Basarna lägger av och slutsteget blir väldigt varmt! Hjälp!!

Bengalen
30 april 2012 · 5 Inlägg

Hejsan,
Jag åkte nyss i bilen en vända, basarna spelade bra och och det var inga problem, sen när jag skulle åka hemåt så drog jag upp volymen på en låt bara för att basen är väldigt låg på den låten och jag märkte jag att basarna sluta spela vissa toner. jag tyckte det lät väldigt konstigt så jag tog igång en annan låt och spelade på den volymen jag brukar ha och då så spelade basarna som dom skulle har jag för mig, men sen höjde jag lite och då blev det att basarna sluta spela vissa toner igen. När jag kom hem så kollade jag på slutsteget om det var någon kabel som hade lossnat lite eller så men då kände jag att slutsteget var väldigt varmt.

Basen är max en vecka gammal och det är dom här: http://www.brl.se/sv/artiklar/ljud-och- … 12tum.html

Slutsteget som driver dom här basarna är ett sånt här: http://www.mds.se/sv/product/16462/Orio … T-MONO-AMP

Om det är någon som vet vad det är fel så får ni gärna säga det, för jag är inget proffs på billjud och sånt så jag tar emot varje förslag jag får. Tack på för hand!
MVH/ Gustav

Drönirettab
30 april 2012 · 21 761 Inlägg

Såg du om tex stereons display blinkade/dimmade ner när den djupa basen började spela?

Det man kan misstänka i första hand är för låg spänning, du får mäta direkt på stegets plint där strömkablarna sitter när du spelar musik ganska högt (aningen lägre än den volym där basarna slutar fungera). Gör även en jämförande mätning på själva batteripolerna, skillnaden ska inte vara mer än högst ett par tiondelar. smile

tujbo
30 april 2012 · 5 852 Inlägg

Var har du jordat slutsteget?

www.Stereospecialisten.se - Nu med fysisk butik i Göteborg
Bengalen
1 maj 2012 · 5 Inlägg

Med en bult i karossen, slipade även ytan där innan.

Bengalen
1 maj 2012 · 5 Inlägg

Batterinörd/ och om det inte är samma eller jätte står skillnad vad ska man göra åt felet då?

Drönirettab
1 maj 2012 · 21 761 Inlägg

Är det stor skillnad, tex uppåt 1 V eller mer, så handlar det antagligen om dålig kontakt i plus eller minuskabeln. Att jordkabeln sitter bultad i karossen med slipad plåtyta är iof bra, men frågan är exakt vart den platsen är. Exempel på bra beprövad plats är en av bultarna till bakre bilbältena, men sätter man vid en av skruvarna som håller fast bakljuslyktan så är det ingen säker plats.

Ha motorn igång på tomgång och mät med multimeter vilken spänning det är på stegets plint där strömkablarna sitter, vrid sedan upp volymen successivt och kolla hur spänningen beter sig. Börjar spänningen sjunka ner mot 11 V så höjer du inte mer. Med det där steget ska inte spänningen sjunka ner till 11 V fastän du spelar högt och att motorn är avslagen, inte om batteriet är hyfsat. Så mycket törs jag nog lova. smile

Bengalen
1 maj 2012 · 5 Inlägg

Batterinörd/  Okej jag tror jag ska göra om jodningen och sätta den vid bältes bultarna istället då, för jag har inte för mig att jag satt den där. så ska jag mäta med en multimeter och kolla spänningen också.
Jag får tacka så mycket för hjälpen den var till stor nytta för jag hade aldrig lista ut det där! smile
MVH/Gustav

Drönirettab
1 maj 2012 · 21 761 Inlägg

https://www1.garaget.org/gallery/archive/14406/968123_l21mhg.jpg

Där jordade jag i min bil, en Volvo 240. Ytan är plåtren och kabelskon sitter direkt mot plåten, sedan satte jag bältesbygeln utanpå kabelskon. Man får dock kolla så att inte ordinarie bulten sitter med för få gängor i hålet, risken finns att det blir så nämligen. På min bil är det någon typ av fingänga så det är inte bara att ta närmaste bult och skruva dit istället. smile

Bengalen
1 maj 2012 · 5 Inlägg

Batterinörd/ Okej tack nu fick jag en liten klarare bild om hur jag ska göra.
Tack ännu en gång!

Denzig
6 maj 2012 · 248 Inlägg

kanske är som så att ditt slutsteg inte klarar av belastningen du har basarna i? hände mig, med egna erfarenheter, slutsteget var optimerat för 4ohm, men basarna kopplade i 2ohm. då blev slutsteget väldigt varmt och det la av efter man spelat en stund. pga överhettningsskydd i steget.. (:

såg dock nu att både steg och bas ska köra i 2ohm, så mitt problem är nog inte ditt problem (:

Senast redigerat av Denzig (6 maj 2012)

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang