BMW E39 523 - Vinterbilen som spårar!

Uppiffning av Beemern, en välskött Biarritzblau 523i!
  • 39 Följare
  • 46 481 Visningar
  • Projektet avslutat 21 september 2019
Mew
26 januari 2015 · 2 152 Inlägg

Happ, efter att i något år ha klassats som volvoraggare, iallafall enligt de som dömer folk efter deras bil, har man alltså gått och blivit med BMW. En mörkblå E39 523i blev det, med ljusgrå skinninredning. Bilen har sina små fel och brister, men är välskött och, framför allt, underbar att köra. Visserligen är det långt ifrån en M5, men det kanske kommer såsmåningom... wink

Nåväl, bilen alltså. En mörkblå (Biarritzblau) -98 års E39 523i (pre-facelift alltså) som gått 22.000 mil. Bilen har grå helskinnsinredning med grafitliknande lister ("Stahlgrau"), en av de finare inredningarna i mitt tycke, med undantag för denna, som var ett av inredningsalternativen för M5:orna.

Jag köpte den till ett mycket överkomligt pris av en familj jag känner som skulle byta upp sig till något nyare, så jag känner till bilens historia väl. Den är regelbundet servad med en fullstämplad servicebok och har blivit väl omhändertagen rent generellt, vilket märks på skicket. Invändigt är den nästan som ny, och även utvändigt är den mycket fin. Det enda jag har hittat i rostväg är någon liten bubbla på ena bakskärmen och bagageluckan, som kommer åtgärdas så fort det blir finare väder.

Så här såg bilen ut vid inköp! Inga roliga fälgar tyvärr, vinterdäcken sitter på original 16" plåtisar och sommarsulorna är även de original, 16" alu denna gång. Är dock på jakt efter något lite snyggare, vi får se vad framtiden erbjuder. tongue


https://www1.garaget.org/archive/193/192445/371794/371794-3515729.jpg

http://i.imgur.com/lYGCngi.jpg

http://i.imgur.com/uO7k9DV.jpg

När det gäller framtidsplaner får vi väl se, för närvarande kommer den betraktas som en brukis, men ska fixas till lite grann. Tanken är att lära sig meka lite E39 inför eventuellt M5-köp i framtiden. smile

Detta leder oss alltså till de fel och brister som jag köpte bilen med, och som ska fixas:

- Låter som om man spolar en toalett vid gaspådrag - Katten som sjunger sista versen. Detta bekräftas delvis av tidigare besiktningspapper - de är visserligen allihop blanka, men det senaste visar rätt så höga avgasvärden. Kommer dock köra med den så tills vidare om den går igenom besiktningen även i år.

- Airbag-lampan lyser. Tidigare ägare hade läst ut felkoden och fått på det klassiska; mattan under passagerarstolen. Dock passade han då på att släcka lampan (inför förra besiktningen), och det hade dröjt några månader innan den började lysa igen. Ska kollas upp, felkodsläsare är beställd.

- Bagageluckan går bara att öppna med nyckel. Återigen ett klassiskt fel på e39, förmodligen kabelbrott mellan kaross och baklucka. Relät klickar både när man trycker på knappen i kupén och på nyckeln.

- Efter att man släpper på gasen/frikopplar hoppar varvräknaren upp några hundra varv innan den går ner. Hur mycket beror på hur kraftigt gaspådraget var. Gissar på vakuumläckage, ska kolla diverse packningar.



Så det är alltså en gammal tysk premiumbil med lite småfix, dock inget jag anser vara speciellt allvarligt. Ska lagas, rekondas, fräschas upp lite och piffas upp lite smått utseendemässigt. Tips och råd mottages tacksamt, då detta är första gången som jag pillar med BMW överhuvudtaget. tongue

Senast redigerat av Mew (11 april 2016)

Mew
28 januari 2015 · 2 152 Inlägg

cars4ever skrev:
Har ingen erfarenhet av just e39 men det brukar inte vara särskilt svårt att få info om problem med bilen eller annat sådant då det finns många entusiaster som gillar BMW.

Lycka till smile

Heeboo skrev:
Nice! haft en i samma färg dock 520, airbaglampan lyste på den med såklart wink
Trevliga bilar, kanske blir en ny e39 åt mig inom en snar framtid, dock en 540 smile

Tack så mycket! smile Jo 540 skulle sitta fint det med, men hur stor är skillnaden på skatt och försäkring på en 540 jämfört med en M5?

Mew
28 januari 2015 · 2 152 Inlägg

Idag kom det paket! big_smile
http://i.imgur.com/Bgyr4Ir.jpg

Inte svårt att gissa vad det innehöll. tongue
http://i.imgur.com/SxqpXTW.jpg

Nya plåtar och skyltbelysning, och även några LED-lampor som inte kom med på bild. De gamla (plast?)plåtarna var rätt så dassiga, och den bakre satt i skylthållare... OCH hade hål. Varför? Jo...


http://i.imgur.com/YKTtei7.jpg

..Skylthållaren verkar ha installerats endast för att hålla den ena regskyltsbelysningen på plats. Lite udda hemmafix. tongue Det gör dock inget, för de ska bytas ut de med!

Efter att ha tvättat bilen synade jag bakluckan där skylthållaren hade suttit, och den verkar ha klarat sig rätt så bra! Tyvärr hade den nedre delen av skylthållaren legat och skavt emot lacken, så det är ett långt smalt märke där. Sen finns det en del små små bubblor här och var, så det är inte omöjligt att hela bakluckan får sig en omlackering någon gång i framtiden.

Skyltbelysningen på plats...
http://i.imgur.com/LbnHCsL.jpg

...Och skylten!
http://i.imgur.com/D3jeOUo.jpg

Här är även den främre skylten på plats.
http://i.imgur.com/jqPVp7d.jpg

Jag valde att fästa skyltarna med dubbelhäftande tejp, jag använde Biltemas variant med grön skyddsplast. Är dock lite orolig för den främre skylten, eftersom plasten under skylten på den främre kofångaren är lite räfflad, ungefär som baksidan på de gamla plastskyltarna. Förhoppningsvis håller det iallafall.


Det gamla möget. Här syns även den något udda kombinationen av skylt med hål tillsammans med skylthållare som användes tidigare.
http://i.imgur.com/KjnsYb6.jpg


Tyvärr har jag inte angel eyes i mina lyktor, så jag passade även på att montera LED-lampor i positionsljuset. Får duga tills vidare.

Här syns skillnaden mellan halogen och LED.
http://i.imgur.com/5yruUpT.jpg

Blev helt okej!

http://i.imgur.com/dEDd9gX.jpg

Senast redigerat av Mew (28 januari 2015)

Mew
29 januari 2015 · 2 152 Inlägg

Heeboo skrev:

Tack så mycket! smile Jo 540 skulle sitta fint det med, men hur stor är skillnaden på skatt och försäkring på en 540 jämfört med en M5?

Jag vet faktiskt inte, har inte kollat på många M5, men skatten på 540 är ca 3200, försäkring hel: 22000, halv: 16000, trafik: 5000
Dock är jag under 25 år så kostar ju lite mer då, M5 borde ligga ganska mycket högre i försäkring iallafall!

Ahh, okej. Jo, skulle jag skaffa en skulle det vara mer av en "familjebil", alltså den skulle inte stå på mig. Dock får man ju i så fall leva med att man själv inte är den enda som "provkör" bilen då, trots att man betalar allt tongue

Mew
29 januari 2015 · 2 152 Inlägg

Dentar skrev:
Jag kör(de) biltemas dubbelhäftande på min med, men efter att fått tejpat om framskylten typ 4 gånger under loppet av ett par månader drog jag 2 skruv igenom den istället.. tejpen släppte lite för var gång jag tvättade bilen sad bak sitter det fortfarande som berget dock !

Ah, trist att höra. Vi får se hur det går med mina, funkar det inte nu kanske jag köper en rulle 3M och testar. Annars får jag väl göra några hål jag med. tongue

Mew
31 januari 2015 · 2 152 Inlägg

volvo-s40-93 skrev:
funkar det om det kommer vatten?

Det återstår att se, men det hoppas jag! tongue Hittills har det inte varit några problem.

Ska du ändå köpa dubbelhäftande tejp kan jag rekommendera 3M's, den ska tydligen vara mycket bra.

Mew
3 februari 2015 · 2 152 Inlägg

werik skrev:
Ser ut att vara ett fint exemplar! Roligt att den har klarat sig från rost i dörrfalsarna.

Kan rekommendera den här tejpen om Biltemas inte håller måttet: http://www.jula.se/catalog/bygg-och-far … de-035034/
Har hållt fast mina regplåtar i 1 år.

Tack för tipset, det är bra att veta! smile Än så länge har jag inte märkt av några problem, men det har i och för sig bara gått några dagar. tongue

Mew
3 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Fick paket idag igen! big_smile

http://i.imgur.com/aQIhW4L.jpg

Det innehöll rökfärgade bakljus! Tog glad i hågen loss de gamla bakljusen och började tvätta karossen där de hade suttit - det hinner samlas en hel del skit där på 17 år! Rent och fint blev det - för övrigt det enda på bilen som är det just nu, med sådant här väder är bilen alltid smutsig, hur ofta man än tvättar den - men då möttes jag av det här:

http://i.imgur.com/ukB6dpS.jpg

Japp, mer rost tyvärr. Även det ska fixas till våren.  Det verkar iallafall vara rätt så lättåtkomligt.

Här är en jämförelsebild. Det blev skillnad! smile
http://i.imgur.com/0N42QLZ.jpg

Sedan kom jag på att alla mina reserv-blinkerslampor var i Volvon, så jag fick köra och hämta två stycken. När jag hade hunnit tillbaka hade det börjat skymma, så helhetsbilden blev tyvärr rätt så mörk och grynig. Ber om ursäkt för det.
http://i.imgur.com/hHNDMEc.jpg


Slängde även dit ett par rökfärgade sidoblinkers (med kromade lampor) som jag köpte för ett litet tag sedan.
http://i.imgur.com/nBNpoL6.jpg

Egentligen skulle jag föredra facelift-liknande bakljus, gärna med tonade blinkers- och backljussektioner men resten av det rött, men jag fick dessa till ett så pass bra pris att jag inte kunde motstå. tongue Så de får sitta på tills vidare! Fortfarande ett klart lyft jämfört med original. Det är också lite kul att testa rökfärgade/tonade lyktor, då det i mitt tycke inte passar på ljusare bilar. Detta är min första mörka bil som jag lägger ner lite tid på. tongue

I övrigt har man varit ute och slösat upp en del bensin nu när det äntligen har kommit lite snö även till oss här nere i Skåne. Någon som vet om man kan stänga av färddatorn tillfälligt? Vill inte att sådant här ska påverka min genomsnittliga bränsleförbrukningssiffra. tongue
http://i.imgur.com/RZRbZim.jpg

Senast redigerat av Mew (3 februari 2015)

Mew
4 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Heeboo skrev:
Tog och skaffade mig 540n för ett par dagar sen smile
nu undrar jag ju vart du köpt led lamporna till regplåtsbelysningen? wink

Grattis! Hoppas du kommer bli nöjd med den! tongue

Dem köpte jag ifrån en kille på Blocket. Jag köpte faktiskt två olika för att se ifall det var någon skillnad, men de var i princip likadana. Så jag har ett par helt nya över, en är bara provmonterad, den andra oöppnad. Jag har ingen användning för dem, så jag kan släppa dem för lite under det jag själv gav. Skicka iväg ett PM ifall du är intresserad. tongue

Senast redigerat av Mew (4 februari 2015)

Mew
5 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Bilen hade inga mugghållare när jag köpte den, varken fram eller bak. Detta är något som följt mig med alla mina bilar, så när jag såg en hel original mugghållare till e39 (fram) på skroten häromdagen tvekade jag inte att slå till. Jag vet att e39ans mugghållare är väldigt flimsiga och ofta går sönder, men jag får helt enkelt vara försiktig med dem. smile

Så här såg det ut innan, en list i samma stil som resten av listerna. Ursäkta de dåliga bilderna, använde mobilkameran.
http://i.imgur.com/ycZFC96.jpg


Och så här ser det ut nu. Inte snyggare, men mer praktiskt. Listen har jag ju kvar ifall jag skulle ändra mig eller om mugghållaren skulle gå sönder.
http://i.imgur.com/3gY2TmU.jpg
http://i.imgur.com/p8jpiRq.jpg

Sedan var jag och tvättade av vägsaltet från bilen. Vägarna är slaskiga så den lär bli smutsig igen nästan direkt, men jag och några vänner ska åka uppåt landet mot Målilla över helgen, och jag tycker det är alltid det är trevligast att åka i en nytvättad bil. Rengjorde den även invändigt. smile

http://i.imgur.com/1XTolQg.jpg

Men när jag skulle tvätta fronten fick jag skylten i handen. Så mycket för Biltemas dubbelhäftande... roll Sen är det ju typiskt att jag måste köra rakt förbi polishuset för att komma hem från tvätthallen... Men det gick bra denna gång. smile

Såhär fick jag ta mig hem idag. Blir nog att köpa ett paket Super Pads snarast, efter rekommendation från werik. Hoppas de håller bättre. tongue
http://i.imgur.com/3PCI1hp.jpg

Mew
5 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Djo skrev:
Blir bra smile Synd bmw älskar rost dock men denna verkar ju klarat sig hyfsat ändå.

Leka bör man cool

Tack! smile Jo, några bubblor finns det ju, men man får vara glad att det har hållit sig till det. Den ger ändå ett väldigt fräscht helhetsintryck. smile

Hehe, man måste ju passa på de få dagar det är snö här nere. tongue

Mew
10 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Nej, var ju tvungen att få fast skylten innan resan. Jula ligger tyvärr en bit bort, men jag såg att Clas Ohlson, som ligger betydligt närmare, hade en egen variant av Super Pads, och även i tejpform. Så jag beslöt mig för att testa deras variant. Jag rengjorde anläggningsytorna med T-röd, satte tejp på skylten (en hel del, hellre för mycket än för lite) och efter att ha dragit av skyddsfilmen trycktes skylten fast på kofångaren. Det verkade bra, men på förpackningen stod det att det tar ett tag för den att uppnå maximal styrka, för att 75% av styrkan skulle uppnås tog det 3 timmar. Eftersom kofångaren är lite böjd ville jag gärna att någonting skulle trycka emot den ett tag för att uppnå maximal styrka, men inte ville jag stå framför bilen och trycka i flera timmar. Så det blev en McGyverlösning med det jag hade till hands, en garageport och en kartongbit. roll

http://i.imgur.com/vVh2MhW.jpg

Fick syrran att stå vid sidan om bilen och kila fast kartongbiten medan jag sakta krypkörde mot garageporten, och sedan fick bilen stå så ett tag. Lite bonnmeck-aktigt, men det fungerade iallafall. tongue

Sen bar det iväg norrut! Vägarna var torra och fina, men saltade, vilket märktes tydligt... Bilen var nytvättad när vi körde, men när vi kom fram såg den ut såhär:
http://i.imgur.com/1txiaKi.jpg

Så nu är det bara att dra sig till tvätthallen igen! tongue

Mew
10 februari 2015 · 2 152 Inlägg

dahlens skrev:
trevlig vagn. smile jag har samma problem med min e46, alltså att varvtalet ökar när man frikopplar. har du kollat upp ifall dit berodde på vaccumläckage?

Inte än, har fokuserat på det som krävs för besiktning eftersom det är dags snart (just nu airbaglampan). Men jag uppdaterar här när jag får reda på mer. smile

Naikon skrev:
trevlig vagn! e39 är bra kärror! smile
hade hellre sett typ facelift-lysen bak, men huvudsaken är att du är nöjd! smile

Tack! smile
Jag håller helt med dig. Dessa får sitta på tills vidare eftersom de smälter in bättre än de jag hade från början, men de kommer förmodligen ersättas med facelift eller faceliftliknande bakljus när det trillar in lite pengar på kontot.  Kanske med tonad blinkers/backljusdel, fortfarande osäker angående vad jag tycker om tonade bakljus. Prioriterar dock just nu lite annat, som att släcka airbaglampan och en service, då det snart är dags. Den ska besiktas senast i mars, så vi får se hur det går där. Måste eventuellt byta katten också, beroende på avgasvärdena. Den skramlar lite, och det luktar bensin utanför bilen efter att den stått på tomgång ett tag.

Mew
11 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Naikon skrev:

Mew skrev:

Naikon skrev:
trevlig vagn! e39 är bra kärror! smile
hade hellre sett typ facelift-lysen bak, men huvudsaken är att du är nöjd! smile

Tack! smile
Jag håller helt med dig. Dessa får sitta på tills vidare eftersom de smälter in bättre än de jag hade från början, men de kommer förmodligen ersättas med facelift eller faceliftliknande bakljus när det trillar in lite pengar på kontot.  Kanske med tonad blinkers/backljusdel, fortfarande osäker angående vad jag tycker om tonade bakljus. Prioriterar dock just nu lite annat, som att släcka airbaglampan och en service, då det snart är dags. Den ska besiktas senast i mars, så vi får se hur det går där. Måste eventuellt byta katten också, beroende på avgasvärdena. Den skramlar lite, och det luktar bensin utanför bilen efter att den stått på tomgång ett tag.

Ok då förstår jag hur det ligger till smile Tycker definitivt du ska satsa på facelift-ljus när du får råd. Måste ju inte vara BMW-original, finns några hyfsat fina till ett billigt pris på t.ex Ebay.de smile Tycker inte alls att tonade ljus är snyggt över huvud taget, men det är ju bara vad jag tycker.

Är det något mer förutom airbaglampan och katalysator som behövs bytas för besiktningen? smile

Nej, jag förstår. tongue Det är i så fall sådana här jag kikat på, eller original facelift/facelift-look, beroende på om jag kan få tag på kablage. smile

Inte vad jag vet. Katten väntar jag dock med, den byter jag bara om jag får nedslag på värdena. Den har gått igenom med blanka papper på alla besiktningspapper jag fått (~10 år tillbaka), men de senaste två kan man se värdena smyga högre och högre. Däremot finns det annat bilpengarna måste gå till, bubblan ska ses över/servas och startmotorn ska renoveras (och kopplingsvajern ska bytas då den verkar börjat sträcka sig, men det är ingen kostnad värd att nämna), och så fick Lolvon sig en törn (säger bara det, låna aldrig ut en bil du bryr dig om...) så den ska få framstöten omlackad. tongue

Mew
11 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Mattias_Vejdeland skrev:
Bmw original facelift lyktor finns att hitta begagnade i bra skick för fåtal hundralappar wink

Jo, men då måste jag dels skära lite i plåten, vilket tar emot, och dels hitta adaptrar till kablaget. Vi får se hur jag gör. tongue

Mew
12 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Naikon skrev:

Mew skrev:

Mattias_Vejdeland skrev:
Bmw original facelift lyktor finns att hitta begagnade i bra skick för fåtal hundralappar wink

Jo, men då måste jag dels skära lite i plåten, vilket tar emot, och dels hitta adaptrar till kablaget. Vi får se hur jag gör. tongue

Finns lyktor med facelift-look som passar till 97-00 smile T.ex på sidan du länkade: http://www.styling4u.se/p/biltillverkar … elift.html

Japp, de är definitivt ett alternativ. smile

Mew
13 februari 2015 · 2 152 Inlägg

Fick hem lite välbehövda paket! smile

Först en bypass till mattan under passagerarstolen. Den kopplas in i kabeln under stolen som normalt går till mattan, och ger samma signal som om någon satt i stolen. På så sätt aktiveras airbagen vid en eventuell krock, så säkerheten för medpassageraren påverkas inte, och man slipper få felkod. smile
http://i.imgur.com/cyd0Beq.png

Men lampan släcks inte av sig själv - något mer krävs. Fick även hem ett BMW diagnostikverktyg!
http://i.imgur.com/gRCRa8N.jpg

Det blev en del fipplande med att få programmet att fungera på Windows 7 (finns tyvärr bara support för 98 och XP egentligen), men till slut fick jag det att fungera, och fick då upp det här.
http://i.imgur.com/LBK0ijt.png

Hoppsan - det var några stycken där ja. Men jag rensade alla felkoder och körde en bit, och koderna höll sig borta. Så jag är nöjd!

Såhär ser numera instrumentpanelen ut - skönt att slippa den irriterande röda lampan! smile (Jo, jag vet att jag behöver spolarvätska, det går åt som smör i solen nu när vägarna ser ut som de gör.)
http://i.imgur.com/myQuJaO.jpg

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang