Tvist bilköp privat! Vem har rätt?? Råd och hjälp SNABBT tack!

sundhem
4 november 2009 · 20 Inlägg

Skulle sälja min volvo 855 GLT -94 till en bekant. Eftersom jag visste vem personen var ifråga så blev det inget kvitto skrivet och jag gick med på avbetalning. Bilen var ute på annons för 16 500kr men hon fick den för 15 000. Hon hade två kompisar med och hemma var det jag och min fru. Alla var närvarande vid köpet och det som diskuterades kring bilen.

Hon provkörde och kollade den. Hon fick reda på att vi fick fylla på olja men jämna mellanrum för den försvann. Hon ville helst ha bilen på en gång men vi var tveksamma till det då vi behövde en bil för att kunna åka och kolla på den bilen vi skulle köpa. Men snäll som man är så sa jag att det får lösa sig, har ju en far som ställer upp säkerligen så vi får låna hans bil.

Allt var frid o fröjd, de åkte iväg. Vi fick en avbetalning på 3000kr. Men! Friden varade inte alltför länge....någon dag senare hörde hon av sig och sa att det hade sprutat olja i motorrummet. Att hon hade pratat med en mekaniker (som hon känner privat, detta var en söndag) som sa att det skulle kosta 10 - 17 000 kr att laga. Att vi hade vetat om felet??? Att vi skulle betala för reparation. Att vi skulle medge att vi hade sålt en skitbil till henne. Hon ville häva köpet. Och att vi får hämta bilen. Eller så lägger hon ut den på annons för att få sina 3000kr. (detta skulle alltså innebära att vi inte skulle få de 12 000 som fattades)

Så efter mkt tjafs hit o dit, så orkar jag inte mer utan säger att vi tar tillbaka den och att hon får sina 3000.
Men problemet är att bilen är 15 mil bort, ingen av oss har BE körkort, bilen är obrukbar där den står, det är en automat för övrigt så bogsera den går ju inte. Enligt henne så har hon inga som helst skyldigheter då hon har hävt köpet. Så antingen hämtar vi den eller så lägger hon ut den på annons enligt henne.

Vad har vi för rättigheter här egentligen?
Hon hämtade bilen här, ska hon inte då lämna den här då också?
Vi berättade om oljan. Hur kan man förutspå att det skulle spruta olja helt plötsligt?
Dessutom så skulle vi ha använt bilen om hon inte var så påstridig att vilja ha bilen samma dag och då skulle denna händelse ha hänt oss och inte henne.
Hon fick den på avbetalning, skulle vi ha gjort det om vi visste om felet?!!!!!

Vad gäller?? Någon som har erfarenhet, eller vet vad det står i lagar och paragrafer?!
För vi vill ju inte ha den där bilen, och vi känner oss inte skyldiga att laga den osv osv. Har inge lust att lägga ut pengar på den, då vi lånade fars bil och åkte och köpte oss en bil. Precis som vi sa.

Om man inte frågar får man inget veta!
THEBADGUY Gorgilus addictus
4 november 2009 · 4 737 Inlägg

Vet tyvärr inte vad ni ska göra.

Men! Ha ALLTID till vana att skriva kvitto på sånt här! På så sätt slipper man problemen i efterhand.

Mvh/Nicklas

Allt för den där jävla hatten!
Hyundai i20 MHEV "Mild" (2021)
viccoA
4 november 2009 · 3 111 Inlägg

Är inte det enklaste att ni lagar bilen och delar på kostnaden.
Att det skulle kosta 15000 kr att laga "något som sprutar olja" är inte säkert.

Har du ingen händig kompis som kan ordna det?

rossboss
4 november 2009 · 265 Inlägg

kanske detta är en myt men är det inte så om man köper nånting privat har man en veckas ångerrätt om inget annat sägs t.ex kvitto eller dylikt

TurbOla Reservdansk
4 november 2009 · 6 271 Inlägg

Nu är jag inte insatt i hur lagarna gäller riktigt, men min far envisas med att säga att man ska ta betalt innan man levererar - om varan är levererad innan pengarna tas emot så är den likväl såld.

Du får t.ex. inte gå hem till en tjuv och stjäla tillbaka din egen cykel.

Hoppas att det löser sig på bästa sätt!

"Då pansar dundrar fram på öppna hedar
vi alla liksom känner oss förmer."

P7 - Södra Skånska Regementet
Hamilton
5 november 2009 · 8 872 Inlägg

Trist när bilaffärer inte går som det ska.
Men har hon hävt köpet och du godkänt det så ska hon lämna tillbaka bilen eller på annat sätt ombesörja så att du får hem den. Alternativet är att du hämtar hem bilen och behåller dom 3000:- du redan fått.

Att hon inte har några skylldigheter är bara skitsnack, hon kan inte häva ett köp av privatperson och några garantier gäller inte heller såvida ni inte har avtalat om det.

Senast redigerat av Hamilton (5 november 2009)

Fotograf på tierpidag.se
decib3L Körv
5 november 2009 · 3 535 Inlägg

Jag har lärt mig att aldrig göra bilaffärer med folk jag känner.

Truckdriving Man
_Ugge_
5 november 2009 · 49 Inlägg

håller med Hamilton, tycker att det är hennes skyldighet att lämna tillbaka bilen hon "köpt"
om hon går och köper sig kläder på t.ex H&M och sen ångrar sig o inte vill ha dom längre, inte kommer H&M´s personal hem till henne o hämtar kläderna hon inte vill ha ellerhur? tycker att du har bjussat o varit sjysst nog mot henne iom att du tog tillbaka bilen som inte ens du själv förstört ,inte ska du då vara tvungen att hämta skiten hon förstört med, kanske dags för henne att lära sig att inte allt kommer serverat på silverfat?

(har för vana att alltid skriva kvitto när jag säljer saker o ting som är av lite högre värde och att ALLTID få hela summan som e bestämd innan jag lämnar ifrån mig det jag sålt, men man lär sig av sina misstag hmm )

hoppas detta löser sig för dig, så jäkla tråkigt när allt blir fel när man bara ville vara snäll och så får man själv sota för det sad

MVH Ugge

Audi A4 Avant 1.8T "Brukisen" (1997)
rally_babe Fartdåre
5 november 2009 · 379 Inlägg

När det gäller försäljning mellan två privatpersoner är det Köplagen som gäller. Där finns fler "luckor" som kan gynna båda parter. I de fall de handlar om näringsidkare är det konsumentköplagen som gäller och då är det striktare för att skydda konsumenten.

Men det finns mycket gott i köplagen att vrida och vända på. Mitt förslag är att ni går in på nedanstående länk och läser. Sätt in er situatin och se vem av er rätten faller på. Du har upplyst henne om felet på bilen, priset är skäligt för varan hon köper och hon har själv en undersökningsplikt som köpare för att kunna åberopa vissa fel. Om du inte undanhållit bilen eller möjligheterna för henne att undersöka ser jag inte att du stridit mot tro och heder. Se kanske framförallt paragraferna från 11 till 25.
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19900931.HTM

Lycka till!
mvh// Patricia

Fast Chick!
I samarbete med:
l Solfilmsspecialisten l OCL Brorssons l Utopiacar l Autoleads l PM Racing l AWE Tuning l Bilvårdsteknik l
Audi A4 1,8 TQ "Blue Scar" (2003)
volvoentusiasten
5 november 2009 · 4 005 Inlägg

1. Även om ni inte har skrivit avtal så är ett muntligt avtal bindande det med. Ni har vittnen, även hennes vänner. De flesta brukar inte vilja begå mened och ljuga framför tingsrätten även om det är bekanta....

2. Hon har inspekterat bilen, blivit upplyst vilka fel det är för fel på bilen och köpt den av er och är skyldig er den återstående summan. punkt slut. Du ska ha pengarna.

3. Bilen går sönder, men det är hennes problem, hon har godkänt skicket, "befintligt skick".
Hon har köpt bilen. Sen att hon är skyldig er återstående pengar det är hennes problem.
Det är bara o stämma henne civilrättsligt på pengarna.

Hon har inga rättigheter i detta fall. Bara o stämma henne, det är inte så svårt som man kan tro!

volvoentusiasten
5 november 2009 · 4 005 Inlägg

Och som grannfejden sa i förra avsnittet.

Man kan ju vara vänner trots att man juridiskt är ovänner. smile

sundhem
5 november 2009 · 20 Inlägg

När det pratas om att stämma henne, vad pratar vi om i tid då? Hur lång tid tar dessa processer, så att jag vet om jag ska lägga ner tid och möda på detta.

Nu kanske en aningens konstig fråga men hur ska jag få henne att lämna bilen hit där hon hämtade den? Den står på henne och känns som hon kan göra som hon vill då???? Hon hotar ju med det iallafall!

Vad praktiskt kan jag göra?

Om man inte frågar får man inget veta!
nitrox Defloratör.
5 november 2009 · 641 Inlägg

Min rent spontana gissning är faktist att hela felet med bilen är hennes eget fel.
Jag gissar att denna person av aktning för att få "SLUT" olja helt enkelt har fyllt hela motorn full med olja. detta resulterar oftast i ett rejält övertryck i motorn och det lär spruta olja lite överallt.

HOPPAS DU LÄSER DETTA och tar det i beaktning!

Plastidip har tagit epa stylingen till nya höjder pff:P
Volvo 240 Turbo "Inbrottsmagneten" (1984)
sundhem
5 november 2009 · 20 Inlägg

Ja jag hade nyss fyllt på för jag brukade ställa trippmätaren för att ha koll på när det behövdes. Men efter ca 4 mil så hade hon även gjort det...vi påpekade detta men nej så var det ju inte att det kunde varit hennes fel...suck det är så jäkla typiskt alltså...när man vet att man har rätt men hur man får alla andra att veta det också det är ju frågan!

Om man inte frågar får man inget veta!
nitrox Defloratör.
5 november 2009 · 641 Inlägg

sundhem skrev:
Ja jag hade nyss fyllt på för jag brukade ställa trippmätaren för att ha koll på när det behövdes. Men efter ca 4 mil så hade hon även gjort det...vi påpekade detta men nej så var det ju inte att det kunde varit hennes fel...suck det är så jäkla typiskt alltså...när man vet att man har rätt men hur man får alla andra att veta det också det är ju frågan!

då är det mest troligen så att det är hennes fel dvs hon har överfyllt motorn. oftast så är det nån av kamaxel pluggarna på ena sidan av toppen som åker om man överfyller. eller så åker oljestickan upp och det sprutar olja där igenom så felet lär vara enkelt att åtgärda.


Att en mekaniker säger åt en okunnig människa att det kostar multum att repa är ju inte heller direkt ovanligt. Det skulle till och med fan jag också göra om det fanns dineros att tjäna

Senast redigerat av nitrox (5 november 2009)

Plastidip har tagit epa stylingen till nya höjder pff:P
Volvo 240 Turbo "Inbrottsmagneten" (1984)
Hamilton
5 november 2009 · 8 872 Inlägg

sundhem skrev:
När det pratas om att stämma henne, vad pratar vi om i tid då? Hur lång tid tar dessa processer, så att jag vet om jag ska lägga ner tid och möda på detta.

Nu kanske en aningens konstig fråga men hur ska jag få henne att lämna bilen hit där hon hämtade den? Den står på henne och känns som hon kan göra som hon vill då???? Hon hotar ju med det iallafall!

Vad praktiskt kan jag göra?

Bästa är att kräva henne på återstående beloppet och låta henne behålla bilen, ni har ju en "avbetalningsplan" så det är bara att följa den.

Senast redigerat av Hamilton (5 november 2009)

Fotograf på tierpidag.se
nitrox Defloratör.
5 november 2009 · 641 Inlägg

Hamilton skrev:

sundhem skrev:
När det pratas om att stämma henne, vad pratar vi om i tid då? Hur lång tid tar dessa processer, så att jag vet om jag ska lägga ner tid och möda på detta.

Nu kanske en aningens konstig fråga men hur ska jag få henne att lämna bilen hit där hon hämtade den? Den står på henne och känns som hon kan göra som hon vill då???? Hon hotar ju med det iallafall!

Vad praktiskt kan jag göra?

Bästa är att kräva henne på återstående beloppet och låta henne behålla bilen, ni har ju en "avbetalningsplan" så det är bara att föja den.

Instämmer till fullo, att ens betala tillbaks en enda krona var dumt gjort.
Jag fattar att man inte ids bråka hur mycket som helst men hon ska ju ha klara bevis på att det är erat fel att bilen pajjade

Senast redigerat av nitrox (5 november 2009)

Plastidip har tagit epa stylingen till nya höjder pff:P
Volvo 240 Turbo "Inbrottsmagneten" (1984)
sundhem
5 november 2009 · 20 Inlägg

nitrox skrev:

Hamilton skrev:

sundhem skrev:
När det pratas om att stämma henne, vad pratar vi om i tid då? Hur lång tid tar dessa processer, så att jag vet om jag ska lägga ner tid och möda på detta.

Nu kanske en aningens konstig fråga men hur ska jag få henne att lämna bilen hit där hon hämtade den? Den står på henne och känns som hon kan göra som hon vill då???? Hon hotar ju med det iallafall!

Vad praktiskt kan jag göra?

Bästa är att kräva henne på återstående beloppet och låta henne behålla bilen, ni har ju en "avbetalningsplan" så det är bara att föja den.

Instämmer till fullo, att ens betala tillbaks en enda krona var dumt gjort.
Jag fattar att man inte ids bråka hur mycket som helst men hon ska ju ha klara bevis på att det är erat fel att bilen pajjade

Hon har inte fått tillbaka sina 3000kr än.......

Om man inte frågar får man inget veta!
nitrox Defloratör.
5 november 2009 · 641 Inlägg

sundhem skrev:

nitrox skrev:

Hamilton skrev:

Bästa är att kräva henne på återstående beloppet och låta henne behålla bilen, ni har ju en "avbetalningsplan" så det är bara att föja den.

Instämmer till fullo, att ens betala tillbaks en enda krona var dumt gjort.
Jag fattar att man inte ids bråka hur mycket som helst men hon ska ju ha klara bevis på att det är erat fel att bilen pajjade

Hon har inte fått tillbaka sina 3000kr än.......

Okej det är ju strålande. bara att begära en ansökan om utmätning hos kronofogden om hon inte betalat resterande inom ett par månader.

Plastidip har tagit epa stylingen till nya höjder pff:P
Volvo 240 Turbo "Inbrottsmagneten" (1984)
Hamilton
5 november 2009 · 8 872 Inlägg

nitrox skrev:

sundhem skrev:

nitrox skrev:
Instämmer till fullo, att ens betala tillbaks en enda krona var dumt gjort.
Jag fattar att man inte ids bråka hur mycket som helst men hon ska ju ha klara bevis på att det är erat fel att bilen pajjade

Hon har inte fått tillbaka sina 3000kr än.......

Okej det är ju strålande. bara att begära en ansökan om utmätning hos kronofogden om hon inte betalat resterande inom ett par månader.

Nja....riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Först ska ju skulde fastställas och sedan är det ett betalningsföreläggande innan det blir tal om utmätning.


Mitt råd är att sitta still i båten och kräva henne på resterande belopp och evt låta henne driva det vidare (Blir ett bättre läga vid en evt tvist i Tingsrätten ) om hon vägrar betala så kan man gå till kronofogden.

Senast redigerat av Hamilton (5 november 2009)

Fotograf på tierpidag.se
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang