Det smarta hemmet

Vi kör en Projekttråd om saken. Jag är förtjust i att saker och ting styrs automatiskt.
  • 8 Följare
  • 2 425 Visningar
  • Uppdaterades senast 17 februari
Hybrid_ Forum- och sitemoderator
6 februari · 16 138 Inlägg

Vi kör en Projekttråd om saken.

Jag är förtjust i att saker och ting styrs automatiskt. Förr (vi snackar 80-tal) körde man på timer i eluttag hemma och tyckte det var lyx. I mitten på 90-talet kom de smarta uttagen som styrdes via en fjärrkontroll. Givetvis köptes dessa för då hade jag flyttat hemifrån. Men klart att folk blev imponerade! Trådlöst!  Men så smarta var de stackars uttagen inte. Man fick fortfarande trycka på fjärren... Sen på senare delen av 2000-talet kom de som kunde styras av mobilen och även kunde klara av inlagda scheman. Med Astrour som det hette då. (Vi hade ett astrour i form av en säkring på DINskena i säkringsskåpet i huset som styrde utelamporna i huset) Dvs på/av följer solens upp och nedgång med en av användaren given deviation.

Då började det likna något. Var en smula sen på bollen där så ett sådant införskaffades först 2009. Allt styrdes av en liten router som hette Telldus Tellstick.net och satt på väggen hemma. Den blinkade tryggt i en blå nyans när den fungerade. Vilket den i princip alltid gjorde fram till för bara några månader sedan! Problemet vara att den enbart hade en envägs kommunikation som gav signal till uttagen att de skulle aktiveras eller stängas av. Om något uttag inte begrep sin uppgift så fick det vara så. Då fick man snällt gå in i appen på mobilen och skicka ett gäng signaler till det uttag som hakat upp sig. Och efter 10 års tjänst så började systemet fela allt mer. Det märkliga är att jag tog bort alla dessa och gjorde en reset på det systemet och laddade ner en uppdaterad app och var det stabilt igen! Gick för övrigt att styra med Google också. Men mycket pyssel att para ihop skiten. Men det ligger hemma...

https://www1.garaget.org/gallery/images/90/89434/89434-002e204539e76c501d989bb9c770f1cd.jpg

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
6 februari · 16 138 Inlägg

Sen köpte vi på oss lite smarta grejer från IKEA där serien heter TRÅDFRi. Nummer ett är ju att införskaffa en router. Givetvis har Ikea en egen sådan... I senaste versionen heter den DIRIGERA och den rekommenderas. Den kan styra allt från rullgardiner till vanliga dumma uttag. Fördelen med denna är att man kan sätta olika lampor på olika effekt. I köket så går kökslampan i fönstret på 25% effekt som standard när. Den pratar även med Google så ytterligare inställningar behövs inte i Googles app. Ett 15-tal lampor tänds 1 timma innan solnedgång på låg effekt. Alla lampor inställda på olika effekt men ligger på mellan 20-30%. Så här ser routern ut:

https://www1.garaget.org/gallery/images/90/89434/89434-e5f7644b7e805dc8fcbc523f6c6ca6f4.jpg

Tittar man i Google Home-appen så ser det ut såhär:

https://www1.garaget.org/gallery/images/90/89434/89434-ce53f256eb8b981e57415875c3dac62f.jpg

Sen kan ju även rullgardiner styras och då får ni se på denna video:

https://www.youtube.com/watch?v=XRFjRu1WD9Y

Men hur förbannat krångligt är det och lägga till en produkt då? Tja:

https://www.youtube.com/watch?v=SMKxfih4NiA

Munkis
6 februari · 1 573 Inlägg

Kör också med IKEA´s trådfri hemma, väldigt många av deras uttag samt ett gäng lampor och en rullgardin. Är mycket nöjd med prylarna smile Använder inte deras app utan kör Google rakt av dock. Kör även mitt ljudsystem i huset på samma sätt via Google.


Min setup är följande:

6x trådfri led E27
9x trådfri uttag
1st Rullgardin
1st Google home
1st Google HUB
1st H/K Citation 500 (Inbyggd Google assistant)
2st H/K Citation one (Inbyggd Google assistant)
1st Bowers & Wilkins sub (Via Chromecast audio)

Finns helt klart utrymme för mer kul prylar big_smile

Ska bli kul att följa vad du pysslar med kring detta smile

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
6 februari · 16 138 Inlägg

Tack Munkis!

Ja, håller på med mer lampor just nu. Ska gå igenom systemet senare.

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
6 februari · 16 138 Inlägg

Då har den gamla lampan i köksfönstret gått i pension...

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
7 februari · 16 138 Inlägg

Ska bli kul att följa vad du pysslar med kring detta smile

Räknade lite och har föjande:

12 Trådfri LED E27/E14 varav 3 stycken är i fullfärg.
8 Trådfri Uttag, det ena styr utelampan. Ett styr LED-lister bakom trappräcken och de är i fullfärg så lyser rött på natten.
3 Rullgardiner Fyrtur
1 Genvägsknapp (Scen-knapp). Inställd på en Scen on/off med hjälp av enkeltryck eller dubbeltryck.
Ett gäng fjärrkontroller så klart.

Det som ligger oupppackat är 3 uttag. 3 Trådfri lampor och några fjärrkontroller. Inga Högtalare från IKEA men funderar på saken. Vi har GoogleHome-högtalare lite här och var och de duger för oss. Senaste versionen av Chromecast rekommenderas. Den har en egen fjärrkontroll. Otroligt bra pryl!

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
7 februari · 16 138 Inlägg

https://www1.garaget.org/gallery/images/90/89434/89434-c148b05e182f65ef21620b0e2e3613ca.jpg

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
7 februari · 16 138 Inlägg

LED-listen i trappan lever ett stillsamt liv. Den tänder sig vid läggdags (Schemalagt tillsammans  med andra lampor som lyser svagt rött kl 22:30) och släcker sig 1 timma innan soluppgång. Med den kan faktiskt mer än så...

Munkis
7 februari · 1 573 Inlägg

Kul att se dina installationer smile Du har kommit lite längre än mig, jag har egentligen bara ett kommando jag frekvent använder och det är "Godnatt" för att släcka precis allt och dra ner rullgardinen.

Nått jag kan rekomendera föresten som jag glömde nämna är en ringklocka! smile Har haft mycket nytta av den. Kör en Google Nest Hello. Vid påringning så visar Google hubben automatiskt kameran från ringklockan, perfekt för barnen när dom är hemma själva och inte vågar öppna dörren lol men även om jag själv inte är hemma men ändå kan konversera med vederbörande utanför dörren.

Senaste Chromecasten som du nämner låter ju spännande! smile Har bara de äldre till barnens tv-apparater samt en Audio för att kunna "smart-köra" min aktiva SUB.Det enda egentliga minuset jag upplevt med detta systemet är vid strömavbrott. När strömmen kommer tillbaka så lyser allt på full stryrka. Har hänt mer än en gång mitt i natten.... lol

Senast redigerat av Munkis (7 februari )

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
7 februari · 16 138 Inlägg

Det enda egentliga minuset jag upplevt med detta systemet är vid strömavbrott.

Ja, men någonstans i Google Home (Eller vad det IKEAs?) finns det en inställning om att allt ska vara avstängt när strömmen kommer tillbaka. Kan inte hitta den inställningen nu bara för det...

Tack för tipset om dörrklocka men vi har en övervakningskamera med skärm under TV:n i vardagsrummet så vi har koll på kvarteret big_smile
Skulle det röra sig längst ner till vänster på kamerans upptagningsområde så får vi en notis till mobiler och även en live-streaming av bilden. Kan även prata med personen i fråga då.

https://www1.garaget.org/gallery/images/90/89434/89434-ee7a2a4f0d4f7c857a94802f785a7f18.jpg

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
7 februari · 16 138 Inlägg

Google Chromecast med fjärr då? Är den värd knappt 500:- spänn? Ja, alla dagar i veckan...

Munkis
7 februari · 1 573 Inlägg

Hybrid_ skrev:
Google Chromecast med fjärr då? Är den värd knappt 500:- spänn? Ja, alla dagar i veckan...

Snitsigt! smile Har du dessutom HDMI-CEC på din tv så kan du välja att alltid att spänning i HDMI porten och således kunna starta din tv med hjälp av chromecast. Bonusen där är då att även TV´n kan röststyras via Google assistant big_smile

Men nu börjar detta bli en chatt-tråd mellan dig och mig känner jag, det var ju inte meningen lol

Senast redigerat av Munkis (7 februari )

Presidento Of World
7 februari · 3 201 Inlägg

Finns det något färdigt startkit för lampor??smile

Presidento saknar signatur
Kör:
Golf 1.6 TDI 4MOTION -17
Opel Insignia AT 2.0 CDTI 4x4 OPC -13
Hybrid_ Forum- och sitemoderator
8 februari · 16 138 Inlägg

Presidento skrev:
Finns det något färdigt startkit för lampor??smile

Nja, Du kan köpa ett uttag med fjärr som ett paket. Uttag & fjärr kostar 149:- just nu så billigast om man vill prova på. Men styra med app/google går inte då. För: Det behövs en hubb. En IKEA-router alltså, för appstyrning. Ikeas app är -numera- mycket bra. Hubben är en engångskostnad då allt annat som köps till styrs av denna. Jag köper aldrig fjärrkontroller längre utan bara lösa uttag/lampor/rullgardiner. Se min video där jag lägger till ett uttag till systemet. Till rullarna medföljer dock en fjärr vare sig man vill eller inte men det är praktiskt då det är enkelt att trycka på den istället för att börja fippla med telefonen. Vill man sedan kunna prata med prylarna så är det en Google Nest som gäller. Också den är en engångskostnad även om det är praktiskt med flera. Vill man lyssna på spotify/Storytel så synkar dessa sig så det låter lika i alla rum.

Enklast möjliga paket med allt inkluderat blir då:

1x IKEA Dirigera Hubb 699:-
1x IKEA Trådfri Uttag med fjärr 149:-
1x Google Nest mini (Kjell & co), 429:-

Ikeas Home Smart app som är gratis och Google Home som är gratis. 

Ikeas fungerar inte om mobilen är utanför den Wifi som den är länkad till men lätt ordnat för allt som läggs till i appen dyker även upp i Google Home och den fungerar så länge mobiltäckning finns. Så systemet kan styras även om du inte är hemma. Även i Googleappen så pratar systemet med 2-vägkommunikation så om jag sitter på jobbet och vill stänga en rullgardin till 50% för att solen lyser så drar jag i den stapeln till just 50% och ser i en ruta att procenten tickar upp till den är klar. Man vet alltså med säkerhet att grejerna har gjort sitt jobb.

Google-högtalaren kan mycket mer än att bara styra grejer med. Sätt en i ungarnas rum och prata in ett meddelande som kan sändas ut på högsta volym när du inte är för att få fart på gänget "Dags och gå upp nu! Du är sen till skolan!".

Mmw
9 februari · 11 Inlägg

Hej! Jag har läst i ett gammalt inlägg att du äger en bilfirma och har mycket erfarenheter, tänkte fråga om du kunde ge mig lite tips och råd då jag tänker öppna en bilfirma. Tack i förhand smile

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
10 februari · 16 138 Inlägg

Mmw skrev:
Hej! Jag har läst i ett gammalt inlägg att du äger en bilfirma och har mycket erfarenheter, tänkte fråga om du kunde ge mig lite tips och råd då jag tänker öppna en bilfirma. Tack i förhand smile

Öppna en egen ny tråd under avd. allmänt så ska vi komma med förslag.

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
17 februari · 16 138 Inlägg

Första gången jag märker av att Google inte mår helt bra idag. Bad om 50% nerdrag på köksrullgardniner och den stod och tänkte en minut innan de helt oväntat gick ner. Samma när en lampa skulle tända sig. Sjukt lång svarstid... Tog jag och tryckte i IKEA-appen så gick allt utan fördröjning så...

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang