Opel Combo Tour 1.7CDTI 2006, konstigt startproblem

combo
29 januari 2021 · 2 Inlägg

Hej!

Ny användare här. Har letat en massa i forum men inte hittat nått som verkar stämma in på detta.

Opel Combo Tour diesel 1.7CDTI 2006, ca 25000 mil

Bilen startar utan problem, men dör efter ca 10-30 sekunder. Därefter får man gnugga startmotorn uppemot 30 sekunder, sen startar den igen och går fint. Proceduren kan behöva upprepas ytterligare någon gång, men oftast inte. När den har gått nån minut så är faran över. Felet uppstår aldrig om bilen bara stått nån timme, utan det generellt då den stått ett eller några dygn.

Felkod klagar på bränsletryck. Har haft in den på felsökning och de hittar inget bränsleläckage. De ville byta bränslepumpen i tanken och öppnade upp för att göra det, bara för att komma fram till att bilmodellen inte har någon bränslepump i tanken. Högtryckspumpen suger ändå från tanken alltså.

Detta är gjort: Kört injection cleaner och bytt bränslefilter. Bytt glödstift bara för att. Startmotorn levde ett hårt liv och har bytts. Installerat laddare i bilen så startmotorn alltid ska va pigg.

Den ledande teorin (men snöa inte in på den om ni vet bättre) är att det blir luft i bränsleledningen mellan tanken och högtryckspumpen på ett eller annat vis. Att bilen startar på bränslet som är i och framför pumpen, sen suger luft ett tag tills den får bränsle igen. Verkstan tror att det kan vara någon backventil i högtryckspumpen som kärvar och låter bränslet rinna tillbaks i tanken.

Potentiella lösningar: Verkstan tror att en lösning kan vara att installera en bränslepump i tanken för att hjälpa till att få fram bränslet snabbare. Jag funderar på om inte någon slags bakventil nära tanken kan vara en bättre lösning, fast det skulle kanske öka motståndet att suga bränslet till högtryckspumpen å andra sidan.

Låter det som en rimlig orsak? Och lösningarna? Andra förslag på vad felet kan vara och lösningar?

Bassiehof
29 januari 2021 · 1 777 Inlägg

Vevaxelgivare?

Brådhis * Voff voff *
29 januari 2021 · 10 275 Inlägg

combo skrev:
Den ledande teorin (men snöa inte in på den om ni vet bättre) är att det blir luft i bränsleledningen mellan tanken och högtryckspumpen på ett eller annat vis. Att bilen startar på bränslet som är i och framför pumpen, sen suger luft ett tag tills den får bränsle igen. Verkstan tror att det kan vara någon backventil i högtryckspumpen som kärvar och låter bränslet rinna tillbaks i tanken.

Låter som en rimlig teori. Men eftersom bilen inte från fabrik haft detta fel så är ju någonting trasigt, sannolikt som sagt någon form av backventil eller liknande. Så det är förstås bättre att laga detta fel än att försöka "bygga runt" det. smile

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
Undervattensfoto med min ROV (undervattensdrönare):
https://www.instagram.com/rov_sweden/
Volvo V70 D3 "Hemlig XIII" (2012)
husseman
30 januari 2021 · 1 588 Inlägg

Hmm, felet är att en högtryckspump är jävligt bra på att bygga upp tryck o leverera detta till spridarna. Nackdelen är att den saknar förmågan att suga åt sig bränsle av egen kraft om det blir luft på lågtryckssidan. Med andra ord ligger förmodligen ditt fel på lågtrycksmatningen. Kan vara en backventil som strular, kan vara nåt inre läckage i pumpen .Men en pump som matar bränsle till högtryckspumpen kommer förmodligen lösa ditt problem. Satt dit massor av dessa Universalpumpar, o det funkar oftast problemfritt. Ett smidigt sätt att lösa ett oftast dyrt fel.

mvh/husse

combo
28 oktober 2021 · 2 Inlägg

Här kommer en väldigt sen uppdatering, som kanske kan hjälpa någon.

Det läckte in luft vid bränslefiltret, man kan tycka att en märkesverkstad ska hitta det då de felsöker luft i bränslesystemet två gånger och i samma veva byter bränslefilter och tätningar. Hittade det med transparent bränsleslang, det var sjukt mycket luft så jag är förvånad att motorn gick alls. Kopplade förbi med ett annat bränslefilter, ingen luft då.

Har låtit det vara så men besiktningsmannen gnällde på det så ska göra om det ordentligt nu, och byta filterhållaren (?) filterhuset (?) som läcker. Men jag hittar inte att köpa det någonstans?? Hittar bara lösa filter inte plastburken med slangkopplingarna. Tips på vad det heter och hur man söker rätt på det mottages tacksamt. Ungefär hur det ser ut kan man se i videon i länken
https://youtu.be/e48VaxdZuZA?t=14

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang