Vet inte om detta är rätt tråd för det men jag tänkte försöka mig på en enkel förklaring till hur fotografi i allmänhet, och HDR i synnerhet fungerar.
När man tar en bild med kameran, är det två viktiga faktorer som spelar roll.
1. Hålets storlek."Hålet" kallas för "bländaröpning". Kameran [Auto] eller du [Manuell] kan välja hur mycket ljus som släpps in till "filmen". Mera ljus på en gång, gör att man inte behöver släppa in ljus så länge, motsatt gäller, mindre hål behöver längre tid innan tillräkligt med ljus nått "filmen".
Vilket leder till nästa parameter, "Slutartid". Men innan vi går in där, så vill jag påpeka att det finns ett större andvändnings område för just bländaröpningen än att reglera mängden ljus till "filmen". Det är hur mycket man vill ha i fokus. Detta är tydligt om du kollar in porträttbilder tagna av fotografer. Personens ansikte är perfekt fokuserat, men allt annat är otydligt. Detta åstadkoms med en stor bländaröpning (Litet "f/nummer") Motsatt gäller, många landskaps bilder är skarpa hela vägen från närmaste buske, till oändlighet. Detta åstadkoms med liten bländaröpning (Stort "f/nummer")
Eftersom fotografen använder en liten bländaröpning för landskaps bilden, ser man dem ofta fotografera med stativ, för litet hål släpper in lite ljus, för att uppnå en korekt exponering av fimen, behöver man släppa in ljus under lång tid, för att hålla kameran stilla krävs ett stativ.
Exempel bilden under tagen igårkväll. Nu är det närmast nästan svart, men ljusar man upp det, är det 100% skarpt ner till ca 2m. Och skärpan stracker sig till oändlighet. Detta åstadkom jag genom att ta bilden med "f/11". Därför var jag tvungen att exponera i 30 sekunder. Bilden ligger uppladdad på
Flickr![http://farm4.static.flickr.com/3607/3366442376_c15360a481_o.jpg]()
Bilden nedan visar motsatsen. Bild tagen med stor bländaröpning Bara det bortesta handtaget som ligger i fokus. Det närmaste handtaget ligger lite hitom fokus, resten ligger bortanför fokus. Bilden ligger uppladdad på
Flickr
2. Slutartid.När man ställt in önskad bländaröpning för att få det fokusdjup man önskar, måste man ställa in motsvarade slutartid för att "filmen" skall bli korrekt exponerad.
"Filmen" eller sensorn i en digital kamera behöve ljussättas med X mängd ljus. Det blir en enkel multiplikations övning (Som alla moderna kameror kan göra för dig sedan 70-talet.) Från en korrekt exponerad bild, om du vill ha lite kortare skärpa, gör du "hålet" större. "2x hål" storlek och du får "slutartid /2". (=Samma mängd ljus träffar sensorn/Filmen)
Till detta tillkommer faktor tre idag.
ISO. ISO betydde på analoga filmens tid hur ljuskänslig film man stoppade i kameran.
Det vanliga att fotografera med för lekmän var ISO 100 som är mycket finkorning, ger brusfria bilder.
För nattfotografering kunde man ladda en rulle ISO 400 eller ISO 800 film. Som är mycket grovkornigare (Syns i bilderna) men som behöver mindre mängd ljus.
Varje fördubbling i ISO kräver hälften så mycket ljus.
I dagens digitala kameror har man kvar ISO som begrepp, men istället för hur ljuskänslig film man stoppar i kameran, är det idag frågan om hur mycket kraft (Ström) man laddar i sensorn. (=Hur känslig sennsorn är istället.)
I första exempelbilden använde jag ISO 400, detta för att slippa stå och frysa i två minuter om jag fotat i ISO 100.
Nu räkte det med 30 sekunder...
ISO 100 2min.
ISO 200 1min.
ISO 400 30sek. <---Min exponering.
ISO 800 15sek.
ISO 1600 8sek... Ja ni fattar modellen. Varför fotograferade jag då inte i ISO 5600??? (Max för min kamera.) Jo, bruset!
Högre ISO innebär mera brus i bilden. Med min kamera börjar bruset bli synligt vid ungefär ISO 800, så jag håller mig under det så länge som möjligt.
Här är ett exempel på hög ISO. Min gamla kamera hade max ISO 3200.
För att få så kort slutartid att jag utan stativ skulle kunna fånga rådjuren på bild, drog jag upp ISO på max och knäpte en bild. Man ser vad det är, men jag kommer inte vinna några tävlingar för finast bild med den. ;-)
Rådjuren stod utanför mitt sovrumsfönster. Fotat från vardagsrummet, genom persienner, därav de ljusa sträcken till vänster i bild.
Bilden ligger uppladdad på
Flickr![http://farm4.static.flickr.com/3646/3316004664_440bc0a9de_o.jpg]()
-------------------------------------------------------------------------------
Varför vill man göra en
HDR-bild???Om man ser till de två första parametrarna ovan,
"Bländaröpning" och
"slutartid" åstadkommer det tillsammans vad vi kallar för en
"Exponering" eller ett "foto", eller en "bild".
I ett verkligt cenario uppfattar det mänskliga ögat massor med detaljer, det har inte en jättesnabb "slutartid" (Kanske runt 1/60s) och inte så mycket extremare bländaröpning. MEN...!
Vi har en alldeles fenomenal processor som bearbetar bilderna från ögonen, hela tiden. (Den mänskliga järnan!)
Den får våra ögon att se detaljerna i skuggorna om vi tittar under bilen.
Den slår om så vi ser inredningen korrekt exponerad om vi tittar in i bilen.
Den slår om igen till att se blänket i kromet om vi tittar på grillen...
Ett spektrum som sträcker sig över kanske 10-12 exponeringssteg omsatt i foto-terminologi.
En kamera kan bara registrera ca 4-5 exponerings steg, och då ser det inte snyggt ut i ändarna på det spektrumet.
Det fattas alltså lite grann i fotot, som vi i verkligheten kan registrera. Som kameran har missat.
Kan vi få kameran att bli bätre? Så vi får med ett större spektrum? Eller "Dynamiskt område"? (
Dynamic
Range)
Ett Högre Dynamiskt Område? (
High Dynamic Range eller HDR förkortat?
Jag orkar inte skriva mera idag om HUR man gör HDR, eller vad programmen gör för att åstadkomma en.
Man kan väl konstatera att bilderna postade här på gorg har en stor spridning från vad jag kallar HDR, till olika så kallade "look"er, stilar, typ "Grunge" (Lite kornig, med gräla färger och vignetering.) m.m.
Någon har lagt timmar på att få en korrekt bild av flera exponeringar tagna med stativ, till andra som tar en JPG av sin bil, går hem, laddar in bilden i datorn och börjar dra i reglar, får någonting han tycker ser cool ut och utbrister "Detta är helt klart en sådan där HDR, den måste jag posta."
En del bilder ät jätte coola, alla inte HDR i ordets bemärkelse, men coola ändå.
Andra ÄR hdr, på riktigt, fast ganska ointressanta. En del ÄR HDR och riktigt urläckra.
"Vild" började med en snygg grej. Hon publicerade de tre original exponeringarna hon gjort HDR av, i ett sådant läge är det solklart en riktig HDR. å andra sidan tar det lite extra serverutrymme. Vad tycker webmaster-chriss om alla bilder vi postar? (P.S. bilderna ovan ligger inte på Gorg. Ursäkta den indiskreta smygreklamen för Flickr, jag är inte så förtjust i att göra det. Men Flickr's regler säger att jag är välkommen att länka till bilden, bara jag talar om vart den är. De är dock ingen konkurent till Gorg.)
/Kristian.