Sporadiskt laddtrycksläpp vid fullt gaspådrag. SAAB 9-5 2.3t Biopower-07

cirrus2020
30 september · 7 Inlägg
#1

Hej.

Som ämnet lyder har jag lite problem med laddtrycket på min 9-5a med 2.3t biopower. Vid högt/fullt gaspådrag kan den hugga till(liknande att man släpper gasen men mer våldsamt) i något ögonblick men fortsätta en kort stund. Det varierar men oftast så vill bilen inte ladda fullt igen efter detta. Det kan även vara så att bilen inte hugger till men man hör och känner att laddtrycket släpper vid gaspådrag. Efter att bilen har stängts av och får stå en stund så är laddtrycket igång igen, åtgärdas även när jag kopplar av batteriet.

Turbon, tändkassett & tändstift är relativt nya. Har bytt magnetventil, vakuumslangar från dumpventilen och även till insuget till motorn men problemet kvarstår.
När jag kopplade av vakuumslangen gick bilen utan problem men hela laddtrycket var inte där. Skall tilläggas att jag inte fått någon felkod.

Jag är inte så otroligt kunnig på bilar och uppskattar all hjälp jag kan få! Tack på förhand! smile

Ps. vet inte om denna ligger i rätt kategori, alt om någon har haft ett liknande problem här i forumet. Försökte söka men hittade inget smile

Tobzter
1 oktober · 2 904 Inlägg
#2

Turbo, tändkasset och  stift är Original ?

Helt original programvara och delar ?

Är det på bensin eller Etanol?

Inga felkoder ? (Har du ändvänt TECH 2?)

cirrus2020
1 oktober · 7 Inlägg
#3

Alla delar skall vara original och bilen går på bensin. Yes, har kollat koder med en sådan läsare (TECH 2) men den hittar inget.

Har inte haft bilen så värst länge, dvs vet inte om det ligger en annan programvara i den, skulle det kunna vara en dålig mappning som strular? Har mina misstankar eftersom den funkar till en början efter varje start.

Tobzter
2 oktober · 2 904 Inlägg
#4

Ja hade prövat byta tändstift , billig första felsökning,
Men kan mycket väl vara programvaran,
Hur högt går Luftmätaren (Turbomätaren) ?

Kolla satt inte WG armen hade kärvat fast vid turbon?

Senast redigerat av Tobzter (2 oktober )

cirrus2020
2 oktober · 7 Inlägg
#5

Luftmätaren går över markeringen från det vita området och in en bit på det röda, logiskt sett känns det som ett högre laddtryck än original. Efter att bilen har släppt laddtrycket går mätaren upp till första delen, dvs en tredjedel av längden.

Nya tändstift kan jag allt se till att införskaffa, det måste väl vara några speciella med tanke på att bilen skall klara E85? smile

Tobzter
2 oktober · 2 904 Inlägg
#6

NGK BKR 7ESC-11

men kolla Wg armen så den inte går trögt eller lossnat

cirrus2020
2 oktober · 7 Inlägg
#7

Beställt tändstift och var ute och kände på WGarmen, det gick knappt att rubba den..

Tobzter
3 oktober · 2 904 Inlägg
#8

Lossa den från turbom å se om axeln rör sig på turbon

cirrus2020
4 oktober · 7 Inlägg
#9

Ser ingen form av sprint som håller fast armen på reglaget på avgassidan. Är det enklare att koppla loss WGn från kompressorsidan?

Snurriis
4 oktober · 685 Inlägg
#10

Hur är det med batteriet och generatorn? Märkte nu på min 9-5a-01 vid semester att laddtrycket försvann helt eller kom helt sporadiskt och det visade sig att returslangen som går ifrån ventilkåpan med backventilen på ner till spjällhuset var igenkoxad samt senare nu att en cell i batteriet har varit påväg att ge upp och i och med det så har ECUn dragit ner att pga tept vakum och dålig strömförsörjning.

Efter byte av batteriet och rening av vakum/spjällhus så går bilen som den ska igen.

cirrus2020
4 oktober · 7 Inlägg
#11

Batteriet är fräscht, vakuumslangen som går till insuget har jag bytt men spjället har jag inte kollat. Kommer nog inte kunna kolla så mycket i början av veckan, men tändstift och WG kommer jag hinna kolla på senast fredag, slänger även ett öga på insuget under samma dag smile Återkopplar när jag hunnit checka!

cirrus2020
11 oktober · 7 Inlägg
#12

Så nu har jag bytt tändstift och försökt mig på wastegateklockan. Fjädern är rörlig men lyckades inte få av wastegate armen som går till luckan. Sitter ingen spärr(alt så har den gått av) som sammankopplar arm och lucka.

Skulle det kunna va dumpventilen som spökar?

Tobzter
12 oktober · 2 904 Inlägg
#13

https://www1.garaget.org/gallery/images/17/16508/16508-fa3b9780c071347dbc2e4ae9b29bd601.jpg
Sitter det inge Låsbricka som på bilden

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang