Viktig information om agerande vid olycka !

CrazyRide CRAZYRIDE SWEDEN
27 januari 2010 · 336 Inlägg

kolvas skrev:

CrazyRide skrev:
KLISTRA!!!!! Min flicka blev påkörd för en vecka sen och ingen gjorde ett skit i stort sett på grund av okunnighet! KLISTRA NU!

Edit: Hon fick bara en jacka för att värma sig.

håller med att den ska klistras.

hur gick det med flickan?

Jag är glad för att hon inte blev invalid.. cirka 25-35 km/h när hon skulle passera ett övergångsställe.. Hon lär bli liggandes ett bra tag nu men hon kommer bli helt återställd enligt läkarna. Men det är
hemskt.. det kom så plötsligt sad Kvinnan som körde på henne hade is på vindrutan mad¨'

Edit: Kvinnan körde även mot rött.. hon såg inte (kollade inte)... idiot..

Senast redigerat av CrazyRide (27 januari 2010)

kolvas
27 januari 2010 · 3 997 Inlägg

CrazyRide skrev:

kolvas skrev:

CrazyRide skrev:
KLISTRA!!!!! Min flicka blev påkörd för en vecka sen och ingen gjorde ett skit i stort sett på grund av okunnighet! KLISTRA NU!

Edit: Hon fick bara en jacka för att värma sig.

håller med att den ska klistras.

hur gick det med flickan?

Jag är glad för att hon inte blev invalid.. cirka 25-35 km/h när hon skulle passera ett övergångsställe.. Hon lär bli liggandes ett bra tag nu men hon kommer bli helt återställd enligt läkarna. Men det är
hemskt.. det kom så plötsligt sad Kvinnan som körde på henne hade is på vindrutan mad¨'

Edit: Kvinnan körde även mot rött.. hon såg inte (kollade inte)... idiot..

tur i oturen då iaf.

är det inte i typ Norge som är tvungen att gå en L-ABC kurs när man tar nytt körkort? jag har för mig om att jag läste det någonstans men jag kan minnas fel

Fy fan för att vara nykterist, tänk er att vakna upp dagen efter och inse att bättre än så här kommer jag inte att må
decib3L Körv
27 januari 2010 · 3 535 Inlägg

Istället för riskettan så kan vi väl ha L-ABC i körkortsutbildningen tycker man.

Truckdriving Man
Arcangelus <3 Japs
18 februari 2010 · 680 Inlägg

Säger som Kajjan i Hipp Hipp: "Rädda, Larma, Släck!" smile

Ursäkta komiken i en så allvarlig tråd men kunde inte låta bli <(^^,)>

Kärlek växer inte på träd, den tillverkas i Japan
Toyota Supra MKIV "Clean and Raw" (1994)
Sushikocken Sleeper
15 november 2010 · 3 084 Inlägg

Bra tråd. En fråga bara...
Vad gör man om personen blöder ur munnen och sitter i bilen HLR eller?

Usama C4 whitehouse, Clinton runs for barrack and bin ladin behind bush, where Bill plays with maiden - Run to the hillary, saddamly Reinfeldt FRA the quida(basen) makes law and Al become a bloody gore.
Dirka dirka muhammed Djihad!
RinorGDI
6 december 2010 · 338 Inlägg

jävla idiot ....de säger jag inget annat

Audi S4 SuperCharged
BMW 325i (1994)
jocke855R Fullvärdig medlem i NordicR
2 oktober 2011 · 119 Inlägg

riktigt bra skrivet! har fått höra ungefär detsamma utav min pappa som har varit brandman/befäl i 10 år!
mkt värdefull info

Go Hard Or Go Home
alain www.bimmerpower.org
8 november 2011 · 3 995 Inlägg

Nu är det mörk på morgonen och tidigt på kvällen då det inträffar mer olyckor, kanske bra att läsa första inlägg igen som påminelsen.

varje beröring av bromspedalen är första tecken av rädsla!!!
För BMW entusiaster www.bimmerpower.org
BMW 530i (2003)
BMW X5 4.4i (2006)
Trued Automotive expert
12 januari 2012 · 10 Inlägg

Om du nu skriver vad man skall göra vid en olycka borde du kanske nämna det absolut viktigaste som SKALL göras innan du hjälper ev. skadade.
Sätt ut varningstriangel och varna andra trafikanter!

_Spawned_ skrev:
Många funderar på hur man ska agera när man kommer först till en olycka, ambulanser kan ju vara flera mil bort. Vare sig vi vill eller inte så kommer det ju att hända olyckor, kanske kompisen kör av vägen eller att man kommer till en olycksplats som förste man... oavsett va det är för fordon så har jag sammanställt några viktiga saker ni ska tänka på. Följ dessa och ni gjort allt man kan för den drabbade, Det kan betyda leva eller död.

STORT misstag är att om det finns flera skadade, så fastnar man vid den första man går till.
Man måste titta på ALLA !!! , och försöka bestämma sig för vilken som behöver hjälp först, när man gjort det..... så sätter man igång, är ni fler så dela upp er.
så stanna upp nåra sekunder och tänk... vad är det vi har här ? hur många.. ? andas alla ?? om ja ... gå vidare till att stoppa blödningar på alla.. osv..

DET FÖRSTA DU SKA GÖRA !!

1. Är platsen säker för er egen skull??? , trafik, brand, osv.
2 Kontrollera vad som har hänt, hur många skadade ? fordon ? Var är du ?
3. Larma 112. Lägg inte på förrän larmoperatören säger till.
4.Hjälp den drabbade..... andningen först !!
Nummer 1 är ALLTID andningen. Det spelar ingen som helst roll vad det finns för andra skador, andas man inte så dör man, o det går mkt fort. 4-5 min utan andning, sen är det stora hjärnskador , eller så återvänder man inte till livet, Det är den bistra sanningen.

Hur tar man av en hjälm? jo, personen på rygg.. va helst 2 som gör detta, en håller ett stadigt tag i nacken, den andre drar upp hjälmen tills ni ser näsan sticka ut under kanten.. sen böjer man hjälmen åt andra hållet o drar sakta av den. OBS !! andas personen ska INTE hjälmen av

Nåt som jag har funderat en hel del på är att när vi kommer till en olycksplats där det är en bil som krockat eller åkt av vägen, voltat osv.. osv.. så har ofta nån förbipasserande hjälpt den skadade ur fordonet. - Jag trodde bilen skulle börja brinna eftersom det ryker så mycket .
Ja jo.. bilar som har smällt brukar göra det. Bilar som har voltat får olja på avgasrören . Det ska faktist rätt så mycket till innan en bil tar eld. Det som kan ta eld är spolarvätskan. När bilen kommer upp och ned rinner spolarvätskan ur burken över motorn.
Man är inte riktigt medveten om vad man kan ställa till med om man hjälper någon ur ett fordon. Man kan ha i princip vilka skador som helst. Framförallt så kan man ha en ryggskada som kan sitta vart som helst ifrån svanken upp till hårfästet i bakskallen. Den vänliga hjälpen för att komma ut ur bilen kan sluta med rullstolsåka resten av livet, eller faktist att man dör. Eftersom om skadan sitter bak i nacken och ryggmärgen går av så slutar denne att andas omedelbart.
Det rätta är ju såklart att man försöker hålla sig lugn och om ingen brand eller annat farligt läge så ska personen sitta kvar i bilen. Förklara att hjälp är på väg. Personen sitter bäst där den sitter i väntan på hjälp. För när vi kommer så kan det sluta med att klippa av taket för att skydda ryggen på den skadade.

sitter någon i en bil medvetslös så e de inte heller något tecken på att denne måste ut ur fordonet.... personen sitter jättebra där den sitter så länge det inte brinner, varför ska du släpa ur människan ? det finns risker med detta !! Kolla i stället andra viktiga saker så som att tungan kan falla bak i svalget och täppa till luftvägen.(det låter som personen snarkar = tecken på ofri luftväg ) kliv in i baksätet och ta tag i nacken... böj huvudet bakåt, och skjut fram hakan med fingrarna. (så patienten får som underbett ) släpp inte taget förräns räddningspersonal tar över med sina händer. har patienten en skada i ryggmärgen uppe i nacken så kan den gå av om man böjer fram igen.Andning kontrolleras lättast genom att helt enkelt prata med personen. Om man inte andas kan man heller inte prata. Tänk på att du kan kontrollera andningen redan innan du nått den drabbade genom att ropa till personen och få ett svar.Redan där vet du ju att den andas, gå till nästa om det är fler inblandade.

Är det flera i olyckan
Gå först till den som inte säger någonting

de som skriker mest mår vanligtvis bäst – framför allt har de en fungerande andning!

Öppna visiret, kontrollera att ingenting ligger i munnen och hindrar andningen, snus, tuggummi, löständer, en gråsparv …ja vad som helst som kan hindra andningen. ta ut det !! se .. lyssna.. känn.. om det finns andning.

Om ingen andning finns kan, ska hjälmen tas av - liv går före lem. Utan andning tar det bara ett par minuter innan en hjärnskada inträder. Starta mun-mot-mun-metoden.

( blöder personen ur munnen ska ingen mun mot mun göras ) det är för att ni inte själva ska drabbas av någon smittsam sjukdom.
för sånt måste man ha en pocketmask.. som man sätter över munnen och sen blåser i. vi använder ju oss av rubensblåsa.

Kläder tas endast av om man måste det för att upprätthålla andning.. men se till att det är fritt runt halsen, och med största försiktighet.
Stövlar osv behövs som regel inte tas av. Det innebär risker med att ta av kläder.Ryggskada

Personen skall ligga stilla, det är mycket viktigt!

Att armar och ben rör på sig kan vara svårt att förhindra, men det viktigaste är att ryggen är stilla för att förhindra en ev. förlamning. Framstupa sidoläge skall alltså INTE användas med tanke på eventuella ryggmärgsskador. Spärra hellre av vägen än flytta personen.

Tänk på att en ryggskada inte alltid känns, så om personen är uppe och springer runt på olycksplatsen är detta ingen garanti för att ryggen är oskadad. ( 20% av dessa har en ryggskada som visar sig sen på röntgen ) Adrenalinpåslaget man får i samband med chock gör att man inte känner smärta. Adrenalinet som frisätts gör också att man inte blöder så mycket.

prata med den drabbade. Domningar, pirrningar kan vara tecken på ryggskada eller nerver som ligger i kläm. Fråga t.ex. om de kan röra på fötterna, och om dom känner att ni tar dom i benen.
vi har speciell utrusting för att fixera såna skador.. kallad spineboard, det är en bräda av plast som man spänner fast patienten på, samt fixerar med remmar. flyttar man en sån patient och dom har en skada högt upp i nacken, så kan denne sluta andas när ryggmärgen går av , samt att han eller hon blir lam ... så STÖRSTA försiktighet. men ligger denne på mage utan andning...ja då är det tillåtet att vända på personen. Men kan man vara flera så är det att föredra, en håller ett stadigt tag i nacken, de andra hjälper till att rulla runt personen.. den som håller i nacken är chef ! denne räknar.. ett.. två..tre, sen vänder man försiktigt, och sakta på personen.
Gör bara det absolut nödvändigaste för att andningen ska komma igång i samband med ryggskada.Blödning

Det kan vara svårt att bedöma om en stor blödning föreligger, vid inre blödningar så syns inte en enda droppe blod t.ex. Symtom på kraftig blödning är kalla händer, fötter, att personen är blek, har hög puls,(räkna den i handleden eller på halsen) är seg i huvudet och törstig. Ge INTE personen något att dricka. Detta kan ställa till komplikationer vid en operation.

Att personen efter ett tag blir förvirrad och pratar långsamt är ofta ett tecken på en kraftig blödning – hjärnan får inte tillräckligt med syre. Hur personen har uppfört sig är betydelsefull information till ambulanspersonalen – information som ingen annan än du, som var på plats, kan ge! har personen tappat orienteringen gradvis ? vet inte vad det är för dag osv.

Artärer = pulsådror,( syresätter organen) blöder stötvis.
Vid en sån här blödning blir man av med mycket blod på kort tid.

Vener = blodådror, blöder jämt och långsamt.(blod som är på väg tillbaka till hjärtat för nytt syre)
De är de blåa ådrorna som du kan se på dig själv.

Kapillärer = hårrörskärl, blöder ymnigt.
Inblandade vid vanliga skrubbsår. har ingen större betydelse i dessa sammanhang.

Håll tryck mot blödningen och placera blödningen i ett högläge. Bry dig inte om en eventuell infektionsrisk – det är helt oväsentligt i sammanhanget. det fixar man sen med antibiotika inne på sjukhuset.

GLÖM EJ ! att fortlöpande kontrollera andningen! Hur då? Prata och få svar från den drabbade! Andningen är alltid viktigast! efter att ha stoppat blödning, gå tillbaka till att kontrollera andningen igen !!

Chock ! är ett allvarligt tillstånd.. det kan

Indikera allvarlig blödning, eventuellt även inre blödning. Kontrollera ABC. Vid psykisk chock, försök att vara lugn och stanna hos den drabbade. värme o vila är nummer ett här.

Kom i håg att om en bil har voltat i säg 100 km/h .. och det finns flera i bilen... en kanske har dött o sitter kvar i fordonet.. nån annan kanske springer runt på olycksplatsen, så har sannolikt den som springer runt nån skada i kroppen som kan vara dödande, ett brustet inre organ tex... denne har ju vart med om samma kraft i bilen som en har dött av. Så bara för att nån är ute o går chockad om kring så betyder inte det att den har klarat sig. MEN, man tar dom i ett senare skede när man har åtgärdat dom som behöver en först.

En annan sak... er egen säkerhet ! se till att få stopp på trafiken... gå inte fram till nån som ligger mitt på vägen... vi ställer ju våra fordon som skydd för oss själva med blåljusen på... sen jobbar man bakom ambulansen.
riskera ALDRIG er egen hälsa. Går ni fram till en bil, kontrollera om airbagen har löst ut, har den inte det så kan den göra det när som helst, har ni huvet i vägen så kan de gå riktigt illa...som referens till airbagens kraft = om ni lägger 4 vinterdäck på en airbag på marken .. lös ut airbagen o däcken flyger 2-3 meter upp i luften så se upp !! har airbagen löst ut redan så räkna med att patienten inte hör och ser så bra, trumhinnorna går ofta sönder av smällen, samt att airbagen är täckt med ett pulver som patienten får i ögonen. Underarmarna kan ha brännskador. ( nu kanske ni har bältet på er i fortsättningen)

rapportera sen till ambulanspersonalen vad som hänt, hur de skadade har betett sig.. om nån har tappat medvetandet sakta osv..


Vanliga mc skador är ju åxå frakturer.. när man tex krockar med en bil, så flyger man över styret.. med konsekvens att båda lårbenen knäcks på vägen .. eftersom man fastnar under styret på väg över. När lårben går av så blöder man upp till en liter, går båda av = dubbla. En vuxen man har ca: 7 % av kroppsvikten i blodmängd/kvinnor ca:6%
väger man 80 kilo, så har man ca: 5,6 liter blod i kroppen.Vid båda lårbenen knäckta så blöder man 2 liter som sätter sig runt skadan i låren, Nu har du 3,6 liter kvar i blodbanan.
Har man du dessutom en brusten mjälte, så handlar det om tur och skicklighet från räddningspersonalen om du ska överleva , eftersom det är vi som upptäcker dessa blödningar , åtgärdar och åker så fort som möjligt till operationsbordet.
Eftersom blodmängden inte kommer att räcka till för att syresätta livsviktiga organ såsom hjärna, njurar , lever.....Till detta kan man lägga att det sannolikt finns en skallskada inblandad , eftersom motorcyklister gör en luftfärd och ofta landar med huvet först. Bryter man bäckenet så kan man blöda hela sin blodmängd invärtes.Detta kan man råka ut för oavsett skinnställ och ryggskydd ! Kroppen är helt enkelt inte från början skapt för att susa runt i över 100 Km/h och sen stoppas upp tvärt. Blodet ska ju vara i just blodådrorna och inte ligga i magen, eller insprängt i musklerna.

i en mc olycka så kan man utgå ifrån att ryggen/bäckenet är skadat , samt att risken för skallskada åxå är MYCKET stor.

Skallskada

När man gör en luftfärd över en bil eller in i ett träd så är det huvet som sticker ut, det kommer att träffa marken först. En oerhörd kraft genom den energi som utvecklas av hastigheten du färdas i. Hjärnan ligger löst innanför skallbenet och hålls fast av förlängda märgen som går upp från ryggen. Vid en krasch så kommer hjärnan att slå i på insidan av skallbenet för att sen studsa tillbaka till motsatt sida inne i huvet. Här uppstår nu en blödning . Eftersom skallbenet är stenhårt så kan inte det ge vika för den svullnad som hjärnan får och blödningen gör åxå att hjärnan blir större. När inte hjärnan kan ta vägen någonstans så trycks den i stället ihop. Enda hjälpen nu är att såga upp skallbenet för att lätta på trycket, MYCKET allvarligt och dödar en människa inom timmar om inte ett hål borras i huvudet. En hjälm skyddar alltså inte eftersom hjärnan ändå ligger löst innanför skallen.
Samma sak kan hända om man ramlar i gatan, får en smäll över käften osv.
Ett sent tecken och när väldigt lite tid finns kvar för att göra nåt är att ena pupillen är större än den andra. Ha ingen övertro på att - ja har hjälm så det är ju lugnt !!

Använd alla skydd som finns ... använd alltid det bästa, inklusive ryggskydd.. åk inte med ryggsäck där du har mobilen och andra hårda saker. Sätt hellre fast ryggsäcken på tanken.
Tänk på att oavsett alla dessa skydd så löper du en stor risk att drabbas av allvarliga skador i en mc krasch !! Framför allt !! åk INTE över din förmåga !
Det ENDA som hjälper dig är sänkt hastighet.... eftersom ökad hastighet ger många gånger större skador vid ev olycka. Fantasi om att kunna se när och var och hur en olycka kan inträffa kan rädda ditt liv. Hög hastighet på chans kommer med sannolikt att ta livet av dig , eller skada dig för resten av ditt liv. Ta INTE den chansen.Följ dessa råd,och du har gjort allt man kan som lekman... och det har en enorm betydelse för den drabbade..
Vi som jobbar inom ambulanssjukvården har OTROLIGT avancerad utrustning, samt kunskap för att hjälpa olycksdrabbade men vi kan ju ha flera mil att åka, vilket tar tid , tid som kan vara oerhört viktig för den som är med om en olycka. Vi åker så fort det bara går och försöker alltid att göra allt för den drabbade men ibland har vi just tiden emot oss , trafik , långa avstånd är ett problem. Vi har 7 mil att åka till den punkt som är längst bort ifrån där jag arbetar , Det tar sina minuter för oss att ta oss dit trots full gas och blåljus.... Är du där så kan du med dessa råd göra skillnad och vi tillsammans kan hjälpa den drabbade till att återgå till ett normalt liv igen.

vill någon kopiera detta så gör det utan ändringar.
ja är bara glad om ja kan va till hjälp, det här är ju för er säkerhet.. det är kanske just du som behöver hjälp en dag, och en kamrat har läst detta.
Anders Sjölander / Ambulans/

*Kopierad från sporthoj.se
Tyckte det här är något som alla vi i trafiken borde läsa lite nu och då för att komma ihåg*

Gillar alla bilar bara de har 4 hjul och för vara med alla sorters motorer. Förbränning till el.
Mack Forum- och sitemoderator
12 januari 2012 · 25 627 Inlägg

Mycket bra tråd måste jag säga, men skall den klistras så tycker jag att den även borde redigeras med både grammatik och styckeindelningar, med mera.

Dessutom, ganska tragiskt att en av skribenterna i denna tråd, inte längre är med oss pga just olycka (om jag har förstått det rätt)

Med ytterst vänliga hälsningar/Lars. Sitemoderator
--------------------------------------------------------------------------
Melissa: "But they're all following you?"
Rubber Duck: "No, they ain't. I'm just in front." - Convoy.
Volvo 244 GLT "Good ol Bastard" (1983)
Mazda 323 1.4 "Emanuel" (1979)
Volvo V60 D4 AWD "Rymdskeppet" (2014)
alain www.bimmerpower.org
13 januari 2012 · 3 995 Inlägg

En enkel fråga!
Hur många är det som har en brandsläckare i bilen för att hjälpa till eller en brandfilt?
En fungerande brandsläckare i bilen skulle vara med i besiktningsprotokol tycker jag.

varje beröring av bromspedalen är första tecken av rädsla!!!
För BMW entusiaster www.bimmerpower.org
BMW 530i (2003)
BMW X5 4.4i (2006)
azid Det som inte dödar gör ont
13 januari 2012 · 2 668 Inlägg

alain skrev:
En enkel fråga!
Hur många är det som har en brandsläckare i bilen för att hjälpa till eller en brandfilt?
En fungerande brandsläckare i bilen skulle vara med i besiktningsprotokol tycker jag.

Brandfilt är inget måste för att släcka, går bra med en jacka eller en vanlig filt.
Sen skulle jag inte vilja ha en släckare i bilen ifall den börjar brinna våldsamt.

2slow
AllRightsReserved All Rights Reserved
11 april 2012 · 141 Inlägg

Jag tog mig friheten att redigera denna text i grammatiskt syfte. Jag har försökt att behålla originalet och bara göra grammatiska ändringar. Jag ber om ursäkt om jag har råkat ta bort något som bara MÅSTE stå där, eller om jag väcker anstöt hos någon eller om det redan finns en renskriven version, eller om jag är sent ute och bara upprepar saken men eftersom det efterfrågades en "renskriven" version så gjorde jag en big_smile


Många funderar på hur man ska agera när man kommer först till en olycka, ambulanser kan ju vara flera mil bort. Vare sig vi vill eller inte så kommer det ju att hända olyckor, kanske kompisen kör av vägen eller att man kommer till en olycksplats som förste man. Oavsett vad det är för fordon så har jag sammanställt några viktiga saker ni ska tänka på. Följ dessa och ni gjort allt man kan för den drabbade, Det kan betyda leva eller död!

STORT misstag är att om det finns flera skadade, så fastnar man vid den första man går till.
Man måste titta på ALLA! Och försöka bestämma sig för vilken som behöver hjälp först, när man gjort det så sätter man igång, är ni fler personer så dela upp er.
Så stanna upp några sekunder och tänk, vad är det vi har här? hur många? andas alla? om ja ... gå vidare till att stoppa blödningar på alla osv..

DET FÖRSTA DU SKA GÖRA!

1. Är platsen säker för er egen skull? trafik, brand, osv.
2. Kontrollera vad som har hänt, hur många är skadade? fordon? Var är du?
3. Larma 112. Lägg inte på förrän larmoperatören säger till.
4. Hjälp den drabbade, andningen först!!

Nummer 1 är ALLTID andningen. Det spelar ingen som helst roll vad det finns för andra skador, andas man inte så dör man, o det går mkt fort. 4-5 min utan andning, sen är det stora hjärnskador, eller så återvänder man inte till livet, Det är den bistra sanningen.

Hur tar man av en hjälm? jo, personen på rygg. Var helst 2 som gör detta, en håller ett stadigt tag i nacken, den andre drar upp hjälmen tills ni ser näsan sticka ut under kanten.. sen böjer man hjälmen åt andra hållet o drar sakta av den. OBS!! andas personen ska INTE hjälmen av

Något som jag har funderat en hel del på är att när vi kommer till en olycksplats där det är en bil som krockat eller åkt av vägen, voltat osv. så har ofta någon förbipasserande hjälpt den skadade ur fordonet.
- Jag trodde bilen skulle börja brinna eftersom det ryker så mycket.
Ja jo, bilar som har smällt brukar göra det. Bilar som har voltat får olja på avgasrören. Det ska faktiskt rätt så mycket till innan en bil tar eld. Det som kan ta eld är spolarvätskan. När bilen kommer upp och ned rinner spolarvätskan ur burken över motorn.
Man är inte riktigt medveten om vad man kan ställa till med om man hjälper någon ur ett fordon. Man kan ha i princip vilka skador som helst. Framförallt så kan man ha en ryggskada som kan sitta vart som helst ifrån svanken upp till hårfästet i bakskallen. Den vänliga hjälpen för att komma ut ur bilen kan sluta med rullstolsåka resten av livet, eller faktiskt att man dör. Eftersom om skadan sitter bak i nacken och ryggmärgen går av så slutar denne att andas omedelbart.
Det rätta är ju såklart att man försöker hålla sig lugn och om ingen brand eller annat farligt läge så ska personen sitta kvar i bilen. Förklara att hjälp är på väg. Personen sitter bäst där den sitter i väntan på hjälp.
För när vi kommer så kan det sluta med att klippa av taket för att skydda ryggen på den skadade.
Sitter någon i en bil medvetslös så e detta inte heller något tecken på att denne måste ut ur fordonet, personen sitter jättebra där den sitter så länge det inte brinner, varför ska du släpa ur människan? det finns risker med detta!! Kolla i stället andra viktiga saker så som att tungan kan falla bak i svalget och täppa till luftvägen.( låter det som personen snarkar? = tecken på blockerad luftväg) kliv in i baksätet och ta tag i nacken och böj huvudet bakåt, och skjut fram hakan med fingrarna. (så patienten får underbett) SLÄPP INTE TAGET för ens räddningspersonal tar över med sina händer. Har patienten en skada i ryggmärgen uppe i nacken så kan den gå av om man böjer fram igen.

Andning kontrolleras lättast genom att helt enkelt prata med personen. Om man inte andas kan man heller inte prata. Tänk på att du kan kontrollera andningen redan innan du nått den drabbade genom att ropa till personen och få ett svar. Redan där vet du ju att den andas, gå till nästa om det är fler inblandade. Tänk på att ta kontakt med patienten framifrån, om du kommer och ropar bakifrån så är det stor risk att personen vrider på huvudet, vilket kan vara förödande om en nackskada föreligger.

Är det flera i olyckan?
Gå först till den som inte säger någonting

De som skriker mest mår vanligtvis bäst – framför allt har de en fungerande andning!

Mc åkare: Öppna visiret, kontrollera att ingenting ligger i munnen och hindrar andningen, snus, tuggummi, löständer, en gråsparv. Ja vad som helst som kan hindra andningen. Ta ut det! Se, lyssna, känn om det finns andning.

Om ingen andning finns kan, ska hjälmen tas av - liv går före lem. Utan andning tar det bara ett par minuter innan en hjärnskada inträder. Starta mun-mot-mun-metoden.

(Blöder personen ur munnen ska ingen mun mot mun göras) Det är för att ni inte själva ska drabbas av någon smittsam sjukdom. För sådant måste man ha en pocketmask. Som man sätter över munnen och sen blåser i.

Kläder tas endast av om man måste det för att upprätthålla andning, men se till att det är fritt runt halsen, och med största försiktighet.
Stövlar osv behövs som regel inte tas av. Det innebär risker med att ta av kläder.

Ryggskada

Personen SKA ligga stilla, det är mycket viktigt!

Att armar och ben rör på sig kan vara svårt att förhindra, men det viktigaste är att ryggen är stilla för att förhindra en ev. förlamning. Framstupa sidoläge skall alltså INTE användas med tanke på eventuella ryggmärgsskador. Spärra hellre av vägen än flytta personen.

Tänk på att en ryggskada inte alltid känns, så om personen är uppe och springer runt på olycksplatsen är detta ingen garanti för att ryggen är oskadad. (20 % av dessa har en ryggskada som visar sig sen på röntgen) Adrenalinpåslaget man får i samband med chock gör att man inte känner smärta. Adrenalinet som frisätts gör också att man inte blöder så mycket.

Prata med den drabbade. Domningar, pirrningar kan vara tecken på ryggskada eller nerver som ligger i kläm. Fråga t.ex. om de kan röra på fötterna, och om de känner att ni tar dem i benen.
Vi har speciell utrustning för att fixera sådana skador. En så kallad Spineboard, det är en bräda av plast som man spänner fast patienten på, samt fixerar med remmar. Flyttar man en patient utan en sådan och de har en skada högt upp i nacken, så kan denne sluta andas när ryggmärgen går av, samt att han eller hon blir lam! Vidta STÖRSTA försiktighet. Men ligger denne på mage utan andning är det tillåtet att vända på personen. Men kan man vara flera så är det att föredra, en håller ett stadigt tag i nacken, de andra hjälper till att rulla runt personen. Den som håller i nacken är chef! Denne räknar Ett, Två, Tre och sen vänder man försiktigt, och sakta på personen.
Gör bara det absolut nödvändigaste för att andningen ska komma igång i samband med ryggskada.

Blödning

Det kan vara svårt att bedöma om en stor blödning föreligger, vid inre blödningar så syns inte en enda droppe blod t.ex. Symtom på kraftig blödning är kalla händer, fötter, att personen är blek, har hög puls (räkna den i handleden eller på halsen), är seg i huvudet och törstig. Ge INTE personen något att dricka. Detta kan ställa till komplikationer vid en operation.

Att personen efter ett tag blir förvirrad och pratar långsamt är ofta ett tecken på en kraftig blödning. Hjärnan får inte tillräckligt med syre. Hur personen har uppfört sig är betydelsefull information till ambulanspersonalen, information som ingen annan än du, som var på plats, kan ge! har personen tappat orienteringen gradvis? vet inte vad det är för dag? osv.

Artärer = pulsådror (syresätter organen), blöder stötvis.
Vid en sådan blödning blir man av med mycket blod på kort tid.

Vener = blodådror, blöder jämt och långsamt. (blod som är på väg tillbaka till hjärtat för nytt syre)
De är de blåa ådrorna som du kan se på dig själv.

Kapillärer = hårrörskärl, blöder ymnigt.
Inblandade vid vanliga skrubbsår. Har ingen större betydelse i dessa sammanhang.

Håll tryck mot blödningen och placera blödningen i ett högläge. Bry dig inte om en eventuell infektionsrisk – det är helt oväsentligt i sammanhanget. Det fixar man sen med antibiotika inne på sjukhuset.
GLÖM EJ! att fortlöpande kontrollera andningen! Hur då? Prata och få svar från den drabbade! Andningen är alltid viktigast! efter att ha stoppat blödning, gå tillbaka till att kontrollera andningen igen!!

Chock

Är ett allvarligt tillstånd, det kan indikera allvarlig blödning, eventuellt även inre blödning. Kontrollera ABC. Vid psykisk chock, försök att vara lugn och stanna hos den drabbade. Värme o vila är nummer ett här.

Kom i håg att om en bil har voltat i t.ex. 100 km/h och det finns flera personer i bilen. En kanske har dött o sitter kvar i fordonet. En annan kanske springer runt på olycksplatsen, så har sannolikt den som springer runt någon skada i kroppen som kan vara dödande, ett brustet inre organ t.ex. Denne har ju vart med om samma kraft i bilen som en har dött av. Så bara för att någon är ute och går chockad om kring så betyder inte det att den har klarat sig. MEN, man tar dem i ett senare skede när man har hjälpt de som behöver en först.

En annan sak. Din egen säkerhet! Se till att få stopp på trafiken! Gå inte fram till någon som ligger mitt på vägen. Räddningspersonalen ställer sina fordon som skydd med blåljusen på och jobbar sedan bakom ambulansen.
Riskera ALDRIG er egen hälsa! Går ni fram till en bil, kontrollera först om airbagen har löst ut, har den inte det så kan den göra det när som helst, har ni huvet i vägen så kan de gå riktigt illa. Som referens till airbagens kraft:
Om ni lägger 4 vinterdäck på en airbag på marken, lös sedan ut airbagen o däcken flyger 2-3 meter upp i luften så se upp!! Har airbagen löst ut redan så räkna med att patienten inte hör och ser så bra, trumhinnorna går ofta sönder av smällen, samt att airbagen är täckt med ett pulver som patienten får i ögonen. Underarmarna kan ha brännskador. (nu kanske ni har bältet på er i fortsättningen)

Rapportera sen till ambulanspersonalen vad som hänt, hur de skadade har betett sig. Om någon har tappat medvetandet sakta osv.

Vanliga mc skador är ju också frakturer. När man t.ex. krockar med en bil, så flyger man över styret med konsekvensen att båda lårbenen knäcks på vägen eftersom man fastnar med fötterna under styret på väg över. När lårbenen går av så blöder man upp till en liter, går båda av så blöder man det dubbla.
En vuxen man har ca: 7 % av kroppsvikten i blodmängd, kvinnor har cirka ca: 6 %
Väger man då 80 kg så har man ca: 5,6 liter blod i kroppen. Om båda lårbenen knäcks så blöder man 2 liter som sätter sig runt frakturen, Nu har du 3,6 liter kvar i blodomloppet.
Har man dessutom en brusten mjälte, så handlar det om tur och skicklighet från räddningspersonalen om du ska överleva, eftersom det är vi som upptäcker dessa blödningar. Det är raka vägen till operationsbordet som gäller om man ska överleva sådana här skador.

Eftersom blodmängden inte kommer att räcka till för att syresätta livsviktiga organ såsom hjärna, njurar, lever. Till detta kan man lägga att det sannolikt finns en skallskada inblandad, eftersom motorcyklister ofta gör en luftfärd och ofta landar med huvet först. Bryter man bäckenet så kan man blöda hela sin blodmängd invärtes. Detta kan man råka ut för oavsett skinnställ och ryggskydd! Kroppen är helt enkelt inte skapt för att susa runt i över 100 Km/h och sen stanna upp tvärt. Blodet ska ju vara i just blodådrorna och inte ligga i magen, eller insprängt i musklerna.

I en mc olycka så kan man utgå ifrån att ryggen/bäckenet är skadat, samt att risken för skallskada också är MYCKET stor.

Skallskada

När man gör en luftfärd över en bil eller in i ett träd så är det huvet som sticker ut, det kommer att träffa marken först. En oerhörd kraft genom den energi som utvecklas av hastigheten du färdas i. Hjärnan ligger löst innanför skallbenet och hålls fast av förlängda märgen som går upp från ryggen. Vid en krasch så kommer hjärnan att slå i på insidan av skallbenet för att sen studsa tillbaka till motsatt sida inne i huvet. Här uppstår nu en blödning. Eftersom skallbenet är stenhårt så kan inte det ge vika för den svullnad som hjärnan får och blödningen gör också att hjärnan blir större. När inte hjärnan kan ta vägen någonstans så trycks den i stället ihop. Enda hjälpen nu är att såga upp skallbenet för att lätta på trycket, MYCKET allvarligt och dödar en människa inom några timmar om inte ett hål borras i skallbenet. En hjälm skyddar alltså inte eftersom hjärnan ändå ligger löst innanför skallen.
Samma sak kan hända om man ramlar i gatan, får en smäll över käften osv.
Ett sent tecken och när väldigt lite tid finns kvar för att göra något är att ena pupillen är större än den andra. Ha ingen övertro på att - ja har hjälm så det är ju lugnt!

Använd alla skydd som finns! Använd alltid det bästa, inklusive ryggskydd. Åk inte med ryggsäck där du har mobilen och andra hårda saker. Sätt hellre fast ryggsäcken på tanken.
Tänk på att oavsett alla dessa skydd så löper du ändå en stor risk att drabbas av allvarliga skador i en mc krasch! Framför allt! Kör INTE över din förmåga!
Det ENDA som hjälper dig är sänkt hastighet. Eftersom ökad hastighet ger många gånger större skador vid ev. olycka. Fantasin om att kunna se när och var och hur en olycka kan inträffa kan rädda ditt liv. Hög hastighet på chans kommer med sannolikt att ta livet av dig, eller skada dig för resten av ditt liv. Ta INTE den chansen.

Följ dessa råd, och du har gjort allt man kan som lekman. Och det har en enorm betydelse för den drabbade.
Vi som jobbar inom ambulanssjukvården har OTROLIGT avancerad utrustning, samt kunskap för att hjälpa olycksdrabbade men vi kan ju ha flera mil att åka, vilket tar tid, tid som kan vara oerhört viktig för den som är med om en olycka. Vi åker så fort det bara går och försöker alltid att göra allt för den drabbade men ibland har vi just tiden emot oss, trafik och långa avstånd är ett problem. Vi har 7 mil att åka till den punkt som är längst bort ifrån där jag arbetar, Det tar sina minuter för oss att ta oss dit trots full gas och blåljus. Är du där innan oss så kan du med dessa råd göra skillnad och vi tillsammans kan hjälpa den drabbade till att återgå till ett normalt liv igen.

Vill någon kopiera detta så gör det utan ändringar.
ja är bara glad om ja kan vara till hjälp, det här är ju för er säkerhet. Det är kanske just du som behöver hjälp en dag, och en kamrat har läst detta.
Anders Sjölander / Ambulans/

*Kopierad från sporthoj.se
Tyckte det här är något som alla vi i trafiken borde läsa lite nu och då för att komma ihåg*

There are two things you can´t take back. Bullets out of your gun and words out of your mouth
Bettan_Nostdal
11 maj 2012 · 204 Inlägg

alain skrev:
En enkel fråga!
Hur många är det som har en brandsläckare i bilen för att hjälpa till eller en brandfilt?
En fungerande brandsläckare i bilen skulle vara med i besiktningsprotokol tycker jag.

Vi har ingen brandsläckare i V70:in. Men vi har en liten som är lätttillgänglig i Impalan och dessutom strömbrytare om det skulle uppstå en kabelbrand någonstans i bilen.

Volvo V70 gen1 2,5T "Silverpilen" (1999)
skanepiraten
11 maj 2012 · 466 Inlägg

azid skrev:

alain skrev:
En enkel fråga!
Hur många är det som har en brandsläckare i bilen för att hjälpa till eller en brandfilt?
En fungerande brandsläckare i bilen skulle vara med i besiktningsprotokol tycker jag.

Brandfilt är inget måste för att släcka, går bra med en jacka eller en vanlig filt.
Sen skulle jag inte vilja ha en släckare i bilen ifall den börjar brinna våldsamt.

säkerhetsventil "tryck"  ???

Senast redigerat av skanepiraten (11 maj 2012)

Volvo 740 TIC "Jenny" (1986)
Benzstar
29 juli 2012 · 15 Inlägg

azid skrev:

alain skrev:
En enkel fråga!
Hur många är det som har en brandsläckare i bilen för att hjälpa till eller en brandfilt?
En fungerande brandsläckare i bilen skulle vara med i besiktningsprotokol tycker jag.

Brandfilt är inget måste för att släcka, går bra med en jacka eller en vanlig filt.
Sen skulle jag inte vilja ha en släckare i bilen ifall den börjar brinna våldsamt.

Är du dum eller?

Du vill inte ha en släckare i bilen ifall den skulle börja brinna våldsamt?

Det är ingen acetylen flaska vi talar om här, Så gott som alla släckare idag är pulversläckare och det är ett material som inte har nån möjlighet att expandera.

Vatten, skum och CO2 släckare används enbart där pulver inte är lämpligt av olika anledningar.

Jag har brandsläckare i alla mina bilar, sitter monterad på framkant av förarstolen för att den ska vara lätt att plocka loss, både för min egen skull och andras, Kanske din?

Något annat som tål att upprepas och slå ett slag för är vikten av att alltid för sin egen säkerhet ha med sig en varselväst i reservhjuls baljan!
Den kostar inte många kr men är förmodligen den billigaste livförsäkringen som finns, Lek med tanken att du står en oktober kväll längs en riksväg och ska byta ett punkterat hjul?

Sen är det ett mycket bra komplement till pappremsan vid en viltolycka när jägaren ska starta eftersök.

Mercedes W124 E420 "KeSO" (1994)
2219ante
6 maj 2013 · 1 Inlägg

En väldig bra tråd som behöver bli aktuell igen;) Själv som Hemvärnssjukvårdare och jobbar ideellt inom vissa frivillig organisationer inom "akut" sjukvård och första, första hjälpen (är på plats före ambulans). Och med över ca 240 timmar med grundutbildningar samt en hel del repetitionsutbildningar så är denna tråd väldig viktig att bevara och inte får falla i glömska, tack vare att man har jobbat med detta i 11-12 år.

Skulle det kännas säkrare och tryggare om det fanns organiserad FRIVILLIG sjukvårdskompetens i organiserad form på bil träffarna?? OM just DU tycker att detta är viktigt, så kolla in min press för vidare info;)

AllRightsReserved All Rights Reserved
15 juli 2013 · 141 Inlägg

Benzstar skrev:

azid skrev:

alain skrev:
En enkel fråga!
Hur många är det som har en brandsläckare i bilen för att hjälpa till eller en brandfilt?
En fungerande brandsläckare i bilen skulle vara med i besiktningsprotokol tycker jag.

Brandfilt är inget måste för att släcka, går bra med en jacka eller en vanlig filt.
Sen skulle jag inte vilja ha en släckare i bilen ifall den börjar brinna våldsamt.

Är du dum eller?

Du vill inte ha en släckare i bilen ifall den skulle börja brinna våldsamt?

Det är ingen acetylen flaska vi talar om här, Så gott som alla släckare idag är pulversläckare och det är ett material som inte har nån möjlighet att expandera.

Vatten, skum och CO2 släckare används enbart där pulver inte är lämpligt av olika anledningar.

Jag har brandsläckare i alla mina bilar, sitter monterad på framkant av förarstolen för att den ska vara lätt att plocka loss, både för min egen skull och andras, Kanske din?

Något annat som tål att upprepas och slå ett slag för är vikten av att alltid för sin egen säkerhet ha med sig en varselväst i reservhjuls baljan!
Den kostar inte många kr men är förmodligen den billigaste livförsäkringen som finns, Lek med tanken att du står en oktober kväll längs en riksväg och ska byta ett punkterat hjul?

Sen är det ett mycket bra komplement till pappremsan vid en viltolycka när jägaren ska starta eftersök.

Reflexvästen ska ligga inne i kupén, inte i reservhjulsbaljan! Man ska inte behöva gå ut ur bilen för att kunna ta fram den wink

There are two things you can´t take back. Bullets out of your gun and words out of your mouth
zemet
15 juli 2013 · 3 805 Inlägg

AllRightsReserved skrev:

Benzstar skrev:

azid skrev:

Brandfilt är inget måste för att släcka, går bra med en jacka eller en vanlig filt.
Sen skulle jag inte vilja ha en släckare i bilen ifall den börjar brinna våldsamt.

Är du dum eller?

Du vill inte ha en släckare i bilen ifall den skulle börja brinna våldsamt?

Det är ingen acetylen flaska vi talar om här, Så gott som alla släckare idag är pulversläckare och det är ett material som inte har nån möjlighet att expandera.

Vatten, skum och CO2 släckare används enbart där pulver inte är lämpligt av olika anledningar.

Jag har brandsläckare i alla mina bilar, sitter monterad på framkant av förarstolen för att den ska vara lätt att plocka loss, både för min egen skull och andras, Kanske din?

Något annat som tål att upprepas och slå ett slag för är vikten av att alltid för sin egen säkerhet ha med sig en varselväst i reservhjuls baljan!
Den kostar inte många kr men är förmodligen den billigaste livförsäkringen som finns, Lek med tanken att du står en oktober kväll längs en riksväg och ska byta ett punkterat hjul?

Sen är det ett mycket bra komplement till pappremsan vid en viltolycka när jägaren ska starta eftersök.

Reflexvästen ska ligga inne i kupén, inte i reservhjulsbaljan! Man ska inte behöva gå ut ur bilen för att kunna ta fram den wink

Reflexvästen bör nog förvaras inuti bilen som sagt.

Hur effektiv är pulver mot brand i motorrummet? Om tex oljereturen ifrån turbon spricker och sprutar olja på grenröret, går det släcka med pulver då eller är det kolsyresläckare som gäller?

Amstaff
19 februari 2014 · 253 Inlägg

Och ett tips till er som faktiskt ÄR med i egna olyckor och drabbas, men är vid medvetande och kan tänka klart.
SPRING INTE RUNT!

Jag har varit med om 2 olyckor inom 4år, en där vi slungades in i vajern och nu senast blev jag påkörd bakifrån.
Båda gångerna kände jag ju mig ok (pg.a chocken) och klev ut, vred runt huvet eftersom nacken känts stel.
Båda gångerna har jag tillslut hamnat på akuten och båda gångerna har läkarna (efter röntgen) sagt att jag ska vara Jävligt glad som varit så dum och klivit ut efteråt och gjort som jag gjort.

Känner du att du är chockad, sitt hellre kvar tills rätt hjälp anländer, chansa inte!

En sak jag tänkte på var detta "Ett sent tecken och när väldigt lite tid finns kvar för att göra nåt är att ena pupillen är större än den andra.", frågade en överläkare om just detta och enligt honom så kan man ha det normalt också eftersom om det ena ögat fångat mer ljus än det andra (te.x om du kollat på tv med ena ögat i kudden och andra i tv´n så kan man få olika stora pupiller).
Dock är dom skillnaderna minimala, dv.s det är ju en solklar skillnad om en pupill är O och andra o.

Senast redigerat av Amstaff (19 februari 2014)

BMW 318D xDrive "Sportsline" (2016)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang