H_Lindberg Mariestad

Blogg

Bra start på året 26 januari, 10:36

Hallå!

Vi har kommit ett par veckor in på det nya året och hittills har all min otur och olycka vänt som 2022 bringat med sig för mig.

Jag har avslutat min utbildning och jobbar nu som Bilmekaniker och enda tjejen i verkstaden men inte i den verkstad som jag gjorde min praktik i.

Just när det var dags att avsluta praktiken så kunde de inte anställa någon pga den osäkerhet som nybilsförsäljningen frambringa då de stålt mindre bilar än föregående år samt att de hade fått tillbaka en av deras ordinarie som hade vart tjänstledig.

Jag hängde inte läpp även om jag såklart kände mig smått besviken. Nu blev jag för första gången i mitt liv headhuntad av en annan arbetsgivare.

Jag vet dock att jag kommer utvecklas desto mer på min nuvarande arbetsplats då vi trots allt är en mindre verkstad med tre mekaniker, mig inräknat, där man får göra allt möjligt och kommer inom en relativt snar framtid också skickas iväg på utbildning. Vilket jag inte hade om jag vart kvar i den större verkstaden, jag saknar gänget dock. Det kan jag inte sticka under stol med!


Det som är så skönt är vetskapen att man kan mycket själv även om jag alltid kommer ha något nytt att lära mig.
Nu bytte jag inte drivknuten som gick sönder förra helgen då jag inte kunde ta mig någonstans och bilen stod en bit utanför stan. Min far köpte en ny åt mig och bytte den andre. Jag hade bara ren tur att Tec slutade driva 200 meter ifrån mina föräldrar men jag vart ju bra sketnödig i 1,5 mil innan den slutade driva då jag knappt kunde köra mer än max 50. Ratten vobblade lite till en början och den sista km så körde jag på 1ans växel med en ratt som vobbla jävlar, och funderade på hur jag skulle lyckas ta mig in på byvägen med en kurva likt en U-sväng. Well det gick inte utan mitt i svängen så hände det som likväl hade kunnat hänt innan dess också.

Det var en bra start på förra helgen då jag på Fredagen hade vart på Automässan i Götet och sen avslutade dagen med en trasig drivknut.
Tanken var att vi skulle köpt ett nytt stötdämparfäste också men fanns ingen att köpa. Så idag har jag skickat efter en från KL Racing och så passade jag på att köpa två nya plastringar till dörrpinnarna, det saknas till bakdörrarna och jag har tröttnat på pinnarnas skallrande.

Förmodligen kommer jag när jag gör min service på Tec på jobbet även ta tag i srs-kontakten i vä.B-stolpe som börja krångla förra veckan. Det finns mycket som jag ska fixa, en ny larmsirén så jag kan släcka den felkoden. Nästa gång framrutan behöver bytas så blir det en ruta med modul till regnsensorn så jag kan släcka även den felkoden.

Tur att jag ändå skriver upp i luren allt som har med Tec att göra. Det finns ju lite andra grejer att göra också då ena baklyktan är intryckt och bakre stötfångaren är sprucken. Det är tur s60in kommit till mig, jag är ju lite utav en perfektionist men var sak har sin tid. Vissa saker är viktigare än andra att åtgärda snarast.

Jag inser ju också att jag behöver uppdatera mig i djungeln av bilvårdsprodukter, vad anser ni är bäst vs sämst?S60is & mekutb. 15 oktober 2022, 03:03

När man kollar tillbaka på vad som hänt de senaste åren sedan jag skrev ett blogginlägg här sist så har det hänt mycket.

Jag sålde nyligen s60in på grund av att försäkringen inte täckte skadegörelsen när jag fick tre rutor sönderslagna i somras. Ni kan ju tro att det gjorde så ont i min själ när det hände och förtvivlan man kände när man visste hur otroligt mycket som jag har fixat på den det senaste året och hade egentligen bara några stora projekt kvar bland annat byta kopplingssats och svänghjul som jag hade liggandes i väntan på tillfälle. Som bara försvann i ett nafs när den inte var värd någonting helt plötsligt.


https://www1.garaget.org/gallery/images/151/150284/150284-88dbced906838e70f0ea9f03049f9686.jpgDet var heller inte värt att lägga 15k ur egen ficka för att fixa det. Så min tanke var att jag skulle sälja den i delar alternativt använda den som reservdelsbil. Nu föll det sig inte i smaken då min far inte ville ha den stående på gården så vi sålde den för en spottstyver. Tänker aldrig använda Transportstyrelsens app för ägarbyte igen efter det då det var ett jävla krångel. Stod i appen när vi gjorde ägarbytet att det gått igenom men nej, jag började misstänka det ett par dagar senare att allt inte stod rätt till när försäkringen tickade igång igen då den vart påställd i samband med ägarbyte. Köparna ville inte förstå att jag fortfarande ägde bilen då det stod att de ägde bilen i appen vilket det även stod hos mig och även när man använde smstjänsten så stod bilen på mig. Ringde transportstyrelsen med samma resultat.

Jag är väldigt fredlig av mig men var tvungen till att hota med en bedrägerianmälan om de inte ville ses och göra om ägarbytet. Att man ska behöva jaga folk (!!) det borde de ju fattat själva när de inte fick några ägarpapper då de brukar komma fort. När allt var klart på mindre än 24h så var jag inte ägare längre.

Nu har jag en annan s60, en svart 02a har inte tagit så många bilder ännu och den behöver lite lackjobb och är förjävla matt i lacken också. Och en storservice, vet liksom inte när den blev servad sist eftersom serviceboken saknas.
Så det är på min to do list utöver stötdämparfäste som saknas vä.bak och förmodligen byta lambdasond utifrån felkoden jag läst. Men tänker göra mätningar på de först.

Det är en sak som är säker, jag är inte en person som byter bil särskilt ofta och min nuvarande s60 har minst bytt ägare 3 ggr i år men nu lär det inte bli på många år. Jag hade den gamla s60in i över ett Decennium. Jag verkligen älskade den bilen och så mycket som vi gått igenom ihop och så mycket jag lärt mig på den.

För ett par år sedan så bad jag om hjälp med fel som uppstod och jag är inte en tjatig person utan finner mig helt enkelt i att vänta. Men som ni förstår ju längre man väntar desto mer och mer och mer blir det att göra. Så vintern 2020/2021 beslutade jag mig för att läsa en komvuxutbildning till personbilsmekaniker. Startade 1 November -21 och blir klar vecka 1 2023 Det började egentligen med att jag fick möjligheten att hjälpa en kompis med hans volvo 140, det första jag var med på var att byta framvagnsbalk sedan har det blivit det ena med det tredje, sjunde, tolfte etc. Nu har han erkänt att han är stolt och att jag nu är bättre än honom. Jag är lite mer ödmjuk och anser mig vara okej. Men om jag ska jämföra mig med hur det var för ett år sedan så har jag kommit så innerligt långt i min personliga utveckling och jag är stolt över mig själv.

Jag vet också att jag inom en relativt snar framtid har ett anställningsavtal i pärmen som den första kvinnliga mekanikern i den verkstaden där jag i nuläget gör praktik två dagar i veckan, kompletterat till min utbildning som jag är på två dagar också. Nu är det stenhårt plugg om Ellära och jag har precis gått in på LIN- och CAN-Buss och jag personligen tycker att el är svårt, riktigt svårt till och med. Så jag förstår inte hur jag kunde få ett A i Ellära grund i våras? Mycket märkligt!

Det bästa med att gå den här utbildningen är inte bara att jag kan laga mina egna och andras bilar utan numera slipper jag höra från den allra närmaste omgivningen dvs familjemedlemmar att jag inget kan och inte vet vad jag pratar om men också för att de numera kommer att komma till mig när de inte lyckas lösa sina egna problem. Vet inte om jag känner för att hjälpa till när jag uppenbarligen är korkad 😆

Jag la ju också bilintresset på hyllan för många år sedan när tösen var liten och varken tid eller pengar fanns. Kan ju säga att jag har ju börjat fundera i banorna att bygga bil igen men extra mycket nu när jag har kunskapen själv men det får vänta lite. Ska ha plats fört också. Men är numera mer en jänkebilstjej som åker på cruisingar än på vanliga bilträffar, minns inte när jag var på en vanlig bilträff senast om inte det var en ARN Racing träff för många herrans år sedan.

Framtiden får utvisa helt enkelt.


https://www1.garaget.org/gallery/images/151/150284/150284-e6aad72bdacc4e5e86c7513544dff167.jpgÄntligen 3 maj 2016, 14:09

Det finns ingenting kvar på have to do listan längre. S60in och v40in är godkända och klara tills nästa år. Var på ombes. med s60in 2 ggr igår den sista för en jävla lampjävel som trots att man hade bytt fick byta igen. Så JA(!) jag fick ombesiktning för en (1) lampas skull. Men nu behöver jag förhoppningsvis inte byta något mer på ett bra tag förutom mina högtalare i bilen men som sagt det är ett senare projekt.

Jag älskar min bil och känner mig äntligen helt komplett igen. Helt underbart och nu är det bara 4 dagar kvar tills vi åker till sthlm under dagen och vi har ändå rätt mycket att göra tills dess vilket blir en deadline på Fredag.

Igårkväll när jag lagt mig hade jag varit vaken i 31 timmar då jag hoppade över min sömn efter jobbet igår morse, eftersom jag hade så enormt mycket att göra. Men fick ju gjort allt så jag är nöjd. :)Snart klar :) 30 april 2016, 15:06

Kanske behöver man köra in de nya produkterna för den där tomgången är inte hög längre. Någon enstaka gång men inte alls som förut.

De nya sulorna sitter på och under de kommande dagarna byts handbromsbackar och tankröret för senast på Onsdag behöver jag in på ombesiktning eftersom 5 maj är en röd dag.

Jag har varit ute och långkört och nu går han riktigt fint och jag är så nöjd. Visserligen har s60in kostat mig många tusenlappar de senaste veckorna men som jag tidigare skrivit, bilar går sönder och detta är ju sånt man oftast inte behöver byta på länge. Dessutom så tog det bara ett par år innan han väl började kosta massa pengar så jag har ju ändå haft tur.

Fler saker som jag behöver byta är ju mina högtalare men det kommer i ett senare projekt. Pö om pö ;) tillsammans med en massa annat som jag pinular på.En dag med mycket att stå i 21 april 2016, 02:23

Tanken var att jag skulle börja köra s60in under nästa vecka men det blev tidigarelagt, tur i oturen ändå att s60in inte är belagd med körförbud för det hade slagit slint idag när min mors bil blev belagd med körförbud när vi var på Opus.

Jag hade väl en vag aning om att det kunde sluta så illa men samtidigt så är det svårt som fan att veta vad som är fel när det ibland slog i bakskärmar och så, inte på det sättet som det låter när krängningshämmarna behöver bytas utan verkligen slår. Det kändes nästan som om bakdäcket var löst fastän det inte var det nu vet vi att längarmen tvärgående var helt av och man kunde vicka (rucka) på däcket rejält. Inte konstigt att det känts konstigt och haft en konstig vinkel.

Såå imorgon måste jag iväg och köpa sätesskydd att sätta under barnstolen. När jag sovit efter nattens arb.pass dvs. Och ja det går att leva med en hög tomgång när bilen är varm tills vi får bukt med problemet.

Jag hoppas mina däck kommer på Fredag så att vi kan bocka av 1 av 3 st 2or. Fixa båda 1orna kan jag göra imorgon också föresten. Och en välbehövlig tvätt skulle s60in behöva för den är belamrad med tassavtryck lite här och där. Den där liten alltså!Sommarsulor 15 april 2016, 14:21

Det där med däck är ett jäkla mäck nu blir det tomt i min pengasäck. Nejdå långt ifrån tomt men det har varit mycket påtande, kollande, läsande, frågor men nu är beställningen skickad och jag hoppas att jag blir nöjd. Bara hitta någon som kan balansera dom sen med.

Vet vart jag ska beställa mina vinterhjul i höst också, bättre än inget.
Alltså jag tycker att det är jätte svårt med sånt som jag inte kan så mycket om men det löser sig ju alltid till slut. Ska bara meddela min far att det kan komma en leverans med däck till gården inom 2 veckor så att han inte börjar undra.Vanan inne eller? 13 april 2016, 10:39

Hade blivit jäkligt förvånad om s60in hade gått igenom besiktningen med blanka papper. Några av sakerna jag fick anmärkning på visste jag sedan innan men totalt glömt bort.

- Handbromsen tar bara på höger bak
- Spricka i tankröret (stor spricka).
- Båda framdäck är slitna
- Ena vindrutetorkaren behövde bytas
- En positionsljuslampa är trasig

2 bra att veta fick jag också.
Bromsslangarna på båda sidor i fram har börjat att spricka.
Tomgången är ojämn ibland när bilen är varm.

Det där med tomgången det visste jag ju eftersom bilen inte gå klockrent ännu.

Jag är gör stressad eftersom det redan gått 1,5 vecka sedan jag var inne på Dekra och jag vet ju hur det brukar bli när min far ska hjälpa mig.. allt i sista minuten och det stör mig. Det jag oroar mig över är ju tomgången och hur fan man byter tankröret i och med att det är trångt därunder.

Nästa helg har jag pratat med Alex om toning av mina rutor. Bara att jag funderar på hur det skulle bli när man har barn som sitter bak i s60in. Hon får väl gilla läget såklart för det ser ju dumt ut att inte ha toning på en ruta när man har på de andra. Men det lär bli jävligt mörkt när det är mörkt ute så kanske skulle fundera på om man kan montera ljuspunkter så att det finns möjlighet att ha lite mysbelysning där lilla h sitter.

Ni anar föresten inte hur glad jag blev den dagen, hela livet kändes så jäkla ljust och jag var såå glad. Nu behöver jag lära känna min bil igen, för jag hade glömt att min koppling är så lång.

Siktet är inställt på Barkarby den 7 Maj. Tills dess har vi lite att göra :)What comes next?? 16 mars 2016, 21:31

Generator [check]
Spjällhus [check]
Kamremsbyte [check]

Bilen går och har rullat men vi har fortfarande ett problem, den går inte bra. Vi håller på att undersöka vad felet är. Jag behöver dessutom köpa nya däck både sommar- och vinterdäck. Ingen utav de är lagliga längre. Att jag alltid ska dra ut på det så långt som möjligt.

Men vet ni, vi löser det :)
För nu är våren på gång igen :))Ett tu tre en fungerande generator är bra att ha.. 10 mars 2016, 16:05

Jag visste att min bil skulle gå som en potta skit och funderade på hur den skulle kunna tas till stan. Jag jobbade igår så jag kunde inte hjälpa till med det men hörde senare på kvällen att det svors både vitt och brett när s60in dog för min far i Ullervadbacken. Jag är inte förvånad för det gjorde den nästan med mig med sist jag körde den i September.

Just i skrivandets stund så är den inne på verkstaden och så har jag fått veta att vi behöver köpa en ny generator dessutom. Vissa tycker bara att min bil är skit men jag har haft tur med den under så många år att det bara varit småsaker att fixa. Alla bilar går sönder någon gång oavsett om det är ett stort eller litet problem. Jag ser det bara som att vad bra då slipper jag byta det en annan gång.

Bara den funkar till den 4 April för då ska den in för bedömning på Dekra. Är ju ett tag tills dess som tur är.Mycket som händer nu. 1 mars 2016, 17:20

Det var ett tag sedan och mycket har hänt på den tiden som gått. Min mamma har kommit hem efter hjärnblödningen där kroppspulsådern brast. Jag har gått in i väggen, blivit dödshotad på jobbet och en hel del till. Men det var ju inte det jag skulle prata om utan om min s60 som har stått sedan September då gasspjället gav sig.

Det började ju med att farthållaren la av när man hade kört ett tag. Sen började bilen sluta att reagera på gasen och i den vevan levde den sitt egna lilla liv. Vi har startat bilen några ggr under vintern men går pissdåligt.

Fick förra veckan se att de satt datum på Barkarbyträffen i vår och det vill man ju såklart inte missa det och då vart det fart på mig. I och för sig så har han stått aningen länge tycker jag men nästa Torsdag så åker bilen in på verkstan för spjällhusbyte och kamremsbyte. Därefter är det att ställa på bilen och besiktiga och hoppas på att den går igenom helst utan anmärkning.
Men med min tur så lär jag väl åka på fler kostsamma reparationer fast i slutänden är det värt allt besvär. Men innan barnstolen åker in i bilen så ska jag köpa mig ett sätesskydd helt klart!

Sitter även i funderingstankar om en skulle påkosta lite utaeende också när man ändå håller på. Återstår att se!
Sågs senast: 2023-01-26 10:37
Medlem sedan: 10 oktober 2010
Foruminlägg: 34
Senaste inloggade besökarna
Igår 00:53 Hazarox
2023-01-28 21:18 Jocke__88
2023-01-27 13:09 amazinjoey
2023-01-26 17:23 Vettemannen
2023-01-26 14:40 Linn_
2023-01-26 12:52 Mack
2023-01-06 20:48 CatHed
2022-12-25 10:46 m_pousette
2022-12-20 11:53 Nylen
2022-11-25 12:08 Robban_1986
2022-11-21 12:11 kleeman
2022-11-10 23:31 JH74
2022-10-28 11:48 AdamLundberg
2022-10-25 02:09 Dr_snuggels
2022-10-16 22:37 Rostig-Racing
2022-10-15 20:51 SilverCrystalDesign
2022-10-15 09:21 Evil_Genius_Garage
2022-10-15 08:25 GTI85
2022-10-15 02:13 Stagern
2022-09-26 01:11 Mitsubishi