Byta handbromsbackar som nybörjare?

Naikon Trummis
17 april 2012 · 404 Inlägg

Hej.

Har en BMW E39 som fick underkänt i förra besiktningen p.g.a för dålig handbroms. Provade att endast spänna den, men fick underkänt igen.

Måste nu byta handbromsbackar, och har kollat runt lite hur mycket det kostar att byta hos en verkstad. Schmiedmann i Kungsbacka tar 1650kr för jobbet. 
Men har nu funderat lite på om man kunde fixa det själv. Men funderar på om det är något ni rekommenderar? Är ingen bilmekaniker på långa vägar, men ändå ganska händig och fixar många småsaker med bilen.  Har ett eget litet garage.

Är det mycket som kan gå fel? Kan man göra saker värre? Är det väldigt krånligt? Är det inte värt att pröva själv, eller ska man bara lämna in den?
Om man kunde hitta en bra gör-det-själv-guide med många bra bilder så skulle det nog kunna gå tror jag själv.

MVH

isakare
18 april 2012 · 272 Inlägg

Inga konstigheter, såvida inte bromssköldarna rostat bort, jag har läst att dom kan göra det på vissa BMW.

Å andra sidan är handbromsen på E39 väldigt känslig och man måste kunna justera den rätt, backarna är för klena för den stora bilen, så det går t.o.m misslyckas med nya prylar.

Huvudjusteringen ska inte göras på vajern (som du kanske gjort ??) utan på kuggsgmentet som sitter mellan backarna,  man justerar med en flat skruvmejsel genom ett skruvhål till hjulen.

Kolla på Autopower om det inte finns i "Mektips"

Åker helst på is =)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang