Byta koppling på VW LT31 -84

MattiasChristensson
22 juli 2023 · 2 Inlägg

Hej!

Jag och frun köpte nyligen en gammal husbil som är en ombyggd VW LT31:a bensin 90hk från 1984. Att sätta sig i den är som att åka tidsmaskin 40 år bakåt i tiden. Dessutom målad och inredd som en riktig gammal ”hippevagn”. Hur fin som helst att köra små korta sträckor till festivaler och annat kul med.

Nu till problemet. Frun var nyss iväg på en yogafestival och stod parkerad en vecka på en blöt åker. När hon skulle därifrån så tog hon tyvärr död på kopplingen genom att slira på kopplingen länge och i fel växel. Det luktade bränt när hon var klar säger hon… nu står eländet still på en åker och helt utan dragläge. Lägger man i en växel och släpper upp kopplingen så händer ingenting. Inget drag. Men heller inga oljud. Dvs man kan växla med motorn igång men får inget dragläge. Jag hoppas spontant att det borde räcka med ett byte av kopplingssatsen. Vad tror ni?

Hur svårt är det i så fall att byta den själv ( har bytt ett antal gamla Volvo motorer, växellådor, kopplingar mm så inte helt tappad bakom en vagn på gamla bilar). Hur går man an jobbet?

Vilken reservdelshandlare rekommenderar ni? Hittade den här: https://www.veteranshop.se/veterandelar … sats-vw-lt

Tack på förhand för era tips!

Senast redigerat av MattiasChristensson (22 juli 2023)

simlar
22 juli 2023 · 5 529 Inlägg

Skulle säga att det är minst lika enkelt som på en gammal Volvo.
Gott om plats runt växellådan på dessa.

Men att göra det på en blöt åker låter inte som någon höjdare dock.

Volvo 360 GLT "Rödingen" (1988)
Volkswagen LT31 "Luppen" (1983)
MattiasChristensson
12 september 2023 · 2 Inlägg

Tack för svaret Simlar.
Efter en flytt av bilen från åkern till parkeringen hemmavid var det enkelt att hissa upp med domkraft för att plocka ut kardan och växellåda underifrån.

Lamellen var inte slut men Tryckplattan hade blivit överhettad av slirandet och stålfjädrarna ändrade då sin normala position när allt svalnade igen. Därför försvann hela kopplingens funktion.

En begagnad tryckplattan och lamell från bildelsbasen för 800kr och en dunk ny olja till växellådan så fungerar allt som det ska igen.  👍

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang