Vänstra bromslampan lyser ej, hur felsöka?

alig
6 september 2006 · 36 Inlägg

Jag har problem med vänstra bromslampan. Den tänds som sagt inte när jag trycker på bromspedalen. Olika lampor har provats men utan resultat. Men högra bromslampan tänds dock vid bromsning.
Baklysena är av "Lexustyp" som jag köpte från realcar och då är det alltså ett antal sladdar från glödlamporna på baklyset som ingår i ett kontaktstycke till bilens ordinarie kontakt. Realcar har skickat ett nytt sådant kontaktstycke men det har inte hjälpt.
Frågan är nu om det inte är så att felet ligger i bilens kontaktstycke och det verkar otroligt jobbigt o felsöka. Därför tänkte jag att man kan väl "tjuva" ström från den högra bromslampan och koppla in på den vänstra så att båda då kan tändas, det är väl inga problem med det va?
Säkringarna har också kollats men de är hela.

Och visst borde det va så att även om den ena lampan har slocknat så ska väl den andra fungera som en slags "säkerhet" så att man åtminstone har någon bromslampa om den ena skulle gå sönder?

"Det finns 10 sorters människor, de som förstår sig på binära tal och de som inte gör det"
bumpe Lastbilsmekaniker
6 september 2006 · 3 878 Inlägg

Ja såvida du inte har kabelbrott/säkring gått men det är inte som på bromssytemet med korskoppling osv... Det borde inte vara så svårt, ta fram multimetern/voltmeter och mät i båda kontaktstyckena så ser du om du har kabelbrott eller dålig kontakt i kontaktstcket...

Germax
6 september 2006 · 12 086 Inlägg

Precis, bara mäta med en voltmeter på kablarna.. de olika sidorna går på olika kretsar, ja.. en väldigt dum fråga kanske men har du kollat säkringen? Ofta går parkeringsljus och bakljus på samma. Men om du inte hittar ström och alla standardsaker är korrekt så föreslår jag de du själv sa, ta ström från andra sidan, för att undvika massa onödigt arbete.

Iofs ganska ovanligt att de blir kabelbrott utan bieffekter, mät strömmen.. första åtgärd!

alig
7 september 2006 · 36 Inlägg

jag har kollat säkringarna o alla är hela. Jag har även mätt med voltmeter på den vänstra kontakten och jag får ingen utslag på voltmetern, varken före bromsning eller efter.
Det känns som att det är en kontakt/sladd som är glapp innan bakljusets kontaktstycke, dvs från bilens håll, så det var därför jag tänkte att man kunde göra en sån där "tjuvkoppling" av strömmen från höger baklykta..

"Det finns 10 sorters människor, de som förstår sig på binära tal och de som inte gör det"
GT90 Chaffis Farssa. (Fr.o.m. 060314)
7 september 2006 · 1 660 Inlägg

Kommer du åt att mäta direkt på utgående vid bromljuskontakten, eller var det nu delar upp sig till vardera bromsljuset. Kan vara förgreningen som är "boven i dramat"..

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang