej alltså.
När man vrider av tändningen (efter att motorn har gått) så ska man höra ett spjäll som ställer om sig ett par gånger, det är det spjället som gör en grundlägesinställning.

Du har 2 spjäll typ bredvid varandra som går till insuget på den där motorn, det första är EGR-spjället (avgasåterföringsventilen), det andra är "gasspjället"
Utan ström ska det spjället stå öppet hela tiden, men det kan ju ha fastnat. Brukar bli rätt geggigt i de där spjällen pga avgasåterföringen.

Det är alltså den gula detaljen på bilden.


https://www1.garaget.org/gallery/images/1/108/108-d4cd0adc1019f7bafba542e2b58c0530.jpg

Autopilot: På.
Projekt: Skogsmulle on a budget
Cupra Born "Gruvbilen" (2022)
Mercury Grand Marquis LS "Murklan" (2000)
mk1 16v
14 januari · 1 Inlägg

Kom ni fram till något på denna a4?
Har en tdi -07 med samma problem, felkoder på gasspjäll. Nytt gasspjäll + egr. Men vägrar starta..

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang