Etanol/E85/Bensin

Timmy-Telebrant
29 januari · 58 Inlägg

Hej,

Lite nyfiken på vad ni har för synpunkter kring Etanol/E85.

Hade tänkt att mappa en utav bilarna men funderingen kring om man ska köra på E85 eller inte kvarstår. Är E85 verkligen ett bättre alternativ? Man hör ju ofta hur dålig kvalité det är på E85 på mackarna samt Saabarna och andra fordon som från fabrik gick att köra på E85 tog mycket stryk och bilverkstäder/mekaniker var sällan imponerade och påstod att det skadar mer än vad det gör nytta. Har själv inte haft tiden till att sätta mig in i detta.

Antar att flexifuel är ett måste för att kompensera för den stora variation av kavlité på E85 som finns på de olika mackarna.

Tack.

Nissan Skyline R32 GT-R "Godzilla" (1991)
Nissan Silvia S15 Spec-T "Sonic - MaxxEcu" (2000)
simlar
29 januari · 5 183 Inlägg

E85 har bevisad effektökning på bromsbänk så är du ute efter att klämma ut så mycket effekt som möjligt så är det ett vettigt alternativ då bränslet kyler mer, har högre oktantal och innehåller syremolekyler.

Flexifuel-sensor lär vara ett måste, alternativt reglera med lambda för att kompensera skillnader i etanolhalt mellan pumparna.

Nackdelen med E85 är ju att bilen blir svårare att starta under 10°C, späder ut oljan betydligt mer vid kallstart och kräver markant längre körning för att ånga ur spriten ur oljan.
Men är det inte en bil du kör till vardags så är det ju inte så stora bekymmer.

E85 torkar ur gummislangar men byt till ptfe-slang så håller det.
Klägget från tillsatserna som var problem med för 10+år sedan sägs vara löst sedan länge.

Skoda Praktik "Kebaben" (2010)
Volkswagen LT31 "Luppen" (1983)
Volvo 360 GLT "Rödingen" (1988)
Brådhis * Voff voff *
30 januari · 9 376 Inlägg

Timmy-Telebrant skrev:
...och bilverkstäder/mekaniker var sällan imponerade och påstod att det skadar mer än vad det gör nytta.

För verkstäder i allmänhet, och tillhörande personal i synnerhet, är kända för att snabbt ta till sig nymodigheter med öppna armar och älska dom... wink

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
Volvo XC70 2.5T "Hemlig XII" (2003)
Volvo 480 Turbo "The only way is up" (1988)
Lucif3r
30 januari · 1 869 Inlägg

E85 är ett bättre bränsle på istortsett alla fronter - förutom mängden det går åt.
Det enda man bör tänka på är att bränsleslangar osv måste tåla etanol - vilket istortsett varenda slang gör nu för tiden(så det är ju mest relevant på riktigt gamla bilar med orginalslangar, typ), annars bryts dom ned och man får i massa skit i filtret och inget bränsle.

E85 som finns idag går inte jämnföra med E85 som fanns när det var "aktuellt" och "hysteri" på mitten av 2000-talet. Istortsett alla problem som fanns då är åtgärdade. Bränsleutvecklingen står inte still.
Likt all "ny" teknologi(vilket känns löjligt att säga, då etanol har funnits väldigt väldigt länge, men men) har ett eller annat problem vid "lansering"(vi får vackert kalla mitten av 2000-talet för lansering för enkelhetens skull...) som åtgärdas allt eftersom tiden går. Kombinera det med ny teknologi i bilarna som bl.a. flexifuel - tillsammans med alla andra ändringar för att få ner förbrukning och utsläpp - så har vi ett ljuvligt recept på problem. Även det har givetvis blivit åtgärdat allt eftersom.

Svårstartad när det är kallt är sällan ett problem med anpassad mjukvara, det brukar mest märkas på bensinbilar som kör orginalmjukvara.

Growe Fri fart för ett fritt folk!
30 januari · 12 629 Inlägg

vad är det för styrsystem  ofta finns det möjlighet att montera sensor som känner av blandningen själv så först mappar man för bensin sen byter man bränslet och sen fixar ecu att räkna ut mellan bensin och e85    ska man lägga pengarna på en mappning är det den enda vägen att gå.. så man inte blir fast på en bränsle typ..    för problemet med e85 är att på vintern finns ingen e85 att tillgå i sverige utan då är det e75 istället   och ibland får man mer eller minder mängd sprit vilket gör att det är svårt att få en bra mappning på bara e85    vilket slutar med att man helt enkelt måste mäta upp sprit innehållet hela tiden innan man tankar så man vet att det inte är för stor skillnad. 
https://houseofmotorsport.com/sv/produk … e9EALw_wcB

Stance=slammad bil som endast kan framföras i 2km/h på svenska vägar. håll skiten hemma i garaget så slipper vi andra hamna bakom era skithögar..
Volkswagen Polo 1.6Tdi "Biloptimering i Sverige" (2010)
Seat Arosa (1999)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang