Erikkk skrev:
Vet att det diskuterats tusentals gånger, men har en del jag skulle vilja få utrett.
Har hört begrepp så som "Mycket effekt ger hög topphastighet, och vridet är det som ger acceleratopn, som känns i ryggstödet". Detta stämmer t.ex. om man kollar på Bmw 523i/525d. I princip samma topphastighet och samma effekt sånär som på sju hk. Accelerationen 0-100 km/h skiljer nästan en sekund till dieselns fördel, trots mer vikt, vilket beror på vridet.
Men: Om vridet kan få bilen att accelerera snabbt, så borde det ju också kunna ge hög toppfart? Enda förklaringen till detta ser jag som att vridet kommer tidigare i varvtalsregistret, och effekten senare, och vid toppfart så är man så högt upp i registret så att toppvdridet har passerats. Stämmer detta?
Detta stämmer också om man kollar på elbilar; kollade lite specs från en av Saabs prototypelbilar, och trots en sjuhelvetes massa vrid, och inte så mycket effekt, så skulle topphastigheten vara 180 km/h, men 0-100 skulle gå på 6 sekunder typ. Detta visar ju tydligt att vridet ger acceleration och effekten topphastighet.
Men, minskar vridet hos en elmotor med ökat varvtal? Vad skulle hända om man la in en extrem överväxel, då? Då skulle väl vridet kunna få upp topphastigheten rätt bra, eller blir effekten för låg då?
Till den som är insatt: försök kommentera allt jag skrivit, och bekräfta eller dementera det!