Hilmer Båstad

Blogg

Laddtryckreglering, RTI och TV, myrornas krig! 5 maj, 18:37

Har tyckt att bilen gått och blivit slö igen så jag kopplade upp den till datorn igen, återigen var det satt en felkod på "laddtrycksreglering, för högt tryck" och tänkte va fasiken är det nu!?
Jag kollade så klart wastegatestången igen eftersom det var här som felet fanns tidigare och döm om min förvåning när jag upptäcker att nu har stången släppt helt och hållet från spjället, ja då blir det svårt att reglera laddtrycket och inte så konstigt att felkoden kom på nytt...
Så dit med stången och en ny sprint, radera felkoden och nu går bilen som den ska igen! :)

Fibblade lite med GPS/RTI också, denna har det klassiska felet att den inte kan läsa kartskivan och det brukar då vara DVD-läsaren bak i bilen som ger upp. Jag kom in i undermenyer i systemet med lite tips&trix och fick där veta att systemet fungerar som det ska för övrigt, den hittar satelliter osv men kan alltså inte läsa från skivan. Ska se om man inte kan fixa detta på något sätt, det sägs vara motorn som flyttar laser-pickupen som ger upp och det måste väl gå att byta ut, kanske... fortsättning följer!

Och så en sak till, när jag har av inredningen bak kring DVD-läsare/RTI-box så satt där fler kablar än jag förväntat mig och det visar sig vara för att det sitter en TV-box i bilen, det hade jag ingen aning om och det var en kul upptäckt även om det inte går att se ett skit då den endast tar in analoga signaler.
Detta borde gå att lösa om man skulle vilja det, för även om det känns rätt meningslöst så hade det varit kul att ha det till att fungera eftersom bilen är utrustad med det! Men mest troligen är det inte ekonomiskt försvarbart, men man kanske kan utnyttja det till att plocka in signal från en annan bildkälla!?
Tror att det kommer mer om detta också framöver... ;)Volvo HU-803 + Arduino + AUX = Sant! 3 maj, 21:51

Originalstereon är faktiskt riktigt bra med 4x30w (eller om det är 4x40!?) förstärkare och högtalare både här och var i bilen, men det saknas en sak och det är att man inte kan koppla in sig med mobilen för att spela musik. Det finns många varianter man kan köpa som möjliggör att koppla in sig med AUX, blåtand eller FM-sändare men som vanligt vill man ju kunna lösa det på sitt eget lilla vis istället för att köpa grejer färdiga.
Så det blev till att plöja igenom internet för information, för i de allra flesta fall så är det redan någon annan som tänkt precis i samma banor och där finns mycket nyttigt att läsa om man känner för det.
I mitt fall föll jag på alternativet med en Arduino Nano eftersom jag använt dessa tidigare i en del projekt och dessutom redan hade sådana hemma, det jag behövde komplettera med var en DIN-8 kontakt och 3,5mm audiokontakt.
Lödade på 3,5mm kontakten i DIN-8:an och sedan en nätverkskabel fick agera för resten av tåtarna.
Din-8:an pluggades sedan in på baksidan av stereon i uttaget för CD-växlare/RTI.
Arduinon programmerades med kod från: https://gist.github.com/klalle/1ae1bfec … 492180565e och nu plötsligt så finns det en "CD-växlare" som kan spela musik från telefonen :)

Detta går naturligtvis att vidareutveckla med blåtand osv om man vill det!

http://forumbilder.se/I5BQH/2019-05-03-21-21-25-custom.jpg

http://forumbilder.se/I5BQH/2019-05-03-21-21-43-custom.jpg

http://forumbilder.se/I5BQH/2019-05-03-21-22-52-custom.jpg

http://forumbilder.se/I5BQH/2019-05-03-21-26-40-custom.jpgEn (två) välbehövlig tvätt! 27 april, 08:09

Klockan har inte hunnit bli så mycket idag men redan har jag blaskat av båda bilarna, med tanke på hur torrt det varit senaste tiden så behövde dom tvättas av ordentligt!
Och eftersom det varit dåligt med bilder på senare tid så bjuder jag på dessa, bilder på två nytvättade bilar är väl en fröjd på sitt sätt! :)

Och om det mot förmodan är någon som undrar, så nej de är inte tvättade på samma ställe! ;)

http://forumbilder.se/I54CK/2019-04-27-05-59-53-custom.jpg
http://forumbilder.se/I54CK/2019-04-27-06-00-24-custom.jpg
http://forumbilder.se/I54CK/2019-04-27-07-34-47-custom.jpg
http://forumbilder.se/I54CK/2019-04-27-07-35-09-custom.jpgTermostathus och laddtrycksreglering 26 april, 23:53

Har ett tag haft en krånglande termostat (eller ja... jag var inte säker på att det var just termostaten) och motorn har inte gått upp ordentligt i temp så jag började så smått felsöka.
Denna har det nya termostathuset där man byter hela termostathuset istället för bara själva termostaten, en ny sådan kostar typ 700-1200:- beroende på märke och inköpsställe och jag var inte jättesugen på att lägga dom pengarna när jag inte var säker på att det var detta som var problemet.
Eftersom jag har en reservdelsbil (S80 -99) som står på gården så gjorde jag som så att jag istället monterade den äldre versionen av termostathus med vanlig enkel termostat, och se nu gick plötsligt motorn upp i temp som den ska! Så det var termostaten som jag misstänkte, men eftersom allt fungerar så kommer jag låta det va nu!

Jag har även haft en återkommande felkod "Laddtryckreglering, för högt tryck" så det blev till att felsöka även detta, det finns mycket att läsa på internet om just denna felkod och det kan i princip vara vad som helst så som laddtryckgivare, laddtrycksventil, tjuvluft osv osv.
I mitt fall så hittade jag felet ganska snabbt och det visade sig vara stången mellan wastegaten och klockan som kärvat ihop, bilen gick som ett skållat troll direkt efter att man släckt felkoden men rätt snart så bröt systemet och satte felkoden igen och bilen gick sedan enbart på grundladdtryck.
Har ingen tidigare erfarenhet av dessa bilar så jag har inte reagerat så mycket på att den skulle vara slö men jag fick fixat till så att stången kunde röra sig ordentligt igen och nu blev det ett helt annat tryck i bilen! :)

Tyvärr har jag lite svårt ibland att komma ihåg att ta bilder...Uppdatering, instrumenthus (DIM) på V70N 2002 3 april, 08:13

Efter att ha "fixat" mitt instrumenthus (DIM) så fungerade det ypperligt under en tid, men sedan börja det uppkomma fler och fler symptom på glappkontakt.
Så efter att ha försökt fixa det igen ett par gånger så lyckades jag till slut döda det mer eller mindre helt, alla funktioner fungerade dock fortfarande men ingenting visades i "huset", vare sig belysning, mätare, info eller mätarställning. Man kan inte ligga på topp alltid, bara att försöka inse att man börjar bli för gammal och darrhänt för sånt här pill... ;)

Har läst på en hel del om just instrumenthus och vilka lösningar som finns, det går ju att skicka iväg och få fixat för 2500:- men då skulle man ju gjort det meddetsamma och inte nu efter att ha förstört det helt...
Ett begagnat är ett annat alternativ, men eftersom Volvo ändrade en hel del i systemen så var det i mitt fall endast ett hus från -02 som skulle passa så det blev till att leta upp ett sådant.
I går fick jag då tag på ett hus från en S60 -02 och plötsligt så fungerade allt igen! :)
Dock så kom det upp en del felkoder, så som "SRS-service erfodras", "mätarställning manipulerad" men det är ju bara att släcka dessa.
Det märkliga var dock att i de flesta fall som jag läst om så tar bilen den högsta mätarställningen och visar denna i displayen, men denna visar nu den lägre mätarställningen.
Mätarställningen lagras på två ställen, i DIM och CEM och stämmer dessa inte överens så får man en felkod enligt ovan.
Här visas nu mätarställningen som fanns lagrad i DIMén och inte den som fanns lagrad i CEM.
Det skiljer det endast 1400mil så i det stora hela så spelar det ju inte så stor roll, har dock dokumenterat det hela i service-boken.

Är väldigt nöjd att ha allt till att fungera igen, hur länge det nu varar eftersom det är ett begagnat instrumenthus, man vet aldrig hur länge det vill vara med... ;)

Bilder är ju överflödiga här, så det får bli en annan gång!


Edit: Har gått och klurat lite för jag tyckte glaset såg otroligt fint ut på det "nya" instrumenthuset, det var t o m så att frugan reagerade på hur fint det är. Och nu ikväll så ser man dessutom en stor skillnad på info-displayen och de övriga, detta är mycket klarare på nåt sätt. Så frågan är nu om jag haft sån tur att få tag på ett renoverat instrumenthus (320:- på Delplocken) för i de flesta fall så byts ju glaset i samband med att de renoverar och även displayen kan ju vara utbytt.
Får kanske undersöka detta en dag!?Släpvagnskoppling, val av funktion av 54G (+12V/Dimljus/Backljus) Volvo V70N 19 mars, 12:21

I mitt senaste inlägg så beskrev jag hur jag monterade LED-lampor i backljuset på min Volvo V70N, eftersom jag har 35w xenon i backljuset på släpet sedan tidigare så vill jag ju naturligtvis ha även dessa inkopplade vid backning så som jag haft med tidigare bil.
Men nu är det ju så att det finns tre olika alternativ för stift 54G i den 7-poliga kontakten beroende på vilken funktion man vill ha på denna, 12V för att t ex ladda batteriet i husvagn eller dylikt, dimbakljus eller backljus.
Så för er som har intresse kan detta vara bra att veta om man vill ändra eller lägga till funktion på 54G.

I kontakten i bagageutrymmet där släpvagnens och bilens kablage möts så sitter det en stor grå kontakt, i denna väljer man att sticka in BLÅ ledning i stift 1, 5 eller 12 beroende på vilken funktion man vill ha.
1 - Laddning 12V
5 - Dimbakljus
12 - Backljus

I mitt fall så var BLÅ ledning helt lös så det var bara att stick in den i hålet för stift 12 för att få backljus på 54G. I andra fall kan det ju då behövas flyttas på den BLÅ ledningen beroende på vilken funktion som valts tidigare.

Bilder på kontakten i bagagerummet, BLÅ ledning numera i stift 12.
För att kunna lossa ledningen från kontakten måste man vika upp och trycka tillbaka de bruna spärrarna.

http://forumbilder.se/I4PR8/2019-03-19-12-01-00-custom.jpg

http://forumbilder.se/I4PR8/2019-03-19-12-01-10-custom.jpg

http://forumbilder.se/I4PR8/2019-03-19-12-01-19-custom.jpgUppdatering av backljus, LED-lampor på Volvo V70N 18 mars, 15:55

Jag har ett par kraftiga LED-lampor (H1 "8000LM", avsedda för helljus egentligen) som jag hade som backlampor på min 855a som jag ville montera på V70in nu istället. Har gått och grunnat ett tag på hur jag skulle lösa det då jag inte vill förstöra något utan allt måste gå att återställa.
Har grävt runt i alla mina "bra att ha"-lådor och till sist hittade jag den perfekta lösningen, i alla fall i mina ögon!

Gummibussning Volvo 1336404, sitter i vänster hjulhus på 850 och håller upp luftburken.
Perfekt passform för lamphuset och sedan bara sticka i LED-lampan så är det klart! Ja förutom elen då.
Blir ett ordentligt ljus med dessa, svårt att fånga på bild dock men jag är nöjd i alla fall! :)

Blandade bilder på monteringen:

http://forumbilder.se/I4PO7/2019-03-18-15-09-52-medium-custom.jpg

http://forumbilder.se/I4PO7/2019-03-18-15-10-04-medium-custom.jpg

http://forumbilder.se/I4PO7/2019-03-18-15-11-24-medium-custom.jpg

http://forumbilder.se/I4PO7/2019-03-18-15-12-30-medium-custom.jpg

http://forumbilder.se/I4PO7/2019-03-18-15-12-49-medium-custom.jpg

http://forumbilder.se/I4PO7/2019-03-18-15-28-29-medium-custom.jpg

http://forumbilder.se/I4PO7/2019-03-18-15-28-40-medium-custom.jpgBelysning V70N, dimljus + p-ljus "automatik". 6 februari, 21:22

Jag har gått och retat mig på att man inte kan köra dimljus + p-ljus per "automatik", det har ju endast gått att köra så genom att vrida till just p-ljus och sedan tända dimljus, detta med risk för att glömma bort att släcka p-ljuset när man går ifrån bilen. Nu är ju detta egentligen ett i-landsproblem och jag har nöjt mig med att köra på halvljus, men det har som sagt retat mig och jag ville göra någonting åt det hela.

Så, jag plockade lite kontakter till strålkastaren från reservdelsbilen för att kunna göra en adapterkabel mellan strålkastare och bilens befintligt kablage, detta för att inte behöva klippa i originalkablarna.
I denna adapterkabel så finns det ett skiftande relä, dvs ett relä som skiftar mellan 87a och 87b beroende på om det finns tillslag eller ej. Det finns då även adapterkabel vid dimljusen också.
Funktionen som blir är att halvljuset lyser som det brukar så länge man inte rör något, men om jag tänder dimljuset via originalknappen så skiftar relät stift från 87a till 87b och tänder dimljusen samtidigt som det släcker halvljuset.
Halvljusets matning går alltså igenom relät via 30 till 87a vid halvljus och via 30 och 87b när man tänder dimljus. Detta gör ju att jag dels inte får något felmeddelande om trasig lampa och dels att jag faktiskt har just denna funktion på dimljuset vilket inte finns original.

Tramsigt!? Ja kanske, men det fungerar och det är främst själva klurandet och lösningen på det som är det mest tillfredsställande ;)

Några bilder, ser ju tyvärr ut som om halvljuset lyser när dimljuset är tänt men det är faktiskt bara p-ljuset som sitter i samma insats på dessa.


Adapterkablage:

http://forumbilder.se/I4EQD/2019-02-06-19-06-20-medium.jpg


Halvljus:

http://forumbilder.se/I4EQD/2019-02-06-20-58-16-medium.jpg
http://forumbilder.se/I4EQD/2019-02-06-21-00-37-medium.jpg


Med dimljusknappen intryckt:

http://forumbilder.se/I4EQD/2019-02-06-20-58-37-medium.jpg
http://forumbilder.se/I4EQD/2019-02-06-21-01-02-medium.jpgRenovering av instrumenthus V70N, forts. 10 januari, 12:48

Ett litet tillägg till det jag skrev tidigare angående instrumenthuset som la av på min V70N och som jag då reparerade och fick till att fungera till 100% igen.
I mitt fall så var det infodisplayen som började flimra när man kört en stund, helljusindikatorn fungerade endast sporadiskt och efter nån månad så slocknade till sist alla lampor i huset och mätarna "frös" på t ex 80km/h och 1800v/m.

Det är smått som bara den att försöka löda de kontakter som finns, men det går om man bara ger sig fan på det, och om man har bra utrustning både vad det gäller lödkolv och förstoringsglas/lupp och ljus.
Helst ska man väl ha betydligt bättre utrustning än vad jag har men man tager vad man haver som man brukar säga, sen är ju jag av den sorten att jag vill gärna fixa saker och ting själv och då är det ju bara att prova.

Bilderna nedan visar i vilka steg man demonterar huset, det visar också var exakt det var fel på just mitt hus.
Det som inte visas så bra är att det ligger en skyddande blåfärgad hinna över kontaktytorna som man måste tvätta bort först för att kunna löda. I mitt fall så använde jag tops och t-röd.
En slipad spets till lödkolven fixade jag också, det är ju så smått och det är svårt att komma till ordentligt annars om spetsen inte är riktigt spetsig och tunn. Och en annan bra sak är att man bör vara ordentligt stadig på handen, om man är darrhänt så blir det ju naturligtvis lite svårare eftersom det är ett precisionsarbete med tanke på hur smått allt är!

Börja med att justera bak/ner ratten så mycket det går, lossa sedan kåpan kring huset genom att försiktigt bända ut den med en plastkil, det är samma förfarande på båda sidorna:

http://forumbilder.se/I45E7/2019-01-10-15-18-11-custom.jpg

http://forumbilder.se/I45E7/2019-01-10-15-18-27-custom.jpg


Lossa rattaxelkåpan på samma sätt:

http://forumbilder.se/I45E7/2019-01-10-15-18-48-custom.jpg


Kåporna sitter ihop så både måste tas ut samtidigt:

http://forumbilder.se/I45E7/2019-01-10-15-19-20-custom.jpg


Lossa de 4 torxskruvarna för att få loss själva huset och dela sedan på kontakten på baksidan sedan är huset löst:

http://forumbilder.se/I45E7/2019-01-10-15-19-30-custom.jpg


Lossa de 7 skruvarna till bakstycket:

http://forumbilder.se/I45E7/2019-01-10-12-11-33-custom.jpg


Lossa de 8 skruvarna för att lossa kretskortet, bänd sedan väldigt försiktigt loss kretskortet från huset med hjälp av en plastkil i kanterna:

http://forumbilder.se/I45E7/2019-01-10-12-11-38-custom.jpg


På mitt instrumenthus fanns det lödningar som släppt eller glappade enligt bilderna nedan:

http://forumbilder.se/I45E4/2019-01-10-12-13-48-custom.jpg

http://forumbilder.se/I45E4/2019-01-10-12-14-08-custom.jpg

http://forumbilder.se/I45E4/2019-01-10-12-14-19-custom.jpgBil-el är kul så länge det fungerar... (uppdaterat med bilder/info) 7 januari, 10:58

De senaste dagarna har jag fortsatt felsöka angående de små ryckningarna jag har i bilen, men et har inte gått något vidare. I går körde jag en runda med hustruns V70 -00 och den har faktiskt liknande ryckningar så det kanske bara är jag som är kinkig!?

Elhissmodulen som sitter i förardörren demonterades, detta för att rutan i förardörren inte alltid gick att manövrera. Delade modulen och tvättade alla kontaktytor till knapparna och vips så fungerade allt perfekt! :)

Men säg den glädje som varar för evigt, dagen efter så gav låskistan i vänster bakdörr upp, ville oftast låsa men inte alltid, och om den låste så låste den aldrig upp igen utan man fick öppna inifrån.
Demonterade låskistan och öppnade den, det visade sig vara en plasthylsa som glider över en gängad axel som delat på sig och kunde därför inte reglera låsning eller upplåsning.
I ett försök till nödlösning men också för att lära mig hur allt fungerar så fick jag hylsan på plats igen genom att tvinna en ståltråd runt den, och nu fungerar det som det ska. Jag måste ju dock införskaffa en ny låskista för jag vet ju inte hur länge denna nödlösning håller.

Har haft ett gäckande problem med mätarhuset också, info-displayen har fungerat endast sporadiskt ett tag men nu låste sig alla mätarna och lamporna slocknade helt.
Delade på huset och har löddat de anslutningar som glappat och som jag kommer åt alls, och nu verkar det fungera, frågan är bara hur länge...
Det mest retliga med att huset inte fungerar är inte att lamporna och mätare slutar fungera, det är att allt annat börjar också strula eftersom mätarhuset har en central roll i många delar av bilen.
T ex så gick ECC-panelen bananas, tändes upp och drog igång fläkten på fullt, c-lås slutar fungera mm mm.
Jag hoppas banne mig att det ska fungera nu...

Samtidigt som jag höll på med mätarhuset så fick jag specialtillverkat en spets till lödkolven, en som var tillräckligt smal för att komma åt de minimalt tilltagna lödpunkterna.
Sen är det ju en liten utmaning att löda om kontakterna, de är otroligt små och i mitt fall så har jag endast en liten lupp för att förstora upp det man håller på med, samtidigt som man ska ha ordentligt ljus, och hålla kretskortet stilla osv. En utmaning helt enkelt att göra med endast två händer... ;)

Inga bilder denna gång tyvärr!


Edit: Det blev visst några bilder i alla fall, de hade bara inte laddats upp till dropbox så jag trodde inte det blivit något...

Kontaktytorna som rengjordes är de på gummit som trycker på kretskortet och så klart kontaktytorna på själva kretskortet.

http://forumbilder.se/I4551/2019-01-04-20-53-01-custom.jpg


Man kan se den tvinnade ståltråden om man tittar ordentligt, fungerar åtminstone som en nödlösning.
Svårigheten nu är att hitta ett begagnat som fungerar och som även fortsätter göra det framöver.

http://forumbilder.se/I4551/2019-01-05-15-55-27-custom.jpg
Sågs senast: Idag 06:53
Medlem sedan: 26 januari 2008
Foruminlägg: 1345
Senaste inloggade besökarna
2019-05-15 18:49 ultraclass
2019-05-12 20:37 Mangisen
2019-05-05 19:27 Vettemannen
2019-05-04 09:18 gromitSWE
2019-05-01 15:57 maoinc
2019-04-27 12:55 flaw35
2019-04-07 12:20 Loffe
2019-03-26 13:29 sigge92
2019-02-22 10:25 DieLuftWaffe
2019-02-20 10:54 zemet
2019-02-16 17:57 Mack
2019-02-15 23:45 -Norgren-
2019-02-14 00:35 Mew
2019-02-13 00:17 Dogge888
2019-02-10 21:30 zaewar
2019-02-03 18:51 _Blue_Speed_
2019-01-17 20:49 volvo855GLT
2019-01-17 01:36 black-night
2019-01-05 22:36 JofooN
2018-12-30 19:21 rail86