angående lustgas NOS!!!

Fricke
2 september 2006 · 140 Inlägg

Vill veta hur pass mycket det sliter på motorn att ladda cirka 50-75 hk lustgas.
Och hur länge är rekomenderat att ladda tex om man skjuter i det i motorn för att nå topfart ex,
hur många sekunder är hellsosamt nyficken wink.
Ska ha de i min Audi TT Ts quattro i sådana fall

Toyota GT86 "GT86 ACE Muffler number one" (2014)
Germax
2 september 2006 · 12 086 Inlägg

75hk lustgas sliter väl inte mer än vilka 75hk som hällst om man använder gasen rätt. Att trycka på gasen på högvarv är väl de bästa för motorn igentligen.. iofs ska du ligga o trycka gas för att nå topfart lär ju gasen ta slut fort !smile

Kör du din bil ochippad så är de nog coollugnt, om du pressar mer på turbon så ligger ju kompressionen ganska högt, men jag vet inte, är inget proffs på lustgas igentligen tongue

dstr
2 september 2006 · 146 Inlägg

Laddar du 75hk tort så håller det inte länge. Var nogran med att kompensera med extra bensin.

En flaska räcker inte så länge, så det är snarare flaskan som sätter gränsen för hur länge du kan hålla knappen intryckt.

Fricke
2 september 2006 · 140 Inlägg

ingen som vet vart man kan läsa sig mät om vad som gäller ingånde om lustgas

Toyota GT86 "GT86 ACE Muffler number one" (2014)
THEBADGUY Gorgilus addictus
2 september 2006 · 4 737 Inlägg

Kopierat från en sida:

Lite info om Lustgas system


Hur man får hästkrafter

En motor håller sig igång genom att förbränna bränsle som sedan expanderar och trycker kolvarna nedåt. Vill du ha mera effekt ? Förbränn då mera bränsle som får kolvarna att tryckas nedåt med en ännu större kraft. Låter ganska enkelt men det är inte fullt så enkelt som man kan tro. Då det är många olika faktorer som är inblandade då man vill ha en ökning av effekten så kommer vi här att behandla tre av de grundläggande.
Först, allt bränsle behöver syre ( Oxygen ) för att kunna brinna. Vill du förbränna mera bränsle, så måste du också tillsätta mera syre. Praktiskt tagit alla effektgivande produkter ökar effekten genom att öka flödes mängden av bränsle och luft. Kamaxlar, större förgasare eller ventiler, portningar, insugnings rör, headers rör, kompressorer, turboaggregat och lustgas system är alla klara exempel på hur en förbättrad andning av motorn ( få in mera syre för att kunna förbränna mera bränsle ) kommer att ge dig en ökning av hästkrafterna. Lustgas systemet är troligen det mest effektiva sättet att öka flödesmängden av syre och bränsle. Det är den grundläggande orsaken till att ett lustgas system producerar en så stor ökning av hästkrafterna.
En annan grundläggande effekt faktor är förångningen av bränslet. Bensin, i likhet med andra racing bränslen, kan inte förbrännas i flytande form. Bensinen måste omvandlas till ånga innan det kan förbrännas. Att omvandla flytande bensin till ånga sker genom enkel avdunstning. I grunden är det ingen skillnad mot att sätta ett glas med vatten utomhus och vänta på att det skall torka bort. I motorn, naturligtvis, så sker avdunstningen väldigt fort. Motorns värme och sönderdelning av bränslet är lösningen till att få en avdunstning snabb nog att kunna omvandla ren bensin till ånga vid 8 000 RPM. Man sönderdelar bränslet till små droppar som i sin tur avdunstar snabbare på grund av att de får en större yta tillgänglig för avdunstningen.
Storleken på bränsle dropparna är väldigt viktigt. Ta en stor droppe av bensin och dela upp den i 10 mindre droppar, och du har då ökat arean på den ytan för en bättre avdunstning. Resultatet blir att mera bränsle finns tillgängligt och kan utföra mera arbete under förbränningen. Ett väl designat lustgas system producerar väldigt små droppar i det tillskotts bränsle som sprutas in tillsammans med syret.
Den tredje grundläggande effekt faktorn vi kommer att behandla är luft / bränsle densiteten. Densiteten påverkas av det atmosfäriska trycket, ( tyngden av atmosfären ovanför dig ), värme och luftfuktigheten. Vi kan inte ändra det atmosfäriska trycket; men till en viss del så kan vi reglera den värme som råder i insuget. En motor med intercooler ger mera effekt då den kyler ned bränsleluft blandningen och som därmed får en högre densitet. Och ju tätare blandningen är, desto mera ryms i cylindern där den förbränns och ger mera effekt. När lustgas tillförs så omvandlas den från flytande form till gas omedelbart och blir väldigt kall. Den kalla Lust gasen kyler ned hela insugnings kammaren i insuget med så mycket som ca. 20 grader Celsius. Den tätare blandningen som detta får till resultat får motorn att producera ännu mera effekt med ett lustgas system.

Vad är lustgas ?

För din motor så är lustgas endast ett smidigare sätt att få i sig normal luft. Men då vi endast är intresserade av den syre som luften innehåller, så tillhandahåller lustgasen ett enkelt verktyg för att kunna manipulera hur mycket syre som finns tillgängligt då du tillför mera bränsle för att uppnå en högre effekt. Effekten kommer alltid från bränslet. Lustgas är inget bränsle. Lustgasen är endast ett smidigare sätt att tillföra den ökade mängden av syre som behövs för att kunna förbränna den ökade mängden av bränsle. Om du endast skulle tillföra lustgas utan att tillföra extra bränsle, så skulle du endast öka hastigheten på den förbränningen av det bränsle som din motor vanligtvis använder. Detta, mera ofta än sällan, leder till en destruktiv antändning. Kraften kommer från bränslet, inte lustgasen. Lustgasen låter dig helt enkelt att förbränna en större kvantitet av bränsle under samma tidsperiod. Den slutgiltiga verkan av detta är en otrolig ökning av den totala mängden av energi, effekt, lösgjord från bränslet och tillgänglig för att accelerera ditt fordon.
Det är inget "hokus pokus" involverat när det gäller lustgas. Tvärtom, att använda lustgas är ingen skillnad mot att använda en större förgasare, ett bättre insug, en kompressor eller en turbo. Kom ihåg att den luft som du och din motor andas är sammansatt av ( vid havsnivån ) 78 % Nitrogen ( Kväve ), 21% Oxygen och bara 1 % av andra gaser. Nitrous Oxide (N2O) är tillverkad genom att ta 2 av de vanligast komponenterna i jordens atmosfär ( i detta fall 2 molekyler av Nitrogen och 1 molekyl Oxygen ) och fästa dom vid varandra med hjälp av ett kemiskt förband. När lustgasen hamnar i motorn, så kommer värmen från förbränningen att bryta ner det kemsiska förbandet och förser då din motor med mera oxygen som kan förbränna mera bränsle. Som du har läst så fungerar alla race motorer under samma princip; mera luft ( bättre andning, kompressor, turbo överladdning eller lustgas ) plus mera bränsle som är tätare förångat är lika med mera effekt. Nitrogenet verkar som en buffert för att få en kontrollerad förbränning.

Olika typer av lustgas system

De två mest populära lustgas systemen är; spray platta, avsedda för bilar ( som använder en platta mellan förgasaren och insuget ) och direkt ports system.
Plattan ger ett tillskott av lustgas och bränsle in i den i motorn gående insugningsströmen genom dess inbyggda spray rör. Platt system används av bilmotorer, såväl på gatan som i många race klasser.
Direkt ports system använder special designade injektorer "Nozzlar" för att ge tillskottet av lustgas och extra bränsle till varje insugs kanal. Dessa system kan ge ett otroligt flöde av lustgas och bränsle, samtidigt som det fördelas lika till alla cylindrar. Flerstegs direkt insprutnings system har producerat över 500 hästkrafter på många professionella racing motorer. De flesta systemen använder sig av utbytbara munstycken för bränsle och lustgas för att kunna justera systemet och antalet hästkrafter. Systemen delas också in i; "Blöta" eller "Torra" system. ( Wet & Dry ) Blöta system är de system så ger både bränsle och gas genom Nozzlarna eller Plattan. Torra system ger endast lustgas och motorn får sitt extra bränsle genom att antingen det befintliga bränsleinsprutnings systemet får ett högre tryck när systemet aktiveras, eller så måste styrenheten till bränsle insprutningen modifieras så att spridarna håller sig öppna en längre tid när lustgasen ges och därmed erhålls en större bränslemängd.

Att justera Lustgas systemet:

Starta alltid försiktigt. Följ rekommenderade munstycks kombinationer och starta alltid med den lägsta nivån ifall du har ett justerbart system. Det tar bara en liten stund att byta munstycken så ta inte den onödiga risken med att börja på högsta nivån.
Var realistisk i tanken om hur mycket effekt din motor klarar av. Försök att hålla fötterna på jorden. Det är bara du som vet vilka komponenter som finns i din motor.
Om du inte vet vilka komponenter som sitter i din motor, så är det säkrast att alltid utgå ifrån att komponenterna är av original typ och välj då rätt system för den applikationen.
Effekten kommer från bränslet. Mängden effekt beror på mängden av bränsle som som ditt system levererar när det är aktiverat. Finns inte bränslet där, så finns det heller inget effekt, och hur mycket lustgas eller annat det än finns tillgänglig så kommer den inte. Det finns två saker för att reglera mängden bränsle tillgänglig till systemet då det är aktiverat; bränsle munstyckets storlek samt bränslets tryck. Det korrekta tryckvärdet avläses då bränslet flödar genom systemet. En del bränsle trycks regulatorer kan ge ett felaktigt avläst bränsletryck på grund av att systemtrycket ökar då systemet inte är aktiverat. När detta inträffar så kommer det verkliga trycket när systemet är aktiverat, att var lägre än väntat och kan då ställa till problem.
När problem med misständningar eller spikningar uppstår minska då ALLTID lustgasens munstycks storlek på systemet först. Kom ihåg att effekten kommer från bränslet och inte från lustgasen, så att öka på bränslet för att få en avkylning leder endast till mera effekt och förvärrade problem. Förgasare som är bestyckade för stort ger en kallare och effekt fattigare motor. Lustgas system som är bestyckade för stort kommer endast att ge ännu mera effekt. Så får du problem, minska storleken på systemets lustgas munstycke(n) först.
När du kollar dina tändstift för att se hur ditt system fungerar, KOLLA ALLA STIFT, inte bara dom som är lätta att komma åt. Det finns inte två cylindrar som förbränner exakt på samma sätt. Lustgas har den unika egenskapen, att den rengör dina stift så de ser ut som om du precis hade monterat dom. Om det finns några tecken på spikningar, så som små silveraktiga eller svarta fläckar på porslinet, minska då lustgas munstyckets storlek. Om tändstiftets elektrod uppvisar en blåaktig, regnbågs nyans, minska då lustgas munstyckets storlek. Om tändstiftets elektrod uppvisar en tendens till att ha börjat att smälta, minska då lustgasens munstycks storlek, och byt till ett stift med en kortare och bredare elektrod. Om ditt system plötsligt skulle börja att uppföra sig konstigt, även då du inte ändrat något, så är boven i dramat oftast ett täppt bränsle eller lustgas filter. I de instruktioner som följde ditt system finns angivet var någonstans lustgas och bränsle filtren sitter. Kolla dessa med jämna mellanrum.

Tändstift och Lustgas

Det finns några få baskunskaper om tändstift som är bra att känna till för att kunna välja rätt tändstift till din motor. Det första och viktigaste är; Ett tändstift måste vara av rätt typ för att kunna fungera i din motor, inte vice versa. Detta betyder att tändstiftet praktiskt taget inte har någon påverkan om hur motorn förbränner bränslet eller hur den fungerar i största allmänhet. Endast rätt tändstift kommer att överleva de förhållanden som råder i just din motor. Ett stift måste uppnå och vidhålla rätt temperatur för att kunna hålla sig självt rent. Fel värmetal kan orsaka ett överhettat eller ett orent stift. Värmetalet avser den temperatur som keramik materialet runt center-elektroden uppnår.
Tunnare bränsle luft blandning är svårare att antända på grund av att det är färre bränsle molekyler närvarande runt tändstiftets gap; därför konstruerades stift med framskjuten spets, ( projected ) för senare motorer som är avsedda för att gå på magrare bränsle luft blandning. Moderna hög effekts tändsystem tillät också ett större tändstifts gap. Men tillsammans med Lustgas kan dessa stift ställa till problem.
Ganska så ofta så kommer ett stift av standard typ med ett stort gap, att få motorn att misstända endast efter några få sekunder av körning med lustgas. Misständningarna beror inte på ett felaktigt värmetal på stiften. Misständningarna beror på att elektroden på stiftet blir glödande för att det är för långt för att kunna klara av den extra värme som produceras av en förbränning som är under påverkan av lustgas. För att komma till rätta med detta problem så måste stiftet ersättas av ett stift med en kortare elektrod. Genom att göra detta så minskar du avståndet för den värme i elektroden som skall absorberas av den samme. Du kan använda ett stift med samma värmetal, du måste bara hitta ett som inte har framskjuten spets ( Non Projected ) samt har en kortare och helst tjockare elektrod. Om du endast byter värmetal till ett kallare stift så kommer du antagligen att ha kvar samma problem med misständningarna, då det är längden på elektroden som orsakar misständningarna, och då ett stift som är kallare kan ha samma längd på elektroden som på det varmare som du bytte ut.
Tändstifts gapet skall generellt ligga mellan .030" - .035". ( 0,7 - 0,8 mm. ) Försök aldrig att få ner gapet på ett stift som är .060" till ett .035" gap. ( 1,5 mm. - 0,8 mm. )
Skaffa istället ett korrekt "Non Projected" stift som är gjort med ett 0,8 mm. gap.

Hoppas de är lite intressant läsning där smile

Senast redigerat av THEBADGUY (2 september 2006)

Allt för den där jävla hatten!
Hyundai i20 MHEV "Mild" (2021)
E30Tompa Rörpulare
2 september 2006 · 1 453 Inlägg

Man brukar väl också utgå ifrån att man ska ha 25% av motorns styrka i lustgas de vill säga 100hk i motorn e 25hk lustagas:)

Hellre omkommen och bortkörd än bortkommen och omkörd:)
"Life is lika a race track, you gotta go round and round..Sure some times you crash and burn but if you don´t make the turn you ain´t never gona learn"
BMW E30 M3 "Barnfind" (1988)
BMW E61 m5 (2007)
Chevrolet Impala ss "White trash lowrider" (1964)
Dreamcatcher
2 september 2006 · 260 Inlägg

läste om att vigor som är programledare på när och fjärran hade tagit med sin mustang på en träff neråt i sverige. och då hade dom satt in lustgas i hans bil och jag tror det va 75 hk extra. Blev motorras direkt :-(

styling har egentligen bara med pengar att göra.
precision
2 september 2006 · 2 652 Inlägg

Dreamcatcher skrev:
läste om att vigor som är programledare på när och fjärran hade tagit med sin mustang på en träff neråt i sverige. och då hade dom satt in lustgas i hans bil och jag tror det va 75 hk extra. Blev motorras direkt :-(

var det inte de programmet som gik för 2dar sen torr jag ,, känner igen de du säger.-

dom körde race o kom ca 100m sen gick mustangen i bitar smile

TCB
2 september 2006 · 129 Inlägg

precision skrev:

Dreamcatcher skrev:
läste om att vigor som är programledare på när och fjärran hade tagit med sin mustang på en träff neråt i sverige. och då hade dom satt in lustgas i hans bil och jag tror det va 75 hk extra. Blev motorras direkt :-(

var det inte de programmet som gik för 2dar sen torr jag ,, känner igen de du säger.-

dom körde race o kom ca 100m sen gick mustangen i bitar smile

fyfan....misshandel! stackars häst

precision
2 september 2006 · 2 652 Inlägg

TCB skrev:

precision skrev:

Dreamcatcher skrev:
läste om att vigor som är programledare på när och fjärran hade tagit med sin mustang på en träff neråt i sverige. och då hade dom satt in lustgas i hans bil och jag tror det va 75 hk extra. Blev motorras direkt :-(

var det inte de programmet som gik för 2dar sen torr jag ,, känner igen de du säger.-

dom körde race o kom ca 100m sen gick mustangen i bitar smile

fyfan....misshandel! stackars häst

håller med . och dom bara skratta sad

Fricke
4 september 2006 · 140 Inlägg

Tack tack och än en gång tack The Bad Guy, det var precis den infon man ville ha nu käns det som man har betydligt mer kött på benen,  ett eventuelt Nos inköp ska bli jävligt kul att prova i så fall men blir nog max 50hk i sådana fall, vill ju inte skotta up motorn i en hink efter en vända med gasen wink

Toyota GT86 "GT86 ACE Muffler number one" (2014)
THEBADGUY Gorgilus addictus
4 september 2006 · 4 737 Inlägg

Fricke skrev:
Tack tack och än en gång tack The Bad Guy, det var precis den infon man ville ha nu käns det som man har betydligt mer kött på benen,  ett eventuelt Nos inköp ska bli jävligt kul att prova i så fall men blir nog max 50hk i sådana fall, vill ju inte skotta up motorn i en hink efter en vända med gasen wink

hehe ja de var bra att de var till nytta....google är bra till mycket smile

Allt för den där jävla hatten!
Hyundai i20 MHEV "Mild" (2021)
DragStrip
28 juli 2011 · 74 Inlägg

Lustgasan mattar ju också ner matrialet i motorn vid användning avlustgas. Alltså matrial utmattning.

Aga_Diff Bärs!
28 juli 2011 · 3 456 Inlägg

DragStrip skrev:
Lustgasan mattar ju också ner matrialet i motorn vid användning avlustgas. Alltså matrial utmattning.

Det där, var ett skapligt trådlyft!

Garaget.org peakade 2008.
Volvo 945-SE "Niijeförttin" (1992)
Volvo 745 Turbo Intercooler "En jävel på kärlek" (1988)
DragStrip
28 juli 2011 · 74 Inlägg

A men det finns ju inte så mycke om lustgas så varför inte?

Racebo Racebo
6 oktober 2013 · 420 Inlägg

Har du en turbo bil så kan du sätta i 50hk munsstycke sen bara dutta på knappen för att få turbon att ladda fortare!
Sen när man kopplar in lustgas när du köper ett kitt så ingår ingående för lustag och soppa i samma "spridare" så man ska inte byta spridare elr liknande eftersom soppan och lustgasen kommer in lika mkt!

Har du en stor flaska och bara duttar så kan du leka bort ungifär en helg sen är det slit!

Slitage? Ja, lika mkt slitage om du trimmar på nått annat sätt än 50hk lustgas!

Säger såhär: om du sätter ditt en större turbo som ger 50hk mer än orginal så får du samma slitage om du bara skulle kpppla in 50hk lustgas!

Sen är inte lätt att hanskas med, han med mustangen kanske tröck på knappen när han körde iväg och tack vare det small det eller så satt dom i för stora munstycken för just den motorn!

Kolla in mitt 855:a projekt som ska bli till en V70 och släng gärna en komentar:
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=260405
Kolla även in mitt andra projekt där jag håller på med en 960 som ska få sig en T5:
http://www.garaget.org/forum/viewtopic. … 2#p3562952
Volvo 944 FTT polisbil "fulltryckarn" (1993)
DragStrip
4 december 2013 · 74 Inlägg

Bättre att ni kommer med info om just ämnet lustgas än att hålla på att påpeka lyft av tråden.
Uppenbart behövs det mer info om ämnet för att många hittar just tråden är är nyfikna kring ämnet.

Jag ska börja labba med lustgas igen på min obetydliga csb 262 innan sommarens start och kommer lyfta tråden igen.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang