Problem med helljus Volvo 740 91

arvid_bergstrand
28 maj · 7 Inlägg
#1

Hej!
Mitt helljus på min Volvo 740 -91 lyser inte längre. I höstas satte jag på 940 front och en liten ledramp och det har funkat felfritt sedan dess, men nu senaste veckan har det inte velat lysa alls. När jag slår på helljuset så lyser inte lampan i lycktan, inte ledrampen och halvljus lampan slocknar. Jag bytt relä K (huvudstrålkastare), kollat säkringar, bytt vibban (spaken till helljus), slipat på jord kontakter mätt up ström på följand ställen:

Vibban
56a: 12v helljus, 0v halvljus, blå kabel
56b: 0v helljus, 12 halvljus, gul/vit kabel
56: 12v båda, gul kabel
30: 12v båda, röd kabel

Relä K
87: 12v helljus och halvljus, 2st birge kablar
86: 0v helljus och halvljus, svart kabel
87b: 12v helljus och halvljus, brun kabel
85: 12v helljus och halvljus, 2st vitgula baklar
30: 12v helljus och halvljus, röd kabel

Säkring 17 (L H uppger beams)
0,09v helljus, 0,22v halvljus, blå/vit kabel
Säkring 18 (R H uppger beams, relay aux lamps)
0,09v helljus, 0,22v halvljus, röd/vit kabel
Säkring 19 (L H low beams)
0,07v helljus, 9,18v halvljus, grön kabel
Säkring 20 (R H low beams)
0,07v helljus, 9,18v halvljus, grön/vit kabel

Höger lyckta fram
Röd/vit: 0,16v helljus, 0,35v halvljus
Svart/vit: 0v båda
Svart: 0v helljus, 0,08 halvljus
Grön/vit: 0,15v helljus, 12v halvljus

Vänster lyckta fram
Blå/vit: 0,14v helljus, 0,29v halvljus
Grön: 0,13v helljus, 12v halvljus
Svart/vit: 0v båda
Svart: 0,06v helljus, 0,08v halvljus

Där hållaren till Relä K sitter såg jag att det har smällt runt den röda kabeln, men jag satte dit en ny kabelsko..

Någon som vet vad felet kan vara?

Tack på förhand! Mvh Arvid

axxet Jag ska hjälpa dig..med det lilla jag kan..:)
28 maj · 4 413 Inlägg
#2

Det var en himla massa info..
Men NORMALT så ska det ju vara 12 volt på alla säkringar..
Mät på ingången till lamporna , men ta ut dom först.
Där ska det vara 12 volt när du slår på helljuset.

Steff240
28 maj · 184 Inlägg
#3

På min 740 brann en kabel till helljuset av inne bakom instrumentpanelen. Då fick jag samma symtom som du.
Jag lämnade in bilen till en duktig bilelektriker och han sa att det inte var helt ovanligt på 740 tydligen, åtminstone inte när man kör med 100 watts lampor eller taffligt inkopplade extraljus.
Nu vet jag inte exakt var det blev kortslutning men nånstans bakom panelen iallafall neutral

arvid_bergstrand
29 maj · 7 Inlägg
#4

Aa okej, har du någon aning om vart den kabeln satt?

axxet Jag ska hjälpa dig..med det lilla jag kan..:)
29 maj · 4 413 Inlägg
#5

Om en kabel brunnit av så borde du t o m kunna se det eftersom plasten då borde ha smält..
Följ kablaget från lamporna och bakåt..

arvid_bergstrand
29 maj · 7 Inlägg
#6

Japp, jag har kikat så noga som möjligt men de är så himmla svårt o se när allt är i en svart tjock härva, men jag får ta en till titt!

Steff240
29 maj · 184 Inlägg
#7

arvid_bergstrand skrev:
Aa okej, har du någon aning om vart den kabeln satt?

Tyvärr inte, killen som fixade felet sa bara att det var inne bakom panelen.

Tyvärr så får du nog leta upp ett kabelschema och försöka följa vart sladdarna går, alternativt dra nya kablar istället.

Förresten, sitter det inte 2 reläer till lyset? Jag kanske rör ihop det nu, får kolla i volvon när jag kommer hem hmm

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang