744 bakljus alla lampor lyser vid broms

Kebabtekniker
9 augusti · 37 Inlägg
#1

Tjena som rubriken lyder så lyser alla lampor när man bromsar samt vänster bromsljus lyser hela tiden är tändningen är på. Släpvagn kontakten är bortkopplat och kablarna är hela. Vad kan felet vara? Finns det något kontaktstycke under mattorna? 744 88 med 90 bakljus

axxet Jag ska hjälpa dig..med det lilla jag kan..
9 augusti · 4 757 Inlägg
#2

Kan du inte fixa till en jord och se om det blir någon skillnad?
Alternativt kolla över jordarna med OHMmätare?
Ovannämnda mätningssätt är den lättaste tycker jag..
Men det kanske beror på att jag gjort det i nästan 50 år..roll
Ja, jag är faktiskt NÄSTAN 70, tro det eller ej..smile

Senast redigerat av axxet (9 augusti )

Köp inte grisen i säcken bara..
Masken är odlarens bäste vän..
Utmarks-Loke
9 augusti · 3 256 Inlägg
#3

Ja, kolla upp jorden. Och 740 har ju den där skräpiga plastfilmen med ledningsbanor till bakljusen, kan lätt bli avbrott där.

Kebabtekniker
9 augusti · 37 Inlägg
#4

axxet skrev:
Kan du inte fixa till en jord och se om det blir någon skillnad?
Alternativt kolla över jordarna med OHMmätare?
Ovannämnda mätningssätt är den lättaste tycker jag..
Men det kanske beror på att jag gjort det i nästan 50 år..roll
Ja, jag är faktiskt NÄSTAN 70, tro det eller ej..smile

Jo mätte på alla 5 stift på en sida och 4 utan 5 är jordade. Vad kan det betyda?

Kebabtekniker
9 augusti · 37 Inlägg
#5

Utmarks-Loke skrev:
Ja, kolla upp jorden. Och 740 har ju den där skräpiga plastfilmen med ledningsbanor till bakljusen, kan lätt bli avbrott där.

Ska klippa upp och kolla dock var ju 4 utav 5 kablar jordade

Utmarks-Loke
9 augusti · 3 256 Inlägg
#6

Plocka ur glödlamporna och mät igen, förmodligen mäter du genom glödtråden som har ganska låg resistans

Kebabtekniker
9 augusti · 37 Inlägg
#7

Utmarks-Loke skrev:
Plocka ur glödlamporna och mät igen, förmodligen mäter du genom glödtråden som har ganska låg resistans

Nej asså mätte på kontakten som ska kopplas in i lampan

axxet Jag ska hjälpa dig..med det lilla jag kan..
9 augusti · 4 757 Inlägg
#8

Kebabtekniker skrev:

Utmarks-Loke skrev:
Plocka ur glödlamporna och mät igen, förmodligen mäter du genom glödtråden som har ganska låg resistans

Nej asså mätte på kontakten som ska kopplas in i lampan

Jag undrar verkligen om man blev klokare på detdär..roll

Man ställer in mätaren på 200Ohm.
Därefter håller man den ena anslutningen mot ORDENTLIG chassiejord.
Den andra mäter man med på diverse RELEVANTA ställen.
Det ska vara nästan noll om du mäter mot den ena punkten med lampan antagen.
DÅ har du jord på DEN punkten.

Senast redigerat av axxet (9 augusti )

Köp inte grisen i säcken bara..
Masken är odlarens bäste vän..
Utmarks-Loke
9 augusti · 3 256 Inlägg
#9

Jag har letat upp ett kopplingsschema:

http://www.v8volvo.se/mekartips/volvo/F … Haynes.pdf

Enligt det verkar det som jorden inte går via kontaktstycket, utan direkt från lampan på något vis. Ledningen skall vara vit och någon mer färg som jag inte kan tolka. SB? Så kolla om lamporna har en liten jordtamp till plåten, eller hur det fungerar.

Utmarks-Loke
9 augusti · 3 256 Inlägg
#10

Jag har ingen 740 men jag har har en 240 och den var jag ute och kollade på nu. Där är det jordkablar från lampan som sitter till jordskruvar i plåten intill. Om det är likadant på 740 skulle jag börja med att kolla dom.

Kebabtekniker
10 augusti · 37 Inlägg
#11

Utmarks-Loke skrev:
Jag har ingen 740 men jag har har en 240 och den var jag ute och kollade på nu. Där är det jordkablar från lampan som sitter till jordskruvar i plåten intill. Om det är likadant på 740 skulle jag börja med att kolla dom.

Ok kollade dom och dom och jorden var bra där. Är inte fram och bak positions ljus ihopkopplade?

Utmarks-Loke
10 augusti · 3 256 Inlägg
#12

Men om du har en 88 med 90:ians bakljus, fungerade de bra när du bytte eller har felet varit ände sedan bytet?

Skitungen
10 augusti · 143 Inlägg
#13

Utmarks-Loke skrev:
Jag har letat upp ett kopplingsschema:

http://www.v8volvo.se/mekartips/volvo/F … Haynes.pdf

Enligt det verkar det som jorden inte går via kontaktstycket, utan direkt från lampan på något vis. Ledningen skall vara vit och någon mer färg som jag inte kan tolka. SB? Så kolla om lamporna har en liten jordtamp till plåten, eller hur det fungerar.

SB brukar betyda "SkyBlue" eller "himmelblå" på svenska.

Kebabtekniker
10 augusti · 37 Inlägg
#14

Utmarks-Loke skrev:
Men om du har en 88 med 90:ians bakljus, fungerade de bra när du bytte eller har felet varit ände sedan bytet?

Köpte den så. Ungefär 1 vecka sedan fungerade allt sen slocknade höger fram position och höger bak position. Nu funkar fram och bak är dött samt vänster dog nu också

Kebabtekniker
10 augusti · 37 Inlägg
#15

Okej så lamphållarna är sönder därför alla lampor lös när man bromsade. Men nu till nästa problem vänster position bak fanns ingen ström till så jag tog högra position och kopplade ihop. Dom lyser som dom ska men nu när jag blinkar så blinkar positionen vänster bak med blinkers? Jorden är hel

axxet Jag ska hjälpa dig..med det lilla jag kan..
10 augusti · 4 757 Inlägg
#16

Öh, man förvärrar inte problematiken..
Man bör antingen laga/skarva eller dra om det felaktiga kablaget..
Ett litet elschema hade varit på sin plats för att bena upp detta.

Senast redigerat av axxet (10 augusti )

Köp inte grisen i säcken bara..
Masken är odlarens bäste vän..
Utmarks-Loke
10 augusti · 3 256 Inlägg
#17

Sånt här är omöjligt att lösa via internet, det måste lösas på plats.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang