Cadillac 1959 Series 62 Flat Top - Fix av min första jänkare!

En projekttråd för min första amerikanare och en av mina absoluta drömbilar - en Cadillac Series 62 Flat Top!
  • 73 Följare
  • 57 403 Visningar
  • Uppdaterades senast 11 maj
Vettemannen >>>>>JÄNKEBILSIDIOT<<<<<
29 maj 2020 · 13 335 Inlägg

Vet inte om du skrivit vilken motor du har men fanns 472 redan 59? I vilket fall som helst blir det ganska tätt mellan mackbesöken med en sån stor och tung bil trots att det brukar väl vara ganska stor tank kanske. Men va fan...man ska njuta och ha roligt också. Vad jag vet så lever man bara en gång.

/Benny

Jag tog även en bild som summerade denna resa rätt så bra. tongue
https://i.imgur.com/RpqUn3x.jpg

Jag har en paroll--Long live rock'n'roll!!!
Jag säger som Rännhola Rockers:
Ni som kör européer, Ta era kärror med er och ställ dom där dom hör hemma, i cykelstället!!!
Min youtubekanal!
Chevrolet Van G20 "CRUISAREN" (1988)
Pontiac Trans Am GTA "PIZZARÄCERN" (1987)
Chevrolet Corvette C4 "RÖDA FARAN" (1986)
Mew
29 maj 2020 · 1 877 Inlägg

Vettemannen skrev:
Vet inte om du skrivit vilken motor du har men fanns 472 redan 59? I vilket fall som helst blir det ganska tätt mellan mackbesöken med en sån stor och tung bil trots att det brukar väl vara ganska stor tank kanske. Men va fan...man ska njuta och ha roligt också. Vad jag vet så lever man bara en gång.

/Benny

Jag tog även en bild som summerade denna resa rätt så bra. tongue
https://i.imgur.com/RpqUn3x.jpg

De kom inte förrän senare, en 390 är det. smile Jo precis, blir frekventa mackbesök trots 70l tank, men det gör som du säger absolut inget. Körglädjen är mer än värt det. smile

Mew
7 juni 2020 · 1 877 Inlägg

Jag jobbar ju varannan helg, så helgerna man är ledig gäller det att passa på! Så även nästa lediga helg blev det lite cruising - denna gång lokalt hos oss. Så det blev lite besök. smile
https://i.imgur.com/EPHmm7O.jpg

Det var en mycket trevlig helg med cruising varje dag och grillning på kvällarna. En kompis tog lite bilder på bilen ena kvällen, så jag tänkte bjuda på dem. En annan kompis slank med i bild också. tongue
https://i.imgur.com/gK4kbZf.jpg

https://i.imgur.com/r89eu0P.jpg

https://i.imgur.com/nDgCPXf.jpg

Och vi var tvungna att ta en obligatorisk "raggar-bild". lol
https://i.imgur.com/nCpTEHm.jpg

Senast redigerat av Mew (7 juni 2020)

leenus93
8 juni 2020 · 29 Inlägg

Man kan inte cruisa utan T-röd wink

Honda Kz750 ltd "Kawan" (1982)
Volvo 245 (1988)
Berglund_89
8 juni 2020 · 1 372 Inlägg

Trevligt projekt, Följer! smile

Med vänlig hälsning, Oscar.
Besök mig gärna på Facebook!
Volbeat, forever and always <3
Mew
30 juli 2020 · 1 877 Inlägg

Jag har länge stört mig på ett klistermärke på den främre stötfångaren. Fick till slut tummen ur och skrapade försiktigt bort det. Använde ett rakblad och mycket såpvatten.
https://i.imgur.com/XXEn9Gv.jpg

Så vaxade jag upp bilen, kromet fick sig även en lätt polering först. Det mesta av kromet är i hyfsat skick, inte nyskick tyvärr men tillräckligt bra så man slipper skämmas.
https://i.imgur.com/zaSX0RW.jpg
https://i.imgur.com/2m6RqbN.jpg

Så fick jag även tummen ur med en annan grej jag tänkt fixa, nämligen en tryckklocka till mina hi-jackers. Så vet man exakt hur mycket tryck man har. smile Denna panelen följde med en luftdämparsats jag köpte till min 245a, men då den redan har en original tryckklocka i panelen så tänkte jag att denna kommer väl till pass här istället. smile
https://i.imgur.com/SI6Mldc.jpg

Kopplade även belysning i den när jag ändå höll på, och gjorde en separat härva till den med luftslang och kablar.
https://i.imgur.com/RVskT37.jpg

Satte samtidigt en gummigenomföring i hålet då det saknades tidigare, och tillverkade ett fäste till hela kalaset.
https://i.imgur.com/eLAj4Ut.jpg

Och där hamnade den! Kabelhärvan är tänkt att gå under bagagerumsmattan.
https://i.imgur.com/TMB8YZV.jpg

Hittade också en sats med verktyg med mattetal på i det stora blåvita bildelsvaruhuset, komplett med både hylsor och fasta nycklar för 500 ynka enkronor. Då jag saknat de flesta av jänkarnas skumma verktygsstorlekar var det bara att slå till. smile
https://i.imgur.com/ROUTh7n.jpg

Senast redigerat av Mew (30 juli 2020)

Mew
30 juli 2020 · 1 877 Inlägg

Sen blev bilen nu ståendes. Av flera anledningar. En olycka kommer som bekant sällan ensam... tongue Min kylare var som bekant lite halvrisig. Nu är det som så att vi har en resa planerad framöver med bilen (hint hint wink ), så jag vill se över det mesta så att det funkar som det ska. Så kylaren åkte ut, det var dags för renovering!
https://i.imgur.com/q9eMsm1.jpg

Jag blev rekommenderad Kristianstads Kylarrenovering, och visst levererade dem! Bra service, supersnabba och verkar ha gjort ett riktigt bra jobb. Är helnöjd!
https://i.imgur.com/tbjRvym.jpg

Passade på att rengöra lite när kylaren ändå var ute.
https://i.imgur.com/4Jl9JeP.jpg

Längst fram på kylaren sitter en avtappningskran. Den tappade nog funktionen för ett tag sedan... roll En ny sådan är beställd.
https://i.imgur.com/CN04Fpu.jpg

Även den undre kylarslangen har sett sina bästa dagar... Servoremmen sitter väldigt nära den undre kylarslangen, och den har visst varit lite för närgången... lol Även en sådan fick smyga med i beställningen.
https://i.imgur.com/HLbPQkE.jpg

Men kylaren hamnade på plats iallafall!
https://i.imgur.com/BeI7yUc.jpg

Men detta var som sagt inte det enda som hänt. Efter en cruising en sommarkväll kom jag hem och stängde av bilen... Och generatorlampan tändes.
Den lyser konstant när bilen är avstängd, men inte alls med tändning på. Misstänker kortslutning i generatorns diodbrygga, då det leder till exakt dessa symptom.
https://i.imgur.com/Pdx9YI8.jpg

Testade se om generatorn laddar något, på tomgång och lätt torrvarv får jag mellan 12.4-13.2, men så fort man tänder lamporna och börjar rulla får jag... Mindre. big_smile
https://i.imgur.com/MuTLxQI.jpg

Dags att byta generator då. Det är inte original likströmsgenerator som sitter på bilen, de har istället monterat denna, som visade sig vara en generator som satt på bland annat Ford under 70-80-tal.
https://i.imgur.com/bIOdDs2.jpg

En sådan var visst inte så lätt att få tag på längre. Samtidigt råkade jag se att man kan köpa en växelströmsgenerator som ser likadan ut som original likströmsgeneratorn. Så vad gör man... Mer grejer på väg hem! big_smile big_smile

Tyvärr har man kapat i det övre fästet för att få dit Fordgeneratorn. Får se om det går att använda ändå, eller om man kan få tag på ett nytt fäste. Kollade med TA Motor, där jag beställde resten av grejerna ifrån, men de hade bara fästet till AC-bilar, som är lite rundat istället för rakt.
https://i.imgur.com/tBkGdrL.jpg


Jag fortsatte att klämma och känna på alla slangar jag såg. och när jag drog i bränsleslangen som går upp till pumpen märkte jag att den hade börjat få en liten torrspricka längs med slangen precis där den går bakom vattenpumpen.
https://i.imgur.com/BeUtIIK.jpg

Inget stort, men jag åkte ändå och köpte slang så det räckte hela vägen. Under bilen går det ett bränslerör ovanpå ramen, så det är bara den sista biten till tank respektive motor där det är slang. Hissade upp bilen bak med och inspekterade den bakre slangen, den hade inga sprickor men verkade ha blivit klämd på ett ställe, så jag valde att byta ut den också när jag ändå höll på.
https://i.imgur.com/SwQAzkJ.jpg
https://i.imgur.com/WQjR6S6.jpg
https://i.imgur.com/1HHkhln.jpg
https://i.imgur.com/tBkGdrL.jpg
Skönt med nya och fräscha slangar. smile När jag var där framme och höll på så bytte jag även äntligen ut den där fettnippeln som hade svetsat fast sig på grenröret. Satte dit en med 45° vinkel istället, så nu ligger den inte an längre. (Även om det ser ut så på bilden, ursäkta den kassa vinkeln. lol )
https://i.imgur.com/qlDp86A.jpg


Jag såg även att en dräneringsslang var av i skuffen. Den verkar gå från bakom kromlisten under bakrutan ner i hjulhuset. Antar att den är för dränering av regnvatten, men är osäker. Ska läsa på i verkstadshandboken exakt vad det är och hur den ska gå.
https://i.imgur.com/qtRmqGN.jpg

Jag bytte iallafall ut den till en ny slang av silikon sålänge, fäst och tätad i båda hål med butyltätning.


Avslutningsvis så tyckte jag att det var hög tid för en avfettning och tvätt av motorrummet. Det blev faktiskt stor skillnad!
https://i.imgur.com/KcjxrJJ.jpg

Senast redigerat av Mew (31 juli 2020)

Cuefa Kungen av dagspendlande.
31 juli 2020 · 4 217 Inlägg

Här lyser flitens lampa minsann! smile

Autopilot: På.
Följ min resa som elbils-pendlare med en Skoda Enyaq här!
Projekt: Skogsmulle on a budget
Mew
31 juli 2020 · 1 877 Inlägg

Cuefa skrev:
Här lyser flitens lampa minsann! smile

Blev mycket olika grejer samtidigt, blir så när man saknar delar för att avsluta flera av projekten. Då är det lika bra att göra något annat medan man väntar! tongue

Senast redigerat av Mew (31 juli 2020)

Cuefa Kungen av dagspendlande.
31 juli 2020 · 4 217 Inlägg

Hahaha, helt klart!

Autopilot: På.
Följ min resa som elbils-pendlare med en Skoda Enyaq här!
Projekt: Skogsmulle on a budget
Mew
31 juli 2020 · 1 877 Inlägg

Det hände visst en grej... lol
https://i.imgur.com/u9RF8Im.jpg
https://i.imgur.com/f570XHm.jpg
Jag fick ett ryck medan jag väntade på paketet med delar och målade upp innerskärmarna och de främre balkarna. Det blev lite av ett snabbt jobb, slipade ner, mattade av och slängde på färg. Tanken är att någon gång skruva ur innerskärmarna och slipa ner och måla allt seriöst, men det lär inte bli än på ett tag, så det är kul att få det lite fräschare sålänge iallafall. smile Har inte rört ramen, framvagnsbalken eller torpedväggen än, inte heller motorhuven, så det är långt ifrån färdigt i motorrummet, men det blev ett lyft oavsett. smile
https://i.imgur.com/0H2M5hn.jpg
https://i.imgur.com/eLlbWOX.jpg

Så ja. Det börjar spåra igen, gott folk! Antar att de flesta av er är väl bekanta med den processen. lol lol

Senast redigerat av Mew (31 juli 2020)

Cuefa Kungen av dagspendlande.
1 augusti 2020 · 4 217 Inlägg

Det spårar, men som vanligt på ett positivt sätt! 😁

Autopilot: På.
Följ min resa som elbils-pendlare med en Skoda Enyaq här!
Projekt: Skogsmulle on a budget
Mew
1 augusti 2020 · 1 877 Inlägg

Den vita randen på däcksidorna har varit väldigt smutsig ett tag nu. Så jag hörde mig för och läste lite om det bästa sättet att rengöra dem på, och fick tipset att köra med Svinto. Blev varnad att sluta gnugga så fort det inte löddrar längre. Funkar faktiskt superbra! Har lämnat lite smuts på den första bilden så man kan se skillnaden. smile
https://i.imgur.com/cQMffTZ.jpg
https://i.imgur.com/c2GiybC.jpg
https://i.imgur.com/K3bbIE5.jpg

Gjorde faktiskt stor skillnad!
https://i.imgur.com/8z8xP9Y.jpg

Sedan tröttnade jag på den värdelösa dragöglan som ändå inte är godkänd i Sverige.
https://i.imgur.com/Mvyqyh7.jpg

Så den fick ryka.
https://i.imgur.com/DHFrvAm.jpg

Lite snyggare utan den. smile Den rengjordes, så får den väl hamna på hyllan. tongue Känns fel att slänga den.
https://i.imgur.com/0XvaZOt.jpg

Mew
1 augusti 2020 · 1 877 Inlägg

Jag kör runt med en 10l bensindunk i skuffen, för säkerhets skull. En dag när jag var ute och körde välte den, vilket jag inte märkte förrän nästa gång jag öppnade skuffen. Tyvärr visade det sig också att tätningsgummit i locket av dunken saknades. Så ja... någon halvliter soppa hade läckt ut i skuffen. Ända sedan dess har det luktat bensin i kupé och bagageutrymme. Rätt så mycket. Jag har vädrat så ofta jag kunnat, men det har knappt hjälpt. Så idag gick jag ut och tänkte bara™ ta ur mattan och tvätta ur den ordentligt för att bli av med lukten.
https://i.imgur.com/0MamYk7.jpg

Visade sig att där under låg originalmattan! Eller ja... det som var kvar av den.
https://i.imgur.com/DcchXma.jpg

Under originalmattan var det asfaltsmatta som ljuddämpning. Ja. Petroleumbaserad... Som blev marinerad i bensin. Det är bara tjära nu. Bensinluktande tjära.
https://i.imgur.com/E3XpU2w.jpg

Så här står jag och skrapar. Har beställt hem ny sådan asfaltsmatta. När jag ändå håller på här så är det väl lika bra att göra färdigt jobbet ordentligt. Så jag har även beställt hem 8m² bagagerumsklädsel.

Och lack i bilens färg.

Påminner om att det är lite över en vecka kvar tills vi ska på semester med bilen.

Varför lär man sig aldrig? lol

När jag ändå var här och rev och höll på så var det ju lika bra att tvätta av och snygga till reservhjulet. Eller ja, tvätta, var tanken. Men så var fälgen ju så ful. Så det var lika bra att slipa ner och måla om den med. roll
https://i.imgur.com/HiVCU3E.jpg
https://i.imgur.com/vXdQmmK.jpg

Och eftersom jag ändå höll på i bagageutrymmet, så var det ju lika bra att flytta slutsteget till ett bättre ställe. Skruvade fast det i höger flygel istället, så blir det dolt bakom baslådan sedan.
https://i.imgur.com/uZSUKyd.jpg

Men då räckte ju inte kablaget, så jag fick ju även förlänga och dra om det.

Och när jag ändå drog kablar och höll på, ja då var det ju lika bra att byta ut den där gamla 6x9-an som sitter under hatthyllan. (Vilket i och för sig var väldigt välbehövligt. Men kanske inte nödvändigt.)
https://i.imgur.com/Pbdak2k.jpg
https://i.imgur.com/IK1DvVp.jpg

Så ja. Jag finner att ju närmare resedatumet kommer, desto mer sönderskruvad blir bilen.

Är detta normalt?

Hjälp.

lol lol

Senast redigerat av Mew (1 augusti 2020)

HG_
2 augusti 2020 · 2 422 Inlägg

big_smile man känner igen detta, ”ska bara” ett par veckor senar........  hmm

Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid. ;)
Opel Kapitän "The duke" (1962)
Cuefa Kungen av dagspendlande.
2 augusti 2020 · 4 217 Inlägg

Hahaha, ett projekt som spårar? Har väl aaaaaldrig hänt i mänslighetens historia... 😇

Autopilot: På.
Följ min resa som elbils-pendlare med en Skoda Enyaq här!
Projekt: Skogsmulle on a budget
Berglund_89
2 augusti 2020 · 1 372 Inlägg

lol cool

Med vänlig hälsning, Oscar.
Besök mig gärna på Facebook!
Volbeat, forever and always <3
Mew
3 augusti 2020 · 1 877 Inlägg

De mindre familjemedlemmarna börjar bli otåliga. Sugna på en cruisingtur kanske? wink
https://i.imgur.com/EbSRNg1.jpg

Satte ny bitumenmatta i mitten där den gamla vart möööög, resten är i OK skick så det får sitta kvar. Har även haft en hink med 2L ättika i bagaget som förhoppningsvis suger upp eventuella rester av bensinlukt.
https://i.imgur.com/Occ0GxQ.jpg

Sedan fick jag hem 8m² bagagerumsmatta! smile Den gamla originalklädseln kom väl till pass som mall.
https://i.imgur.com/iTJTcPq.jpg

Började med den jobbigaste biten - hjulhusen. Många vinklar och vrår, plåtkanter som möts osv. Det blev en hel del pill, men till slut satt den första biten på plats!
https://i.imgur.com/JjYby4U.jpg

Mysigt det var här bakom då. roll
https://i.imgur.com/md51Bb7.jpg

Fortsatte tillverka bitar.
https://i.imgur.com/OmVU4bH.jpg

Fick ganska snart sällskap, först skulle oljefläcken inspekteras, sen var det inspektion av min nyligen utskurna matta. Fick visst godkänt iallafall. smile
https://i.imgur.com/3HOaJ6o.jpg
https://i.imgur.com/llaCjj6.jpg

Men här var det nog lite väl hårt, va?
https://i.imgur.com/oXG5WQV.jpg

Och till slut satt bitarna på plats!
https://i.imgur.com/xorB1aP.jpg

Dock tyckte jag att baksidan av baksätet såg väldigt trist ut nu. Då jag hade en hel del matta över så gjorde jag en mall och skar till en passande bit. Då baksätet hade två krokar i sig så gjorde jag hål i mattan så den kunde fästas i dem. Fäste även de övre hörnen med kardborreband.
https://i.imgur.com/EujpvHr.jpg
https://i.imgur.com/yrBLIIJ.jpg

Så resultatet! För att vara första gången jag gjort något sådant här så blev jag väldigt nöjd. Det är en enorm skillnad jämfört med hur det såg ut tidigare!
https://i.imgur.com/S3M2qNg.jpg
https://i.imgur.com/rAEzx05.jpg
https://i.imgur.com/9h6gzgP.jpg
Tyvärr är vissa delar (hjulhusen) väldigt skrovliga i ytan, så det ser lite ut som rynkor eller som att tyget har släppt. Men det är plåten som ser ut så.

Sen så kom det paket idag också! smile
https://i.imgur.com/h1EsxrN.jpg

Var för trött för att fortsätta jobba med bilen så det får vänta tills imorgon, men jag öppnade upp paketet iallafall! Här är innehållet.
https://i.imgur.com/sY5izoH.jpg
https://i.imgur.com/sGue0WH.jpg
Fina grejor! big_smile

Senast redigerat av Mew (3 augusti 2020)

Mew
5 augusti 2020 · 1 877 Inlägg

Idag började jag med det roligaste! Fick tag på dessa!
https://i.imgur.com/ZDFCHNn.jpg

Det är emblem till framskärmarna! Dessa trillar gärna bort med åren, och så är bara ramen kvar. Så var det även på min bil.
https://i.imgur.com/W4Cr6Ye.jpg

Lite PL400 på det, så ser bilen genast mer komplett ut. smile
https://i.imgur.com/xPpkGDU.jpg
https://i.imgur.com/rVJFPw3.jpg

Fick även hem en nedre kylarslang. Eller ja, jag fick tipset att beställa en övre slang istället och sedan korta av den lite, så kommer den lite längre ifrån remmen. Så, sagt och gjort. smile
https://i.imgur.com/hGvR5op.jpg

Och så kylarens avtappningskran. Den fick lite gängtejp...
https://i.imgur.com/5QOz8Nv.jpg

Och så hamnade den på sin plats.
https://i.imgur.com/A10kmOb.jpg

Så var det då dags att montera generatorn! Det visade sig att jag saknade skruvarna till det undre fästet, och när det gäller tumgängat har jag.. Noll. Nada. Så ja... Inget passade. lol Körde en vända och frågade runt lite. Tror ni inte att vi har en järnhandel i stan som specialiserar sig på sånt?! big_smile Ibland har man tur! Då vet jag vart jag ska vända mig i fortsättningen också. Detta lär bli ett återkommande tema... lol
Köpte iallafall 4 skruvar med rätt gänga, då jag var osäker på hur djupt det undre fästet var gängat. Visade sig att de kortare skruvarna passade perfekt!
https://i.imgur.com/upvvFJL.jpg

Generatorn monterad i det undre fästet!
https://i.imgur.com/Zv1noqO.jpg

Men vänta nu...
https://i.imgur.com/pdKUh6G.jpg

Generatorn går i linje med det första spåret på remhjulen - spåret där servopumpen sitter. Men både generatorns och servopumpens fästen är fasta, de sitter där de ska sitta och fästena är original. Vad nu??

Alltså. Remmen har gått här felfritt hela tiden. Men...
https://i.imgur.com/fAlc1Vz.jpg


Bad en vän dubbelkolla hur det såg ut på hans bil. Jodå, det ska visst vara... såhär. lol
https://i.imgur.com/pT2GJFp.jpg
https://i.imgur.com/OyBvQwl.jpg

Jag vet inte... Ser rätt ut ifrån vissa vinklar och fel ut ur andra. Men enligt alla referensbilder jag hittar så ska det sitta såhär.
https://i.imgur.com/flZSjN5.jpg

Jag får provstarta bilen och se. Men jag kom inte mycket längre med generatorn idag, för att... Mitt övre fäste är helt kört. tongue
https://i.imgur.com/5zH4g6W.jpg

Jag ska alltså ha ett fäste till en bil utan AC. TA Motor hade bara fäste till AC-bilar hemma, så jag tänkte att jag chansar på att originalfästet räcker till... Men tyvärr. Däremot ringde jag ett ställe där jag har varit och hämtat delar tidigare, där de har ett stort lager med jänkdelar, och jodå, det kunde finnas, sade han. Det ligger bara lite under en timme bort, så det får bli ett besök där imorgon förmiddag, så man kan få ihop bilen någon gång. lol

Började göra nya plus- och jordkablar istället, för att få lite grövre dimension på grejerna. Kan vara välbehövligt... Det var rätt så klena grejer original. Lindade även in kablarna i "snyggtejp". Fint ska det va'!
https://i.imgur.com/R4PZ0Jt.jpg

Blev en ny pluspol med, den hamnade lite på sniskan så det är inte helt optimalt att komma åt skruven, men det var den enda jag hade där mina grövre pluskablar (generator+startmotor) fick plats. Får se om jag byter ut den senare. Förmodligen inte. roll lol
https://i.imgur.com/AjuJJWb.jpg

Jag hann bli färdig med kablarna och drog dem lite grovt, som synes på bilden, men sen började det mörkna och hungern (och frugan) gjorde sig påmind. Så fortsättning följer imorgon. big_smile

Senast redigerat av Mew (5 augusti 2020)

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang