Förråd till > Bilverkstad

DennisCA
23 augusti 2022 · 247 Inlägg

Jag har väl det, för ovanlighetens skull. Men jag tycker en mindre höjd som med Max Jax vore helt användbar.

Pallbockar och rejäl domkraft är väl nog det man satsar på först oavsett. Jag har inga pallbockar eftersom jag ännu saknar bra betonggolv att placera bilen på.

Jag har två ramper för framhjulen, yarisen går in nätt och jämt där men inte mazdan.

Saab 900 "Turbo T16" (1990)
Lucif3r
23 augusti 2022 · 2 215 Inlägg

Alla typer av lyft-don har ju sina för- och nackdelar. Domkraft och pallbockar är billigt och smidigt, men ofta begränsad lyfthöjd och "dubbelt jobb" om man ska lyfta alla 4 hjul.. Men fortfarande ett "Måste" i garaget/arbetsplatsen även om man har annan typ av lyft.
Quickjack är mobil, lyfter alla 4 hjul samtidigt, inbyggda "pallbockar"(dvs, spärrar), men rätt dyr för vad det är.
Saxlyft tar lite plats, finns i olika höjder, kräver prompt inte högt i tak, men begränsar ofta åtkomsten under bilen.
2-pelar lyft är förhållandevis billigt, lyfter högt, begränsar inte åtkomsten under bilen märkvärt, men kräver i regel rejält högt i tak(speciellt dom med topp-monterade slang/wirar mellan stolparna), och tar stor plats.
4-pelar lyft kräver inga lyftpunkter, hindrar inte åtkomst från sidorna eller under märkvärt, men kostar flis och behöver (i regel) extra tillbehör för att lyfta hjulen/axlarna, och tar ännu mer plats än 2-pelare.
edit: glömde ju 1-pelar lyft... Jag ser inga fördelar med en sådan tongue Den förhindrar ju i princip all åtkomst under bilen tongue

Sen finns det ju alternativa metoder att jobba under bilen utan att lyfta den, t ex smörjgrop och/eller smörjbrygga. smile

Hade jag möjligheten skulle iaf jag satsa på 2-pelarlyft. Det känns som den bästa all-round lösningen... Men än så länge så får domkraft och pallbockar duga.

Senast redigerat av Lucif3r (23 augusti 2022)

DennisCA
26 september 2023 · 247 Inlägg

Här har det hänt litet. Beslutet blev att flytta snickeriet till förrådet. Jag har fixat isolerat betonggolv till förrådet. Börjat flytta grejor
https://i.imgur.com/hJaMtlDh.jpg

I helgen flyttade jag bordssågen, den är väl 250kg ungefär, plockade av justerbordet. Lyfte den på släpvagnen med min verkstadskran, balanserades över axlarna och sen var det bara att puffa den till den andra byggnaden. Ja verkstadskranen fick jag också släpa, det var tyngre än vagnen.

https://i.imgur.com/5Zm69Lgh.jpg

Kranen är en 2t biltema kran som jag modifierat så den kan åka in runt en eur pall och plocka av/på saker.
https://i.imgur.com/VMIobB9h.jpg

Blir sakta lite mera rum i garaget, kanske går att få in en bil där snart.  Bandsågen plockas i mindre delar nu och ska snart flyttas. Spånsugen blir det sen, sen virkeshyllan osv.

https://i.imgur.com/C43B7S9h.jpg

Saab 900 "Turbo T16" (1990)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang