Lite problem med Saab 9-5 Oljeläckage på en 04:a

Tobbeshoj
8 juni · 86 Inlägg
#1

Inga jätteläckor men irriterande ändå, höll på o byta multiremmen varvid jag ser att det är ganska kladdigt på den sidan.
Läser runt lite o ser att det kan va kedjesträckan, men jag är osäker på vad som är vad .
En skriver under hästskon ? är det övre motorfästet som kallas så ?
Jag ser att det sitter ett litet hjul mitt på under fästet , är det där nånstans det handlar om ?

Kvartz
9 juni · 33 Inlägg
#2

Hästsko'n  -  Älghorn - kärt barn många namn smile Men det är en del av motorfäste ja. Oljeläckage där kan visserligen vara från kedjesträckaren, men lika väl kan det vara baksidan av toppackningen som "sölar" också .......

Tobbeshoj
10 juni · 86 Inlägg
#3

Ja tydligen , hörde namnet som älghorn igår sen, har nu hittat kedjesträckaren o tror inte längre den är boven men ska se om jag kan få rent runt där o köra motorn lite o se om det händer nåt.

Kvartz
10 juni · 33 Inlägg
#4

Tobbeshoj skrev:
Ja tydligen , hörde namnet som älghorn igår sen, har nu hittat kedjesträckaren o tror inte längre den är boven men ska se om jag kan få rent runt där o köra motorn lite o se om det händer nåt.

Höll själv på med något liknande för typ 2 veckor sedan:

https://saabklubben.se/forum/amne/plank … ck/page/8/

Bytte iallafall dom 2 tätningarna på sträckaren, plockade ner det mesta och gjorde rent -
så får se vad kompisen säger när han kört ett tag med tösen......

Tobbeshoj
10 juni · 86 Inlägg
#5

Fina bilder i den länken , jag får knappt ner mobilen så jag får nåt bra foto på denna hära, var det nåt man behövde tänka på om man lossar sträckaren ? Ska försöka ge mig på o sätta dit remmen i morgon kväll o sen starta upp den o se om det vill visa sig var oljan sipprar ut .

husseman
10 juni · 514 Inlägg
#6

Hupp, ja gissar på vevaxeltätningen.
Lycka till/ mvh Husse

Tobbeshoj
11 juni · 86 Inlägg
#7

Så då var remmen på plats, lite avtorkat runt hjulet för vevaxel, kan inte direkt säga att det kom nåt på de tio min jag hade den igång på tomgång med, men efter ca 5 min började den gå ojämnt på tomgången .
https://www.youtube.com/watch?v=AF859ySz5yU
Vet inte om det har med tändkassett eller vad det kan va, jag har möjlighet o testa en annan som sitter på en 06 bio men är osäker på om man kan använda vilken som .

Tobbeshoj
25 juni · 86 Inlägg
#8

Ingen som har nån idé vad som låter så illa, min dotters bil o den började låta än värre igår, kunde tycka att jag hade nån mm glapp på servopumpen, tycker dock inte ljudet kommer från den men man kan ju bli lurad av ljud trots allt

zzr9409209
25 juni · 612 Inlägg
#9

Låter som om det är tomt på servovätska, är det ATF i så gammal bil? Men kolla nivån!

Tobbeshoj
25 juni · 86 Inlägg
#10

Nivån ligger bra, har bytt rören så det har varit läckage tidigare, kan pumpen tagit skada kanske eftersom det då o då har varit dåligt med olja i

zzr9409209
25 juni · 612 Inlägg
#11

Vrid lite på ratten, blir ljudet likadant,men högre så är det troligen pumpen..

Tobbeshoj
25 juni · 86 Inlägg
#12

Ok ska ta hem bilen i morgon kväll, så ska kolla det då

Tobbeshoj
26 juni · 86 Inlägg
#13

Ingen skillnad på ljudet när jag vred på ratten, men nån remskiva handlar det om tror jag, spännarhjulet skakar ganska rejält

Tobbeshoj
27 juni · 86 Inlägg
#14

Har nu kollat lite mer o har en film på gång strax, det lilla stödhjulet ovanför spännaren låter rätt mycket när man snurrar för hand, var inne på spännarens hjul med men antar den rör sig för att ett annat hjul går illa.

Jag undrar dessutom vad det lilla hjulet kallas när man söker efter ett nytt.

Senast redigerat av Tobbeshoj (27 juni )

husseman
27 juni · 514 Inlägg
#16

hupp, det är ett löphjul som kan låta illa som fan. Det vill säja att det driver inget, men behövs för remstyrningen. Bara att byta.
mvh/husse

Tobbeshoj
27 juni · 86 Inlägg
#17

Ja det ska bytas, bör väl gå helt tyst för hand tycker jag, ska dock testa o köra utan AC igång, för den är lite ojämn, kan föralldel va dåligt med gas men för o va säker när man ändå håller på

Tobbeshoj
28 juni · 86 Inlägg
#18

Då har jag konstaterat att generatorn är den största boven i oljudsligan, så då finns ju ett jobb i klass med att byta servorören  wink

Tobbeshoj
6 juli · 86 Inlägg
#19

https://www1.garaget.org/gallery/images/206/205841/205841-1a9745cf2b411ae929e0691d0fe623c5.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/206/205841/205841-8fb9635707b1fc16b47cd312ab4bd1ac.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/206/205841/205841-0422b1ad4b187b49893c486317bb81ca.jpg
När jag nu har generatorn borta ser det väldigt oljigt ut på torped sidan från toppen o ner, även höger sida är blöt, tog loss hjulet till vevaxeln för o se om det var därifrån, lite olja fanns på den packningen men inte så farligt mycket, ska lägga upp nån bild o film med, fast det är svårt o se nåt på bilderna

https://youtu.be/tW-HXUFtBmc

Senast redigerat av Tobbeshoj (6 juli )

jaka54
6 juli · 3 871 Inlägg
#20

Hej!
Av filmen du lagt ut på Youtube så verkar det som om oljekladdet beror på att vevaxelns packbox är slut!

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang