FRÅGA: Kubisk baslåda vs. cylindrisk

NEXT
1 oktober 2007 · 49 Inlägg

Hej!

Blir det någon skillnad på ljudet om jag bygger en kubisk baslåda eller en cylindrisk "låda" med basen i ena änden?!
Så klart slutna lådor och välbyggda, med samma stumhet i materialet.

Tack på förhand!
//Oscar

Drönirettab
1 oktober 2007 · 21 761 Inlägg

Så länge som det längsta avståndet mellan två väggar inte är lika med eller större än halva våglängden av den högsta frekvens som lådan ska spela, då ska det inte bli någon speciell skillnad på ljudet.

Det beror alltså på hur stor lådan är. Om den är tillräckligt stor så kan det uppstå stående vågor vid vissa frekvenser, men då måste lådan vara ordentligt stor.

Våglängden av tex 100 Hz är ca 3,4m och för att en stående våg ska kunna uppstå så måste avståndet till motstående vägg vara ca 1,7m.

Det blir en stor låda det. wink  Dessutom brukar man dela vid lägre frekvenser och då skulle lådan behöva vara ännu större.

Om nu både den kubiska och den cylindriska lådan var tex 2m långa, så skulle den kubiska lådan få mer problem med stående vågor eftersom den har flera väggar som har samma avstånd. Då förstärks också de stående vågorna ännu mer.

Det där med att kubiska lådor är dåliga kan man i princip strunta i när det handlar om basfrekvenser, däremot i mellanregisterlådor börjar problemen kunna uppstå och då bör man undvika den lådkonstruktionen. Klotformad låda är bäst i det fallet, då kan det inte uppstå stående vågor.

Senast redigerat av Drönirettab (1 oktober 2007)

NEXT
1 oktober 2007 · 49 Inlägg

Tackar så jättemycket för svaret! smile

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang