Billigare farthållare BMW E36 monterad.

Miklen
29 juni 2008 ·

Hejs hopps

Tänkte bara tippsa om Waecos MS-50 Farthållare. Kostar ca 1500kr inkl frakt. Betydligen mycke billigare än original även om man hittar på skroten.

Man får med svensk manual och riktligt med monteringsutrustning som enligt uppgift skall passa alla modeller.

Nåväl efter att ha kikat lite i kopplingsschemat så vart det dags att sätta igång å skapa skador på händerna smile

Jag började med det roligaste.. nämligen vacuum anslutningen .

http://miklen.net/pics/cruise/vacuum.jpg

För er som pillat bmw motorutrymme så är det inte så väldans mycke plats så små händer är ingen nackdel. Lokaliserade en styck vacuum som går från vad jag antog är btr'en till insugsdelen. För att förenkla lite så lossade jag hela slangen. Sitter en slangklämma lite småjävligt till vid "regulatorn" men det går smile Skarvade sedan på medföljande T-kors . (Inte det som syns på bilden det är till vacuum mätare) Slangen som medföljde va dock grovt tilltagen vilket alltid är trevligt smile

Sen va d dags att montera wiren till vacuum servot. Kändes som en bra idé att få dit den innan man började meckla med vart servot skulle sitta. Medföljande makapärer dög fint för att få dit wiren (tyvärr ingen bild) men funkar kalas. Man kan inte göra fel det står även väldokumenterat i manualen me bild å allt.

Wiren är förövrigt lagom lång så att servot skall passa på vänstersidan av motorrummet.

http://miklen.net/pics/cruise/servo.jpg
Inte så litet men känns stabilt och inte alls så plastigt som d ser ut smile

http://miklen.net/pics/cruise/servomont.jpg
Här fick ja tillverka ett eget fäste då medföljande inte föll mig i smaken. Har inte borrat några nya hål i bilen utan bara använt befintliga M6 bult.

Allting bra än så länge smile

Då var det dags att börja riva inne i bilen. Började me att ta loss plastpanelen på förarsidan för att lättare komma åt pedalstället för montering av koppling å bromsbrytare samt placering av styrenhet och lite så smile
http://miklen.net/pics/cruise/ecu.jpg
http://miklen.net/pics/cruise/sensor.jpg

Började att montera denna lilla krabaten en magnetkontakt smile Använde ett av järnen som medföljde till gasreglage montage genom att skruva en bult genom hålet som finns bredvid kopplingsarmen. Passade perfekt sen vart det bara dit me dubbelhäftande och buntband. Ett tips är att använda en multimeter me "pip" funktion för att kontrollera placeringen av sensorn då denna är en rätt så viktig del i hela utrustningen.

Efter detta så drogs kabeln vidare å kopplades in på den näst översta sladden i bromsljuskontakten.


Eftersom ja har fördraget 12volt in till handskfacket till en liten terminal så drog ja plus och jord dit. Kablarna till servot drog ja ut genom pluggen på passagerarsidan då den är enklast att komma åt.

Efter att ha kopplat ihop allt å placerat manöverenheten
[img]http://miklen.net/pics/cruise/knapp.jpg
så vart det dags att testa lite. Första steget i testet är att genom styrenhetens egna diagnos system kontrollera funktionerna. Tryck på broms,koppling samt knapparna på manöverdelen då skall dioden på styrenheten lysa till.

..att inte glömma är då att den stackars intelligenta saken måste ju ha nåt att låsa hastigheten efter. Då gör man enklast (tycker jag) så att man plockar ut stereon. Sen hittar man den svart/vita kabeln och ansluter glatt den blåa kabeln från styrenheten där. Så blir man glad . Ja fick även ändra impulstalet från 1250 till 8500 för att farthållaren skulle funka (genom att klippa av en kabel som ser ut som en ögla på styrenheten)

Så efter lite buntbandade så såg det ganska prydligt ut igen smile Då vart det dags att åka ut å prova. Å för dom pengarna så funkade det precis lika bra som vilken annan bil ja nånsin testat farthållare i.. Inte ryckigt eller nåt (finns 3 olika känsligheter på styrenheten min står på medium (standard) ).

Orkar inte skriva mer nu det är säkert nåt ja missat men som sagt.. manualen är riktigt bra ! smile

Tack å gonatt

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang