Volvo 245 DL -85 som ska räddas från gubbdöden!

Ännu ett projekt?! Hur ska nu detta gå... Kan detta stanna på bruksskicksbevarande? Det får tiden utvisa...

Mew

  • 82 Följare
  • 17 012 Visningar
  • Uppdaterades senast 1 juli
Mew
23 april · 1 339 Inlägg
#101

Var på genomresa söderut och tog en sväng inom en skrot som egentligen inte har självplock, men jag köpte lite grejer till 240 och 740/940 som de hade på hyllan och efter att ha frågat snällt så fick jag gå en vända på gården också. smile Jag fick bland annat med mig två mycket fina bakljus till 245 märkta -82 och -81, respektive. Tyvärr var den nedre pinnbulten av på bägge, men jag ska se om det går att lösa på något sätt.
https://i.imgur.com/U13TSeQ.jpg
Jag hittade även ett stänkskydd av den gamla modellen till vänster bak! Det var tyvärr rätt slitet och lite torrsprucket, men det är det jag har på andra sidan också - jag letar efter finare till båda sidorna, men så länge duger detta gott och väl! Rengjorde och smorde in det, och så fick det åka på. smile
https://i.imgur.com/oAQpQCd.jpg
Drog också ett lager rostskydd över skruvarna.
https://i.imgur.com/j4Uvsri.jpg

Sedan så hittade även ett paket med en vindavvisare till passagerarsidan hem. Så nu sitter det vindavvisare på båda dörrarna. smile
https://i.imgur.com/DejpW2a.jpg

Senast redigerat av Mew (23 april )

Mr_Humble
24 april · 650 Inlägg
#102

Snyggt smile

Det är detaljerna som gör det
Mew
24 april · 1 339 Inlägg
#104

Nu, hör ni. NU händer det grejer! Sitter i skrivande stund på jobbet, och med morgonens pågående kafferus (svartare än natten, självklart) tänkte jag ta tillfället i akt och utnyttja frukosten till att uppdatera er. (Red.anm. Skrev detta i notes och skickade inte det faktiska inlägget förrän på kvällen.)
Härom veckan höll jag mig vaken till 00:30 en natt för att buda hem en auktion i sista sekund. Nu kom grejerna! big_smile

Stunden till ära förtjänar detta paket en recension à la Razpataz:
Storlek: 5/10, sådär medelsvensson-lagom.
Vikt: 8/10, tyngre än förväntat. 
Bubbelplast: 0/10. Ingen bubbelplast. sad
Upphetsning: 10/10 YAAAAAAAAAAA Jag har längtat efter detta sedan jag köpte bilen!!!
Leveranstid: 9/10, skickades med Schenker och inte PostMord så allting gick smidigt, annars lär det väl ha kommit fram i tre delar någonstans runt slutet av augusti.

Så till paketet!
https://i.imgur.com/0jJMH6d.jpg

Ja! NOS luftdämpare till 200-serien i kartong från Sachs!!
https://i.imgur.com/P9MhWod.jpg
https://i.imgur.com/kihh9JY.jpg
"Tillverkade i västtyskland". big_smile
https://i.imgur.com/uv3BYnz.jpg

Så jag närmast slet av hjulet direkt! De gamla dämparna hade en något dämpad funktion. roll
https://i.imgur.com/LQXKHNZ.jpg

Ja det är ju inget jobb värt att tala om, gick rätt smidigt. Original luftledningar var klippta under bilen, så jag rengjorde, klippte av en bit och skarvade på nya ledningar. Och sedan satt de där!
https://i.imgur.com/Cykii5h.jpg
https://i.imgur.com/34WOyJk.jpg
https://i.imgur.com/X2vtzsO.jpg

Slängde på hjulen igen och dumpade bilen på backen. Kastade mig in i förarstolen och tryckte på knappen.... Inget. Inte ett ljud, förutom bilens gäckande pipande som påminde mig om att jag glömt något, i detta fall nyckeln i låset.
Bara att riva panelen och börja felsöka. Ganska så omedelbart hittades detta, så det var kanske inte så konstigt att ingenting hände.
https://i.imgur.com/jRvxSt9.jpg

Det var snabbt och enkelt fixat. Noterade att kablarna hamnade i spänn nästan direkt pga en riktigt snålt tilltagen jordkabel, så jag gjorde en mental notering att den ska förlängas... Sen™.

Testade igen och... Inget brummande från en kompressor. Själva kompressorn har jag tidigare testat med att koppla ström direkt på den, och den gick klockrent. Däremot klickade reläet nu! Följde kablarna vidare, och det visade sig att plusmatningen hade hoppat loss från säkringshållaren.
https://i.imgur.com/XnUMwjD.jpg

Testade igen, och...
https://i.imgur.com/vixYbZb.jpg

NU SÅ!!! smile Jag fick en plötslig överväldigande lust att lasta bilen med ett så tungt lass som möjligt. Måste ju testa grejerna ordentligt. smile (Ursäkta en väldigt skitig bil)
https://i.imgur.com/af2mJhP.jpg

Nu återstår bara att se hur bra detta lirar ihop med de styvare fjädrarna. I värsta fall har jag sparat originalen, skulle det inte lira alls kan jag bara byta tillbaka. Men jag är grymt glad över att ha lyckats få liv i systemet igen! Sådana här dämpare till 240 tillverkas inte längre, så jag är sjukt glad över att ha hittat dessa. smile

Senast redigerat av Mew (24 april )

Mew
10 maj · 1 339 Inlägg
#105

Har inte uppdaterat något på ett tag. Vi har införskaffat en ny pendlar/bruksbil till frugan som... Behövde lite kärlek, om man säger så. roll Här är bara ett litet axplock..

https://i.imgur.com/32cwL7Q.jpg

Men jag införskaffade ju ett nytt bakljus till vänster sida (märkt -82, men legat på hyllan ett BRA tag), så har hunnit slänga på det iallafall!
https://i.imgur.com/kxqK06a.jpg

Sen är det ju faktiskt dags att slänga på sommarhjulen nu. Dock letar jag fortfarande efter de sommarfälgar jag vill ha... Fick med en uppsättning sommardäck på gamla plåtfälgar, så jag tänkte tvätta och slipa av dem och måla även dem svarta, och köra med dem temporärt tills jag hittar fälgarna som jag söker.

Fick nyfiket sällskap i däckboden. (Hon är inte sur, hon bara ser ut så. Jämt.)
https://i.imgur.com/7pP0S7k.jpg
https://i.imgur.com/zX54qTO.jpg
https://i.imgur.com/ZCJ1ybn.jpg

Mitt i slipandet kom frugan förbi och kläckte ur sig; "Kan du inte lacka dem blåa?"

Jag var osäker om hon skämtade eller var seriös, men det är ändå bara en temporär uppsättning och jag hade några deciliter 2k färg liggande, så jag tänkte, varför inte? Det ser ju faktiskt bra ut med matchande fälgar på bubblan, och jag kör ju ändå med snobbringar och navkapslar så det bryter av en hel del. Så det blev såhär. big_smile
https://i.imgur.com/6ZCcyUN.jpg
https://i.imgur.com/0eLhE5K.jpg

Färgen fick härda i garaget över natten, och idag var det dags! Hjulen åkte på!
Det blev... Okej, men inte mycket mer än så. Jag tycker svart är snyggare. Men det är som sagt bara en temporär uppsättning, så denna säsong kommer bilen få se ut så här, iallafall tills jag hittar det jag söker.

https://i.imgur.com/DPQveqP.jpg
https://i.imgur.com/j7IA5U1.jpg
https://i.imgur.com/nVeyBgc.jpg
https://i.imgur.com/m3fcQ3v.jpg

(Frugans reaktion hintade åt att hon inledningsvis föreslog det mest på skämt. Men men. big_smile )

Lucif3r
11 maj · 283 Inlägg
#106

Äh, dom där bromsarna hade ju gått flera meter till wink

Mmmmm.... Mja, fälgarna ser väl inte direkt snygga ut i blått faktiskt tongue Svart ska det vara! smile

Marlboroman
11 maj · 8 028 Inlägg
#107

Enbart blå fälgar hade nog inte varit en hit, men med ringar och kapslar så se dem ju rätt ok ut

Mew
7 juni · 1 339 Inlägg
#108

Problemet med mätarhuset kom igång igen, ibland ballade allting ur vid användande av blinkers, men började alltid att fungera igen rätt så omgående. En dag var det dock slut med det, på väg hem från Jönköping lade allting av när jag skulle blinka ut för att köra om en lastbil, och då dog allt i mätarhuset permanent och laddlampan började lysa. På en ren chansning sparkade jag till kåpan som är för reläerna, och då hoppade allting igång igen?! Denna process kunde upprepas flera gånger om.

Så jag körde hem och undvek blinkersspaken under färden. Väl hemma öppnar jag upp och inspekterar, då ser det ut såhär...
https://i.imgur.com/hzwz6a9.jpg
https://i.imgur.com/TS8RCTN.jpg

Kåpan hade jag ju sett att den var skadad, men det var inte förrän nu jag reflekterade över varför. roll
https://i.imgur.com/8iTEb4z.jpg

Jag antar att det hände när kablaget kortslöts där i början, men är inte säkringens enda jobb just att förhindra sådant här?! Säkringen var smält i ena änden, men förutom det 100% hel. Det är rätt amperetal på den med. Känns ju tryggt... lol Så det har väl varit glappkontakt deluxe här.

Nåväl. Ersatte det brända mööööget med en ny säkring. So far, so good. roll

Lucif3r
7 juni · 283 Inlägg
#109

Säkringen löser ju bara ut om strömmen som går igenom överskrider säkringtalet. Ligger den och små-glappar är det inte säkert att strömmen blir så stor, men fortfarande stor nog för att orsaka skador. Och just glapp-kontakt är det som brukar få saker (inkl. särkingar) att smälta.

Och just sånna där säkringar är ju inga säkra grejor direkt av flera anledningar... Finns ju en anledning till att dom inte använts på herrejösses många år tongue

Mew
8 juni · 1 339 Inlägg
#110

Har inte gjort så mycket på bilen på sistone, har bara kört. Problemet med mätarhuset verkar ha upphört efter bytet av säkringen, så förhoppningsvis var det bara dålig kontakt. (Ska iallafall hålla koll på om det blir varmt där och om det ev glappar någonstans, tack för tipset!)


Däremot fick vi besök förra helgen, två kompisar kom för att cruisa lite. Det mesta i cruisingväg är ju inställt, så vi tänkte att vi kör lite privat lokalt istället.
https://i.imgur.com/EPHmm7O.jpg

Mer info om det kan ni hitta i Cadillacens projekttråd då det inte riktigt är relevant här. Det som däremot är relevant är att den ena kompisen också har införskaffat en kalsongblå 245a. Så vi var ju tvungna att ta en massa bilder. big_smile En annan kompis gick lös med kameran, de flesta bilderna är hans. tongue
https://i.imgur.com/nbOsQ57.jpg
https://i.imgur.com/OKsPIsX.jpg
https://i.imgur.com/xObHrGW.jpg
https://i.imgur.com/GFpRPfG.jpg
https://i.imgur.com/WspPfY9.jpg
https://i.imgur.com/Ey9Yhqg.jpg


Vi var ju tvungna att jämföra bilarnas, eh... "prestanda". Det var förvånansvärt jämnt, trots den lilla motorn så låg jag före hälften av gångerna. Videoklippet jag har är dock inte från en av de gångerna. tongue
(Ursäkta... bristen på upplösning... det var inte jag som klippte den så videon har WhatsApp-kvalité.)Den andra bilen har också en projekttråd här ifall ni vill ha mer läsning. tongue

Senast redigerat av Mew (8 juni )

Loveless
9 juni · 387 Inlägg
#111

Hade exakt samma fel på min 264 för ett år sedan. När man blinkade lade instrumenthuset av. I mitt fall var det inte glapp/varmgång, utan en väldigt korroderad säkring som troligen inte orkade släppa igenom så mycket ström. Snurrade man på den kom instrumentet igång för stunden, men felet kom tillbaka efter någon dag. Bytte ut alla säkringar som såg korroderade ut mot nya. smile Bilar som står ute mycket är extra känsliga för det här problemet.

Lucif3r skrev:
Säkringen löser ju bara ut om strömmen som går igenom överskrider säkringtalet. Ligger den och små-glappar är det inte säkert att strömmen blir så stor, men fortfarande stor nog för att orsaka skador. Och just glapp-kontakt är det som brukar få saker (inkl. särkingar) att smälta.

Och just sånna där säkringar är ju inga säkra grejor direkt av flera anledningar... Finns ju en anledning till att dom inte använts på herrejösses många år tongue

Precis som Lucif3r skriver så är den här typen av säkring inte helt optimal. Det blir ofta korrosion och dålig kontakt, speciellt om de sitter utsatta för fukt. hmm Både tråden och säkringshållaren är helt oskyddade, vilket inte är bra när tråden brinner av eller vid varmgång. Men 240 är ju en gammal bil så de hör lite till. Vad som känns gammalt idag var fortfarande standard när 100-serien blev 200-serien. Finns ett klipp när Glenning från Trafikmagasinet testar Volvo 760 1982 och säger att "Men säkringarna är av den där nya typen som kan vara svåra att hitta på tillbehörsmarknaden". lol
https://www.youtube.com/watch?v=gGM8dWFWIcI

Senast redigerat av Loveless (9 juni )

Mew
9 juni · 1 339 Inlägg
#112

Loveless skrev:
Hade exakt samma fel på min 264 för ett år sedan. När man blinkade lade instrumenthuset av. I mitt fall var det inte glapp/varmgång, utan en väldigt korroderad säkring som troligen inte orkade släppa igenom så mycket ström. Snurrade man på den kom instrumentet igång för stunden, men felet kom tillbaka efter någon dag. Bytte ut alla säkringar som såg korroderade ut mot nya. smile Bilar som står ute mycket är extra känsliga för det här problemet.

Lucif3r skrev:
Säkringen löser ju bara ut om strömmen som går igenom överskrider säkringtalet. Ligger den och små-glappar är det inte säkert att strömmen blir så stor, men fortfarande stor nog för att orsaka skador. Och just glapp-kontakt är det som brukar få saker (inkl. särkingar) att smälta.

Och just sånna där säkringar är ju inga säkra grejor direkt av flera anledningar... Finns ju en anledning till att dom inte använts på herrejösses många år tongue

Precis som Lucif3r skriver så är den här typen av säkring inte helt optimal. Det blir ofta korrosion och dålig kontakt, speciellt om de sitter utsatta för fukt. hmm Både tråden och säkringshållaren är helt oskyddade, vilket inte är bra när tråden brinner av eller vid varmgång. Men 240 är ju en gammal bil så de hör lite till. Vad som känns gammalt idag var fortfarande standard när 100-serien blev 200-serien. Finns ett klipp när Glenning från Trafikmagasinet testar Volvo 760 1982 och säger att "Men säkringarna är av den där nya typen som kan vara svåra att hitta på tillbehörsmarknaden". lol
https://www.youtube.com/watch?v=gGM8dWFWIcI

Aha, där ser man! Ja det hade ju kunnat förklara saken. Håller tummarna på att det var det som var mitt problem med, och att den nya säkringen löste det, som sagt. Funkar ju hittills iallafall. smile

Trevligt videoklipp med! Det är skoj att se de där gamla avsnitten. smile

Mew
30 juni · 1 339 Inlägg
#113

Jag kom över något jag aldrig sett till 200-serien innan - tygmattor! De hade suttit i en tidig 260 (70-talare).
Tror inte det är original, men det är definitivt modellanpassat. Kanske något eftermarknadstillbehör från tiden då det begav sig. Fick tyvärr bara tag på mattorna fram, men det är bättre än inget! Efter en tvätt blev de rätt så fina!
https://i.imgur.com/eFQvGjs.jpg

Det är riktigt trevligt med tygmattor på sommaren tycker jag. smile
https://i.imgur.com/ogXKdG7.jpg
https://i.imgur.com/RyFRAI8.jpg

Det blev även en tripp ut till skogen med 245an, jag och frugan körde ut till en ö i närheten där vi vandrade i skogen en bit, varefter vi körde till ett vindskydd och övernattade. Tog några bilder på bilen som jag bjuder på. smile
https://i.imgur.com/6gcuyF6.jpg
https://i.imgur.com/3M98red.jpg

Bjuder även på en bild från lunchstoppet dagen efter, då vi körde runt och utforskade ön lite mer.
https://i.imgur.com/lNhsj5p.jpg

Det var allt jag hade att bjuda på idag! Men oroa er inte, mer kommer snart. Fick nämligen nys om en kille som höll på att rensa ut en del av sitt förråd med Volvodelar. Ett sådant tillfälle kan man inte missa... wink

Senast redigerat av Mew (1 juli )

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang