Ärvd bil - rengöring, vaxning och keramisk behandling?

Ferno
onsdag 11:52 · 1 Inlägg

Har nyligen ärvt en bil och hade gärna fräschat upp den. Det är en svart BMW Sedan som har ett par år på nacken men har stort personligt värde med tanke på att jag ärvt den.

Själv har jag ingen koll alls på vaxning eller keramisk behandling. Började med att åka till ett sådant ställe där man kunde tvätta bilen själv. Dagen efter så var bilen redan lite smutsig igen efter att det regnat och jag noterade små repor i lacken. Oklart om dessa fanns där förr eller ej men har nu lärt mig att man hellre skall använda handtvätt med svamp än borsten som ofta finns på självservice stationer (?)

Bifogar bilder på repor som jag hittat på bilen.

https://ibb.co/B2d64P1
https://ibb.co/0Xts74w

Jag hade velat få bilen rengjord på insidan och utsidan, få bort reporna och få bilen att se ut som ny.

Jag blev tipsad om att lämna in bilen hos Ditec för keramisk behandling men på nätet finns mycket delade åsikter om keramisk behandling är värt i jämförelse med endast vaxning.

Därför undrar jag : är det värt att betala för keramisk behandling vs vaxning?
Behöver jag någon ytterligare behandling för att få bort reporna?
Tips på vart man skall vända sig?


Jag själv kan tänka mig göra rent bilen för hand några gånger per år men jag är inte så insatt i bilar att jag vill eller har tid att årligen betala mycket eller skaffa någon utrustning för att själv vaxa bilen.

Har även noterat en buckla framtill på bilen i storlek av en knytnäve. Skall man åtgärda denna innan någon typ av behandling och vart vänder man sig för ett rimligt pris?

Tacksam för all hjälp kring detta!

Senast redigerat av Ferno (onsdag 11:53)

Mack855
onsdag 21:15 · 1 351 Inlägg

Jag hade keramiskt skydd på förra bilen från Ditec, jag ska väl säga att den höll sig ren längre än utan något skydd. Men jag följde deras program för att skydda lacken då.

Men det du ska komma ihåg är att lacken blir inte odödlig pga ett sånt skydd, fågelskit och blöta löv tex som får ligga på lacken för länge kommer att ge frätskador och märken efter löven som inte går att tvätta bort.

Men ja jag tyckte att det var värt det, sen tror jag nog att det finns likvärdiga alternativ till ett lägre pris alla gånger så se dig omkring med olika bilvårdsföretag och läs recensioner innan du bestämmer dig för att anlita någon.

mb_pucken
onsdag 22:00 · 4 928 Inlägg

Jag hade utan tvekan kollat runt på mindre aktörer i ditt närområde. Dels för att stötta mindre verksamheter och sen för att det finns många väldigt duktig personer ute i landet som brinner för det dom gör :-)

Jag har keramiskt skydd på min bil och den är helt underbar att tvätta. Sen lägger jag även sprayskydd med glasbooster med jämna mellanrum:-)
För att hålla lacken i bra skick krävs lite extra jobb och bra produkter. Jag använder tex dubbla hinkar m.m :-)

https://www1.garaget.org/gallery/images/143/142502/142502-ead94291c39910f5c29399b31dc46e64.jpg

https://www1.garaget.org/gallery/images/143/142502/142502-f19093fb15283ffeef79ce4fce7eee25.jpg

Över ett år sedan polering :-)

Spana gärna in mitt projekt på mercorna och lite annat :) http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=262552
eller på projektet på min caddy mk1 http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=303965
Mercedes C250DT "BabyBenz" (1997)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang