Fågelbajsfläckar på lacken

Nixxen
31 augusti 2021 · 3 Inlägg

Hej! Jag var förbi min pappa igår och såg att hans bil var fullsprutad utav fågelbajs. Bilen har stått under ett träd en längre period där blåbärsätande fåglar suttit.

Jag sköljde av bilen med högtryck och gick sedan på med stark alkalisk avfettning (Tershine Disolve), lät medlet ligga och verka ett bra tag innan jag sedan gick på med en svamp i ett försök att gnugga bort fläckarna.

Efter att ha konstaterat att produkterna jag hade att tillgå inte var tillräckliga, så lätt jag bli att fortsätta försöka och eventuellt skapa mer oreda än vad som redan va. (Jag lyckades att med nageln försiktigt skrapa bort skiten, så fläcken är "utvändig")

Länkar några bilder som jag tog så ni lättare ska få er en uppfattning.
https://imgshare.io/image/pkG6kO
https://imgshare.io/image/pkufCF
https://imgshare.io/image/pkuz89

Men nu till den stora frågan, hur får man bort alla dessa fläckar? Någon som vet ett medel som gör underverk? smile

Senast redigerat av Nixxen (31 augusti 2021)

Nixxen
31 augusti 2021 · 3 Inlägg

johnnyJ skrev:

Nixxen skrev:
Men nu till den stora frågan, hur får man bort alla dessa fläckar? Någon som vet ett medel som gör underverk? smile

Du får knappast bort dem. Fågelskit innehåller (mag)syra som fräter sig in i lacken. Fick det på en nästan ny bil jag hade köpt.
Åtgärden i mitt fall (obs ingen reklam, endast en lösning) var Ditec som polerade bort angreppet och sedan (i mitt fall) gjorde en lackbehandling.

Det är inte bara fågelskit som kan skada lacken. Många löv (här kan experterna på detta förklara vilka löv som är skadliga) kan fräta sig in i lackytan och förstöra glansen. Insekter på lacken har en liknande effekt.

Därför ska man aldrig låta en bil (eller en båt eller annat man är rädd om) stå under ett träd som kan fälla löv mer än max några timmar. Alltid ta bort insekter efter en bilfärd.

Tips: Jag har alltid en sprayflaska med destillerat vatten i bilen (batterivatten köpt på Biltema)  (vanligt vatten duger inte,  innehåller kalk och kan ge skador om solen ligger på).
När jag ser fågelskit, insekter eller lövfläckar på bilen sprayar jag rikligt med vatten på dessa tills de rinner bort.

Det här va ju inte svaret man ville ha, men förstod att det nog inte skulle vara enkelt när stark avfettning inte bettade. Får meddela farsan att lösningen nog är en polering, tråkigt att behöva göra det på en tre månader gammal bil bara haha smile

Tack för du tog dig tiden att svara och hjälpa till!

mb_pucken
31 augusti 2021 · 5 087 Inlägg

Det där såg ingen rolig ut. Fågelbajs kan sitta helt sjukt och även fräta sönder lacken. Fick en fågelbajs på framrutan på mercan och den lämnade en liten grop i rutan.
Testa med alkalisk i omgångar och försiktigt gnugga med en microfiberduk :-)

Spana gärna in mitt projekt på mercorna och lite annat :) http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=262552
eller på projektet på min caddy mk1 http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=303965
Mercedes C250DT "BabyBenz" (1997)
Nixxen
31 augusti 2021 · 3 Inlägg

Ska göra ett nytt försök med lite andra medel och lite "husmorstips" jag googlat fram. Funkar inte det få experterna ta hand om eländet.

Angående sprayflaskan med batterivatten. Jag kommer definitivt köpa och testa detta på min bil, stort tack för tipset.

jaka54
31 augusti 2021 · 5 718 Inlägg

??? Det där är jättelätt att fixa! Du bara tar en trasa  (bomull) och lite rubbing och polerar bort fläckarna. Har gjort det många gånger.

Svenska_bil
31 augusti 2021 · 218 Inlägg

Koncentrerad alkalisk avfettning och en handduk/microfiberduk med riktigt varmt vatten som du lägger på fågelskitarna. Låt ligga 5 minuter och gnugga sen bort dom.

Blir det kvar något så polera bort det, det där lilla tar du för hand om du inte har någon maskin.

jaka54
1 september 2021 · 5 718 Inlägg

Hej!
Håller inte med! Har nylackade ytor (2komp Sikkens, och liknande lacker) där jag polerat (för hand naturligtvis) med Autosol  "Rubbing cleaner" , 3M Perfectit 3 och liknande och ingen nyansskillnad i lacken har synts.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang