Nybörjare söker rådgivning

Perssonboras
20 mars · 1 Inlägg

Hejsan, vet inte om detta redan finns som en tråd men hittade ingen.

Jag tänkte bygga ett litet bygge i en mercedes w204. Men jag vet inte om jag har rätt grejer eller om allt passar.

Det jag tänkte köpa var:

Bas och slutstag:
https://dbakuten.se/vibe2x15box
https://dbakuten.se/varumarken/cerwin-v … ga-cvpro5k

Middar och slutsteg:

https://dbakuten.se/apocalypse-ap-m81ac
https://dbakuten.se/apocalypse-atom-500.2-pro

Diskanter och slutsteg:
https://dbakuten.se/machete-mft-25
https://dbakuten.se/deaf-bonce-machete-mla-60.2


Tänkte spela detta på orginal sterion. Men om det inte går får ni gärna skriva vilken man borde köpa. Sen också om man ska ha extra batterier eller en dsp eller något annat vill jag gärna höra. Kablar och annat jag borde veta uppskattas med.😃
Har runt 10 000kr till att röra mig med.

doktorduett
20 mars · 354 Inlägg

är det inte enklare att fråga på dbakuten vart du köper prylarna

jaka54
20 mars · 5 734 Inlägg

??? Och allt det för att bara lyssna på P1??

Curse
22 mars · 686 Inlägg

För att svara på dina frågor litegrann iaf. Inget kommer att passa rakt av. Du hamnar garanterat modifiera saker och ting. Jag skulle inte köra allt det där på bilens original stereo. Dels för att den inte klarar av att ge signal åt slutstegen. Och för att du kommer att ha begränsat med inställningar. Grejerna lirar säkert med varandra. Angående kablar, så finns det färdiga kabelsatser att köpa till baslåda och steg. Vanlig högtalarkabel kan du köpa på metervara.

Mazda 6 "MPS" (2006)
Hemmamek
22 mars · 156 Inlägg

Verkar lite väl ambitiöst som första projekt kanske, iaf med tanke på frågorna du ställer.
Håller med tidigare poster i övrigt, fråga vad du behöver i övrigt från stället du köper grejerna. Bör få nån hyfsad rabbat kan man tycka. Samt gällande orginalstereo.

När det är i denna prisklass lönar det sig kanske inte att spara kronor genom att ta e.g. biltema strömkabel. Den är nog minst lika bra som de dyrare på att leda ström, men är stel och dryg att dra böjt. En dyrare är mindre stel för samma storlek pga annan isolering och mindre kardeler.

Med så mycket effekt kommer du nog behöva extra batteri, samt en uppgradering av orginal strömkabeln från generator och jord till batteriet ("big three"). Men jag är inget proffs på "gränserna" när det bör göras egentligen.
(Köp BARA "100% OFC" kopparkabel aldrig nå jävla CCA. CCA är en komplett scam, du betalar oftast minst samma pris för en kabel som tål samma effekt men är tjockare och därmed tar mer plats.)

Det svåraste/drygaste brukar vara att dra kabel snyggt. Alltid trångt och jävligt och saker i vägen. Behöver montera loss massa paneler som i bästa fall är lika dryga att ta bort som att sätta dit.
Rita en bild över alla kablar du behöver dra för att planera, kom ihåg att signal(lågnivå), ström och högtalar kabel inte ska gå nära varandra.

Signal från stereon (orginal) kan eventuellt finnas till något orginalsteg bak i bilen. Men det är inte den bästa signalen för det mesta (vad jag vet). Och på nya bilar kanske den kan vara optisk, vilket inte går att använda till vanliga grejer. Då kan man köra högnivå från orginalhögtalarna istället (är sämre).

mb_pucken
22 mars · 5 087 Inlägg

Mitt tips är att kika på att lägga med en ordentlig DSP när du kör original stereo. Då kan du spela musik direkt till den via blåtand och även använda original stereo för tex telefon och radion. Med DSP har du ordentligt med filter och EQ och justera.

Spana gärna in mitt projekt på mercorna och lite annat :) http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=262552
eller på projektet på min caddy mk1 http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=303965
Mercedes C250DT "BabyBenz" (1997)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang