Aktiv baslåda ?

ryttersson
17 juni 2006 · 454 Inlägg

En aktiv baslåda behöver väl bara en vanlig högtalarkabel från stereon och ström från batteriet va ?
...man behöver inte koppla lågnivå osv ?..har nämligen en saab 9-5 med original stereo så jag tänkte slippa massa krångel....

Bebbo Kocken
17 juni 2006 · 487 Inlägg

jag tror nog att det blir bäst med lågnivå det finns saker på totalljud.se som omvandlar högnivå till lågnivå..så de blir inte så svårt

Senast redigerat av Bebbo (17 juni 2006)

Drönirettab
17 juni 2006 · 21 761 Inlägg

En del aktiva lådor har ingång för högnivå, dvs man kopplar in högtalarsladdarna. Det är dessutom automatiskt påslag av steget hos vissa(eller alla, vet inte) av dessa aktiva lådor när man använder högnivåingången. Då behöver man alltså inte koppla in remotekabel.
Kolla vad det står på den låda som du har tänkt köpa.

En sak som man får tänka på är att det brukar bli sämre ljud när man använder högnivå jämfört med lågnivå.

Senast redigerat av Drönirettab (17 juni 2006)

m4rtin
18 juni 2006 · 124 Inlägg

Är aktiva baslådor ngt att ha?

Har det ngn betydelse att de nästan alltid har mindre element än passiva baslådor?

Drönirettab
18 juni 2006 · 21 761 Inlägg

Har ingen erfarenhet av aktiva baslådor själv men flera bilstereokunniga på detta forum har sagt att det i princip alltid blir bättre med en passiv låda och separat steg.

Det finns flera orsaker till detta, bla så är det inte säkert att den aktiva låda som man har köpt passar till den bilkupe som den ska sitta i, då kan det vara bättre att göra en själv om man vet ungefär hur frekvensgången är för olika kupemodeller.
Sedan har inte aktiva lådor så stort steg vilket gör att basen inte spelar så högt som man kanske har tänkt sig. Dock brukar steget på den aktiva lådan vara anpassad till just den basen så att man inte ska kunna spela sönder den normalt sett.

När det gäller mindre element på aktiva lådor så är det ju så att generellt sett spelar ett större element högre än ett mindre. Naturligtvis beror det också på hur hög känslighet basen har, hur stort x-max den har och hur basens egen frekvensomfång är. Men om man tar en 10" och en 12" av samma märke och serie så brukar 12" spela både aningen högre och djupare.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang