Lambda 1.09 (1,04) Co2500 2.5 (0.3) Co 0 (0.5) Hc 10 (100)
Bilen är en 945ftt Den har större kina turbo (t3t4) Gröna r spridare Original lmm 0.5 bar laddtryck O chippad
Jag har kollat efter avgas läckage och täppt en del, detta utesluter inte avgasläckage men om det finns något är det väldigt litet. Misstänker att sprindarna och lmm är anledning till ett hög co men det kan jag sänka med etanol, problemet är ju att etanol gör lambda värden högre vilket utesluter den lösningen.
kan ett så litet hål man inte ens hör när man täpper igen utblåset höja lambdavärdet?
Har inte ökat lmm storleken i relation till ökningen av flöde i spridarna, är detta anledningen till ett högt co2500 värde?
Får jag ett vettigt lambda värde, kan jag då höja laddtrycket för att få ner co2500?
Yes, misstänker det på co värdet iallafall, men hög lambda och hög co går inte riktigt ihop så jag misstänker att det fortfarande är läckage i avgassystemet kanske, men tänkte väll bara se om någon hade någon annan ide angående lambda värdet
Läckage i avgassystemet är inte speciellt långsökt. Man måste ju komma ihåg att bilen endast bryr sig om läckage *före* lambdasonden, medans besiktningen utför sina mätningar i ändröret. Dvs bilen/motorn kan vara 100% felfri, men pga. av ett läckage *efter* sonden så visar besiktningens mätning att det är helt åt h-e.
Och ja, det kan räcka med ett pyttelitet hål för att mätningarna ska visa helt fel.
Höja laddtrycket kommer f.ö. inte påverka mätningen ett dugg. Turbon laddar i princip noll under torrvarvning oavsett hur högt maxtryck du har. Det krävs belastning för att turbon ska jobba. Undantag existerar, t ex många dieslar jobbar turbon på rätt mycket även utan belastning, och sofistikerade styrsystem kan "tvinga" turbon att jobba. LH2.4 är långt ifrån ett sådan styrsystem dock Det har ju inte ens möjlighet att styra turbon öht. Enda sättet att få turbon att jobba "stillastående" är mha. sk. "power brake"... Men lycka till att få bes. mannen att utföra det - om hen ens vet vad det är