Felsöka sidoljus på Volvo V40 1999

bojdacylindrar
25 december 2022 · 25 Inlägg

God jul, gott folk! Hoppas julefriden hunnit sänka sig över stugor och garage. För oss innebär juldagen i år mer meckardags...

Problem: Sidoljusen på vår Volvo V40 1999 fungerar på högersidan, men inte på vänstersidan (varken bak eller fram). På instrumentpanelen lyser nedanstående varningslampa, "Lamp Out Indicator Light". Vi har tagit loss och kollat glödlamporna i vänstersidans sidoljus, och båda är hela. Dessutom är alla säkringar i bilen hela och inga fattas. Enda slutsatsen jag kan komma fram till är att det är något kabelfel någonstans. Men att felsöka detta... Är det ens meningen att det ska vara möjligt? Kablarna till sidoljusen förvinner in i ett mörkt hål, det går inte att se vart de leder, det går inte att läsa någonstans vart de ansluter. Man verkar vara tvungen att skruva loss hela fronten på bilen bara för att komma åt de satans kablarna. För främre sidoljuset bara, sedan ska man loss med hela bakpartiet också... Det verkar så otroligt besvärligt att jag undrar om jag missar något. Finns det någon här som känner igen sig och vet om det finns något enklare sätt? Något smartare sätt att felsöka? Jag har mätt med multimeter på kablarna till vänstersidans sidoljus när bilen går, och fått att det är 0,4V. Så uppenbarligen är det ju någon spänning i alla fall. Vad skulle ni tippa på har hänt mest troligt? Tycker det är lite skumt att varken bak eller fram fungerar på ena sidan.

Och hur vet instrumentpanelen att de inte lyser? Jag tänkte att man kanske kan klippa av och "tjuvkoppla" kablarna till någon annan switchad 12-voltspunkt som man kommer åt, istället för att försöka felsöka eländet. Men då kanske man inte blir av med varningslampan?

Dimljusen är tydligen också kaputt. Är det någonting besiktningen anmärker på?


https://www.theengineerspost.com/wp-content/uploads/2022/04/Lamp-Out-Dashboard-Light.jpg

zzr94092
25 december 2022 · 4 385 Inlägg

Inget bes, bryr sig....men är det inget konaktstycke på kabeln till sidoljuset,bytte ut alla fyra för minst 7-10 år sedan ,men det behöves inte demontera något,men kan minnas fel åxxå..

bojdacylindrar
25 december 2022 · 25 Inlägg

zzr94092 skrev:
Inget bes, bryr sig....men är det inget konaktstycke på kabeln till sidoljuset,bytte ut alla fyra för minst 7-10 år sedan ,men det behöves inte demontera något,men kan minnas fel åxxå..

Alltså, det jag menar är att det är inget fel på sidoljusen i sig, men det går ingen spänning fram till dem, endast 0,4V. Kablarna från sidoljusen försvinner in dit det inte går att få tag på dem eller se vart de ansluter.

Dessutom, besiktningskillen jag ringde sa att de måste funka om de finns.

Senast redigerat av bojdacylindrar (25 december 2022)

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang