Vad har spärr-/ordnings-vakter för rättigheter?

Adder Adder
19 januari 2014 · 972 Inlägg

Kolla vid ett tillfälle på Tunnelbanan där en vakt bl a körde mot rött, över hastighetsbegränsningen, påkalla fri väg etc. Får dem de?
Likaså kan/får de besluta om folk ska gripas?

\\ <°)))))>< ><((°> //
// ‹«‹ • Adder • ›»› \\
\\Projekttråd Nissan 200SX //
// <°))>< ><(((((°> \\
Nissan 200SX - S14 "200an" (1995)
schnauz
19 januari 2014 · 1 758 Inlägg

Är det väktare eller ordningsvakter? Väktare har, precis som privatpersoner, bara rätt att gripa på bar gärning eller flyende fot. Ordningsvakt har däremot, precis som polis, rätt att gripa även när det bara föreligger misstanke om brott.
Angående utryckningskörning så är jag inte helt säker, men jag tror att man måste ha gått utbildning och ha tillstånd.
Här i Göteborg får t.ex. vissa av spårvägens trafikledare köra med blåljus och sirener och bryta vissa trafikregler. Om en spårvagn har fått stopp av en eller annan anledning blir det ganska snabbt stora trafikstörningar, då är det viktigt att komma snabbt till platsen och inte fastna i rusningstrafiken.

Sen finns det mycket som inte regleras i lagen, men som man som kund till trafikbolagen ändå förbinder sig till. Köper du biljett av företaget (blir kund) förbinder du dig att följa vissa regler, t.ex. att du är skyldig att behålla biljetten under hela resan, att du inte får förtära alkohol på företagets fordon, men även att du är skyldig att visa upp färdbevis på anmodan av de av företaget utsedda biljettkontrollanterna.
Så i lagboken finns det inget skrivet om spärrvakter eller biljettkontrollanter och vad de har för rättigheter, det regleras av företagen och godkänns kunden.

Senast redigerat av schnauz (19 januari 2014)

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang